Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η νεολαία Συνασπισμού Πρέβεζας, σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα:

«Νεολαιίστικο κίνημα στην Αντίσταση και η νεολαία σήμερα»,

με αφορμή τα εξήντα έξι χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009, στις 7:00 το απόγευμα, στην ‘Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης’.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ
ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

18/2/2009
Αγαπητοί / ές σύντροφοι / σες,

Σας ενημερώνουμε ότι, με ομόφωνη απόφαση του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΝ η διεξαγωγή των πανελλαδικών εσωκομματικών εκλογών για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου θα γίνει στις 8-9/3/09.
Αποφασίστηκε επίσης η σύνθεση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής η οποία είναι η εξής: Δούκας Γιάννης, Ζευγολατάκος Βρασίδας, Καλκανδής Πέτρος, Κορωνάκης Τάσος, Μπαγεώργος Στέφανος, Παλαμαριτζής Γιώργος, Πουλάκης Κώστας, Σακελλαρίδης Γαβριήλ και Σαρρής Μανώλης
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση στις 18/2/09 μετά από συζήτηση ομόφωνα αποφάσισε για την εγκύκλιο που αφορά τους κανόνες οργάνωσης και διεξαγωγής των εκλογών.
Αναλυτικά:
1.- Για την διαμόρφωση του Ευρωψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές στις 7/6/2009 και σε ότι αφορά τους υποψήφιους που θα προέρχονται από τον ΣΥΝ θα διεξαχθούν εσωκομματικές προκριματικές εκλογές όπως προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΝ.
2.- Οι εκλογές θα γίνουν στις 8-9/3/2009 (Κυριακή-Δευτέρα).
3.- Κάθε Ν.Ε. ή Π.Κ. του ΣΥΝ και της νεολαίας εκλέγει 3μελή Εφορευτική Επιτροπή (στην οποία καλό θα ήταν ο γραμματέας της οργάνωσης να είναι μέλος της) που θα έχει την ευθύνη των εκλογών και ενημερώνει την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τη σύνθεσή της μέχρι την Κυριακή 1/3/09.
4.- Σε κάθε Ν.Ε. ή Π.Κ. του ΣΥΝ και της νεολαίας θα υπάρχει κάλπη ανοιχτή το διήμερο 8-9/3/09 και θα κλείσει υποχρεωτικά στις 8.00 μ.μ. στις 9/3/09. Οι κάλπες θα τοποθετηθούν στα κομματικά γραφεία του ΣΥΝ, στο κέντρο και την περιφέρεια. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν γραφεία, οι εκλογές μπορούν να γίνουν σε γραφεία γειτονικής οργάνωσης ή σε δημόσιο χώρο και σε κάθε περίπτωση σε συνεννόηση με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
5.- Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΝ και της νεολαίας του ΣΥΝ που είναι εγγεγραμμένα μέλη στις οργανωτικές καταστάσεις έως στις 9/12/08, όπως ορίζει το καταστατικό. Επίσης τα μέλη θα πρέπει να είναι οικονομικώς τακτοποιημένα. Ως οικονομική τακτοποίηση ορίζεται, κατ' ελάχιστον, η εξόφληση των συνδρομών του τελευταίου τριμήνου (10), κάτι που μπορεί να γίνει και την ημέρα της ψηφοφορίας. Η ψηφοφορία είναι μυστική .
6.- Κάθε μέλος του ΣΥΝ ή της νεολαίας του ΣΥΝ που έχει το δικαίωμα να πάρει μέρος στις εκλογές μπορεί να διεκδικήσει υποψηφιότητα στο Ευρωψηφοδέλτιο. Προτάσεις (με αποδοχή του προτεινόμενου / ης) ή αυτοπροτάσεις, κατατίθενται έως την Τρίτη 24/2/09 6 μ.μ. στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή υπ' όψη Τάσου Κορωνάκη στο φαξ 2103217003 ή στο e-mail koronakis@syn.gr.
7.- Κάθε πρόταση θα συνοδεύεται με ένα βιογραφικό σημείωμα έως 100 λέξεις, όπου την ευθύνη της σύνταξης θα την έχει ο/η υποψήφιος/α.
8.- Τα ψηφοδέλτια θα καταρτιστούν με αλφαβητική σειρά και κάθε μέλος που θα ψηφίζει καταγράφει την προτίμησή του βάζοντας αριθμητικά τη σειρά προτίμησης που θα διαλέξει.
9.- Σε οποιοδήποτε θέμα δεν αναφέρεται η παρούσα εγκύκλιος θα αναφερθεί η επόμενη μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων.
10.- Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή καλεί όλες τις Ν.Ε., τις Π.Κ. και τις οργανώσεις νεολαίας του ΣΥΝ να δραστηριοποιηθούν και να συμβάλλουν ώστε, μαζί με την ολόπλευρη ενημέρωση των συντρόφων, οι εσωκομματικές εκλογές, που γίνονται για 4η φορά, και που είναι μοναδική δημοκρατική λειτουργία, να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και να διεξαχθούν με την τήρηση όλων των κανόνων-προθεσμιών για μια άψογη δημοκρατική διαδικασία.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Μετά το συνέδριο

Της Αλκμήνης Ψιλοπούλου

Ανατρέχοντας στο web του φίλου Στέλιου Κούλογλου, κατά τη διάρκεια του Διαρκούς Συνεδρίου, ένιωσα πολύ περήφανη για το κόμμα στο οποίο ανήκω.
Είμαι μία από τους διαρκείς αμφισβητίες. Έχω το βίτσιο να βάζω συνεχώς ερωτήματα και να ανακαλύπτω αδυναμίες και ελαττώματα, ακόμα και στις επιλογές μου -πολιτικές, κοινωνικές. Ωστόσο, δεν μπορώ να αμφισβητήσω ένα γεγονός: Ότι ο ΣΥΝ, είτε διαφωνεί κανείς μαζί του είτε συμφωνεί, είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που ασχολείται σοβαρά με την πολιτική, μια δύναμη που προσπαθεί να μην κάνει παζάρια με συμφέροντα, μια δύναμη με τιμιότητα και φερεγγυότητα.
Κάποιος επαγγελματίας θα έκρινε αυτές τις λέξεις ως συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Και όμως. Πιστεύω ότι αυτές είναι οι λέξεις-πυξίδα του μέλλοντος. Το έλλειμμά τους ήταν αυτό που έφερε τον πλανήτη και ολόκληρη την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής.
Πιστεύω ακόμη ότι το σύνθημα του ΣΥΝ «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη» είναι βαθιά επίκαιρο και βαθιά πολιτικό, είναι το σύνθημα της πολιτικής του μέλλοντος.

Το Διαρκές Συνέδριο τελείωσε. Ο ΣΥΝ τώρα είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που διαθέτει ένα σημαντικό εργαλείο για το μέλλον. Το πρόγραμμά του.
Αυτό σημαίνει μια μεγάλη ευθύνη. Το πρόγραμμα αυτό να απλωθεί σε ολόκληρη την κοινωνία και να γίνει εργαλείο για κάθε έναν πολίτη αυτής της χώρας. Να πάρει σάρκα και οστά με τη δημιουργία ομάδων, οργανώσεων, δράσης και ενεργοποίησης των πολιτών σε κάθε γειτονιά, πόλη και χωριό της ελληνικής επικράτειας.
Κι ακόμη, επειδή κανένα πρόγραμμα και κανένα κόμμα δεν είναι οιονεί η αλήθεια, θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς, να εμπλουτίζεται με επεξεργασίες που θα προκύπτουν από τα νέα δεδομένα.
Το Διαρκές Συνέδριο θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε μια διαρκή συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος και να μας βάλει όλους σε τροχιά δράσης ενεργών πολιτών. Κανένας να μη μείνει απέξω, ακόμη κι αυτοί που διαφωνούν μαζί μας.
Το Διαρκές Συνέδριο θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια πραγματική επανάσταση στη βάση, από έναν οργασμό των οργανώσεων και πολιτικών κινήσεων, με απόλυτο στόχο τη συμμετοχή στα κοινά. Αυτό είναι η μόνη δύναμη που κατέχει σήμερα ο πολίτης. Αρκεί να το συνειδητοποιήσει.
Τους επόμενους μήνες μάς περιμένουν μεγάλες δοκιμασίες. Ιδιαίτερα η έξαρση της ανεργίας και της καταπάτησης των δικαιωμάτων στην εργασία. Ίσως ο ΣΥΝ θα πρέπει να μελετήσει τον τρόπο που θα οργανώσει ένα κίνημα των ανέργων, γιατί αυτοί θα είναι η επόμενη κατώτερη τάξη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Θα είναι -και ήδη είναι- η πιο ευάλωτη τάξη, άνθρωποι χωρίς κοινωνική αναφορά, χωρίς κοινωνική ταυτότητα, άνθρωποι χωρίς πολιτική ή συνδικαλιστική προστασία, πεταμένοι στα σκουπίδια.
Να πάμε να τους βρούμε, να τους διαμορφώσουμε ως συλλογικότητα.
Το στοίχημα του Διαρκούς Συνεδρίου, του προγράμματος και του κόμματος, βρίσκεται στην πράξη της επόμενης μέρας και δεν έχει σχέση με τις καρέκλες της ευρωβουλής, της ελληνικής Βουλής ή της κυβέρνησης, ούτε βέβαια με την ψηφοθηρία.
Τέλος, πιστεύω ότι ο ΣΥΝ θα πρέπει να μιλήσει ειλικρινά και να πει στον κόσμο που τον ακούει και τον παρακολουθεί, ότι ο ρόλος που διεκδικεί δεν είναι -όπως έχει ήδη ειπωθεί σε όλους τους τόνους- η άνοδος σε μια εξωνημένη εξουσία, αλλά να αποτελέσει τον πόλο για μια εύρωστη και ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη, απαραίτητη για να λειτουργεί στην ουσία της η δημοκρατία.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ





Η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κρίση μας υπόσχεται ένα μέλλον λιτότητας, φτώχειας, ανεργίας, περιβαλλοντικής υποβάθμισης, καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και περιστολής των ατομικών ελευθεριών.
Υπάρχει διέξοδος;
Σας καλούμε το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009, 7:00΄ το απόγευμα, στην αίθουσα της Λαϊκής Αγοράς, στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του Συ.Ριζ.Α. με θέμα:

Οι προτάσεις τού Συ.Ριζ.Α. για μια αριστερή διέξοδο από την κρίση
15 άμεσοι στόχοι πάλης.

Ομιλητές: Δ. Στρατούλης και X. Κατσούλας από την Κεντρική Γραμματεία τού ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέβεζα 17 Φεβρουαρίου 2009

Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας

"Δημόσιοι Χώροι στη Σύγχρονη Πόλη"

Η Αυτοδιοικητική Παράταξη της Άρτας, "Δημοτική Αλλαγή" διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: "Δημόσιοι Χώροι στη Σύγχρονη Πόλη" την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου και ώρα 20:30 στην Αίθουσα του "ΣΚΟΥΦΑ" στην Κεντρική Πλατεία της Άρτας.

Ομιλητές :

Κλάπας Μιλτιάδης, Δήμαρχος Πρέβεζας
Κορτζίδης Χρήστος, Δήμαρχος Ελληνικού Αττικής
Πορτάλιου Ελένη, Αν. Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.-Δημοτική Σύμβουλος Δ. Αθηναίων

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ Α.ΚΑΡΙΤΖΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ

- Είμαστε την επομένη του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΝ….. Ξεκαθάρισε το θέμα συνεργασιών τελικά;
Νομίζω ότι είναι σαφές στον κόσμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες συζητιούνται. Το θεωρούμε δύναμή μας. Δεν θεωρούμε ότι είναι αρνητικό. Ούτε ότι θα έπρεπε τα κόμματα να είναι μια φωνή. Μ΄ αυτή την έννοια, τα συνέδριά μας έχουν πάντοτε αυτόν τον χαρακτήρα.
Αυτό που βγαίνει για το κόμμα τη Δευτέρα πρωί από το διαρκές συνέδριο είναι δυο πάρα πολύ σοβαρά και θετικά βήματα σε ένα πολύ έντονο πολιτικό σκηνικό στο οποίο φιλοδοξούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο.
Το ένα είναι η έγκριση, με συντριπτική πλειοψηφία, της προγραμματικής μας επεξεργασίας, η οποία βεβαίως θα συνεχιστεί. Θα την καταθέσουμε και στον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει τη δική του δουλειά….
- Με 81,5% αν δεν κάνω λάθος πέρασε…
Ναι.. Και όσοι δεν το ψήφισαν, ψήφισαν λευκό. Δηλαδή δεν υπήρχε καμιά αρνητική ψήφος. Κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει ένα πολύ σοβαρό βήμα -όχι γιατί δεν είχαμε πρόγραμμα όπως λένε διάφοροι αφού σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου έχουμε καταθέσει προτάσεις- αλλά επιχειρήσαμε στην προγραμματική μας επεξεργασία να αναδείξουμε την κόκκινη γραμμή που ενώνει τις επιμέρους θέσεις μας και συνιστά ένα ανταγωνιστικό σχέδιο για τον τόπο. Θέλουμε να αναδείξουμε δηλαδή ότι υπάρχει μια ανταγωνιστική πορεία που μπορεί να έχει ο τόπος απ΄ αυτήν που ακολουθείται μέχρι σήμερα και τον έχει φέρει εδώ που τον έχει φέρει.
Το δεύτερο θετικό βήμα που έκανε το κόμμα μας μέσα από το διαρκές συνέδριο είναι ότι αποφάσισε να κατέβει στις ευρωεκλογές με την πολιτική μας συμμαχία που έχει καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό είναι επίσης ένα θετικό βήμα, γιατί βαθαίνει την πολιτική μας συμμαχία. Θυμίζω ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές δεν είχαμε κατέβει όλοι μαζί. Πράγμα που σημαίνει ότι αποκτά στιβαρά πόδια αυτή η προσπάθεια, η οποία, κατά τη γνώμη μας, απηχεί και σε μια δυναμική που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.
Μ΄ αυτή την έννοια, παρ΄όλες τις διαφορετικές απόψεις, μετά το συνέδριο το κόμμα μας βγαίνει ακόμα πιο δυνατό και, επιτρέψτε μου να πω, και ενωμένο, γιατί, ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν, όλοι και όλες θεωρούμε ότι και τα δύο αυτά βήματα ήταν απαραίτητα και αναγκαία.
- Λέτε, ενωμένο.. Γιατί αισθάνθηκε ο κ. Τσίπρας την ανάγκη να απορρίψει τα σενάρια διάσπασης στην ομιλία του;…. Είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε την ενότητα, είπε χαρακτηριστικά….
Είναι μια ρήση δεδομένη και την επαναλαμβάνουν -και σωστά- όλα μας τα στελέχη, γιατί είναι ένα βασικό στοιχείο για την πορεία μας. Εμείς θέλουμε μια μεγάλη, μια πλατιά παράταξη της Αριστεράς. Δεν έχουμε λογική διασπάσεων. Εμείς θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ αποτελούν έναν πόλο έλξης άλλων δυνάμεων και κοινωνικών δυνάμεων, όχι μόνο πολιτικών. Σε εμάς δεν υπάρχει η λογική της διάσπασης. Υπάρχει η λογική της συσπείρωσης των δυνάμεων της Αριστεράς. Σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενωτικό εγχείρημα. Αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε είναι ότι το πρόγραμμά μας αποτελεί το όπλο μας και για αύριο -δηλαδή από σήμερα- αλλά και για μετά τις εκλογές, για να πάρουμε θέση και να βοηθήσουμε να αλλάξει ο τόπος πορεία.
- Για το θέμα των συνεργασιών.. τι γίνεται τώρα; Έχει ξεκαθαρίσει πλήρως αυτό το θέμα; Αρνείστε τη συμμετοχή του κόμματος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;..
Γενικώς και αορίστως όχι, γιατί -όπως σας είπα και πριν- εμείς θέλουμε όσο είναι δυνατόν πλατιές συσπειρώσεις. Το θέμα όμως είναι γιατί τις θέλουμε; Τις θέλουμε για να αλλάξει πορεία ο τόπος. Συνεπώς το όποιο όχι μας αναφέρεται και απευθύνεται σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν δείχνουν διάθεση ή προσανατολισμό για να αλλάξει πορεία ο τόπος…
- .. Η χείρα βοηθείας που σας τείνει το ΠΑΣΟΚ με τις δηλώσεις πολλών στελεχών και του ίδιου του Προέδρου του κόμματος πολλές φορές….
Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμιά άποψη μέσα στο κόμμα μας η οποία να υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις για κάποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Διότι η εκτίμηση που κάνουμε είναι ότι ο τρόπος με τον οποίον πολιτεύεται και οι θέσεις που έχει δεν αποτελούν λύση για τον τόπο, αλλά αποτελούν διαιώνιση των προβλημάτων του.
Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια πλατειάς συσπείρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων σε μια κατεύθυνση που μπορεί να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα. Και σ΄ αυτή την προσπάθεια θεωρούμε ότι το πρόγραμμά μας θα παίξει καταλυτικό ρόλο.
Θα το καταθέσουμε, θα το δώσουμε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε όλους τους κοινωνικούς φορείς. Συνεχίζουμε να συζητάμε. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε τις απόλυτες απαντήσεις και τις απόλυτα σωστές ιδέες. Συζητάμε και θα συζητήσουμε και με τον κόσμο, θα συζητήσουμε και με όποιον ενδιαφέρεται από τις πολιτικές δυνάμεις ή τους κοινωνικούς εταίρους πάνω στις θέσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να βγάλουν τον τόπο από το αδιέξοδο.
- Γνωρίζετε καλά ότι το επόμενο διάστημα κι ενώ αυτό το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό εντείνεται θα συνεχίσουν κορυφαία στελέχη σας να παροτρύνουν ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ να μην μείνετε αδιάφοροι για το περιεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας…
Αυτό το ερώτημα απαντήθηκε και στο συνέδριό μας. Δεν είναι κανείς αδιάφορος. Δεν μπορεί να είναι μια δύναμη αδιάφορη και να φτιάχνει ένα πρόγραμμα 400 σελίδων. Το ερώτημα όμως είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εγώ θα σας μιλήσω για εμάς, έχουμε ευθύνη απέναντι στον τόπο. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πολιτικές επιλογές οι οποίες θεωρούμε ότι κάνουν κακό στον τόπο.
- Δηλαδή και η ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί;…..
Η ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί στις θέσεις και τις προτάσεις που κάνει το ΠΑΣΟΚ και σήμερα. Και οι θέσεις αυτές είναι ανταγωνιστικές, είναι απέναντι. Δεν είναι διαφορετικές απλώς. Δηλαδή δεν έχουμε διαφορετική άποψη για την Ολυμπιακή, με την έννοια ότι και οι δύο θέλουμε ιδιωτικοποίηση ή και οι δύο θέλουμε ένα δημόσιο φορέα.. Είναι ανταγωνιστικές. Και αν για οποιονδήποτε λόγο δύο πολιτικές δυνάμεις που έχουν ανταγωνιστικά σχέδια σχημάτιζαν μαζί μια κυβέρνηση, αυτή θα ήταν μια κυβέρνηση η οποία δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.
Έχω την εκτίμηση ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος σήμερα, ιδιαίτερα μέσα σε μια κρίση όπως αυτήν που βιώνουμε, είναι μια ριζική αλλαγή της πορείας που μας έφερε σ΄ αυτή την κατάσταση. Διότι, γνωρίζετε, ότι η οικονομική κρίση δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι προϊόν συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και πολιτικών κατευθύνσεων. Αν οι πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., συνεχίζουν σ΄ ένα δρόμο που εντείνει το αδιέξοδο, έχουμε τεράστια ευθύνη εμείς, ως μια δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς που φαίνεται ότι έχει απήχηση στην κοινωνία, να παλέψουμε ώστε να ηττηθούν αυτές οι πολιτικές κατευθύνσεις.
Εμείς προτείνουμε και μια λύση. Δεν είναι ότι μόνο λέμε να ηττηθούν οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Ν.Δ. και που ευαγγελίζεται να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά έχουμε και μια άλλη πρόταση. Κι επειδή ακούγεται ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν θέσεις και είναι κόμματα διαμαρτυρίας, καλούμε να τοποθετηθούν όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις πάνω στη δική μας πρόταση για το πώς θα βγούμε από την κρίση.
- Όλοι αυτό λένε.. Το ΠΑΣΟΚ λέει έχω καταθέσει εγώ πρόταση, πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι άλλοι.. Η κυβέρνηση λέει, καλώ σε συναίνεση για να έρθετε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την κρίση.. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Δεν αντιμετωπίζεται κανένα πρόβλημα και το βλέπουμε πρακτικά…
Δεν έχει να κάνει με το τι λένε οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά με το τι κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτό έχει σημασία. Εμείς σε όλες τις μεγάλες μάχες που υπερασπίστηκαν αξίες και συλλογικά αγαθά ήμαστε παρόντες και επιβάλλαμε πολλές φορές, όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με τους πολίτες, επιλογές. Θυμίζω το άρθρο 16. Δεν έγινε αυτό που ήθελε το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Θυμίζω την παραλία του Ελληνικού, όπου παρά τις αντιστάσεις, οι πολίτες κατάφεραν να έχουν την παραλία ανοιχτή.
Εμείς έχουμε συγκεκριμένη άποψη για τα πράγματα την οποία και παλεύουμε.
- Θεωρείτε ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές σ΄ αυτή τη φάση;.. Τι βλέπετε;.. Πώς λέτε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;..
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η ανατροπή ενός πολιτικού σκηνικού το οποίο είναι χρεωκοπημένο εξ αιτίας της πολιτικής που έχει ακολουθήσει και όχι γενικά και αόριστα. Θεωρούμε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν και μπορεί να είναι ένα τέτοιο βήμα. Ωστόσο δεν φτάνει μόνο αυτό. Οι εκλογές μόνες τους δεν λένε τίποτα. Το θέμα είναι τι αποτέλεσμα θα βγάλουν αυτές οι εκλογές, αν θα ηττηθούν οι δυνάμεις που έχουν οδηγήσει τη χώρα εδώ που την έχουν οδηγήσει, αν θα ενισχυθούν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν μια άλλη προοπτική για τον τόπο. Και, βεβαίως, ποτέ οι εκλογές μόνες τους δεν φτάνουν. Χρειάζεται η ενεργοποίηση των πολιτών στο μικρό και στο μεγάλο για να μπορέσουν να πετύχουν την υπεράσπιση στοιχειωδών αυτονόητων δικαιωμάτων.
- Βλέπετε βεβαίως ότι δημοσκοπικά δεν καταγράφεται αυτοδυναμία. Αυτό δεν είναι ότι η χώρα δεν θα ωφεληθεί καθόλου από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις; ..
Τώρα που έχουμε κυβέρνηση -και άρα δεν υπάρχει ακυβερνησία- θεωρείτε ότι η χώρα ωφελείται από την πορεία που ακολουθεί; Εμείς έχουμε την εκτίμηση πως όχι. Έχουμε την εκτίμηση ότι όσο ακολουθούνται αυτές οι πολιτικές τα πράγματα θα πηγαίνουν χειρότερα. Άρα το ερώτημα δεν είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση, αλλά τι είδους κυβέρνηση θα έχουμε.
- Για το θέμα κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου… Με τον κ. Παπαδημούλη τελικά τι θα γίνει;…
Σε λίγες ημέρες έχουμε ένα δημοψήφισμα εσωτερικό -κι αυτό είναι ένα στοιχείο δημοκρατίας στο κόμμα μας- όπου τα μέλη του κόμματος, με βάση πολιτικές επιλογές, πολιτικές τοποθετήσεις των στελεχών και των μελών αλλά και της αξιολόγησής τους θα αποφασίσουν τις θέσεις των δικών μας στελεχών στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπαδημούλης είναι υποψήφιος, θα βγει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα πάρει την αντίστοιχη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.
Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Όλοι αντιλαμβάνονται, γιατί ο ΣΥΝ κάνει την πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβουν οι δικοί του υποψήφιοι την πρώτη και την τρίτη θέση, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια πρόταση εξασφαλίζει την κάθοδό μας στις ευρωεκλογές ως ΣΥΡΙΖΑ, διότι επιτρέπει και σε άλλες συνιστώσες να έχουν εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο. Η πλουραλιστική εκπροσώπηση είναι απαραίτητη σε μια πολιτική συμμαχία. Μ΄ αυτή την έννοια, δεν θεωρώ ότι κανείς δεν είναι στενοχωρημένος απ΄ αυτή την εξέλιξη Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο στέλεχος του κόμματος ή μέλος του κόμματος το οποίο να θεωρούσε ότι δεν θα έπρεπε σ΄ αυτές τις εκλογές να κατέβουμε μ΄ ένα πετυχημένο πολιτικό σχήμα.

To Γραφείο Τύπου

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ KATA TO ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=13559

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΣΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=13549

