Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΡΕΑ

Από τον τοπικό τύπο πληροφορηθήκαμε για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το «Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας» να χάσει τον τόσο όμορφο χώρο στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα που με τόσο κόπο και μεράκι δημιούργησε. Ο χώρος αυτός αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε απ' όλους τους Πρεβεζάνους και ιδιαίτερα από τον Δήμο Πρέβεζας που στάθηκε δίπλα στο εργαστήρι παρά τις αντιδράσεις του Στρατού.
Τι έγινε τώρα και ζητιέται η εγκατάλειψη του χώρου; Τώρα που αποδίδονται τα στρατόπεδα στον Δήμο, κανείς δεν θα αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη.
Αντίθετα το θεατράκι αυτό, που αποτέλεσε παράδειγμα δημιουργικής ομαδικής κατάληψης με ξεκάθαρο πολιτιστικό στόχο, πρέπει να διαφυλαχτεί και να αναδειχτεί παραπέρα. Ο χώρος αυτός που αποτέλεσε φωτεινή εξαίρεση στη συνολική υποβάθμιση και εγκατάλειψη του Κάστρου μπορεί και πρέπει να έχει συνέχεια.
Το Θεατρικό Εργαστήρι όχι μόνο δεν πρέπει να φύγει, αλλά να βρει και άλλους μιμητές και γείτονες στην κατάληψη με σκοπό την εξυγίανση και αξιοποίηση του Κάστρου.
Ο Συνασπισμός καλεί τη Δημοτική Αρχή, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τους πολιτιστικούς Συλλόγους της Πόλης, όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της Πρέβεζας να υπερασπίσουν το θεατράκι και να μην επιτρέψουν την έξωση.
Η Κυβέρνηση να σταματήσει τα μισόλογα και να παραχωρήσει άμεσα τα στρατόπεδα, για να αποδοθούν τελικά στους πολίτες.

Πρέβεζα 24 Οκτώβρη 2008

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. του Συνασπισμού Πρέβεζας

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Αντίθετη η τοπική κοινωνία στην ιδιωτικοποίηση του νέου νοσοκομείου Πρέβεζας

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο απέστειλε χθες ο δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτ. Κλάπας σχετικά με το θέμα του νέου νοσοκομείου που έχει προγραμματισθεί να ανεγερθεί στην πόλη. Στην επιστολή του, ο Μιλτ. Κλάπας ζητεί συνάντηση από τον Δημ. Αβραμόπουλο προκειμένου να του εξηγήσει τους λόγους που η δημοτική αρχή και οι φορείς της Πρέβεζας αρνούνται την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του νέου νοσοκομείου.
Η επιστολή του δημάρχου Πρέβεζας προς τον υπουργό Υγείας έχει ως εξής: "Η ανέγερση νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, στο οικόπεδο που διαθέτει ο δήμος προς το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας είναι επιτακτική και αναγκαία. Ενός σύγχρονου νοσοκομείου που θα παρέχει υψηλού επιπέδου νοσοκομειακές υπηρεσίες δωρεάν προς τους πολίτες. Η εξαγγελία της ανέγερσής του όμως με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία, τους φορείς και το δήμο μας. Θεωρούμε ότι βρίσκονται εκτός των πλαισίων της δεοντολογίας, της καλής συνεννόησης και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος πράξεις και επιστολές από την ηγεσία της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. για την αποδοχή εκ μέρους μας των όρων που θέτει, γιατί διαφορετικά το νοσοκομείο θα γίνει σε όμορο δήμο που θα αποδεχθεί τους όρους αυτούς. Ζητάμε την αποδοχή εκ μέρους σας, κύριε υπουργέ, της κατασκευής του νέου νοσοκομείου μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων χωρίς τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε στο Μύτικα Πρέβεζας. Άλλωστε το υπουργείο σας ποτέ δεν εγκατέλειψε την κατασκευή νοσοκομείων με τον τρόπο αυτό, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στο κατασκευαστικό του πρόγραμμα. Τέλος, κύριε, υπουργέ, σας ζητώ να δεχθείτε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους φορείς της πόλης μας και τον δήμο για να σας υποβάλλουμε το αίτημά μας και να συζητήσουμε το θέμα, σε ημερομηνία που εσείς θα ορίσετε. Απολύτως βέβαιος ότι επιδιώκετε τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και τον διάλογο, αναμένουμε τη μεταξύ μας συνάντηση".

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Ο ΣΥΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ο ΣΥΝ χαιρετίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων και καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, ολόκληρη τη γενιά της κακοπληρωμένης ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, σε μαζική και αγωνιστική επαγρύπνιση και ετοιμότητα.
Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον πλανήτη επιχειρούν να μεταφέρουν την οικονομική κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού στις πλάτες των εργαζομένων για να διασώσουν τώρα και να αυξήσουν αργότερα τα κέρδη των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, αυτών δηλαδή που προκάλεσαν την κρίση.
Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009 είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου και αντικοινωνικού μοντέλου το οποίο έχει αναγορευθεί σε κυβερνητικό δόγμα, παρότι αυτό καταρρέει αυτή τη στιγμή με πάταγο σε όλο τον πλανήτη.
Η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που αρνείται να αυξήσει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό τις κοινωνικές δαπάνες για τους άνεργους και τους φτωχούς, βρίσκει πολύ εύκολα 28 δις ευρώ για να τα δώσει τζάμπα στους τραπεζίτες.

Ο ΣΥΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για 1300 ευρώ κατώτερο μισθό, για υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για πλήρη και σταθερή εργασία με 7ωρο και πενθήμερο, για να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να επανέλθουν στο δημόσιο επιχειρήσεις στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας καθώς και η Εθνική Τράπεζα, αύξηση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, για την παιδεία την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, για δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Οι εργαζόμενοι μπορούν με τον αγώνα τους να αποκρούσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να διεκδικήσουν μια άλλη προοδευτική πορεία για τη χώρα μας προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας.
To Γραφείο Τύπου

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΚΤΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ


Σημαντική μέρα η 18η Οκτώβρη για το Ελληνικό φιλειρηνικό αντιπολεμικό κίνημα
Δεκάδες φορείς απ΄όλη την Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στο Άκτιο, μπροστά από την πύλη της Αμερικάνικης Βάσης των ιπτάμενων ραντάρ Awaks και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην 60χρονη παρουσία του ΝΑΤΟ στο παγκόσμιο στερέωμα, που ήταν γεμάτη με πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, χούντες, τρομοκρατία στους λαούς και εκατομμύρια νεκρούς. Στην συνέχεια έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πρέβεζας
Ηταν μια ενέργεια στα πλαίσια της διεθνούς αντιπολεμικής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε στις 9 Ιούνη στο Ανόβερο με στόχο τον «γιορτασμό» των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ με μια πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις 3 και 4 Απρίλη στο Στρασβούργο.
Με πρωτοβουλία πολλών φορέων και οργανώσεων από όλη την Ήπειρο οργανώθηκαν αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στο ΄Ακτιο και την Πρέβεζα όπου είναι εγκατεστημένες βάσεις του ΝΑΤΟ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην Γιουγκοσλαβία, την Μέση Ανατολή και όχι μόνο.
Οι φιλειρινιστές διατράνωσαν με την παρουσία τους ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει τέρμα στα πολύνεκρα σχέδια της λυκοσυμμαχίας είναι το αντιπολεμικό,αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό κίνημα.
Οι ομιλητές συνέδεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την απειλή του πολέμου (Βαλκάνια Καύκασος). Ειδικότερα επισήμαναν ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό για τα ελληνικά δεδομένα, τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό να πηγαίνουν για εξοπλισμούς, σε μια περίοδο που τα κονδύλια για τη παδεία την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση πετσοκόβονται ακόμα περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ, ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

αφού είναι γνωστό ότι η Πρέβεζα διεκδικεί νέο Δημόσιο Νοσοκομείο.