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=13534

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Το πρόγραμμα του ΣΥΝ

Του Γιώργου ΣΤΑΘΑΚΗ

Η ανάγνωση του πολυσέλιδου κειμένου της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΝ αξίζει τον κόπο. Μπορεί να είναι φλύαρο σε ορισμένα σημεία, πολύ σφιχτό σε άλλα, να προσπερνάει κάποια θέματα που είναι αμφιλεγόμενα, μπορεί να μην είναι αρκούντως τεχνοκρατικό, πολλά “μπορεί”, αλλά είναι ένα κείμενο που είναι “χαρά θεού” να διαβάζεται από έναν αριστερό, που βίωσε τα “πέτρινα χρόνια” της δεκαετίας του ʼ90, τις ατέλειωτες υπαρξιακές αγωνίες μιας αριστεράς που φάνηκε προς στιγμήν να μπαίνει στο περιθώριο.
Αυτό που συγκροτεί τις καταστατικές αρχές της νέας αριστεράς μας, όχι εδώ στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς, αυτές οι αρχές που απέπνεαν τα “θεωρητικά εργαστήρια” του Πόρτο Αλέγκρε, αυτή η νέα στρατηγική που με τόση μαεστρία σχημάτισε η αριστερά, πρώτα απʼ όλα στη Λατινική Αμερική, αυτές οι ιδέες διαπερνούν το πρόγραμμα που προτείνεται. Ένα μεγάλο εύγε πρέπει να απευθυνθεί στους συντάκτες του.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η αριστερά αποτέλεσε τον πιο αξιόμαχο κριτικό του νεοφιλελευθερισμού, ότι αυτή η κριτική σκέψη δεν αναπτύχθηκε από τη σκοπιά μιας εσχατολογικής σκέψης περί ενός κρατικού σοσιαλισμού, περί της εθνικής αναδίπλωσης σε μια “σοσιαλιστική νησίδα”, αλλά επανέφερε τις καλύτερες παραδόσεις της αριστεράς, ως κριτικής, ριζοσπαστικής δύναμης εντός του ανεπτυγμένου καπιταλισμού.
Αυτή η αριστερά αναβίωσε και συνέθεσε τις καλύτερες παραδόσεις της κοινωνικής οικονομίας, της οικονομικής δημοκρατίας, της συνεταιριστικής οικονομίας, της αυτοδιαχείρισης, της αποκεντρωμένης ανάπτυξης, της δημοκρατικής δομής του κράτους, της σχέσης του καθολικού με το μερικό, του εθνικού με το διεθνές.
Αυτές οι αξίες διαπερνούν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΝ. Τρεις είναι οι πυλώνες του:
Α. Ανάπτυξη ενός “τρίτου τομέα” με νέες μορφές ιδιοκτησίας, συνεταιριστικής κάθε είδους και μορφής, αυτοδιαχειριζόμενης, δημοτικής, τοπικής, παρόντος σε μία πληθώρα οικονομικών κλάδων και δραστηριοτήτων, από την αγροτική οικονομία μέχρι τις τράπεζες, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την ενέργεια, συμβατού με μια κοινωνία προσανατολισμένη στις κοινωνικές ανάγκες και την αειφόρο ανάπτυξη.
Β. Μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με έμφαση στην αποκέντρωση, τη διαφάνεια, τη δημοκρατική συμμετοχή και τον αυξημένο λόγο των τελικών χρηστών των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Διάλυση των μηχανισμών που οδηγούν στην κατασπατάληση των πόρων.
Γ. Ρύθμιση του ιδιωτικού τομέα από το κράτος με έμφαση στην τήρηση κοινωνικών (εργασιακών, μισθολογικών συνθηκών) και περιβαλλοντικών συνθηκών και κανόνων.
Αιχμή του προγράμματος είναι φυσικά η διεύρυνση των συλλογικών αγαθών. Μόνο που το αίτημα αυτό φαντάζει ημιτελές, εάν δεν συνοδεύεται από προτάσεις για τον τρόπο παραγωγής αυτών των αγαθών. Η απάντηση σε μια ιδιωτική ΔΕΗ δεν είναι η κρατική ΔΕΗ. Και οι δύο είναι μάλλον αποδεδειγμένα απόλυτοι καταστροφείς του περιβάλλοντος.
Εμείς θέλουμε αλλαγές στον τρόπο παραγωγής (και κατανάλωσης) της ενέργειας, θέλουμε αποκεντρωμένες δομές, τοπικές εταιρείες δημόσιου συμφέροντος, θέλουμε όλο το πλέγμα της πράσινης οικονομίας να δομηθεί γύρω από τις ανάγκες και όχι το κέρδος.
Το πρόγραμμα φαίνεται να τηρεί τον στοιχειώδη σεβασμό στις ιστορικές δομές της ελληνικής οικονομίας. Αλλά εκτιμά, και σωστά, ότι η σημερινή κρίση ανοίγει δρόμους για ιστορικές τομές και ρήξεις στις κληροδοτημένες δομές.
Η αριστερά ήταν εδώ και δύο αιώνες απόλυτα ταυτισμένη με την ιδέα του σοσιαλισμού, κάποιας μορφής και είδους, όσο ασαφής και να ήταν αυτή. Αυτό δεν απέτρεψε το εργατικό κίνημα να δώσει αγώνες και να έχει δραστικές κατακτήσεις. Σε αυτές, εξάλλου, επιτέθηκε με μανία ο νεοφιλελευθερισμός.
Η επανασύνδεση με την ιδέα του “σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία” ως στρατηγικό στόχο του κόμματός μας, δεν διολισθαίνει στη συνήθη μαγειρική του μέλλοντος, αλλά τοποθετείται στην ίδια τη μαγειρική του παρόντος και των ριζοσπαστικών ρήξεων, αλλαγών, μεταρρυθμίσεων.
Ο σοσιαλισμός γεννιέται μέσα στον καπιταλισμό, έλεγε σε όλους τους τόνους ο Μαρξ στον τρίτο τόμο του Κεφαλαίου, πριν οι ρήσεις αυτές χαθούν στον 20ό αιώνα, σʼ έναν “μαρξισμό” μιας προσμέτρησης συσχετισμών και πολιτικών συγκυριών. Μόνο που σήμερα η Αριστερά φαίνεται να ξαναπιάνει το νήμα εκεί, που αυτό χάθηκε? κάπου στην ξεχασμένη δεκαετία του ʼ30.

Αρχίζει το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Πρεμιέρα απόψε για τη "Σκόνη του χρόνου"

Πρεμιέρα απόψε το βράδυ (8 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής για τη νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Η σκόνη του χρόνου” που από αύριο συναντά το κοινό της, περίπου έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωσή της, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται (εκτός συναγωνισμού) στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Τη Δευτέρα ο σκηνοθέτης παραχώρησε συνέντευξη τύπου, όπου μίλησε για την ταινία, για την προσωπική διαδρομή του στον κινηματογράφο, αλλά και τα όσα ζήσαμε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο. «Δεν μου αρέσουν οι λέξεις 'απαισιοδοξία', 'αισιοδοξία', αλλά στις μέρες μας ζούμε την πιο κλειστή περίοδο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ζούμε σε έναν κόσμο που δεν ξέρει πού θα πάει. Και γι' αυτό διαδήλωσαν οι μαθητές που βγήκαν τον Δεκέμβριο στους δρόμους, ήθελαν να φωνάξουν 'Πού μας πάτε';» είπε ο Αγγελόπουλος.
Θυμήθηκε τα χρόνια της δικής του νεότητας, όταν, το 1963, μετά το ξύλο που έφαγε απ' την αστυνομία, αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα και να μην επιστρέψει στο Παρίσι. Χαρακτήρισε εποχή απόλυτης αθωότητας τη δεκαετία του '50 κι αργότερα του '60. «Αν και βγαίναμε από έναν πόλεμο, και μάλιστα εμφύλιο, υπήρχε δίψα για ζωή... Ήταν εποχή της αθωότητας, γιατί είχαμε και πιστεύαμε σε μια οραματική σχέση με το μέλλον -αυτό που δεν υπάρχει σήμερα».
Θυμήθηκε επίσης τις κακές κριτικές που πήρε η ταινία του «Ο Θίασος» μετά την πρώτη προβολή στην Ελλάδα, πριν πάει στις Κάννες. «Έκανα μια προβολή στη Φίνος Φιλμ κι όλοι είχαν βγει έξω με κατεβασμένα κεφάλια. Ανάμεσά τους ήταν κι άνθρωποι που μ' αγαπούσαν, ο Βασίλης Ραφαηλίδης, ο Λυκουρέσης, ο Μπακογιαννόπουλος... 'Θόδωρε, νοσταλγώ τις 'Μέρες του '36'', μου είπε ο Βασίλης Ραφαηλίδης. Μα τι έχω κάνει; αναρωτήθηκα. Μετά την προβολή στις Κάννες, ο κόσμος πετάχτηκε όρθιος. Η ταινία έγινε το γεγονός του Φεστιβάλ κι απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής. Όταν γύρισα πίσω, είχα πάρει τις χειρότερες κριτικές για ταινία μου. Όμως ο καιρός έχει γυρίσματα και η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο. Τους σκηνοθέτες, εξάλλου, δεν τους διαλέγει ούτε η κριτική ούτε το κοινό. Τους διαλέγει ο χρόνος».
Μιλώντας για την τελευταία του ταινία και το αν είναι “αυτοβιογραφική”, πρόσθεσε: «Οταν μιλάμε για αυτοβιογραφικά στοιχεία, μιλάμε για το βλέμμα μας, την ακοή, τα διαβάσματά μας, τα βιώματα, την οικογένειά μας, τη χώρα, την Ιστορία μας. Όλα αυτά μαζί για μένα συνθέτουν αυτό που θα ονόμαζα αυτοβιογραφία του καθενός. Αυτό που ονομάζει ο Χάιντεγκερ 'ο χρόνος είμαστε εμείς'. Ετσι, ναι, είναι αυτοβιογραφική ιστορία».
"Οι θεατές των ταινιών μου είναι συνένοχοι σε ένα κοινό μυστικό και τα βλέμματά τους συμπληρώνουν τις ταινίες μου", τόνισε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Μίλησε για την «αποτυχία του 20ού αιώνα, που έπνιξε τα οράματα των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο και η 'σκόνη του χρόνου' σκέπασε τα ιδανικά και ο χρόνος τα προσπέρασε». Επιπλέον, ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε τους χορηγούς της ταινίας, καθώς το κόστος της ξεπέρασε τα 8 εκατομμύρια ευρώ και μεγάλο μέρος δόθηκε «από τα υπουργεία Πολιτισμού της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και φυσικά της Ελλάδας». Ειδική μνεία έκανε ο σκηνοθέτης στην οικονομική βοήθεια που δέχτηκε από τον Θόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου και την Εθνική Τράπεζα. Όπως ανέφερε, «χωρίς τη συμβολή τους η ταινία δεν θα μπορούσε να γίνει».

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

"Πρόγραμμα Ανατροπής, Λύση Αριστεράς"

Ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού, στον χώρο του Σινέ Κεραμεικός, με κεντρικό σύνθημα "Πρόγραμμα Ανατροπής, Λύση Αριστεράς". Το συνέδριο θα συζητήσει τη συμβολή του ΣΥΝ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μπαίνει στην τελική της φάση η συγκρότηση μιας συνολικής προγραμματικής δουλειάς που περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία εδώ και μήνες χιλιάδες μέλη και φίλοι του κόμματος, και που θα αποτελέσει το ισχυρό όπλο του χώρου μέσα στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τον Δεκέμβρη", αλλά και εν όψει της μάχης των ευρωεκλογών. Για την τελική μορφή του κειμένου δούλεψαν για πρώτη φορά τόσο συλλογικά τόσοι πολλοί: όλα τα τμήματα της ΚΠΕ του κόμματος, δεκάδες μέλη και φίλοι, επιστήμονες και στελέχη του κόμματος κατέθεσαν ανιδιοτελώς την εμπειρία, τις ιδέες και τις γνώσεις τους, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία συζητήσεων και ανοιχτών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Δημοσιεύτηκε η συμβολή του ΣΥΝ στο Πρόγραμμα του ΣυΡιζΑ

Αναζητείστε το πλήρες κείμενο στον σύνδεσμο

http://www.syn.gr/programma/programma.htm

Συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο για το Πρόγραμμα του ΣΥΝ

* Τι είναι, τι περιλαμβάνει και ποια είναι η αποστολή του προγράμματος που ετοιμάζετε;

Δεν έχει τη συνηθισμένη μορφή των γνωστών καταλόγων ευχών, υποσχέσεων ή εντολών. Είναι ένα κείμενο που καταγράφει, αναλύει, προτείνει, συζητά. Στο πρώτο μέρος του, αποσαφηνίζει ποιοι είμαστε, σε ποιους απευθυνόμαστε, ποιο σχέδιο τους προτείνουμε, από πού αρχίζει το σχέδιο αυτό και πού πάει. Τα υπόλοιπα μέρη αφιερώνονται στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Καταγράφονται για το καθένα απ' αυτά η κατάσταση, οι τάσεις, οι προτάσεις μας. Υπάρχουν, ενδεχομένως, ανισότητες στον βαθμό επεξεργασίας, εμβάθυνσης ή εκλαΐκευσης των επί μέρους σημείων. Όμως, συνολικά το κείμενο εκτιμούμε ότι βοηθά την περαιτέρω συζήτηση και επεξεργασία. Αυτή άλλωστε είναι και η αποστολή του.

* Πώς εργαστήκατε και τι δυναμικό χρησιμοποιήσατε;

Για να φτάσουμε ως εδώ, συνέβαλαν πολλοί και πολλές και όχι μόνο μέλη μας. Ενεργοποιήθηκαν όλα τα τμήματα του ΣΥΝ. Έγιναν ειδικές ομάδες και επεξεργασίες. Αξιοποιήθηκαν θέσεις και προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, συμβολές ειδικών επιστημόνων και ιδρυμάτων. Μελετήθηκαν και αξιοποιήθηκαν προγράμματα άλλων αριστερών κομμάτων από τον διεθνή χώρο. Οργανώθηκαν πολλές επιστημονικές συζητήσεις για διάφορα θέματα από την Επιτροπή Προγράμματος, την Επιτροπή Τεκμηρίωσης, το Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς» και τα Τμήματα του ΣΥΝ. Αν και δεν έγιναν όλα όπως θα τα θέλαμε, υπήρξε πάντως μια πρωτοφανής για τον χώρο μας ενεργοποίηση δυνάμεων, διαμορφώθηκε μια μεθοδολογία, ένας τρόπος δουλειάς και ένα θετικό κλίμα, που πιστεύω ότι είναι μια καλή παρακαταθήκη σε όσες και όσους θελήσουν να δώσουν συνέχεια σʼ αυτό το εγχείρημα.


Στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού



* Προτείνετε τα προγραμματικά κείμενα να εγκριθούν από το διαρκές συνέδριο ως βάση για περαιτέρω συζήτηση και επεξεργασία. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι το συνέδριό μας είναι ένας σταθμός και όχι το τέλος της πορείας. Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου μας, αρχίζει η δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει τη συνέχιση της δουλειάς στο πλαίσιο και του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις ώς τώρα επεξεργασίες του, τη δική μας συμβολή και άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν, ως «πρώτη ύλη», θα διαμορφώσει το πρόγραμμά του, το οποίο και θα εγκριθεί, όπως έχει αποφασιστεί από πανελλαδικό σώμα στις αρχές Απριλίου. Με τον τρόπο αυτό, θα είμαστε, πιστεύω, από την άποψη αυτή, έτοιμοι για τις ευρωεκλογές ακόμη και για εθνικές εκλογές αν χρειαστεί. Όμως θα πρέπει, κατά την προσωπική μου άποψη, τόσο στον ΣΥΝ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, να θεσμοθετηθούν άμεσα μόνιμες επιτροπές προγραμματικών επεξεργασιών, με την κατάλληλη σύνθεση, ώστε με τη βοήθειά τους να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε, μετά τις ευρωεκλογές, σε μια τρίτη φάση, στην οποία θα εμπλακούν ενεργά όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προβλεπόταν και στον αρχικό μας σχεδιασμό, αλλά δεν έγινε στον βαθμό που θα θέλαμε.

* Τι εννοείτε με την έννοια «οικονομία των αναγκών» - «κοινωνία συλλογικών αγαθών»;

Ο όρος «οικονομία των αναγκών» θέλει να σηματοδοτήσει έναν ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτικό ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά τα κίνητρα και τους σκοπούς της ανάπτυξης. Είναι μια πολιτική κατεύθυνση αλλά και μια πρόσκληση σε αγώνα για μια οικονομία που θα συγκροτείται, θα αναπτύσσεται και θα λειτουργεί με σκοπό και κίνητρο τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας και των μελών της και όχι το κυνήγι του μέγιστου κέρδους ή άλλες ιδιοτελείς επιδιώξεις. Δεν πρόκειται επομένως για κάποια εγκεφαλική κατασκευή, αλλά για μια σύγκρουση και έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στον καπιταλισμό, τα ιδιοτελή συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας, που βιώνουμε καθημερινά, που θέλουμε να ενισχύσουμε και να πολιτικοποιήσουμε. Πρόκειται εν τέλει για την προγραμματική έκφραση του αιτήματος «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

Σε ό,τι αφορά στον όρο «κοινωνία των συλλογικών αγαθών» μʼ αυτόν αναφερόμαστε σε μια κοινωνία που θέτει όρια στην επέκταση αγορών. Και ο όρος αυτός παραπέμπει στον αγώνα για να ανακτήσουμε ένα δημόσιο χώρο συλλογικών και κοινωνικών αγαθών που θα λειτουργούν εκτός της αγοράς και της λογικής της, ως δημόσια αγαθά προσβάσιμα από όλους όσους τα έχουν ανάγκη ακόμη και απʼ αυτούς – και κυρίως αυτούς – που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να πληρώσουν γιʼ αυτά. Πρόκειται πρωτίστως, για το αγαθό της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης, της στέγασης, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης όλων σε μια ελάχιστη ποσότητα πόσιμου νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, μέσων επικοινωνίας, δυνατότητας μεταφοράς, καθώς και σʼ ένα ελάχιστο εγγυημένο χρηματικό εισόδημα.

* Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος ενός «άλλου τρόπου παραγωγής, κατανάλωσης και ανάπτυξης»;

Οι όροι έχουν αντιστραφεί. Η κρίση που ζούμε, επιφέρει τεράστιες και απότομες ιδεολογικές μετατοπίσεις. Το τι είναι ή δεν είναι ρεαλιστικό επαναπροσδιορίζεται με βάση τις αναγκαιότητες που αναδύονται. Αναδεικνύεται ένας νέος ρεαλισμός, ο ρεαλισμός της ανάγκης. Είναι αυτός που κάνει να κρατικοποιούν εκείνοι που ώς χθες ιδιωτικοποιούσαν. Σήμερα, καταδεικνύεται ότι δεν είναι ρεαλιστικό να συνεχίζεται ένας τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης που καταστρέφει το περιβάλλον, δημιουργεί ανισότητες που αποσυνθέτουν την κοινωνία και οδηγεί στη χρεοκοπία του κράτους και των νοικοκυριών.

Το σχέδιό μας, αντίθετα, είναι ρεαλιστικό, υπό την έννοια ότι, αν και βλέπει μακριά, είναι γειωμένο στο παρόν, στα άμεσα προβλήματα, στις ώριμες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία.