Στην εκδήλωση μετείχαν
Δήμος Πρέβεζας, Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, ΕΛΜΕ Πρέβεζας, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πρέβεζας, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ Πρέβεζας, Νεολαία Συνασπισμού Πρέβεζας ,Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ιωαννίνων, Σωματείο Μετάλλου Νομού Ιωαννίνων, Πακιστανική Κοινότητα Ιωαννίνων, ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ , Δημοτική Παράταξη: «Συνεργασία για την Αλλαγή», Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο , Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ Λευκάδας, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ Αρτας, Φιλοι της Ειρήνης από την Πάτρα και από το Αγρίνιο.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας,
ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Ηπείρου Τάκης Νικολόπουλος
Κλιμάκιο του Συνασπισμού με επικεφαλής τον Βασίλη Πριμικήρη μέλος της Ε.Γ της ΚΠΕ και την Λίτσα Κιτσαντά μέλος της ΚΠΕ
Κλιμάκια των Ν.Ε. Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας του Συνασπισμού και του ΣυΡιζΑ
Αντιπροσωπείες της ΑΚΟΑ και του ΜΕΡΑ Πρέβεζας
Μίλησαν ο Βαγγέλης Νάνος από το ΕΚ Πρέβεζας, ο Γιάννης Σηφακάκης από τη Συμμαχία Σταματείστε τον Πόλεμο και ο Μ. Παππάς από ΕΚΦ Ηπείρου

Πρέβεζα 19 Οκτωβρίου 2008

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Πρέβεζας του Συνασπισμού

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. _________ ΘΕΜΑ: Εκβιασμοί για την ανέγερση Νέου Γενικού Νοσοκομείου στο Μύτικα

Το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, δυνατότητας 110 κλινών, χτίστηκε σε οικόπεδο 12.000 m², το 1971. Σήμερα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις αυξημένες ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής. Έχουν μάλιστα κριθεί επικίνδυνες από το 1999, λόγω κακοτεχνιών. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανέγερση νέου Νοσοκομείου.

Ο Δήμος Πρέβεζας, με απόφασή του στις 21/7/2008, παραχώρησε δημοτική έκταση 50 στρεμμάτων στη θέση Μύτικα για την ανέγερση νοσοκομείου, με την προϋπόθεση η ανέγερση να αποτελεί δημόσια δαπάνη μόνο, και το νοσοκομείο που θα ανεγερθεί να είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ, όπως και όλες οι λειτουργίες του.

Το Υπουργείο Υγείας όμως, μέσω της ΔΕΠΑΝΟΜ, εκβιάζει να γίνει αποδεκτή η ανέγερση με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου/Ιδιωτικού Τομέα), ειδάλλως θα το κτίσει σε άλλο Δήμο και όχι στην Πρέβεζα.

Η κατασκευή δημοσίων έργων μέσω ΣΔΙΤ ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών κεφαλαιώδους σημασίας, όπως είναι η υγεία. Αναπόφευκτα το κόστος κατασκευής και το συνακόλουθο κέρδος των ιδιωτών που μετέχουν, θα κληθούν να καταβάλλουν στο διηνεκές τα χρεοκοπημένα ταμεία και οι εξουθενωμένοι οικονομικά πολίτες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Είναι στις προθέσεις του να ανεγερθεί νέο Γενικό Νοσοκομείο στο Μύτικα Πρέβεζας με δημόσιες δαπάνες, με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του να είναι στην κυριότητα του δημοσίου και με όλες τις λειτουργίες του ενταγμένες στο ΕΣΥ;
Σε αντίθετη περίπτωση, έχουν υπολογισθεί οι συνέπειες για την πόλη της Πρέβεζας από την απομάκρυνση του Νοσοκομείου; Ποιο το κόστος που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες και τα ταμεία τους; Δεν καταστρατηγείται έτσι η Δημόσια και δωρεάν υγεία;

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων Θέμα: Εκμετάλλευση λατομικού χώρου στο Δ. Λούρου Πρεβέζης

Στο Δήμο Λούρου του Ν. Πρεβέζης και συγκεκριμένα στην θέση «Συκιά – Σούτο» περιοχής ΔΑΣΕΡΑ Άνω Ράχης έχει δρομολογηθεί η εκμετάλλευση από ιδιώτη λατομικού χώρου σχιστολιθικών πλακών έκτασης 29.188,60 τ.μ.
Στην εξέλιξη αυτή αντιτίθενται τόσο ο Δήμος Λούρου, όσο και το Τοπικό Συμβούλιο Άνω Ράχης με ομόφωνες σχετικές αποφάσεις τους, στις οποίες κοινοποιούν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας την απορριπτική γνωμοδότηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου εξορύξεως σχοστολιθικών πλακών – μαρμάρων στην ως άνω περιοχή.
Σημειώνεται δε, ότι η ομόφωνη απόφαση για τη μη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κατά συνέπεια τη λειτουργία του λατομείου έχει την υποστήριξη του συνόλου των κατοίκων της Άνω Ράχης.
Επιπλέον, η έκταση αυτή είναι ιδιωτική και ανήκει κατά κυριότητα στο Συν/σμό Άνω Ράχης, σύμφωνα με το υπ. αριθ. 2162/3-9-1934 συμβόλαιο αγοραπωλησίας και ανήκει σε όλους τους κατοίκους του χωριού. Επίσης, η έκταση αυτή είχε εξαιρεθεί της απαλλοτρίωσης, υπέρ ιδιοκτητών με την ένδειξη «δάσος» και εν συνεχεία, το έτος 2007, η Δ/νση Δασών με το υπ. αριθ. 801/30-4-2007 έγγραφό της, τη χαρακτήρισε εκ νέου «δάσος».

Λαμβανομένων υπόψη των προαναφερομένων,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου η εν λόγω περιοχή να παραμείνει δάσος και να προληφθεί η καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής από τις αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιου είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας;
Δεδομένου ότι η τοπική κοινωνία είναι απολύτως αντίθετη στην εγκατάσταση λατομείων στην περιοχή, προτίθεται να γνωμοδοτήσει αρνητικά στη λειτουργία τους;

Στηρίξτε τον δημόσιο χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου Πρέβεζας

Επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα και τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα απέστειλε χθες ο δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτ. Κλάπας για το θέμα του νέου νοσοκομείου που έχει προγραμματισθεί να κατασκευασθεί στην πόλη.
Ο Μιλτ. Κλάπας καταγγέλλει τον εκβιασμό που ασκεί η κυβέρνηση σε βάρος της δημοτικής αρχής της Πρέβεζας προκειμένου η τελευταία να δεχθεί την ιδιωτικοποίηση ορισμένων λειτουργιών του νέου νοσοκομείου και ζητεί συνάντηση για να ενημερώσει σχετικά τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πρέβεζας αναφέρει στην επιστολή του τα εξής: "Η κυβέρνηση εκβιάζει ωμά και απροκάλυπτα τους πολίτες, τους φορείς και τον δήμο της Πρέβεζας με την απειλή της μεταφοράς του νέου νοσοκομείου της, εάν δεν αποδεχτούμε την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησή του. Ο δήμος της πόλης μας παραχώρησε προς το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας έκταση 50 στρεμμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα του Μύτικα με μοναδική αξίωση το νέο νοσοκομείο να είναι δημόσιου χαρακτήρα πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ με όλες του τις λειτουργίες στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω της μεθόδου της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) να κατασκευάσει ένα 'βαθιά' ιδιωτικοποιημένο νοσοκομείο παραδίδοντας στον ιδιώτη επενδυτή μεγάλο μέρος των λειτουργιών του. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο το δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην Πρέβεζα που θα παρέχει υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. Θα συνεχίσουμε για να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή του. Στον αγώνα μας αυτό ζητώ την στήριξη και τη συμπαράσταση του κόμματος που ηγείσθε. Παρακαλώ να μου δοθεί η δυνατότητα να σας ενημερώσω προσωπικά για το θέμα σε συνάντηση που θα οριστεί τις επόμενες ημέρες".

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Στο δημόσιο όλες οι λειτουργίες του νέου νοσοκομείου

Την απόφασή του να παραχωρήσει δημοτικό οικόπεδο στο υπουργείο Υγείας, στην περιοχή Μύτικα, για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου της πόλης, με την προϋπόθεση ότι όλες οι λειτουργίες του θα ανήκουν στο δημόσιο και το ΕΣΥ, επαναβεβαίωσε προχθές κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο της Πρέβεζας.
Στην απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης τονίζει μεταξύ άλλων: "Η κυβέρνηση, αν συνεχίσει να επιμένει στην στάση της μη υπογραφής του συμβολαίου παραχώρησης και επιμείνει στην απαίτησή της να αφαιρεθούν οι όροι που εξασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα, ομολογεί ότι με τη μέθοδο των συμπράξεων δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) δεν μπορεί να κατασκευάσει δημόσια νοσοκομεία. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί την εξαιρετική αναγκαιότητα της δημιουργίας του νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα και, εάν και εφόσον έχει μπλοκαριστεί, να εντάξει την κατασκευή του στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να εγκαταλείψει τη μέθοδο των ΣΔΙΤ".
Το δημοτικό συμβούλιο της Πρέβεζας αποφάσισε επίσης να καλέσει τους δημότες της πόλης σε συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με το νέο νοσοκομείο και τον εκβιασμό που ασκεί το υπουργείο Υγείας σε βάρος του δήμου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή, ενώ την 1η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τις ΣΔΙΤ στην Υγεία.
Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο της Πρέβεζας "καταγγέλλει την κυβέρνηση και την ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. για τον εκβιασμό που άσκησε στη δημοτική αρχή με το έγγραφό της στις 23 Σεπτεμβρίου 2008, με το οποίο απειλεί τον δήμο Πρέβεζας ανοιχτά ότι, αν δεν αποδεχθεί την άρση των όρων που εξασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, αυτό θα μεταφερθεί σε όμορο δήμο".
Την απόφαση καταψήφισαν οι σύμβουλοι οι οποίοι πρόσκεινται στη Ν.Δ., ενώ οι σύμβουλοι του ΚΚΕ κατέθεσαν και υπερψήφισαν δικό τους, πιο... "επαναστατικό" σχέδιο απόφασης κατά της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου με ΣΔΙΤ.
Εξάλλου, ο δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτ. Κλάπας θα αποστείλει εντός των ημερών ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα και τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Ο δήμαρχος Πρέβεζας θα καλεί τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς να ασκήσουν πίεση και να προβούν σε δημόσιες παρεμβάσεις προκειμένου η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να εγκαταλείψουν τον εκβιασμό που ασκούν σε βάρος της δημοτικής αρχής, των κοινωνικών φορέων και των κατοίκων της πόλης. Ο Μιλτ. Κλάπας θα ζητήσει επίσης να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για το θέμα.

Δημοσιεύτηκε στην Αυγή της 15/10/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ Συμπαράσταση στη δημοτική αρχή

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το τμήμα Υγείας του ΣΥΝ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το κόμμα "συμπαραστέκεται στον αγώνα των πολιτών, του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων της πόλης της Πρέβεζας για την ανέγερση σύγχρονου δημόσιου νοσοκομείου στην πόλη τους. Η εμμονή της κυβέρνησης στην ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη επιλογή να μην κατασκευάζεται νοσοκομείο αν δεν παραδοθεί στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα ( ΣΔΙΤ) είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Οι ΣΔΙΤ στον ευαίσθητο χώρο της νοσοκομειακής περίθαλψης κοστίζουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τα παραδοσιακά προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και δεν αποτελούν νέο τρόπο χρηματοδότησης, αλλά νέο τρόπο δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα και μετακύλισης του χρέους στις επόμενες γενεές. Παραπέρα, και το πιο σημαντικό, συνεπάγονται περικοπές υπηρεσιών, νοσοκομειακών κρεβατιών και προσωπικού, με οικονομικά παρά με κλινικά κριτήρια, επηρεάζοντας τελικά αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και μετακυλίοντας το κόστος των υπηρεσιών στους πολίτες. Στοχεύουν στην εκποίηση – κλοπή της δημόσιας περιουσίας των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και χαρακτηρίζονται από πολλάκις διαπιστωμένα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας".

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ

Την ώρα που οι καταρρεύσεις των χρηματοοικονομικών κολοσσών, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, τη Μέκκα του επιθετικού καπιταλισμού, αφήνουν πίσω τους τα συντρίμμια εκατομμυρίων αστέγων και ανέργων.
Την ώρα που τα ιδεολογήματα για την ανάθεση στην ιδιωτική κερδοσκοπία της κάθε σφαίρας της κοινωνικής ζωής συντρίβονται από την ίδια τη ζωή, οι μέχρι χθες θιασώτες του δόγματος της ασυδοσίας της αγοράς προστρέχουν να διασώσουν «δυναμικούς» μέχρι πρόσφατα χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, προσφέροντας ζεστό χρήμα από το λογαριασμό των φορολογούμενων.
Αυτή την ώρα οι εγχώριοι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, οι σημερινοί και οι χθεσινοί, με επιθετικό τρόπο ή με την καιροσκοπική σιωπή τους, ανάλογα, θέλουν να μας πείσουν ότι βιώσιμο Νοσοκομείο μπορεί να υπάρξει και είναι αυτό που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με την παράδοση στην ιδιωτική κερδοσκοπία (ΣΔΙΤ).
Οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν ξεκάθαρο και στους πιο καλοπροαίρετους ότι η Κυβέρνηση επιμένει στα σχέδιά της. Επιμένει να εκβιάζει τη Δημοτική Αρχή και την τοπική κοινωνία για την κατασκευή του Νοσοκομείου της Πρέβεζας με ΣΔΙΤ. Στην παράδοση, δηλαδή, του κοινωνικού αγαθού της υγείας στους καθόλου αγαθούς κατασκευαστικούς-χρηματοοικονομικούς ομίλους. Και απειλεί, αν δεν ενδώσει μια ολόκληρη κοινωνία, να μεταφερθεί σε διπλανό «υπάκουο» δήμο.
Απαιτούμε το Νοσοκομείο Πρέβεζας να γίνει στο χώρο που έχει σχεδιαστεί και να είναι ένα ΔΗΜΟΣΙΟ Νοσοκομείο, χωρίς ΣΔΙΤ.Καμία διευκόλυνση, καμία παραχώρηση δημόσιας ή δημοτικής περιουσίας στο Υπουργείο Υγείας δε μπορεί να υπάρξει τη στιγμή που, ολοφάνερα πλέον, την προορίζει ως λάφυρο στην ιδιωτική αδηφαγία (ΣΔΙΤ).Υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε την αναβάθμιση: της δημόσιας υγείας, των υπηρεσιών προς τους πολίτες και των λειτουργών της.Προτεραιότητα για μάς είναι η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι η επέκταση της ιδιωτικής κερδοφορίας.
Θα στηρίξουμε αποφασιστικά τους αγώνες του Δήμου, των φορέων και του λαού της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής και θα συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός ανοικτού, ενωτικού και νικηφόρου μετώπου για την ανέγερση ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΣΔΙΤ και την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.
Η ΥΓΕΙΑ, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ αγαθό, προσιτό σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως τσέπης και όχι χώρο ιδιωτικής κερδοφορίας και συσσώρευσης κεφαλαίου.
Δε θα επιτρέψουμε σε ντόπιους πολιτευτές και πολιτικούς της εξαπάτησης να δημιουργήσουν και να υποδαυλίσουν τοπικιστικές διαφορές - διαμάχες, μεταξύ γειτονικών Δήμων. Τα συμφέροντα των κατοίκων τους είναι κοινά και υπηρετούνται από ένα νέο, αναβαθμισμένο ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας

Δηλώσεις εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Α.Καρίτζη για χρηματοπιστωτική κρίση και αποφάσεις της Συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης

Όταν κινδυνεύουν τα κέρδη των τραπεζών, τότε ξαφνικά το δημόσιο έχει χρήματα, ενώ όταν πρόκειται για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και η κρατική παρέμβαση είναι αναχρονισμός.
Τώρα είναι η ώρα για μια ριζοσπαστική παρέμβαση του δημόσιου στον χρηματοπιστωτικό τομέα προς όφελος των πολιτών και όχι τζάμπα χρήμα στους κερδοσκόπους, όπως ετοιμάζεται να κάνει η ηγεσία της Ε.Ε.
Ο κόσμος της εργασίας δεν ευθύνεται για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του κεφαλαίου και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να πληρώσει ο λαός το μάρμαρο της κρίσης.

To Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ

Δηλώσεις Παν. Λαφαζάνη σχετικά με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παν. Λαφαζάνης, υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε σήμερα σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο για την διεθνή κρίση και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Βόλο, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Το σχέδιο που αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες «ληστείες» στην ανθρώπινη ιστορία σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Αυτό το σχέδιο μετατρέπει σε κουρελόχαρτο τους κανόνες της Ε.Ε. μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των Τραπεζιτών, ενώ θα κοστίσει ένα πακτωλό εκατοντάδων δις στους λαούς προκειμένου να διασωθεί το τραπεζικό κεφάλαιο από τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν οι άγριες κερδοσκοπικές πρακτικές του. Είναι θλιβερό ότι ο κ .Κ. Καραμανλής συμφώνησε και χαιρέτησε αυτό το σχέδιο, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά απαράδεκτο τρόπο το χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα.
Αυτή την ώρα η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται να εφαρμόσουν μια νέα στρατηγική, η οποία αντί να φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, να φέρνει στο επίκεντρο την ανάγκη της δημόσιας ιδιοκτησίας και ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με στόχο μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική που θα ασκείται αποκλειστικά με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια και θα έχει ως μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα ως πρώτο βήμα πρέπει το δημόσιο να ανακτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Εθνικής Τράπεζας και να ενισχύσει την παρουσία του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, ώστε με πυρήνα αυτές τις τρεις δημόσιες τράπεζες να εφαρμοστεί μια πολιτική σε όφελος των καταθετών και των δανειοληπτών και της ανάπτυξης της χώρας.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Ο δήμος Πρέβεζας απαντά στον εκβιασμό του υπ. Υγείας

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας προκειμένου να επιβεβαιώσει εκ νέου την απόφασή του να δεχθεί την ανέγερση του νέου νοσοκομείου της πόλης σε οικόπεδο που παραχωρεί ο δήμος, με την προϋπόθεση ότι όλες οι λειτουργίες του νοσοκομείου θα ανήκουν στο δημόσιο.
Ο δήμαρχος Πρέβεζας αναμένεται να αποστείλει εντός των ημερών ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο και τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.
Στην επιστολή του ο Μιλτ. Κλάπας θα καταγγέλλει τον ωμό εκβιασμό που ασκεί το υπουργείο Υγείας σε βάρος της δημοτικής αρχής της πόλης προκειμένου η τελευταία να δεχθεί την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του νέου νοσοκομείου. Επίσης, ο δήμαρχος Πρέβεζας θα ζητεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να ασκήσουν πίεση και να προβούν σε δημόσιες παρεμβάσεις προκειμένου η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να εγκαταλείψουν τον εκβιασμό.
Στο πλευρό της δημοτικής αρχής της Πρέβεζας έχουν ταχθεί η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, οι πρόεδροι των σημαντικότερων επιστημονικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων της πόλης, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης. Το θέμα έχει ήδη έρθει στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαν. Σκουλάκη και του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Λεβέντη, ενώ ο δήμος Πρέβεζας προσανατολίζεται πλέον σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δημοσιεύτηκε στην Αυγή 12/10/2008

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Απόψεις πολιτικών παραγόντων για το Νοσοκομείο Πρέβεζας

Δηλώσεις του Γ.Γ. Υγείας

"Η μόνη δυνατότητα για να κατασκευαστεί το νέο νοσοκομείο Πρέβεζας είναι η σύμπραξη δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι για αυτό το έργο. Ο δήμαρχος Πρέβεζας είχε συμφωνήσει αρχικά, αλλά μετέβαλε τη στάση του όταν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας του δήλωσε ότι το κόμμα είναι αντίθετο στις ΣΔΙΤ".
Αυτά υποστηρίζει στην "Α" ο γενικός γραμματέας Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλος - Στράτης σχετικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Πρέβεζας Μιλτ. Κλάπα περί ωμού εκβιασμού που ασκεί το υπουργείο Υγείας προκειμένου η δημοτική αρχή της πόλης να δεχθεί την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του νέου νοσοκομείου που έχει προγραμματισθεί να ανεγερθεί στην Πρέβεζα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει ότι έχει δεχθεί πολύ ικανοποιητική πρόταση από όμορο δήμο της περιοχής για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ...
Ο Αριστ. Καλογερόπουλος - Στράτης ισχυρίζεται ότι καθοριστική στιγμή για το θέμα υπήρξε η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Πρέβεζα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του ΣΥΝ ενημέρωσε τον Μιλτ. Κλάπα ότι το κόμμα δεν μπορεί να αποδεχθεί την ανέγερση νοσοκομείων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Δηλώσεις του Δήμαρχου Πρέβεζας

Ως αθλιότητες χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Πρέβεζας τους ισχυρισμούς του γενικού γραμματέα Υγείας περί αρχικής συμφωνίας της δημοτικής αρχής και παρέμβασης του προέδρου του ΣΥΝ στο θέμα. Ο Μιλτ. Κλάπας δηλώνει επίσης στην "Α": "Προκαλώ τον κ. γενικό να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και να διατυπώσει αυτές τις αθλιότητες στην τοπική κοινωνία".
Ο δήμαρχος Πρέβεζας υπενθυμίζει ότι αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ υπάρχει από τις 29 Ιανουαρίου 2007 (αριθμός απόφασης 34), ενώ υπάρχουν επίσης αλλεπάλληλες επιστολές του ιδίου προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Πρέβεζας και τον υπουργό Υγείας. Στις επιστολές του προς τον Δημ. Αβραμόπουλο, ο δήμαρχος της πόλης έχει προτείνει ακόμη και την κατασκευή του νέου νοσοκομείου μετά από δανεισμό των αναγκαίων κονδυλίων, με τη δέσμευση ότι ο δήμος θα μπει εγγυητής για την αποπληρωμή μέρους του δανείου.
Όσον αφορά την παρέμβαση την οποία ο γενικός γραμματέας Υγείας ισχυρίζεται ότι έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στο δήμαρχο Πρέβεζας εναντίον των ΣΔΙΤ στην Υγεία, ο Μιλτ. Κλάπας σημειώνει: "Ο Αλ. Τσίπρας ήρθε μία και μόνη φορά στην Πρέβεζα για τον Αμβρακικό και η επίσκεψή του δεν είχε καμία σχέση με το θέμα του νέου νοσοκομείου".

Η θέση του ΠΑΣΟΚ

Είναι γνωστό ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του σχετικά με τις ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας. Ο πρώην τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλος, μάλιστα, είχε ταχθεί ανοιχτά και με σαφήνεια υπέρ των ΣΔΙΤ στην Υγεία, ενώ μόνον ο βουλευτής του κόμματος Μαν. Σκουλάκης εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα να αντιδρά σε αυτή τη μέθοδο κατασκευής νέων νοσοκομείων. Ο Μαν. Σκουλάκης κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες επικριτική για τις ΣΔΙΤ στην Υγεία επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο. Στη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτησή του, ο Μαν. Σκουλάκης κάνει ονομαστική αναφορά και στο νέο νοσοκομείο Πρέβεζας, ενώ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης της ερώτησής του στη Βουλή, κατήγγειλε με ένταση τον "αυταρχικό τρόπο με τον οποίο η ΔΕΠΑΝΟΜ ζητεί την παραχώρηση του οικοπέδου από το δήμο Πρέβεζας, με τους δικούς της όρους και δίχως να δέχεται να τους συζητήσει με τον οικείο δήμο και τη νομαρχία".

Συμπαράσταση φορέων

Εξάλλου, τη συμπαράστασή τους στη δημοτική αρχή της πόλης για το θέμα του νέου νοσοκομείου εξέφρασαν προχθές σε ευρεία σύσκεψη φορέων οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου δασκάλων της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι των σωματείων των ιδιωτικών υπαλλήλων και των οικοδόμων της Πρέβεζας.

Απο την Αυγή της 10/10/2008

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Αποσπάσματα ομιλίας Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή για την οικονομική κρίση, την εγγύηση των καταθέσεων και την προστασία δανειοληπτών

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το Μουσείο της Ακρόπολης ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στην κρίση και στην εγγύηση των καταθέσεων και την προστασία δανειοληπτών και ανέφερε μεταξύ άλλων:
«...Βλέπουμε να βγαίνουνε οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών και να κόβουν επιταγές δισεκατομμυρίων λιρών, δολαρίων, ευρώ, για να αντιμετωπιστούν τα χρέη των τραπεζών. Κι εμείς αναρωτιόμαστε: Πού ήταν όλα αυτά τα χρήματα, όταν υπήρχαν κοινωνικές ανάγκες; Ανάγκες ασφαλιστικής στήριξης, ανάγκες σε παιδεία; Σε όλο τον κόσμο.
Βλέπουμε ότι είναι τόσο εύκολος ο τρόπος που εκδίδουν τα κράτη αυτές τις επιταγές, ώστε κανείς πρέπει να διατυπώσει την σοβαρή ανησυχία του. Ότι η κατάρρευση των τραπεζών και ο τρόπος, που χειρίζονται αυτό το ζήτημα οι κυβερνήσεις και των ΗΠΑ αλλά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση νομισμάτων. Θέλουμε εγγύηση των καταθέσεων, αλλά που θα στηρίζει την οικονομική δύναμη των καταθέσεων και που δεν θα γίνει με «κατοχικά» ευρώ ή με ευρώ «χαρτοπετσέτες».
Μʼ αυτή την έννοια θεωρούμε ότι, και στην Ελλάδα θα έπρεπε να ληφθούν δομικά μέτρα για να ανασυνταχθεί η όλη κατάσταση. Αυτό σημαίνει, ανάμεσα στʼ άλλα, ένας ισχυρός, κρατικός, δημόσιος τομέας, μέσα στο τραπεζικό σύστημα.
Σημαίνει STOP στις ιδιωτικοποιήσεις στην Αγροτική Τράπεζα, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην Εθνική Ασφαλιστική, στην Αγροτική Ασφαλιστική. Σημαίνει εξεύρεση του δρόμου, ώστε αυτή η κεντρική παρουσία, που είναι η Εθνική Τράπεζα, να επανέλθει στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου.
Καταλήγοντας, λέω ξανά, για άλλη μια φορά. Ας μυριστούμε τον αέρα. Ας δούμε τι γίνεται. Αυτή η μεταρρύθμιση, που συνδέεται με τη λογική, λιγότερο κράτος, είναι πια για το μουσείο. Πρέπει να το βάλουμε και αυτό στο μουσείο. Όχι στο μουσείο της Ακρόπολης. Στο μουσείο Γκίνες, δεν ξέρω που.....»

"Μας εκβιάζουν για να ιδιωτικοποιήσουν το νέο νοσοκομείο!"

"Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει δημόσιο νοσοκομείο, εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ψεύδεται, αφού η κυβέρνηση εκβιάζει την τοπική κοινωνία, τότε οφείλουν να πουν την αλήθεια και να παραιτηθούν. Εμείς δεν θα παραιτηθούμε από την προσπάθειά μας να δώσουμε τη μάχη για το δημόσιο συμφέρον, για τον πολίτη, για τους συμπολίτες μας που θέλουν δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο δεν θα πληρώνουν τις υπηρεσίες του πανάκριβα".

Με αυτά τα λόγια, ο δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτ. Κλάπας κατήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου τον ωμό εκβιασμό που ασκεί το υπουργείο Υγείας σε βάρος της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της πόλης προκειμένου να αποδεχθούν την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του νέου νοσοκομείου που πρόκειται να ανεγερθεί στην Πρέβεζα.

Ο Μιλτ. Κλάπας τόνισε επίσης ότι "το κόστος λειτουργίας τετραπλασιάζεται, αφού το νοσοκομείο πρέπει να πληρώνει στον ιδιώτη περίπου 15 εκατ. ευρώ το χρόνο για τις υπηρεσίες που θα παρέχει, όταν το σημερινό συνολικό κόστος λειτουργίας φτάνει τα 7 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής, δηλαδή, θα πάρει πίσω 350 εκατ. ευρώ, ενώ θα επενδύσει για την ανέγερση του νοσοκομείου 40 εκατ. ευρώ! Αυτό το κόστος θα το πληρώνει ο πολίτης. Για να βρεθούν τα χρήματα θα πρέπει να χρυσοπληρώνουμε τις υπηρεσίες που παρέχει το νοσοκομείο. Θα πρέπει εμείς και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώσουμε πολλά χρήματα για να καλυφθεί αυτό το κόστος. Παράλληλα, έτσι όπως δομείται το σύστημα της λειτουργίας αυτού του νοσοκομείου, ο ιδιώτης έχει την ευχέρεια να υποβαθμίζει τις υπηρεσίες του. Ταυτόχρονα, επειδή δίνονται όλες οι λειτουργίες στον ιδιώτη κινδυνεύουν πολλές θέσεις εργασίας του νοσοκομείου, ενώ πλήττεται και η τοπική οικονομία από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό".

Τη συμπαράτασή τους στον αγώνα της δημοτικής αρχής της Πρέβεζας εκφράζουν με ανακοινώσεις του η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΝ Πρέβεζας και η επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Πρέβεζας.

Δημοσιεύτηκε στην Αυγή 9/10/08

Το υπ. Υγείας εκβιάζει τον δήμο Πρέβεζας για το νέο νοσοκομείο!

Έναν απροκάλυπτο και στυγνό εκβιασμό σε βάρος της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της Πρέβεζας ασκεί το υπουγείο Υγείας μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας του, της ΔΕΠΑΝΟΜ, προκειμένου να επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του νέου νοσοκομείου που θα δημιουργηθεί στην πόλη!
Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας έχει αποφασίσει ότι ο δήμος παραχωρεί έκταση για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, όλες οι λειτουργίες του οποίου θα πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο.
Όμως, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Πρέβεζας Μιλτ. Κλάπα, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΟΜ Χαρ. Λαμπρόπουλος ζητεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2008 την απάλειψη της φράσης "όλες οι λειτουργίες" από την απόφαση, γιατί "ενδέχεται να δημιουργήσει ασάφειες, δεδομένου ότι διάφορες υπηρεσίες (πλην ιατρικών και νοσηλευτικών) μπορούν ούτως ή άλλως με βάση τη νομοθεσία να ανατίθενται σε ιδιώτες"...
Μετά την επιμονή της δημοτικής αρχής της Πρέβεζας στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το νέο νοσοκομείο, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΟΜ απευθύνει εγγράφως στις 23 Σεπτεμβρίου 2008 τον εξής εκβιασμό στον δήμαρχο της πόλης: "Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. έχει δεχθεί αξιόλογες προτάσεις για παραχώρηση προς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ακινήτων κατάλληλων για την ανέγερση του νέου γενικού νοσοκομείου Πρέβεζας από όμορο δήμο"!...
Ο Μιλτ. Κλάπας θα καταγγείλει σήμερα το μεσημέρι από την Πρέβεζα τον εκβιασμό που ασκεί το υπουργείο Υγείας σε βάρος της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της πόλης, σε συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει. Επίσης, ο δήμαρχος Πρέβεζας έχει καλέσει για σήμερα το απόγευμα ευρεία σύσκεψη φορέων για το θέμα, στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος και της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Στ. Κουτσιουμπέλης.

Μ. Κλάπας: Καταγγέλλουμε τους εκβιαστές

Σε δηλώσεις του στην "Α", ο δήμαρχος Πρέβεζας τονίζει τα εξής: "Κάθε επιχείρηση εκ μέρους της κυβέρνησης ή όσων χρησιμοποιεί ως προπομπούς για μεταφορά της έδρας του νοσοκομείου είναι κυνική ομολογία ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει την κατασκευή ενός δημόσιου νοσοκομείου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής και των πολιτών, αλλά ενός νοσοκομείου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρηματιών του κλάδου της Υγείας. Σε κάθε περίπτωση καταγγέλλουμε τη συντονισμένη προσπάθεια που επιχειρεί να εκβιάσει το δήμο και τη δημοτική αρχή για να υποστείλει την αξίωσή της για τη δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου που απαιτούν οι πολίτες της περιοχής. Η κυβέρνηση παραμένει εκτεθειμένη στα μάτια όλων των πολιτών γιατί, ενώ ο δήμος παραχώρησε οικόπεδο 50 στρεμμάτων με όρους που διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, αυτή φαίνεται να υποχωρεί, παρόλο που διακήρυττε ότι το νοσοκομείο θα είναι δημόσιο. Χρησιμοποιεί, μάλιστα υποχείρια της, τον κ. Ανατολιωτάκη (σ.σ.: επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο) και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ, για να μας γνωρίσει ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή της κάτω από το συμβόλαιο της παραχώρησης που διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι κανένας εκβιασμός, καμία δύναμη κανενός εκπροσώπου της ιδιωτικής Υγείας, όπως ο κ. Ανατολιωτάκης, δεν πρόκειται να μας κάνουν να υποχωρήσουμε από αυτό που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο και είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου. Καταγγέλλουμε τον κ. Ανατολιωτάκη και όσους συντάσσονται μαζί του και επιχειρούν με εκβιασμούς ως ακραιφνείς υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού της Υγείας. Τους παραδίδουμε στην κρίση όλων των συμπολιτών μας που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα στις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και, επίσης, δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση με την εκβιαστική απειλή της μεταφοράς του νέου νοσοκομείου από την Πρέβεζα θα την αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικό τρόπο".

Ερώτηση του Θ. Λεβέντη

Εάν είναι στις προθέσεις του να ανεγερθεί νέο νοσοκομείο στο Μύτικα Πρέβεζας με δημόσιες δαπάνες, με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του να είναι στην κυριότητα του δημοσίου και με όλες τις λειτουργίες του ενταγμένες στο ΕΣΥ, καθώς και εάν, σε αντίθετη περίπτωση, έχουν υπολογισθεί οι συνέπειες για την πόλη της Πρέβεζας από την απομάκρυνση του νοσοκομείου και ποιο το κόστος που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες και τα ταμεία τους ρωτάει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Λεβέντης τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Δημοσιεύτηκε στην Αυγή 8/10/08

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης που εκφράστηκαν μέσο της ΔΕΠΑΝΟΜ προς τον Δήμαρχο Πρέβεζας σχετικά με την ανέγερση του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Με το έγγραφο αυτό εκβιάζεται η Δημοτική Αρχή και η Τοπική Κοινωνία να αποσύρει τους όρους που είχε θέσει για την παραχώρηση του οικοπέδου. Διαφορετικά το Νοσοκομείο θα ανεγερθεί σε άλλη περιοχή του Νομού χωρίς τους όρους που διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του. Ήταν γνωστό σε όλους ότι η Κυβέρνηση έχει στρατηγική επιλογή να παραχωρήσει και τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας στις κερδοσκοπικές ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου. Η μέθοδος γι’ αυτήν την παραχώρηση είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) , μέθοδος αποτυχημένη στην Αγγλία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Την μέθοδο αυτή καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή και ζητήσαμε το Νοσοκομείο Πρέβεζας να γίνει με Δημόσιες Επενδύσεις, έξω από την λογική των ΣΔΙΤ.
Με τα σχέδια που θέλει να επιβάλει η Κυβέρνηση εκβιάζοντας την τοπική κοινωνία, θα οδηγήσει τους συμπολίτες μας να χρυσοπληρώνουν τις υπηρεσίες υγείας, θα μεταβάλει το κράτος σε εισπράκτορα του ιδιώτη και θα θέσει υπό αίρεση δεκάδες θέσεις εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και δεν είναι προϊόν κερδοσκοπίας. Διεκδικούμε παροχή σύγχρονων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες, κατοχυρωμένη από το ίδιο το Σύνταγμα.
Η Κυβέρνηση και με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή αντί να αυξήσει τις δαπάνες για την Υγεία, σύμφωνα με τη λαϊκή απαίτηση, προσπαθεί μέσο των ΣΔΙΤ να μεταφέρει το κόστος στις πλάτες του λαού.
Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των κινημάτων και της Οικολογίας καταγγέλλει τον επιχειρούμενο εκβιασμό της Κυβέρνησης και των τοπικών φερέφωνων, που επιχειρούν με απαράδεκτο τρόπο να μεταφέρουν στη Δημοτική Αρχή και την Τοπική Κοινωνία τις ευθύνες για την μη ανέγερση του Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες του Νομού να παλέψουμε για την δημιουργία του νέου Νοσοκομείου στο οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Πρέβεζας με εξασφαλισμένο το Δημόσιο χαρακτήρα του και έξω από την κερδοσκοπική λογική των ΣΔΙΤ.
Καλούμε και τις υπόλοιπες Δημοτικές Αρχές του Νομού σε συστράτευση για την ανέγερση Δημόσιου Νοσοκομείου στην έδρα του Νομού για το συμφέρον όλων των κατοίκων του


Πρέβεζα 8 Οκτωβρίου 2008

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Π.Ε. Συνασπισμού

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

18 ΟΚΤΩΒΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΚΤΙΟ

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την ίδρυση του την ερχόμενη άνοιξη. Οι ηγέτες των χωρών μελών ετοιμάζουν εκείνες τις μέρες μια πανηγυρική σύνοδο στο Στρασβούργο. Θέλουν να γιορτάσουν 60 χρόνια γεμάτα με πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, χούντες, τρομοκρατία και εκατομμύρια νεκρούς. Η επέκτασή του προς την Ανατολή προκαλεί νέες εστίες πολέμου στον Καύκασο και στα Βαλκάνια. NATO σημαίνει αντιπυραυλική ομπρέλα, στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο, πυρηνικά όπλα, στρατιωτικές εξορμήσεις και επεμβάσεις.
Μια διεθνής αντιπολεμική πρωτοβουλία ξεκίνησε στις 9 Ιούνη στο Ανόβερο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών της Ειρήνης από τη Γερμανία, τη Γαλλία και πολλές άλλες χώρες και βάζει στόχο να «γιορτάσει» τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του ΝΑΤΟ με μια πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις 3 και 4 Απρίλη που θα μετατρέψει το Στρασβούργο στη …Γένοβα του 2009!
Δεν πρόκειται για μια επετειακή διαδήλωση αφού η βαθειά οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει εντείνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και φέρνει την απειλή του πολέμου ξανά στο προσκήνιο όπως είδαμε και με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια και τον Καύκασο που έρχονται να προστεθούν στα μέτωπα του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Μέσης Ανατολής. Η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει τέρμα στα πολύνεκρα σχέδια τους είναι το αντιπολεμικό-αντικαπιταλιστικό κίνημα.
Αναγνωρίζουμε την ευθύνη των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (που ήρθαν τώρα να υποδυθούν τον ρόλο της περιστεριών της ειρήνης) αφού όχι μόνο ακολουθούν σαν πιστοί σύμμαχοι αλλά κ πρωτοστατούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα όσο και να θέλουν να μας πείσουν οι κυβερνήσεις δεν είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης αλλά πρωτοστατεί στο χώρο των Βαλκανίων και πολλές φορές έχει πάρει τα συγχαρητήρια για τη βοήθεια τους στις ΝΑΤΟΙΚΕΣ σφαγές. Η χώρα μας συμμετείχε κι συμμετέχει σε όλες τις επεμβάσεις από την Κορέα μέχρι σήμερα ώπου και διατηρεί στρατό σε όλα τα μέτωπα του πολέμου σε ολόκληρο τον πλανήτη ( περσικός, Αφγανιστάν, Κόσσοβο) και αυτή την περίοδο ετοιμάζεται να συμμετέχει στην «ειρηνευτική δύναμη» στην Γεωργία.
Στη χώρα μας βρίσκονται δυο από τις πιο σημαντικές βάσεις του ΝΑΤΟ. Η βάση της Σούδας για τις επεμβάσεις από τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Καύκασο αλλά και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μας βρίσκεται η αεροπορική βάση του Ακτίου, καθοριστική για τις επεμβάσεις στα Βαλκάνια και όχι μόνο, όπως στον τελευταίο πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία.
Παράλληλα είναι τουλάχιστον προκλητικό σε μια περίοδο που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, τα ήδη πενιχρά κονδύλια για την παιδεία και την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση πετσοκόβονται ακόμα περισσότερο και η κυβέρνηση απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις απαντάει περικοπές, λιτότητα και φοροεπιδρομή , τεράστια χρηματικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό να πηγαίνουν για εξοπλισμούς κ τη συμμετοχή στα πολύνεκρα μέτωπα του πολέμου σε όλο τον πλανήτη.
Γι αυτό στις 18 του Οκτώβρη συντονιζόμαστε με συνδικάτα, κινήσεις ειρήνης και μαζικούς φορείς της Κρήτης που θα πολιορκούν την Βάση της Σούδας και σας καλούμε να περικυκλώσουμε τη βάση του Ακτίου.
Απαιτούμε:

- Έξω το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο
- Πίσω ο ελληνικός στρατός από το Αφγανιστάν και το Κόσσοβο
- Να κλείσουν οι βάσεις της Σούδας και του Ακτίου
- Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ
- Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής - Σύνοδος 26-27/9/2008

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την πτώχευση οικονομικών κολοσσών, παρά την προσπάθεια ανακοπής της με μέτρα όπως η κρατικοποίηση των ζημιών, δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Το πέρασμά της στην πραγματική οικονομία κάνει φανερό ότι το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο οδηγεί σε αδιέξοδο ακόμα και μερίδες του κεφαλαίου.
Η χρηματοπιστωτική κρίση, η πετρελαϊκή, η διατροφική, η περιβαλλοντολογική, σε συνδυασμό με το επιθετικό δόγμα των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική (Βολιβία, αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, Γεωργία, προετοιμασία για νέους πολέμους (Ιράν), οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ζούμε σε μια περίοδο που εγκυμονεί ραγδαίες αλλαγές και ανακατατάξεις σε πλανητικό επίπεδο.
Είμαστε πια έτοιμοι να επαναλάβουμε με σιγουριά ότι αυτή η κρίση είναι δομική και πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί. Αυτό που πρέπει να προσέξουν και να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και στο σύνολό της η αριστερά με συνεργασία, διεθνιστική αλληλεγγύη και ανάπτυξη κινημάτων να αποτρέψουν τις ζημιές που θα επιδιώξουν να μεταφέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους ίδιους τους λαούς.
Ταυτόχρονα όμως, ειδικότερα, μετά το Όχι της Ιρλανδίας , για την Ευρωπαϊκή Αριστερά μεγαλώνουν οι απαιτήσεις στην πορεία για τις ευρωεκλογές για τη διεκδίκηση μιας ριζικά διαφορετικής πορείας της που θα ακυρώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα πορεύεται σε μια ευρωπαϊκή ενοποίηση χωρίς νεοφιλελευθερισμό και ευρωατλαντισμό.
Η κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου ανοίγει μεγάλες προοπτικές για την αριστερά σʼ όλο τον κόσμο, να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει την εναλλακτική πρόταση για μια διαφορετική πορεία, προοδευτική, αριστερή με όραμα και στόχο σοσιαλιστικές κοινωνίες, ελεύθερες και δημοκρατικές.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Από τις εθνικές εκλογές μέχρι και σήμερα παρατηρούμε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση του δικομματικού συστήματος, που εκφράζεται με την απώλεια της εκλογικής δύναμης των κομμάτων που τον αποτελούν (στο 50 – 60% και για τα δύο κόμματα).
Οι αιτίες που οδηγούν το λαό να αμφισβητεί και να απομακρύνεται από τα «κόμματα εξουσίας» απορρέουν κυρίως από τις ασκούμενες όλα αυτά τα χρόνια νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες σήμερα παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.
Η επίκληση της διεθνούς κρίσης για να παίρνονται ακόμα σκληρότερα μέτρα είναι υποκριτική και δεν πείθει.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποτέλεσαν και αποτελούν μέρος της κρίσης, όχι μόνο γιατί αμέσως υιοθέτησαν το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο, αλλά γιατί ήταν από τους πιο επιμελείς και σκληρούς στην εφαρμογή του.
Ενστερνίστηκαν και οι δύο και εφάρμοσαν την ιδεολογία του λιγότερου κράτους, ιδιωτικοποιώντας το τραπεζικό σύστημα, την ενέργεια, τις επικοινωνίες, μεγάλο μέρος των ελεύθερων χώρων κλπ. Με το την υιοθέτηση δόγματος της ελεύθερης αγοράς εκτόξευσαν την ακρίβεια στα ύψη, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κινούνται ανεξέλεγκτα, το εμπόριο σε πλήρη απελευθέρωση κ.λπ.
Οι πολιτικές που εφαρμόζονται και οι επιπτώσεις τους που οδηγούν στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης, είναι:
Η ανεργία: πλήττει τους νέους και τις γυναίκες, αλλά και σε υψηλά ποσοστά ανθρώπους του ενεργού πληθυσμού ηλικιών 40-45 ετών.
Η καθήλωση των μισθών και συντάξεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα: μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική την προμήθεια ακόμα και των πιο αναγκαίων αγαθών για σίτιση και ένδυση.
Η ακρίβεια καλπάζει ιδιαίτερα σε είδη βασικής ανάγκης.
Η ανασφάλιστη εργασία, η επισφαλής εργασία, η μη μόνιμη, η 4ωρη, η εργασία με μπλοκάκι δημιουργούν τρομακτικό πρόβλημα στη νέα γενιά, τη γενιά των 400-600
Η συνειδητή πολιτική επιλογή εξαφάνισης του δημόσιου χώρου. Το ξεπούλημα όσο-όσο κρίσιμων τομέων όπως ενέργεια, συγκοινωνίες, επικοινωνίες, τράπεζες κλπ στον ιδιωτικό τομέα.
Η προσπάθεια κατεδάφισης του ΕΣΥ, η επιδίωξη ακύρωσης του άρθρου 16 με την εισαγωγή των ιδιωτικών και αμφιβόλου ποιότητας ιδρυμάτων και τέλος προσπάθεια να στρέψει τους ασφαλισμένους προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Η κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των γεωργικών μέσων και εφοδίων από τη μια και καθήλωση των τιμών των προϊόντων από την άλλη οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στην απόλυτη φτώχεια.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, συνταξιούχων, μεσαίων στρωμάτων, μαζί με την καλπάζουσα ακρίβεια είναι οι βασικές αιτίες δημιουργίας μεγάλης κρίσης στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.
Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για οικολογική ανασυγκρότηση και προστασία του περιβάλλοντος υιοθετούνται προτάσεις και εφαρμόζονται πολιτικές που προωθούν την μόλυνση, καταστρέφουν τα οικοσυστήματα στο βωμό της εξυπηρέτησης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στο χώρο ιδιαίτερα της βιομηχανίας, της ενέργειας, του τουρισμού και του μοντέλου ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής.
Τελευταία, η κυβέρνηση βλέποντας τον προϋπολογισμό να καταρρέει, για να εισπράξει έσοδα υιοθετεί την προσφιλή και βαθιά ιδεολογική της θέση που βρίσκεται στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. «Δεν θίγουμε το μεγάλο κεφάλαιο, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα μεγάλα εισοδήματα» και αυτά με το «πρόσχημα» της διευκόλυνσης των επενδύσεων. Από την άλλη μεριά δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, αντίθετα τους αυξάνει, κι επιβάλλει φόρους στα μικρομεσαία εισοδήματα, στους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.
Αυτή η πολιτική σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα τα οποία εμφανίζονται καθημερινά, στο πυρήνα των οποίων βρίσκονται κυβερνητικά στελέχη προκαλούν τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει με την πολιτική και τις προτάσεις του ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Είναι όμως ολοφάνερο ότι ισχυρές οικονομικές δυνάμεις, που διαπλέκονται με ηλεκτρονικά ΜΜΕ και έντυπα στη χώρα μας, δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η απαξίωση των δύο πυλώνων του δικομματισμού. Αυτό όχι γιατί ενδιαφέρονται για το κοινωνικόσύνολο που υποφέρει, αλλά γιατί βλέπουν ότι υπάρχουν δυσκολίες να περάσουν πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιλογές δικών τους συμφερόντων.
Είναι φυσικό ότι επιδιώκουν να συμβάλλουν στην αναστήλωση αυτού του δικομματικού συστήματος.
Σʼ αυτή τη φάση λόγω του πλήγματος αξιοπιστίας που έχει δεχθεί η κυβέρνηση, ανέλαβαν να πείσουν το λαό ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει επικοδομητικές προτάσεις, αντεπιτίθεται, είναι η μόνη αντιπολίτευση, πάει στο λαό, υπόσχεται πολλά, είναι τίμια δύναμη κλπ χωρίς να επισημαίνεται ότι όλα αυτά είναι μακριά από την ουσία της πολιτικής και εντάσσονται στην παραπολιτική.
Η αποκάλυψη των σημερινών πολιτικών επιλογών της ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητος όρος για να είναι δυνατή η απόκρουση του δικομματισμού.
Ο ΣΥΝ, η Ριζοσπαστική Αριστερά
Στην προσπάθεια αναστήλωσης του δικομματισμού χρησιμοποιούνται προσχηματικά επιχειρήματα όπως: δεν έχουμε θέσεις, δεν έχουμε συνολική προγραμματική εναλλακτική πρόταση, δεν θέλουμε συνεργασίες, είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας.
Η απάντησή μας είναι σαφής: θέσεις και μάλιστα εναλλακτικές σε πολλά θέματα παρουσιάζουμε στη Βουλή, στη δε κοινωνία συγκροτούν πολύ συχνά μέτωπα πάλης και διεκδίκησης εργαζομένων, νεολαίας και γυναικών. Εναλλακτικό προγραμματικό πλαίσιο διαμορφώνουμε και μάλιστα με πλατιές δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες ώστε να υπάρχει ουσιαστική συμβολή όλων όσων ενδιαφέρονται για ένα διαφορετικό τοπίο στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα λέμε ευθέως ότι το θέμα σήμερα για τη χώρα μας δεν είναι εκείνη ή η άλλη διαχείριση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου. Το θέμα και η πρόκληση της εποχής μας, για να αποφύγουμε τον επερχόμενο κοινωνικό μεσαίωνα, είναι να ανατρέψουμε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και να ανοίξουμε νέους σύγχρονους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους.
Αυτός ο στόχος είναι πια, μετά τις νέες εξελίξεις, πιο ρεαλιστικός διότι:
υπάρχει ιδεολογική υπεροχή και αυτοπεποίθηση στους αριστερούς, όχι μόνο γιατί από καιρό είμαστε εναντίον αυτού του μοντέλου κι είχαμε προβλέψει την κατάρρευση του, αλλά και γιατί οι αγώνες που οργανώναμε και συμμετείχαμε έχουν τα αποτελέσματά τους. Μπορούμε να είμαστε πια πιο πειστικοί στο λαό.
τα επιχειρήματα στη φάση της ιδεολογικής υπεροχής του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου (όχι κράτος και μάλιστα παρεμβατικό, ελεύθερη αγορά χωρίς παρεμβάσεις, ελεύθερη διακίνηση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου κλπ), έχουν πια απομυθοποιηθεί και καταρρέουν.
Όλες οι παρεμβάσεις στο εισόδημα και την εργασία (συρρίκνωση δικαιωμάτων, καθήλωση μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση κοινωνικών παροχών κλπ), αποδείχτηκε ότι ενώ οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στο περιθώριο και κάτω από τα όρια της φτώχιας, δεν μπόρεσαν να σώσουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο.
Προς τούτο οφείλουμε
Να αναβαθμίσουμε την ουσιαστική, προγραμματική, αποδομητική αντιπολίτευση στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ. Είναι πολύ σημαντικό στη συνείδηση του κόσμου να παραμείνουμε η ουσιαστική, η μόνη αντιπολίτευση. Ιδιαίτερα με ένταση θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι αγώνες των εργαζομένων για να μην ξεπουληθούν η Ολυμπιακή, τα λιμάνια και ο ΟΣΕ. Καλούμε όλους τους έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σ΄ αυτή την προσπάθεια.
Το «μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση» θα το κερδίζουμε στο βαθμό που θα αποδεικνύουμε με επιχειρήματα πειστικά στο λαό το χαρακτήρα των προτάσεων (αν υπάρχουν) της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ότι κινούνται δηλαδή, στα ίδια περίπου πλαίσια, κι αυτό φάνηκε από τις 10 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στην έκθεση της Θεσ/νίκης.
Να στραφούμε όλες οι δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για θέματα και προτάσεις που όχι μόνο βελτιώνουν αλλά κυρίως ανατρέπουν τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.
Να στραφούμε σε αγωνιστικές συσπειρώσεις όλων όσων συνειδητοποιούν ότι υποφέρουν και ασφυκτιούν από την εφαρμοζόμενη ανάλγητη πολιτική και τις επιπτώσεις της. Να διαμορφωθούν μέτωπα πάλης κι αντίστασης, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος. Είναι απαραίτητη η οργάνωση και η συμμετοχή όλων όσων θίγονται. Το κόμμα μας πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατό για να συμβάλλει στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Ιδιαίτερα θα αγωνιστούμε για να επιβληθεί έλεγχος στην ελεύθερη διακίνηση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, για μια δημοσιονομική πολιτική που θα επιδιώκει την αναβάθμιση και κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης.
Θα αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη του Δημόσιου χώρου από τις ιδιωτικοποιήσεις που προχωράει η κυβέρνηση . Είναι πια ώριμο να διεκδικήσουμε την επιστροφή υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο στρατηγικών και αναπτυξιακών τομέων της οικονομίας όπως τράπεζες, ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες. Γιατί είναι επιχειρήσεις που εκτός από το αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο που μπορούν να προσφέρουν, είναι κερδοφόρες ή μπορούν με τον εκσυχρονισμό τους να γίνουν.
Να διεκδικήσουμε την επιστροφή της καταπατημένης και χαριστικά εκχωρημένης δημόσιας γης.
Να διεκδικήσουμε τα δάση να φύγουν από τα ιδιωτικά χέρια και να περιέλθουν εκεί που πρέπει να ανήκουν, στο δημόσιο.
Στο ερώτημα «με τι λεφτά θα τις πάρουμε πίσω;» απαντάμε ότι στην Ελλάδα παράγεται πολύς πλούτος. Το θέμα είναι πώς κατανέμεται, μέσα από την αύξηση των μισθών και συντάξεων, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, το χτύπημα της φοροκλοπής στη βάση των προτάσεων που κατά καιρούς το κόμμα μας έχει διατυπώσει. Η δική μας πρόταση είναι η αναδιανομή να γίνει υπέρ του κοινωνικού συνόλου κι όχι υπέρ των λίγων. Έτσι βρίσκονται τα χρήματα.
Ο ΣΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Απευθύνεται πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και νέες, τις γυναίκες, σε όλους αυτούς που υποφέρουν από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.
Απευθύνεται στους οπαδούς και ψηφοφόρους της Αριστεράς κι όλους όσους αποδεσμεύονται από τα κόμματα εξουσίας
Απευθύνεται σʼ όσους έχουν αυξημένη οικολογική ευαισθησία
Απευθύνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις αριστερές δυνάμεις της χώρας μας και τις καλούμε
Συσπειρωμένοι να αγωνιστούμε μέσα στα κινήματα, τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, για την αποτροπή των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να διεκδικούμε την εφαρμογή της εναλλακτικής προγραμματικής μας πρότασης που ανοίγει το δρόμο για ένα διαφορετικό τοπίο. Η επιδίωξή μας θα είναι η αλλαγή καθημερινά των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Αυτή η πορεία συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα διεκδικίσει και κυβερνητικές λύσεις της Αριστεράς με πυρήνα τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, 27/09/2008