Ναι στον οικολογικό μετασχηματισμό - όχι στον "πράσινο καπιταλισμό"



* Στο κείμενό σας χρησιμοποιείτε τον όρο «πράσινη οικονομία». Με ποιο ακριβώς περιεχόμενο υιοθετείτε τον όρο αυτό;

Δεν τον υιοθετούμε. Τον χρησιμοποιούμε. Πρώτον για να υποδηλώσουμε ένα νέο, πολλά υποσχόμενο, τομέα επιστημονικής έρευνας, επενδύσεων και απασχόλησης. Δεύτερον, για να σηματοδοτήσουμε μια νέα κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η οικονομική ανάπτυξη. Τρίτον, για να καταστήσουμε πιο εμφανή τον κίνδυνο όλη αυτή η πολύ σοβαρή υπόθεση να εκφυλισθεί σʼ ένα κερδοσκοπικό παίγνιο. Δηλαδή, λέμε ναι στην πράσινη οικονομία, για να κάνουμε πιο ηχηρό το όχι μας σε μια πράσινη κερδοσκοπία και σʼ έναν «πράσινο καπιταλισμό». Διότι αν αυτός ο εκφυλισμός συμβεί, τότε δεν αποκλείεται η λεγόμενη «πράσινη οικονομία» να καταστεί η επόμενη «φούσκα» και αιτία της επόμενης κρίσης. Όμως, δεν περιοριζόμαστε στις διαπιστώσεις και τις καταγγελίες. Καταθέτουμε μια συγκροτημένη και μακράς πνοής αντίληψη για την «οικονομία των αναγκών», της οποίας το ένα σκέλος αφορά ακριβώς την ανάγκη σεβασμού του περιβάλλοντος και τη συναφή πολιτική πρόταση για ένα συνολικό «οικολογικό μετασχηματισμό» της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

* Σε μια παλιότερη συνέντευξη είχατε μιλήσει για «πράσινη οικονομία και κόκκινο τρόπο παραγωγής».

Αυτή είναι η άλλη διάσταση, η άμεσα κοινωνική και αφορά τους κοινωνικούς όρους με τους οποίους παράγονται τα «πράσινα» προϊόντα, τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα, το πλεόνασμα και τη διανομή του. Ο οικολογικός μετασχηματισμός δεν ταυτίζεται πλήρως με τον κοινωνικό, αλλά συνδέονται. Και ακριβώς, στόχος δικός μας είναι η σύνδεση αυτή να γίνεται ολοένα και πιο βαθιά και ουσιαστική.

* Πόσο αναμένετε να διαρκέσει η κρίση και ποια είναι η απάντηση της αριστεράς;

Οι καπιταλιστικές κρίσεις ξεπερνιούνται στη βάση του καπιταλισμού, με υποτίμηση και καταστροφή του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου. Αυτή η «καθαρή», νεοφιλελεύθερη λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει σήμερα. Διότι, αυτό θα απαιτούσε οι μεγάλες τράπεζες, οι βιομηχανικοί κολοσσοί, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα να αφεθούν να χρεοκοπήσουν. Αυτό θα διέλυε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα εκτόξευε την ανεργία και θα πυροδοτούσε κοινωνικές εκρήξεις.

Αυτό συμβάλλει ώστε η διάρκεια της κρίσης να γίνεται ακόμη πιο απροσδιόριστη. Ακόμη κι αν δεν βαθύνει περαιτέρω, η κρίση, με διάφορες μορφές, θα σέρνεται για χρόνια. Γιʼ αυτό, οι ιθύνοντες του συστήματος, θέλοντας και μη, με αργοπορίες και παλινωδίες, ανακαλύπτουν, εκ νέου, τον Κέυνς, τον κρατικό παρεμβατισμό, τη ρύθμιση, τη «μικτή οικονομία», σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την κρίση και να σώσουν το σύστημα. Η κυρίαρχη τάση είναι η καταστροφή του κεφαλαίου να απορροφηθεί από το κράτος, να γίνει δημόσιο χρέος και να επιρριφθεί στη συνέχεια στους εργαζόμενους και στην κοινωνία σε δόσεις, με διαδοχικές προσπάθειες. Τότε θα ανακαλύψουν εκ νέου ότι «το κράτος είναι μεγάλο» και πρέπει να μικρύνει. Στο χέρι των εργαζομένων όμως είναι ο επίλογος να είναι διαφορετικός και θα είναι αν τον γράψουν οι ίδιοι.

* Επομένως, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η συνολική προγραμματική σας πρόταση αποτελεί την αριστερή απάντηση στην κρίση;

Ακριβώς. Μόνο που η πρότασή μας δεν παραπέμπει τη λύση σʼ ένα απροσδιόριστο μέλλον. Το σχέδιό μας αρθρώνεται σε τρία επίπεδα, όχι ως διαδοχικά στάδια, αλλά ως επάλληλες διαστάσεις του.

Πρώτον, προτάσεις και μέτρα άμεσης απόδοσης. Δεύτερον. προτάσεις που συγκροτούν έναν εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας, διανομής του παραγόμενου πλούτου και λειτουργίας του κράτους, των θεσμών και ευρύτερα της κοινωνίας. Τρίτο, όλα αυτά είναι σε σύνδεση και υπηρετούν μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική στρατηγική για έναν σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Τέλος, τα παραπάνω κατανοούνται ως μια διαδικασία που εκτυλίσσεται ταυτόχρονα, υπό ποικίλες μορφές και τρόπους, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΣυΡιζΑ ανοίγει το διάλογο για την Παιδεία

Μπροστά στην ευκαιριακή και επικοινωνιακή προσπάθεια της Κυβέρνησης να ανοίξει για άλλη μια φορά έναν προσχηματικό «διάλογο»για την Παιδεία με αιχμή την ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το Πανεπιστημιακό Άσυλο, ο ΣυΡιζΑ δηλώνει:
Προϋπόθεση για την συμμετοχή μας σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο είναι
1. να αποσυρθεί ο νόμος – πλαίσιο της κ. Γιαννάκου
2. να ακυρωθεί η διαδικασία για την αναγνώριση των Κ.Ε.Σ.
3. να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5%
Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για διάλογο από μηδενική βάση.

Σε αντίθεση με τον κυβερνητικό προσχηματικό διάλογο, ανοίγουμε με υπευθυνότητα τον δικό μας διάλογο με την Κοινωνία δίνοντας στη δημοσιότητα τις θέσεις της Επιτροπής Παιδείας του ΣυΡιζΑ πάνω σε 4 θεματικούς άξονες
 Υπεράσπιση και διεύρυνση του Δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του αγαθού της Παιδείας και της Έρευνας.
 Εργασιακή αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών
 Παιδεία δημοκρατική χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς
 Παιδεία για τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων και όχι του κεφαλαίου
Η συντονιστική Επιτροπή Πρέβεζας του ΣυΡιζΑ απευθύνει την πρόταση αυτή σε όλη την Εκπαιδευτική Κοινότητα της Πρέβεζας, τις συνδικαλιστικές της εκφράσεις, τις συλλογικότητες μαθητών και φοιτητών, αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται, με σκοπό οι θέσεις αυτές να συζητηθούν και να εμπλουτιστούν.

Πρέβεζα 5/2/2009

Η Σ.Ε. Πρέβεζας του ΣυΡιζΑ

Τα εκπαιδευτικά προτάγματα του ΣΥΡΙΖΑ

Α. ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΓΑΘΟΥ
ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ


Πιστεύουμε ότι η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Σύμφωνα με την αξιακή μας αυτή πεποίθηση η δημόσια, δωρεάν και ισότιμη εκπαίδευση σε όλες /όλους που ζουν στη χώρα είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας.
Απέναντι μας βρίσκεται η προσπάθεια του νεοφιλελευθερισμού για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και της έρευνας σε όλο το φάσμα της και η μετατροπή της σε εμπόρευμα. Αγωνιζόμαστε λοιπόν για την κατάργηση κάθε ιδιωτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη δημόσια παιδεία και σε όλες τις βαθμίδες.
• Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας και της έρευνας από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον στο μέσο Ευρωπαϊκό όρο, (5.25% και το 3 % αντίστοιχα του ΑΕΠ) με προοπτική την αύξηση αθροιστικά στο 8-9%.
• Ριζική αναβάθμιση των πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν αυτοδιοικούμενοι δημόσιοι οργανισμοί, ΝΠΔΔ, με ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και δημοκρατική συλλογική λειτουργία που θα χορηγούν πτυχία ισοδύναμα με επαγγελματικά δικαιώματα. Κατάργηση του νόμου πλαίσιο της κυβέρνησης, καθώς και αυτών για τα μεταπτυχιακά και τη έρευνα. Τα ΑΕΙ οφείλουν να αρνηθούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να πιστοποιηθούν κατά τα πρότυπα της Μπολόνιας, και της Λισσαβόνας, που υπαγόρευσαν οι αγοραίες επιλογές του ΠΟΕ και της Διεθνούς Τράπεζας και επιχειρεί να εφαρμόσει σε παγκόσμια κλίμακα ο ΟΟΣΑ.
• Κατάργηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τα Ερευνητικά Κέντρα όλου του νομοθετικού πλέγματος ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ. που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το Δημόσιο Αγαθό της Παιδείας και Έρευνας
• Υπεράσπιση του Α 16 του Συντάγματος. Να αποσυρθεί ο νόμος για τα Κολλέγια /Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και να απορροφηθούν οι σπουδαστές τους από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Να καταργηθεί νομοθετικά κάθε δυνατότητα εμπορικής συμφωνίας αγοράς και πώλησης Ξένων Πτυχίων (δικαιόχρησης ) Είναι ο μόνος τρόπος υπέρβασης της κοινοτικής 36/2005 και της απόφασης (23/10/08) του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
• Δημόσια Δωρεάν μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση, με σταδιακή απορρόφηση κάθε είδους Ιδιωτικού ΙΕΚ, ΚΕΣ κ.λ.π. η οποία θα οδηγεί σε πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα.
• Η ιδιωτική εκπαίδευση και τα φαινόμενα παραπαιδείας αποτελούν παθογένεια του Εκπαιδευτικού Συστήματος, η οποία οφείλει να γίνει περιττή μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου. Όλα τα πτυχία –γλώσσες, πληροφορική, μουσική- και όλη η μάθηση μέσα στο σχολείο και όχι παραπομπή της στο σπίτι.
• Ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου σχολείου, κατάργηση όλων των μορφών «απασχολήσιμων» εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών με δημόσιες επενδύσεις. Τέλος στη διπλοβάρδια και τα σχολεία αποθήκες μαθητών.
• Ένταξη όλων των Ερευνητικών Κέντρων στο Υπουργείο Παιδείας σε λειτουργική σχέση με τα αντίστοιχα Τμήματα των ΑΕΙ. Καθορισμός των ερευνητικών προγραμμάτων τους με βάση τις ερευνητικές ανάγκες και προτεραιότητες μιας επιστήμης προσανατολισμένης όχι στις απαιτήσεις της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά των αναγκών της εργασίας.

Β. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Θέλουμε εργασιακή εξασφάλιση, παιδαγωγική και ερευνητική ελευθερία και επιστημονική επάρκεια των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους. Με τα μέτρα αυτά αποσκοπούμε άμεσα στην αναβάθμιση της ίδιας της παιδείας συνολικά, παρέχοντας, εκτός των άλλων, και τα κατάλληλα πρότυπα στους εκπαιδευόμενους.
Η επιδείνωση όλου του φάσματος των εργασιακών σχέσεων, το ασφαλιστικό, η μισθολογική υποβάθμιση και ιδιαίτερα η ελαστικοποίηση με την επέκταση του θεσμού της ωρομισθίας καθιστούν τους εκπαιδευτικούς και ερευνητές ένα φτηνό, εκμεταλλεύσιμο και ιδεολογικά υποταγμένο εργατικό δυναμικό. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση, λοιπόν, όλου του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού, που διαιωνίζει αυτό το απαράδεκτο σημερινό καθεστώς!
• Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών τουλάχιστον στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
• Κατάργηση του θεσμού της ωρομισθίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και της έρευνας. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών της ελαστικής εργασίας και της ανασφάλειας. Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, με σταθερή εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
• Μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με αποκλειστικό προαπαιτούμενο το πτυχίο, που θα ισοδυναμεί με επαγγελματικό δικαίωμα. Κατάργηση του ν. 2525/97 του ΠΑΣΟΚ.
• Δημοκρατία στο σχολείο με κύτταρο τους συλλόγους διδασκόντων, τα μαθητικά συμβούλια και τη σχολική κοινότητα. Θεσμοθέτηση μιας νέας διοικητικής δομής και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες στη βάση της αιρετότητας και της ανακλητότητας, που θα διασφαλίζει την παιδαγωγική ευθύνη και ελευθερία του διδάσκοντα, αλλά και την ισότιμη συμμετοχή του διδασκόμενου. Κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου και της διοικητικής δομής που ευνοεί την ημετεροκρατία, τα πελατειακά συστήματα και τη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού. (νόμοι 2986/02 του ΠΑΣΟΚ και 3374/05 της ΝΔ.) Αντίστοιχες διαδικασίες και για τους εργαζόμενους στα Ερευνητικά Κέντρα. Όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση.
• Διαρκής επιμόρφωση, μετεκπαίδευση και αναβάθμιση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων σύμφωνα με τις προτάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και σε συνεργασία με τα ΑΕΙ.
• Εργασιακή και οικονομική αναβάθμιση του διοικητικού προσωπικού και ενίσχυση του μηχανισμού και των υποστηρικτικών υπηρεσιών όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με δαπάνη αποκλειστικά του δημόσιου προϋπολογισμού.

Γ. ΜΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Θέλουμε και αγωνιζόμαστε για ένα δημοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα απαλλαγμένο από τα δεινά του αποκλεισμού και των κοινωνικών διακρίσεων, των ανισοτήτων και του ρατσισμού. Στοχεύουμε σε μια παιδεία που θα καταργεί τη διάκριση ανάμεσα σε χειρώνακτες και πνευματικά εργαζόμενους μέσα σ ένα ενιαίο εκπαιδευτικό οικοδόμημα. Οραματιζόμαστε μια παιδεία, που δε θα είναι δέσμια των απαιτήσεων της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων. Έτσι εννοούμε τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή.
Απορρίπτουμε και αντιπαλεύουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπουν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε «απασχολήσιμους» εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης, ευέλικτους και εκμεταλλεύσιμους με όρους που καθορίζει το κεφάλαιο.
• Νομοθετική καθιέρωση της υποχρεωτικής, δίχρονης προσχολικής και της ενιαίας, δωδεκάχρονης εκπαίδευσης. Ένας ενιαίος τύπος Λυκείου Θεωρίας και πράξης ως μοναδικός τύπος Λυκείου. Δημόσια μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση, που θα οδηγεί σε πτυχία ισοδύναμα με επαγγελματικά δικαιώματα. Κατάργηση του ν.3475/06
• Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων του ενιαίου Λυκείου. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης και κατοχύρωση της αυτοτέλειας του και μέχρι τότε κατάργηση της Βάσης του 10.
• Προάσπιση του Δικαιώματος κάθε ανθρώπου που ζει σ αυτή την χώρα, σ όλη του τη ζωή, να μπορεί να απολαμβάνει το Δημόσιο Αγαθό της Παιδείας Δωρεάν. Όχι στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της δια βίου εκπαίδευσης που ισοδυναμεί με δια βίου απασχολησιμότητα και βέβαια νέο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο.
• Δημιουργία/στήριξη σχολείων για ενήλικες και εργαζόμενους, με προγράμματα προσαρμοσμένα στις αντικειμενικές βιοτικές τους συνθήκες (απογευματινά, νυχτερινά, κυριακάτικα, με επέκταση συνολικού χρόνου σπουδών),
• Ισότιμη ένταξη σʼ ένα ενιαίο σχολείο όλων των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή και αναπηρίες με βάση το «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!». Κατάργηση, κατά συνέπεια, του νομοθετικού πλαισίου των κυβερνήσεων της ΝΔ (ν. 3699/2008 ) και του ΠΑΣΟΚ, που θεσμοθετεί τον σύγχρονο καιάδα της ειδικής αγωγής, αποκλεισμένο από τον κόσμο της κυρίαρχης κανονικότητας.
• Ενίσχυση των εκπαιδευτικών λειτουργιών για τους μαθητές διαφορετικών πολιτισμικών, γλωσσικών καταγωγών μαθητές, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες τους προσωπικά και συλλογικά, καθώς και δημιουργία προϋποθέσεων εκμάθησης και της δικής τους πολιτισμικής , εθνικής και γλωσσικής κληρονομιάς. Υποστηρίζουμε την ενιαία εκπαίδευση σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα.
• Θέλουμε ένα ανεξίθρησκο σχολείο, απαλλαγμένο από τη μισαλλοδοξία και τη δογματική μονομέρεια. Αγωνιζόμαστε για το διαχωρισμό της Εκκλησίας από την εκπαίδευση, με κατάργηση του θρησκευτικού όρκου των εκπαιδευτικών κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, της πρωινής σχολικής προσευχής και του εκκλησιασμού. Αντικατάσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών από μία επιστημονική, κοινωνιολογική και πολιτισμική προσέγγιση του φαινόμενου της θρησκείας. Κατάργηση όλων των δημόσιων εκκλησιαστικών σχολείων και ένταξη των εκπαιδευτικών και μαθητών τους στο ενιαίο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Δ. ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Πάνω απ όλα η παιδεία πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εκπαιδευόμενων. Θέλουμε μια εκπαίδευση που δεν θα μετατρέπει τους μαθητές σε παθητικούς αποδέκτες των «καταθέσεων» του δασκάλου , αλλά θα τους μεταμορφώνει σε ενεργούς και συνδημιουργούς στο ταξίδι της γνώσης. Αγωνιζόμαστε για μια παιδεία που θα μας καθιστά δρώντα υποκείμενα, ικανά να διαμορφώνουμε τον ρου της ιστορίας. Στο δικό μας κοινωνικό όραμα δεν υπάρχουν αφέντες και δούλοι. Μια τέτοια παιδεία μπορεί να ανθίσει μόνο σε μια σοσιαλιστική κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο.
Η δική μας αντίληψη για την παιδεία αντιμάχεται τη σύγχρονη μυθολογία του νεοφιλελευθερισμού: αξιοκρατία, ανταγωνιστικότητα, κατανάλωση, αξιολόγηση, ατομική ελευθερία και ανέλιξη. Αντιμάχεται την εκπαίδευση της αμάθειας και της υποταγής!
• Όχι στον καθορισμό των προγραμμάτων σπουδών από τις ανάγκες της αγοράς Αναμόρφωση τους σε όλες τις βαθμίδες, αποσκοπώντας σε μια παιδεία που να στηρίζεται στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και όχι της στείρας και ξεπερασμένης αποστήθισης, της δημιουργικότητας έναντι της παθητικής υποταγής, της ικανότητας αισθητικής απόλαυσης, της επιστημονικής γνώσης και της ολόπλευρης ανάπτυξης πολιτιστικής και κοινωνικής.
• Όχι στον κατακερματισμό της γνώσης και την απαξίωση των σπουδών που αποσκοπεί σε εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις, χωρίς δικαιώματα. Θέλουμε ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο.
• Κατάργηση του αντιπαιδαγωγικού - εξεταστικοκεντρικού συστήματος. Είμαστε αντίθετοι στην ανούσια εντατικοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην συνεπαγόμενη εξόντωση των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους.
• Κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων και του μιλιταριστικού πνεύματος και βέβαια ούτε σκέψη για στράτευση στα 18!
Υπεράσπιση και διεύρυνση του ασύλου και των ακαδημαϊκών/συνδικαλιστικών ελευθεριών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Νέος κανονισμός μαθητικών κοινοτήτων, που θα κατοχυρώνει τον ουσιαστικό ρόλο των εκπαιδευόμενων ως ισότιμου συντελεστή της παιδευτικής διαδικασίας.
Ουσιαστική φοιτητική και μαθητική μέριμνα, όχι στη βάση της ελεημοσύνης, αλλά στην κατοχύρωση της ισότιμης πρόσβασης για όλες και όλους στο αναφαίρετο δημόσιο αγαθό της Παιδείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

1. Η Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει την ΠΕΜΠΤΗ 5 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 7.00 μμ στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας.
Το θέμα της συνέλευσης είναι η συζήτηση του κειμένου των «15 σημείων» που αποτελούν τους άμεσους στόχους πάλης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να «μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους». Θα προηγηθούν σύντομες εισηγητικές παρουσιάσεις των 15 σημείων από τα στελέχη της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή και Παναγιώτη Μαντά και θα επακολουθήσουν τοποθετήσεις από συλλογικότητες και άτομα. Στόχος της Συνέλευσης μας είναι να δοθεί βήμα στα μέλη και τους φίλους του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ο γόνιμος διάλογος.
Τα 15 σημεία- άμεσοι στόχοι πάλης αποτελούν πρόταση προς όλες τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για διάλογο και κοινή δράση στην κοινωνία και τα κινήματα.

2. Η Γραμματεία της Επιτροπής Αχαΐας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταγγέλλει την επίθεση μελών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ κατά μελών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών οργανώσεων στην σημερινή παρακρατική απεργία. Η ηγεσία του ΚΚΕ επιλέγει την διάσπαση της αριστεράς και του συνδικαλιστικού κινήματος, επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό της αντίπαλο και προσπαθεί απελπισμένα να μονοπωλήσει τους εργατικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες συκοφαντώντας και καταπνίγοντας οποιαδήποτε άλλη φωνή. Τα σημερινά γεγονότα καταδεικνύουν ότι αυτή η πολιτική φτάνει μέχρι και την σωματική βία κατά αριστερών πολιτών και συλλογικοτήτων. Τους αφήνουμε στην κρίση των αριστερών και των εργαζομένων

ΣΥΡΙΖΑ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΙΑΣ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγρoτόπων (2 Φεβρουαρίου) ο Συνασπισμός Πρέβεζας τονίζει για άλλη μια φορά ότι οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας της χώρας μας, που ανάμεσά τους είναι και ο Αμβρακικός, εξακολουθούν να υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία.
Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δέκα υγρότοποι της χώρας που προστατεύονται από την διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ.
Ιδιαίτερα ο Αμβρακικός απειλείται από
• την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών και μπάζων,
• την εκροή λυμάτων από χοιροστάσια και ορνιθοτροφεία,
• την απορροή αγροχημικών,
• την αύξηση των ιχθυοκαλλιεργειών που επιτείνουν τον ευτροφισμό,
• την επέκταση αστικών και βιομηχανικών εκτάσεων (επέκταση μαρίνας στο Άκτιο),
• έργα μεγάλης κλίμακας για την αύξηση της ιχθυοπαραγωγής στις λιμνοθάλασσες,
• την καταστροφή φυσικών ενδιαιτημάτων
• την απώλεια βιοποικιλότητας (στην ορνιθοπανίδα)
Επίσης, διαπιστώνεται η έλλειψη συντονισμένων δράσεων που να βασίζονται σε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο διαχείρισης. Η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, που έχει θεσπιστεί, δυσχεραίνεται χωρίς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς επαρκώς καταρτισμένο προσωπικό, που να εργάζεται σε μόνιμη βάση. Όσα επί μέρους σχέδια διαχείρισης έχουν εκπονηθεί, δεν έχουν εφαρμοστεί.
Δεν υπάρχει συστηματική επιστημονική παρακολούθηση των οικολογικών αξιών του υγρότοπου από τους φορείς, που είναι αρμόδιοι για την προστασία και διαχείρισή του, πράγμα που αποτελεί και το βασικό εργαλείο για την ιεράρχηση των στόχων διαχείρισης. Όποια παρατήρηση γίνεται, είναι σποραδική και εξαρτάται από την υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων.
Αν και η νέα προγραμματική περίοδος 2007-2013 προσφέρει πολλές δυνατότητες αξιοποίησης πόρων για τις προστατευόμενες περιοχές, στην Ελλάδα δεν διαφαίνονται κυβερνητικές προθέσεις και ετοιμότητα, που θα διευκόλυνε την χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης. Παράλληλα η εθνική χρηματοδότηση για το φυσικό περιβάλλον, είναι πρακτικά ανύπαρκτη.
Η Ν.Ε. Πρέβεζας του Συνασπισμού απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους και τους καλεϊ να απαιτήσουν να ενταχθεί, έστω και τώρα, στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α) 2007-2013 μελέτη για ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης διαχείρισης και ανάπτυξης του Αμβρακικού Κόλπου.
Καλεί όλους τους φορείς της περιοχής, που ενδιαφέρονται για την σωτηρία του Αμβρακικού σε επαγρύπνηση, συνεργασία,συσπείρωση και κινητοποίηση.

Πρέβεζα 2.2.2009

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Πρέβεζας του Συνασπισμού

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Νέα προσπάθεια ΥΠΕΧΩΔΕ να περάσει το Χωροταξικό του Τουρισμού

Το ΥΠΕΧΩΔΕ όρισε νέα ημερομηνία ψηφοφορίας στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για το Χωροταξικό του Τουρισμού στις 4 Φεβρουαρίου 2009. Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί αιφνίδια στις 16 Δεκεμβρίου 2008 μετά τη μαζική αντίδραση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων* (Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mom, Greenpeace, WWF), κοινωνικών φορέων (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΣΑΔΑΣ, ΓΕΩΤΕΕ)*, πολιτικών κομμάτων και χιλιάδων πολιτών.

Ο αγώνας είναι δριμύς, τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι πιέσεις προκειμένου να επιτραπεί μέσα από το Χωροταξικό η αλλεπάλληλη διάσπαρτη δόμηση τουριστικών χωριών σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά και στις ακτές με επιδότηση έως και 50% και υπέρ-πολλαπλάσια δόμηση από ότι επιτρεπόταν έως σήμερα κλιμακώνονται.

Πες ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση των ακτών και των νησιών.

Υπόγραψε για την απόσυρση του Χωροταξικού: http://www.diktioaigaiou.gr/contents/chorotaxiko.php?lang=1

Μάθε περισσότερες πληροφορίες: http://www.diktioaigaiou.gr/contents/draseis.php?kkid=78&kid=63&action=show&m1=4&lang=1


*στο Χωροταξικό του Τουρισμού αντιδρούν δεκάδες ακόμη περιβαλλοντικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς, εδώ αναφέρονται αυτοί που ψηφίζουν στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας

Κρίτων Αρσένης
Υπεύθυνος Προγράμματος και Δικτύου «ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ»
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού