Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Γ. Δραγασάκης: Λευκή επιταγή στο ΠΑΣΟΚ ή ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ;

Όποιος θέλει να φύγει η Ν.Δ., αλλά δεν θέλει να υπογράψει με την ψήφο του λευκή επιταγή, έχει λύση: ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγγύηση αποτελεσματικής αντίστασης, δύναμη ρεαλιστικής ελπίδας.

Συνέντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

* Μια βδομάδα πριν τις εκλογές πώς βλέπετε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Αρχίσαμε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τους γνωστούς λόγους. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση μιας ανάκαμψης που απέκτησε δυναμική ιδιαίτερα μετά την κατά κοινή ομολογία εύστοχη, ουσιαστική και πειστική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό διάλογο. Όμως, έχουμε ακόμη μεγάλα περιθώρια να βελτιώσουμε τη συσπείρωση των ψηφοφόρων μας, αλλά και να εξασφαλίσουμε την ψήφο πολλών από όσες και όσους επέλεξαν στις Ευρωεκλογές την αποχή.

Και όσο ο κόσμος συνειδητοποιεί τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετεκλογικά και τους ορατούς κινδύνους, τόσο οι δυνατότητες αυτές αυξάνουν. Έτσι, αν στην αρχή της εκλογικής μάχης παλεύαμε για την είσοδό μας στη Βουλή, τώρα δεν είναι ανέφικτη ακόμη και μια έκπληξη. Ακριβώς γι’ αυτό, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προβληθούν ξανά τα γνωστά διλήμματα περί δήθεν ακυβερνησίας και να πυκνώσουν οι ακροδεξιές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

* Μήπως γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναμπήκε στο στόχαστρο της ηγεσίας του ΚΚΕ;

Μα δεν έφυγε ποτέ! Όμως η πολεμική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η κατασυκοφάντηση κάθε διαφορετικής αριστερής άποψης, που διατυπώνεται εκτός αλλά και εντός του ΚΚΕ, η άρνηση της κοινής δράσης όλων των αριστερών δυνάμεων ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές, όλα αυτά δεν συνιστούν το μέλλον της Αριστεράς, αλλά κατάλοιπα γκρίζων σελίδων του παρελθόντος. Εμείς καλούμε τον κόσμο της αριστεράς, μαζί και τον κόσμο του ΚΚΕ, να γίνει ανάχωμα σε διχαστικές πρακτικές, να κάνει υπόθεσή του την κοινή δράση της αριστεράς, την ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή και στις μετεκλογικές εξελίξεις, να εργαστούμε για μια αναγέννηση επιτέλους της αριστεράς και όχι για την αναβίωση παθογενειών του παρελθόντος.

* Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα; Θεωρείτε ότι η Ν.Δ. έχει πιθανότητες να διατηρηθεί στην εξουσία;

Όχι, αυτό κανείς δεν το συζητά. Όλοι, ειδικοί και μη, συζητούν για την έκταση της ήττας. Άλλωστε ψήφος στο σκληρό ταξικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ θα ήταν σαν κοινωνικό «χαρακίρι». Το μόνο που επιδιώκουν τώρα στη Ν.Δ. είναι με δημαγωγίες και ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής να περιορίσουν την έκταση της ήττας. Όμως, για όσα έκανε η Ν.Δ. ως κυβέρνηση, αλλά και για όσα προβάλλει τώρα ως διέξοδο για το μέλλον, γι’ αυτή την επίμονη προσπάθεια του κ. Καραμανλή να μετατοπίσει τον άξονα της πολιτικής σε ακόμα πιο σκληρές, συντηρητικές, ακόμη και ακροδεξιές θέσεις, δεν της φτάνει απλώς μια ήπια ήττα.

Το μόνο αποτέλεσμα που της αρμόζει είναι μια βαριά εκλογική ήττα. Και απ’ ό,τι φαίνεται προς μια τέτοια βαριά ήττα αν όχι και συντριβή οδηγείται η Ν.Δ. Αυτό δείχνει η μεταστροφή τμημάτων της λαϊκής κοινής γνώμης. Ενδεικτικό άλλωστε είναι και το γεγονός ότι ισχυρά εκδοτικά και οικονομικά κέντρα δεν κρύβουν τις προτιμήσεις τους. Αλλά και ο στρατός των χειροκροτητών της εκάστοτε εξουσίας, τρωκτικά του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προβληματικοί βιομήχανοι, υπερχρεωμένοι εκδότες, κρατικοδίαιτοι καπιταλιστές, οι δυνάμεις που πάντοτε πάνε με το «γκουβέρνο», έχουν ήδη πιάσει «στασίδι» περιμένοντας το αντίδωρο στην αντίπερα πλευρά, ακολουθώντας πιστά τη συμβουλή του αείμνηστου Μποδοσάκη.

* Λόγω και των γενικότερων δυσκολιών, φαίνεται ότι, παρά τις ασάφειές τους, οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου έχουν δημιουργήσει σε μια μερίδα των πολιτών την ελπίδα...

Αλίμονο αν ο λαός δώσει λευκή επιταγή στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τις εκλογές δε θα τρίβει τα χέρια του από τη χαρά του, αλλά θα τρίβει τα μάτια του για όσα θα γίνονται σε βάρος του, με στήριγμα τη δική του ψήφο. Εμένα αυτές οι εκλογές μου θυμίζουν το 1985 όταν και τότε το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε στις εκλογές με την υπόσχεση για «καλύτερες μέρες». Αμέσως μετά βγήκε από το συρτάρι ένα από τα πιο σκληρά και αυταρχικά προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας.

* Γιατί το λέτε αυτό;

Μα, τα σημάδια είναι από τώρα ορατά. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι θα διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. ένα νέο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, με μέτρα στήριξης της οικονομίας. Όμως, με δεδομένο το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβητεί, τι ακριβώς θα διαπραγματευτεί και μέχρι πού είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει; Πού βάζει την κόκκινη γραμμή; Ποια πολιτική τελικά καλείται να ψηφίσει ο ελληνικός λαός;

Δεύτερον, αρχικά ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει το ΠΑΣΟΚ απογραφή σαν εκείνη που έκανε η Ν.Δ. Στη συνέχεια, όμως, μίλησε για «καταγραφή». Τι εννοεί; Ρώτησε μάλιστα τον κ. Καραμανλή ο κ. Γ. Παπανδρέου αν τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνησή του είναι ακριβή. Ένα κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα επί δύο δεκαετίες, δεν γνωρίζει αν τα στοιχεία είναι ακριβή; Και επί τη ευκαιρία, γιατί ο κ. Αλμούνια δήλωσε ότι «όλα τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν την πραγματικότητα»; Σε ποιον και σε τι απαντούσε...;

Τρίτον, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ο κ. Παπανδρέου επέλεξε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ για να διαβεβαιώσει ότι μετά τις εκλογές δεν θα διστάσει να πει «όλη την αλήθεια» στον λαό. Ποια αλήθεια; Άλλη από αυτή που λέει σήμερα; Άλλη αλήθεια η προεκλογική και άλλη η μετεκλογική;

* Θεωρείτε, δηλαδή, ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί μια «λευκή επιταγή»;

Είναι προφανές. Αν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αν τα όσα λένε τώρα ο κ. Γ. Παπανδρέου και τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αντιστοιχούν στα προεκλογικά δεδομένα, στους προεκλογικά γνωστούς αριθμούς και τις προεκλογικές αλήθειες, τότε ποιο πρόγραμμα αντιστοιχεί στα μετεκλογικά δεδομένα, τους μετεκλογικούς αριθμούς και τις μετεκλογικές αλήθειες; Να υποθέσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα δει τι θα κάνει» αφού πάρει την εξουσία; Ή μήπως έχει ήδη έτοιμο κάποιο άλλο σχέδιο, ή απλούστερα κάποια κρυφή ατζέντα; Δεν θα έπρεπε όμως να τη γνωρίζει ο λαός πριν ψηφίσει; Το δίλημμα λοιπόν είναι σαφές. Λευκή επιταγή ή ΣΥΡΙΖΑ;

Όποιος θέλει να φύγει η Ν.Δ., αλλά δεν θέλει να υπογράψει με την ψήφο του λευκή επιταγή, έχει λύση: ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγγύηση αποτελεσματικής αντίστασης, δύναμη ρεαλιστικής ελπίδας.

* Κάνατε πράξη την απόφασή σας να μην είστε υποψήφιος, συμβάλλοντας έτσι στην ανανέωση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Δεδομένης της εκτίμησης που χαίρετε απ’ όλο τον πολιτικό κόσμο, πού θα σας «βρει» η 5η Οκτωβρίου;

Στη δική μου αντίληψη η αριστερά ήταν και παραμένει ένας χώρος εθελοντικής ένταξης και συνειδητής προσφοράς. Δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στο κοινοβούλιο. Δεν έχει καν όρια χωρικά ή χρονικά. Είναι επιλογή ζωής. Και, στο μέτρο του δυνατού, και στάση ζωής. Το ταξίδι, λοιπόν, συνεχίζεται.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Τσίπρας στο Debate/τελική τοποθέτηση

Κεντρική ομιλία ΣυΡιζΑ στην Πρέβεζα

Την Τρίτη 29.09.2009, στις 08:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στην Πρέβεζα, η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ με ομιλητές τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Αγγέλικα Σαπουνά από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ ισχυρός στη Βουλή και στους αγώνες. Είναι στο χέρι μας!

Πρέβεζα 25.9.2009

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΣυΡιζΑ στη Φιλιππιάδα

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009 ώρα 11.00 το πρωί στην Κεντρική πλατεία της Φιλιππιάδας θα πραγματοποιηθεί κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣυΡιζΑ.
Θα μιλήσουν υποψήφιοι βουλευτές του Νομού Πρέβεζας

Το Γραφείο Τύπου

Περιοδείες του Υποψήφιου βουλευτή Πρέβεζας του ΣυΡιζΑ Χρήστου Νικολάου


Συνεχίστηκαν οι περιοδείες κλιμακίων του ΣυΡιζΑ στον Νομό Πρέβεζας

Την Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009 κλιμάκια του ΣυΡιζΑ Πρέβεζας με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Χρήστο Νικολάου περιόδευσαν τα χωριά του Φαναρίου Λούτσα, Μεσοπόταμος, Τσουκνίδα, Βαλανιδοράχη, Καστρί, Κυψέλη, Θέμελο.
Ο Χρήστος Νικολάου είναι γεννημένος στον Μεσοπόταμο του Δήμου Φαναρίου, είναι αγρότης και γνωρίζει όσο λίγοι τα προβλήματα της αγροτιάς και ιδιαίτερα τα προϊόντα που καλλιεργούνται στον τόπο του. Είναι ο μοναδικός αγρότης σε όλα τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων στον Νομό Πρέβεζας, απόδειξη της μεγάλης σημασίας που δίνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Πρέβεζας του ΣυΡιζΑ στα προβλήματα της αγροτιάς. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η σημασία που έχει δώσει η Ν.Δ.που αποδείχτηκε ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση που πλήττει όλα τα προϊόντα και αρκείται σε πυροσβεστικά μέτρα και ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά και το ΠαΣοΚ που άνοιξε το δρόμο στη διάλυση όλων των μηχανισμών στήριξης των τιμών και του αγροτικού εισοδήματος παλιότερα στην αγροτική οικονομία της χώρας με αποτέλεσμα
Η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία να απαξιώνεται και ο μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος να οδηγείται σε εξαφάνιση. Η ύπαιθρος να ερημώνει. Το αγροτικό εισόδημά να μειώνεται δραματικά. Το κόστος παραγωγής να εκτινάσσεται στα ύψη. Τα αγροτικά προϊόντα να μένουν απούλητα στις αποθήκες μετά την ιλιγγιώδη πτώση των τιμών. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, οι παράνομες ελληνοποιήσεις και τα διατροφικά σκάνδαλα να ενισχύουν την αισχροκέρδεια των εμπόρων. Τα καρτέλ να επιβάλλουν εξευτελιστικές τιμές στους παραγωγούς,την ίδια στιγμή που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να αγοράζουν πανάκριβα τα τρόφιμα στα ράφια. Η Αγροτική Τράπεζα και τα χρέη να έχουν γίνει βραχνάς στους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Ο συνταξιούχος του Ο.Γ.Α. να παίρνει σύνταξη πείνας και ντροπής. Το περιβάλλον να μολύνεται, τα εδάφη να υποβαθμίζονται, τα νερά του Αμβρακικού να ρυπαίνονται
Η χρόνια κρίση της ελληνικής γεωργίας επιδεινώθηκε δραματικά από το 2008 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού.
Μεγαλώνει η αγωνία των αγροτών αν και σε ποια τιμή θα πουληθεί η φετινή παραγωγή.
Οι κινητοποιήσεις των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των παράκτιων αλιέων, βρίσκουν απέναντι τους την κυβερνητική αδιαφορία και τον εμπαιγμό.
Αυτά εκτιμάει ο ΣυΡιζΑ για τους αγρότες της περιοχής μας κι' αυτά συζητάει ο υποψήφιος βουλευτής Χρήστος Νικολάου με τους συντοπίτες του, καθώς τους μοιράζει τα προεκλογικά έντυπα για την Αγροτική Πολιτική.
Και τους προτείνει να ψηφίσουν ΣυΡιζΑ που αγωνίζεται για να αναστραφεί η κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας και η εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Που θεωρεί την τροφή σαν θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και όχι σαν «προϊόν» για κερδοσκοπία των αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων.
Που υποστηρίζει μια μορφή γεωργίας πιο ήπια που σέβεται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή, χωρίς να θυσιάζει τη διατροφική επάρκεια.
Που στοχεύει στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των εργατών γης, εξασφαλίζει απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, τροφοδοτεί τους εργαζόμενους της πόλης με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, σέβεται τους φυσικούς πόρους, απαγορεύει τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και την ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος .
Το Γραφείο Τύπου

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣυΡιζΑ στον νομό Πρέβεζας


Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣυΡιζΑ στον νομό Πρέβεζας παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο του Κόμματος.
Τους υποψήφιους παρουσίασε Δημήτρης Ντάγγας, Γραμματέας της Ν.Π.Ε Πρέβεζας του Συνασπισμού, τονίζοντας ότι επιλέχτηκαν με συλλογική απόφαση της Συνέλευσης του ΣυΡιζΑ Πρέβεζας
Οι υποψήφιοι είναι κατ' αλφαβητική σειρά
Βελέντζας Σπύρος, Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρέβεζας
Νικολάου Χρήστος, Αγρότης, ο μοναδικός αγρότης στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων του νομού Πρέβεζας
Παγκράτης Σπύρος, Τεχνικός Ο.Τ.Ε.
Τσαμποδήμου Ευτυχία, Ηθοποιός
Όλοι είναι καταξιωμένοι στην κοινωνία με την ανιδιοτελή δράση τους για τα προβλήματα του τόπου και του ιδιαίτερου χώρου τους και συγκροτούν το μοναδικό ψηφοδέλτιο στον νομό που είναι αντιπροσωπευτικό ευρύτατου κοινωνικού φάσματος. Ένα ψηφοδέλτιο μάχης και αγώνα για την αλλαγή του πολιτικού τοπίου
Όλοι οι υποψήφιοι υποσχέθηκαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να φτάσει η φωνή του ΣυΡιζΑ και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, ώστε να πείσουν τους συμπολίτες τους ότι η παρουσία της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην νέα Βουλή είναι παραπάνω από αναγκαία. Γιατί είναι μια Αριστερά - ανάχωμα στις δεξιόστροφες πολιτικές των δύο κομμάτων των νεοφιλελεύθερων επιλογών, αντίβαρο στα οικονομικά πακέτα Αλμούνια με την ένδειξη "ΠαΣοΚ" ή "Ν.Δ." για την έξοδο από την κρίση.
Όλοι κάλεσαν τους πολίτες του νομού Πρέβεζας, τους νέους και νέες, τους άνεργους, τους εργαζόμενους της επισφάλειας,τους αγρότες, τους επαγγελματίες,τα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΣυΡιζΑ γιατί η Αριστερά στη σημερινή οικονομική , κοινωνική , περιβαλλοντική κρίση είναι η μόνη δύναμη που με τους αγώνες της και το πρόγραμμά της μπορεί να αλλάξει την κατάσταση σε όφελος των εργαζομένων.
Εμπρός λοιπόν για έναν ΣυΡιζΑ δυνατό στη Βουλή και στους αγώνες

Το Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Περιοδείες των υποψήφιων βουλευτών Πρέβεζας

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το πρωί κλιμάκιο του ΣυΡιζΑ Πρέβεζας με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Σπύρο Παγκράτη περιόδευσε στα χωριά του Νομού Πέτρα και Κερασούντα και συνομίλησε με τους κατοίκους. Αφού άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η αντιπροσωπεία του ΣυΡιζΑ τόνισε ότι συμπαρίσταται αγωνιστικά στα δίκαια αιτήματά τους και ζήτησε την ψήφο τους για μια ριζοσπαστική Αριστερά δυνατή στη Βουλή και στους αγώνες.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφτηκε τη Φιλιππιάδα και συζήτησε με πολλούς μικροεπαγγελματίες που πλήττονται από την έλλειψη ρευστότητας και την μείωση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και τις υποχρεώσεις τους. Μόνη λύση σημείωσε ο Σπύρος Παγκράτης είναι η κατάρρευση του δικομματισμού και της εναλλαγής στην εξουσία με προϋπόθεση έναν ΣυΡιζΑ δυναμωμένο εκλογικά και αγωνιστικά.
Η περιοδεία συνεχίστηκε και το απόγευμα με επισκέψεις στο Μεγαδέντρο, τη Μυρσίνη , τις Εκκλησιές, την Άνω Ράχη , τα Δεσποτικά, το Κοτσανόπουλο και το Σφηνωτό

Την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη το πρωί έγινε ανάλογη περιοδεία στον Λούρο, τον Ωρωπό και τη Στεφάνη
Τέλος το απόγευμα κλιμάκιο του ΣυΡιζΑ με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Σπύρο Βελέντζα επισκέφτηκε τα αγροτοχώρια του Νομού Κερασώνα, Άγιο Γεώργιο, Παναγιά, Γωνιά και Κλεισούρα.
Σε όλα τα χωριά που βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές αντίκρυσαν κατοίκους απελπισμένους από την αγροτική πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠαΣοΚ, που απαξιώνει την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και οδηγεί τον μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο σε εξαφάνιση.
Ο ΣυΡιζα, τόνισαν, αγωνίζεται για την αναστροφή της κατάρρευσης της αγροτικής οικονομίας και της εγκατάλειψης της υπαίθρου
και κάλεσαν τους αγρότες να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΣυΡιζΑ και να αγωνιστούν για

* Εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, που θα αποσκοπεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της γεωργίας και στον επαναπροσανατολισμό των στόχων της, στην προώθηση αναδιαρθρώσεων, σε μέτρα βελτίωσης των υποδομών της αγροτικής οικονομίας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ριζικά, με

* Ένα ισχυρό, ριζοσπαστικό, συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό αγροτικό κίνημα.
* Έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009

Πρέβεζα 21/9/2009
Το Γραφείο Τύπου

Η θέση του ΤΕΕ Πρέβεζας για το αλιευτικό καταφύγιο

Η θέση του ΤΕΕ Πρέβεζας για το αλιευτικό καταφύγιο

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογική διακήρυξη του Συνασπισμού Ριζoσπαστικής Αριστεράς

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε εγρήγορση, συστράτευση και συμμετοχή όλους όσους κι όσες θέλουν να αντισταθούν στην υποβάθμιση της πολιτικής μας ζωής, στη βάναυση επίθεσης κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στο καταδίκη εκατομμυρίων ανθρώπων στην ανέχεια και τη φτώχεια, στην «απαγόρευση» που θέλουν να επιβάλλουν στους νέους και τις νέες να ελπίζουν ακόμα και να ονειρεύονται.

Σας καλούμε να συμμετέχετε παρότι γνωρίζουμε καλά ότι πολλές φορές σας θυμώσαμε, σας πληγώσαμε, ότι τραυματίσαμε την εικόνα μας.

Εμείς όμως, αντλώντας τη δύναμή μας από τη μεγάλη ιστορία της Αριστεράς με τις καλές και τις άσχημες στιγμές της, αλλά και την αδιαμφισβήτητα ανιδιοτελή προσφορά όλων μας, ξεπεράσαμε τα προβλήματα.Και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την ενότητα και την αυτονομία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, απέναντι σε κάθε σχέδιο για ενδυνάμωση του δικομματισμού σε βάρος της. Θα αποκρούσουμε τη συντονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κατάφερε να ταράξει τα ήρεμα νερά του πολιτικού συστήματος να γίνει «επικίνδυνος» για το δικομματισμό. Οι αγώνες μας για το άρθρο 16, η συμμετοχή μας στους αγώνες της νεολαίας το Δεκέμβρη, η αταλάντευτη στάση μας μέσα στη Βουλή, η αντιπολιτευτική μας δράση απέναντι στη ΝΔ, η σαφής οριοθέτηση μας από το παρελθόν και το παρόν του ΠΑΣΟΚ, η σύγκρουση μας με τα μεγάλα συμφέροντα και η σταθερή αναφορά μας στους κοινωνικά αδύναμους, τους άνεργους, τους νέους, δεν ήταν μεμονωμένες, ούτε τυχαίες επιλογές. Είναι η ταυτότητά μας.

Οι πρόωρες εκλογές δε γίνονται γιατί τις «ήθελε» η ΝΔ ή τις «ζητούσε» το ΠΑΣΟΚ. Επιβλήθηκαν από τις πιέσεις ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων σε Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και άλλων εξωθεσμικών κέντρων, που απαιτούν εδώ και τώρα πιο «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, μιας και η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε πλήρη αδυναμία να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, αποσκοπεί στο να επιβληθεί μια νέα πρωτοφανής επίθεση κατά των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων στρωμάτων, σε τέσσερα βασικά μέτωπα:

Τη δημοσιονομική πειθαρχία με μοχλό την άσκηση ακόμα μεγαλύτερης εισοδηματικής και φορολογικής πίεσης σε βάρος των εργαζομένων, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών

Τη πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, με έξαρση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης

Την ένταση του αυταρχισμού με τον περιορισμό των ατομικών συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων

Τη καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα μιας ανάπτυξης που εμπορευματοποιεί την δημόσια γη.

Με τα πρωτοφανή αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, διαμορφώθηκε μια υπερσυντηρητική ατζέντα την οποία ουσιαστικά σταδιακά και με πιο περίτεχνους τρόπους, προσεταιρίζεται και το ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι υπεύθυνη για τη κρίση που δημιουργήθηκε, με θύματα τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Αν η πολιτική αυτή δεν ανατραπεί, διαμορφώνονται σίγουρα οι προϋποθέσεις, για την επόμενη οικονομική κρίση, κάτι που θα καθιστά ακόμη πιο οδυνηρή τη θέση των εργαζομένων, θα ενισχύει την ανασφάλεια, θα μειώνει περαιτέρω το εισόδημα, και θα δημιουργήσει νέες στρατιές ανέργων κυρίως στους νέους ανθρώπους και στις γυναίκες.

Η οικονομική κρίση βρίσκει τις γυναίκες πιο ευάλωτες, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η φτώχεια τις χτυπάει περισσότερο, όπως δείχνουν και οι αριθμοί σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης αντλεί ευκολότερα από αυτές ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούνται συντηρητικές αντιλήψεις που θεωρούν τις γυναίκες εξαρτημένες, πολίτες δεύτερης κατηγορίας που προορίζονται για οικιακή και όχι «κανονική» εργασία, με το εισόδημά τους να παίζει απλώς συμπληρωματικό ρόλο σε μια οικογένεια. Στα πλαίσια της ανασφάλιστης εργασίας, οι γυναίκες επιστρατεύονται επίσης ως μη αμειβόμενα μέλη των οικογενειακών επιχειρήσεων. Μέσα σ’ αυτές τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, η βία κατά των γυναικών γνωρίζει πρωτοφανή έξαρση, την ώρα που οι θεσμοί στήριξης βρίσκονται απλώς στα χαρτιά.
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ψήφο των πολιτών με την πεποίθηση ότι στα σχέδια αυτά πρέπει να αντιπαρατεθούν οι μέγιστες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις, και ότι τα σχέδια αυτά μπορούν και πρέπει να ανατραπούν. Όχι μόνο διότι οδηγούν σε πιο βαθιές κοινωνικές ανισότητες αλλά και γιατί, υποβαθμίζοντας την εργασία και το περιβάλλον, καταστρέφουν το μέλλον και τις βάσεις μιας ουσιαστικής και βιώσιμης ανάκαμψης για την απασχόληση, τα εισοδήματα, την παραγωγή και τις επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό, η μακροχρόνια λιτότητα και η μακροχρόνια υψηλή ανεργία προβάλλουν ως η πιθανότερη εκδοχή, αλλά και αν και όποτε υπάρξει κάποια ανάκαμψη, αυτή θα είναι απλώς το διάλειμμα ως την επόμενη κρίση.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι αναγκαίες αντιστάσεις αλλά και η ανατροπή των συντηρητικών σχεδίων απαιτούν όχι μόνο την κοινή ενωτική δράση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κεντρικό του στόχο, αλλά και ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει την εκλογική του δύναμη για να κάνει πιο αποτελεσματική την πολιτική του στήριξη στους κοινωνικούς αγώνες, αλλά και για να δώσει ώθηση στη συγκρότηση ενός εναλλακτικού σχεδίου, αρνούμενος να παγιδευτεί σε σενάρια κεντροαριστερών ή οικουμενικών κυβερνήσεων, που θα έχουν ως στόχο τη διαιώνιση του σημερινού συστήματος.

Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει, όχι μόνο την αποδυνάμωση των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας και του ΛΑ.Ο.Σ. αλλά κυρίως την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, και την ενίσχυση της Αριστεράς που αντιστέκεται, που διεκδικεί, που καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία της κοινωνίας από την κρίση. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί, ήδη από σήμερα αλλά και για το μέλλον, έναν νέο προσανατολισμό, που θα φέρει στο επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων, την ενεργητική προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση της δημοκρατίας, και την δημιουργία μιας κοινωνίας ελεύθερων και ίσων πολιτών, ανδρών και γυναικών, Ελλήνων και αλλοδαπών.

Η γρήγορη κατάρρευση της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, έδωσε τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει, χωρίς να αποκαλύπτει τις πραγματικές προγραμματικές του προθέσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι δέσμιο της δικής του κυβερνητικής περιόδου κατά την διάρκεια της οποίας προώθησε τον νεοφιλελευθερισμό σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Είναι δέσμιο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με τα οποία διατηρεί στενές σχέσεις. Είναι δέσμιο των κεντρικών κατευθύνσεων της «Μεγάλης Συμμαχίας» συντηρητικών-σοσιαλδημοκρατών, η οποία κυβερνά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό δεν θέλει να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η κατάργηση της προστασίας της εργασίας, η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, η αστυνομική αυθαιρεσία. Δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτική υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Αλλά μπροστά στην δίψα για ανάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας. κάνει εξαγγελίες που είναι σκόπιμα αόριστες, αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες.

Τα δύο κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν να συμμετέχει η Ελλάδα ενεργά στον ψευδεπίγραφο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», καθώς και σε νατοϊκές εκστρατείες, σαν αυτή που διεξάγεται σήμερα στο σφαγείο του Αφγανιστάν. Συμφωνούν στο δυσθεώρητο ύψος στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες δεν επιβάλλονται από τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά από τους σχεδιασμούς των στρατοκρατών του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το σκηνικό η ενίσχυση της Αριστεράς που συγκρούεται και προτείνει, που διεκδικεί αλλά και κερδίζει, μπορεί να έχει καταλυτική σημασία. Μπορεί να αποτρέψει μέτρα, μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες των κυρίαρχων δυνάμεων να επιβάλλουν τις πολιτικές τους επιλογές, μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της ζωή των εργαζόμενων ανθρώπων.
Με τη ψήφο σου ενισχύεις τον ΣΥΡΙΖΑ που ενοχλεί.

Ενοχλεί γιατί:

-υπερασπίζεται τα θύματα της κρίσης. Και θεωρεί ότι αυτοί που πρέπει να πληρώσου την κρίση είναι αυτοί που την προκάλεσαν.

-αρνείται να συναινέσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον κόσμο της εργασίας και τους κοινωνικά αδύναμους.

-αμφισβητεί την «οικονομία της αγοράς», που προσπερνά τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και ενδιαφέρεται για τα κέρδη των λίγων.

-μάχεται ανοιχτά τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον κοινωνικό συντηρητισμό, και υπερασπίζεται το κράτος δικαίου, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

-τοποθετεί το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.

-υπερασπίζεται τα δημόσια αγαθά από την μετατροπή τους σε κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

-αγωνίζεται για το μέλλον και το όνειρο των νέων οι οποίοι καλούνται σήμερα να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους, χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδα, χωρίς αυτοπεποίθηση, στο περιθώριο της ζωής.

-συνυπογράφει τα αιτήματα των εθνικών, φυλετικών και κοινωνικών μειοψηφιών, για πλήρη ελευθερία, ισότητα και απαλλαγή από κάθε είδους διάκριση.

-αρνείται να συμβιβαστεί με την αντίληψη ότι τα σκάνδαλα, το κομματικό κράτος, η αδιαφάνεια, η περιφρόνηση των πολιτών, είναι κατάσταση περίπου φυσική και αναπόφευκτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί γιατί αγωνίζεται να αλλάξει η ζωή, η πολιτική και οι κυρίαρχες ιδέες.

Αυτή η ενοχλητική φωνή, πρέπει να είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή, ακόμα πιο δυνατή, ακόμα πιο αποτελεσματική.

Τα σχέδια για αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, είναι σχέδια για ενίσχυση των αντιλαϊκών μέτρων, και πρέπει να ναυαγήσουν.

Οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, μπορούν για πρώτη φορά, σήμερα με τη ψήφο τους και αύριο με τους αγώνες τους, να ματαιώσουν αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια.

Μπορούν να γίνουν δύναμη κοινωνικού ελέγχου, και ρυθμιστές της πολιτικής ζωής.

Μπορούν να αξιώσουν κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Μπορούν να ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης και να επιβάλουν σεβασμό στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία και τη δράση του μέσα και έξω από τη Βουλή, επιδιώκει να βρεθεί δίπλα σε όλους αυτούς που δεν βολεύονται στη σημερινή τάξη πραγμάτων.

Στις 5 Οκτώβρη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή ριζοσπαστική και παρεμβατική αριστερή αντιπολίτευση, που θα βάλει μεγάλα εμπόδια στα αντεργατικά πολιτικά σχέδια. Που θα προβάλλει εναλλακτικές λύσεις και θα δυναμώσει την ελπίδα για μια ριζική αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών.

Η Ριζοσπαστική Αριστερά ,
βρέθηκε στην πρωτοπορία των αγώνων για την προστασία του περιβάλλοντος, του ασφαλιστικού συστήματος, των εργατικών δικαιωμάτων. Ήταν και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων, ενάντια στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και τον πόλεμο. Πέτυχε σημαντικές νίκες. Και αυτό την καταξιώνει ως τον πιο αποτελεσματικό αντίπαλο του νεοφιλελευθερισμού.

Έχει την πείρα, την θέληση και την μαχητικότητα να προωθήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την χώρα, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα όσων πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού. Κάθε νόθευση αυτής της επιδίωξης είτε με την ψευδαίσθηση ότι τα όποια κεντροαριστερά σενάρια συνιστούν εναλλακτική λύση, είτε με τη σταθερή άρνηση της ενότητας της Αριστεράς, αποδυναμώνει τις κοινωνικές αντιστάσεις, και δεν βελτιώνει αλλά χειροτερεύει τη θέση των εργαζομένων.

Γιατί η αριστερά είναι με τα θύματα και όχι με τους θύτες

Γιατί επί τέλους ο εργαζόμενος κόσμος έχει κουραστεί να γίνεται παιχνίδι στα χέρια του δικομματισμού, και τελικά η θέση του πάντα να χειροτερεύει.

Γιατί το μέλλον μας δρομολογείται με τις σημερινές μας αποφάσεις.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προεκλογική Συνέλευση του ΣυΡιζΑ Πρέβεζας, όπου ανακοινώθηκε το ενωτικό ψηφοδέλτιο αισιοδοξίας και νίκης.
Παραθέτουμε σύντομα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων βουλευτών (κατ' αλφαβητική σειρά)

Σπύρος Βελέντζας


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρέβεζα
Σπούδασε ιατρική και ειδικεύθηκε στην οφθαλμολογία, την οποία ασκεί στην Πρέβεζα από το 1985
Στη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής οργανώθηκε στην Κ.Ν.Ε. και το Κ.Κ.Ε. Διετέλεσε Γραμματέας της Κ.Ν.Ε.Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης
Εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος το 1986 στον Δήμο Πρέβεζας και ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου
Σήμερα είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρέβεζας
Από το 1996 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας

Χρήστος Νικολάου


Γεννήθηκε στο Μεσοπόταμο του Δήμου Φαναρίου. Από παιδί μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Γερμανία. Κατά την διάρκεια των μαθητικών και φοιτητικών χρόνων δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της Αριστεράς και ανέπτυξε αντιδικτατιρική δράση μέσα από το κίνημνα των μεταναστών.Πρόσφατα επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ασχολείται ως αγρότης. Ανήκει ως ανένταχτος στο χώρο του ΣυΡιζΑ

Σπύρος Παγκράτης



Γεννήθηκε στην Πρέβεζα όπου εργάζεται ως υπάλληλος του Ο.Τ.Ε.
Με την πολιτική ασχολείται από μικρό παιδί
Εντάχθηκε στη νεολαία του Κ.Κ.Ε. εσωτερικού "Ρήγας Φεραίος" της οποίας διετέλεσε Γραμματέας Πρέβεζας και Μέλος του Κεντρικού της Συμβουλίου.
Μετά την διάσπαση εντάχθηκε στο Κ.Κ.Ε. εσωτερικού -Ανανεωτική Αριστερά, την σημερινή Α.Κ.Ο.Α.
Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Νομού Πρέβεζας σε πολλές προηγούμες βουλευτικές εκλογές.
Είναι συνδικαλιστής στο χώρο του Ο.Τ.Ε. και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Τ. - Ο.Τ.Ε. Πρέβεζας

Ευτυχία Τσαμποδήμου


Γεννηθηκε στην ΠΡΕΒΕΖΑ απο μητερα Λευκαδιτισα και πατερα Αιτωλοακαρνανα.Εζησε στην Πρεβεζα μεχρι τα 8 της χρονια.Η δικτατορια του '67 εξαναγκαζει την οικογενεια της να μεταναστευσει στην πρωτευουσα,οταν ο πατερας χανει τη δουλεια του,εξ αιτιας των αριστερων του πολιτικων φρονηματων.Μεγαλωνει στην ΑΘΗΝΑ.Σπουδαζει θεατρο στη Δραματικη Σχολη του Θεατρου Τεχνης του Καρολου Κουν.Δουλευει ανελλιπως μεχρι σημερα στο θεατρο (Εθνικο Θεατρο,Θεατρο Τεχνης,ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.κ.α) στην τηλεοραση και τον κινηματογραφο.Υπηρξε μελος του Δ.Σ του Σωματειου Ελληνων Ηθοποιων.Ειναι μελος του τμηματος Πολιτισμου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣτων ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ.Στις εκλογες του 2004 ηταν υποψηφια,στο νομο Αιτωλοακαρνανιας, με τον ΣΥνασπισμο της ΡΙΖοσπαστικης Αριστερας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α)

Το Γραφείο Τύπου

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Φύγε, Ρόζα, κρατάει μαχαίρι...

του Δημήτρη Χρήστου
Αυγή 13/9/2009

Η αριστερά και οι αδυναμίες της είναι οι αιτίες για τη βαθυτάτη και πολύπλευρη κρίση που διέρχεται ο τόπος και για την οποία θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός;

“Πληροφορούμαι αρμοδίως ότι στη νεοσυσταθείσα ηγετική ενδεκάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκπροσωπείται η οργάνωση 'Ρόζα'. Δεν ξέρω αν οφείλεται σε παράλειψη, αποκλεισμό ή σεχταριστικό ολίσθημα, αλλά οι ψηφοφόροι είναι ευλόγως ανάστατοι: Τι συμβαίνει με τη Ρόζα;” Έτσι ξεκινούσε το άρθρο του την Τετάρτη στο “Βήμα” ο κ. Ιωάννης Πρετεντέρης. Όχι πως δεν δίνει η αριστερά δικαιώματα για σαρκασμό και ειρωνεία. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα τούτη την εποχή. Δεν είναι η αριστερά και οι αδυναμίες της αιτίες για τη βαθυτάτη και πολύπλευρη κρίση που διέρχεται ο τόπος και για την οποία θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός. Δεν κυβέρνησε η αριστερά για να απολογηθεί για τα κακουργήματα του δικομματισμού, οποίος ξέρει καλά πώς να τα παραγράφει.

ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ την εβδομάδα έγιναν γνωστά τα εξής. Σε μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών η Ελλάδα, την οποία κυβερνούν εναλλάξ (αν δεν κάνω λάθος) Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στην 71η θέση μεταξύ 133 χωρών (από την 67η όπου βρισκόταν στην εκτίμηση της περσινής έκθεσης), πίσω από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Καζακστάν, η Μποτσουάνα, το Μαυροβούνιο και τα Μπαρμπέιντος. Δυστυχώς, δεν ανακάλυψα στη λίστα χώρα που να τη λένε Ρόζα.

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα, με αξιολογημένες 183 οικονομίες, η Ελλάς βρίσκεται στην 109η θέση (εννέα θέσεις πιο κάτω από την αντίστοιχη περσινή έκθεση), πίσω από οικονομίες χωρών όπως η FYROM, η Αλβανία, η Ρουάντα, η Ζάμπια και η Αιθιοπία!

Η ΓΣΕΒΕΕ σε έκθεσή της, με στοιχεία από τα μητρώα των επιμελητηρίων, παρουσίασε τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις. Δύο εταιρείες βάζουν λουκέτο, μία ανοίγει. Η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο παρουσίασε πτώση 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ενώ η πτώση στις ελληνικές εξαγωγές το ίδιο διάστημα ξεπέρασαν το 20% (20,5%). Τα έσοδα του δημοσίου είχαν, παρά τις φορολογικές διαθέσεις και επιθέσεις, μηδενικό ποσοστό αύξησης, ενώ τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν στα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Η χώρα χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις που να μπορούν να εργαστούν σκληρά, να έχουν ήθος και εντιμότητα, μεράκι και πάθος, να είναι ικανές να εμπνεύσουν να κινητοποιήσουν τους πολίτες και να δημιουργήσουν όραμα προόδου. Καμιά ιδιωτική πρωτοβουλία, έτσι από μόνη της, στο συγκεκριμένο οικονομικό, επιχειρηματικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, δεν πρόκειται να ανθήσει, να προοδεύσει και να δημιουργήσει εθνικό πλούτο. Η κατάρρευση του “καπιταλισμού καζίνο” έδειξε, με τον πλέον ηχηρό αν και οδυνηρό για τα θύματα που προκάλεσε τρόπο, πως οι πολιτικές εξουσίες δεν μπορούν να περιορίζονται στον ρόλο του διαιτητή αφήνοντας τις κοινωνίες στη διάθεση των κυνηγών του κέρδους, η απληστία των οποίων απείλησε με κατεδάφιση την πραγματική οικονομία.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ οφείλουν, πέρα από τους νέους κανόνες, να αξιολογούν, να σχεδιάζουν να συνεργάζονται και να βοηθούν τους παραγωγούς προϊόντων και τους δημιουργούς υπηρεσιών, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Όταν η Ελλάς χρειάζεται 500.000 νέες θέσεις εργασίας, πρέπει να στύψεις το μυαλό σου και να κόψεις τον λαιμό σου για να βρεις τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της χώρας και της εποχής.

"ΚΑΙ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ έχει η αριστερά με όλα αυτά;" θα μπορούσε να ρωτήσει σοβαρά ή ειρωνικά ο κ. Πρετεντέρης. Και μόνο η πολιτική της παρουσία, ως πολιτική πίεση, ως ουσιαστική αντιπολίτευση σε κόμματα αλαζονικά, περιορισμένης ευθύνης και μικροκομματικής λογικής, σε κόμματα που έχουν μετατραπεί σε εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων οικονομικών συμφερόντων, είναι πολύτιμη. Δεν θα ισχυριστώ πως η αριστερά για την οποία ομιλούμε είναι έτοιμη για μεγαλύτερες ευθύνες. Δεν είναι εύκολο να αξιολογήσω εκ των προτέρων την αποτελεσματικότητά της. Μπορώ όμως βάσιμα να υποστηρίξω πως χωρίς αυτήν, την ανοιχτή στην κοινωνία αριστερά, το πολιτικό σύστημα θα γίνει πολύ πιο φτωχό. Εξαιρετικά μεγάλες κοινωνικές ομάδες, πολύτιμες για την προοπτική ανασυγκρότησης της χώρας, δεν θα βρουν την πολιτική υποστήριξη που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα φτιαγμένο για λίγους.

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ για την οποία γίνεται λόγος, ο κ. Βωβός θα είχε σηκώσει ήδη τα 200.000 τετραγωνικά μπετόν στον Βοτανικό. Και σήμερα που το γήπεδο του Παναθηναϊκού έχει πάρει το πράσινο φως από παντού, Κακλαμάνης και Σουφλιάς εξέχουσες φυσιογνωμίες του συστήματος, κάνουν την πάπια παίζοντας πινγκ πογκ. Και το κάνουν γιατί η μεγάλη μπίζνα δεν ήταν το γήπεδο. Ήταν αυτή η ξεδιάντροπη διαπλοκή (την οποία σιγοντάρισαν οι πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών) που ουδόλως νοιάζεται για τον εθνικό πλούτο, για τα συμφέροντα των πολλών και της κοινωνίας.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων

Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τα μέλη της ΚΠΕ Καλαμαρά Έφη και Καλομοίρη Γρηγόρη επισκέφθηκαν σήμερα εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων. Στην ομιλία του στους μαθητές ανέφερε τα ακόλουθα:

«Δεν ξέρω αν έχει νόημα να πούμε πολλά πράγματα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Είναι καλές οι ευχές, μας δημιουργούν μια καλύτερη ψυχολογία. Δεν αρκούν όμως. Διότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε εσείς και οι γονείς σας και οι εκπαιδευτικοί είναι τα ίδια κάθε χρόνο και κάθε χρόνο κάνουμε ευχές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αλλά τα προβλήματα δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ξεπερνιούνται με τις ευχές. Ξεπερνιούνται με έργα, με πράξεις και με αγώνες. Εγώ θέλω να σας πω ότι ξεκινάει η σχολική χρονιά κι είναι ένας αγώνας δρόμου. Ένας αγώνας δρόμου για εσάς, για τις οικογένειές σας, για τους δασκάλους σας. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, όμως, είναι αγώνας αντοχής και σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να αντέξετε.

Δεν ξέρω πως τα έχουμε καταφέρει έτσι ως κοινωνία, ως Πολιτεία και έχουμε φτάσει να εκδικούμαστε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: τους νέους ανθρώπους. Διότι είναι συνθήκες εκδίκησης αυτές οι συνθήκες που βλέπουμε στα ελληνικά σχολεία.

Θέλω να σας πω ότι μεγαλύτερος κίνδυνος από τον κίνδυνο που σας απασχολεί τις τελευταίες μέρες, τον κίνδυνο της νέας γρίπης, είναι ο κίνδυνος μιας άλλης επιδημίας, της επιδημίας της άγνοιας, της απάθειας, της αδιαφορίας.

Έχουμε καταφέρει να κάνουμε τους νέους ανθρώπους να μισήσουν την γνώση και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να έχουμε για το μέλλον αυτής της κοινωνίας. Έχετε δίκιο να είσαστε δυσαρεστημένοι με αυτό το σχολείο. Έχετε δίκιο να είσαστε δυσαρεστημένοι με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν.

Αλλά να ξέρετε ότι η γνώση είναι δικό σας εφόδιο, δεν είναι κανενός άλλου και πρέπει να το διεκδικήσετε για τον εαυτό σας, για το κοινωνικό σύνολο, για την προκοπή την δική σας και του τόπου. Διεκδικήστε την γνώση και αμφισβητείστε.

Και αν θέλετε να κατηγορήσετε, κατηγορείστε αυτούς που είναι ψηλά.

Μην κατηγορείτε τους καθηγητές σας. Κι εγώ το έκανα αυτό το λάθος, δεν είναι πολλά τα χρόνια που έχω φύγει από αυτούς τους χώρους. Κάνουν ό,τι μπορούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες και εργασιακά δύσκολες συνθήκες για να προσφέρουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν.

Μην κατηγορείτε τους γονείς σας. Δίνουν από το υστέρημα του εισοδήματός τους για να σας δώσουν ό,τι καλύτερο.

Κατηγορείστε κοιτώντας ψηλά. Ακόμα και εμένα που σας μιλά. Αμφισβητείστε. Ανοίξτε νέους δρόμους διεκδίκησης. Τίποτε δεν μας χαρίζεται όλα κατακτιούνται. Και θυμηθείτε: κάποιοι θα σας βάλουν ξανά στο στόχαστρο όπως σας έβαλαν και τον προηγούμενο Δεκέμβρη που σας είπαν τρομοκράτες.

Δεν είναι όλοι απέναντί σας όμως. Θυμηθείτε τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θυμηθείτε ακόμα και τα λόγια του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου. Η αμφισβήτηση και η διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορούμε να έχουμε ως παρακαταθήκη για την νέα γενιά και για το αύριο αυτού του τόπου.

Καλή σχολική χρονιά».

To Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέντευξη Τσίπρα β' μέρος

10/9/2009, ΔΕΘ - β' μέρος from syn.gr on Vimeo.

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσιπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

10/9/2009, ΔΕΘ - α' μέρος from syn.gr on Vimeo.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ




Την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009 στις 7.00 το απόγευμα στον χώρο της Παλιάς Λαϊκής Αγοράς θα γίνει προεκλογική Συνέλευση του ΣυΡιζΑ με σκοπό την οργάνωση του προεκλογικού αγώνα στην πόλη και τον Νομό της Πρέβεζας

Καλούμε όλους τους Αριστερούς να δώσουν το παρόν στη μάχη που δίνει ο ΣυΡιζΑ

* για να μην περάσει για άλλη μια φορά η δικομματική εναλλαγή των κομμάτων εξουσίας,
* για να αποτρέψουμε την παραπέρα επιδείνωση των προβλημάτων κρίσης,ανεργίας, περιβάλλοντος, επισφαλούς απασχόλησης,υποβάθμισης της Παιδείας, της Υγείας και τόσων άλλων, που επισσώρευσαν η Ν.Δ. και το ΠαΣοΚ
* να μη ξαναψηφιστούν αυτοί που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα και ιδιωτικοποίησαν δημόσιες επιχειρήσεις

Το Γραφείο Τύπου της Σ.Ε. Πρέβεζας του ΣυΡιζΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Του Βασίλη Πριμικήρη Μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Συνασπισμού


Ειλικρινής , ανθρώπινη και αισιόδοξη μπορεί να χαρακτηριστεί η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε της Πρέβεζας το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ Βασίλης Πριμικήρης με την ευκαιρία της προεκλογικής Συνέλευσης του Συνασπισμού.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μέσων της Πόλης μας, ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο της Αριστεράς για λογαριασμό της ηγεσίας, που φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων όλο το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα την διαχείριση του κακού αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Παραδεχόμενος ότι η εσωστρέφεια, που εμφανίστηκε, έβλαψε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του Κόμματος στην κοινωνία, τόνισε ότι ο Συνασπισμός δεν είναι αρχηγικό κόμμα, δεν έχει κάποιον που κληρονόμησε το κόμμα από τον μπαμπά του, ή από τον θείο του. Έτσι την ώρα της μάχης θα είμαστε όλοι μαζί και θα σταθούμε όπως κάνουμε πάντα στο πλευρό του πολίτη, του εργάτη, του αγρότη, του επαγγελματία, της νεολαίας

Γιατί η διαφορετικότητα της Αριστεράς είναι η ανιδιοτέλεια, τα καθαρά χέρια, η αυταπάρνηση, κι΄αυτό το ξέρει πολύ καλά ο κόσμος κι΄ας προσπάθησαν μερικοί να μας βάλουν στο ίδιο τσουβάλι με τους κυβερνώντες.

Εμείς λέμε ένα απλό πράγμα: Δεν είναι δυνατόν να καίνε εναλλάξ τα δάση, να αφήνουν στα χάλια της την Δημόσια Υγεία και Παιδεία, να αφήνουν στη ανασφάλεια την νέα γενιά και να ξαναζητάνε την ψήφο μας. Είναι θράσος!!! Στις κοκορομαχίες του δικομματισμού δεν υπάρχει χώρος για τα λαϊκά προβλήματα. Ποτέ δεν προβληματίστηκαν για το τι κοινωνία θα αφήσουν στα νέα παιδιά. Αρκούνται σε γενικόλογες αναφορές και υποσχέσεις, που ποτέ δεν υλοποίησαν με το ένα ή το άλλο πρόσχημα.

* Σε ερώτηση μήπως πρόκειται για προσωρινή «ανακωχή» ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣυΡιζΑ, απάντησε πως μπήκαν ζητήματα εμπιστοσύνης, όμως η ενότητα της Αριστεράς, της Μεγάλης Αριστεράς και όχι μόνο του ΣυΡιζΑ είναι θέληση όλων μας. Παρά τις επιμέρους διαφορές μας, έχουμε Πρόγραμμα, έχουμε απαντήσεις στα προβλήματα και πρέπει να τις συζητήσουμε με τον κόσμο, να βγούμε από τα γραφεία και τη μιζέρια και να απεγκλωβίσουμε τον πολίτη από τα δεσμά της αυτοδυναμίας και της εναλλαγής χωρίς πραγματική αλλαγή.

* Για τον Αλέκο Αλαβάνο είπε ότι με τις κινήσεις του για την δημιουργία του ΣυΡιζΑ, την παραίτησή του από τη Προεδρία του Συνασπισμού, την επισφαλή υποψηφιότητά του στο Ηράκλειο Κρήτης και τόσα άλλα, έδωσε μαθήματα πολιτικού ήθους, που δεν συναντάμε εύκολα στη χώρα μας και έβαλε την σφραγίδα του ανεξίτηλα στην ιστορία της Αριστεράς. Γι΄αυτό και προκαλούν εντύπωση οι τελευταίες λαθεμένες αποφάσεις του, όσον αφορά την διαχείριση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, καθώς και η μη συμμετοχή του στις επικείμενες εκλογές. Παρ΄ όλα αυτά αποτελεί κεφάλαιο για την Αριστερά και σίγουρα έχει ακόμα πολλά να προσφέρει.

* Το ερώτημα για τη στάση του ΣυΡιζΑ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας απαντήθηκε κατηγορηματικά: Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός κόμματος του δικομματισμού. Και δεν θα υπάρξουν δυσαρεστημένοι στο χώρο μας που θα πάνε στο ΠαΣοΚ. Ο κομματικός μας πατριωτισμός θα λειτουργήσει, παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις και τις συκοφαντίες που θα συναντήσουμε .Ο ΣυΡιζΑ θα στηριχτεί από την κοινωνία. Και τότε το ερώτημα, που ήδη μπήκε θα είναι προς τα μεγάλα κόμματα: Θα κυβερνήσουν με συνασπισμό τύπου Μέρκελ, σύμφωνα με τις θελήσεις των βιομηχάνων;

Κλείνοντας ο Β. Πριμικήρης ζήτησε τη στήριξη του ψηφοδέλτιου του ΣυΡιζΑ, που σύντομα θα ανακοινωθεί και στην Πρέβεζα και έκφρασε την αισιοδοξία του.


Πρέβεζα 10/09/2009

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Ανακοίνωση της Θεματικής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Στο ξεκίνημα και αυτής της εκπαιδευτικής χρονιάς και μέσα σε μια προεκλογική περίοδο γεμάτη νέες εξαγγελίες, τα χρονίζοντα προβλήματα όλου του εκπαιδευτικού οικοδομήματος παραμένουν άλυτα .

Έχουμε πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι με ευχολόγια δεν λύνονται τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες την εκπαίδευση, προβλήματα που χρονίζουν από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Και δεν κατανοούμε πού βρίσκει η κυβέρνηση το λόγο να καμαρώνει ανενδοίαστα για τις «επιτυχίες» της στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ούτε μας πείθουν οι προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας, για δωρεάν φορητούς υπολογιστές, ότι θα λύσουν τα προβλήματα στην εκπαίδευση.

Δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια ακόμη σε ποιο βαθμό κατόρθωσε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει επάρκεια σε σχολικά βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικού.

Ξέρουμε όμως ότι παιδαγωγικό ζητούμενο παραμένει η εξασφάλιση ενός διαφορετικού προγράμματος σπουδών, σύγχρονου και πολυδιάστατου, αντίστοιχου με τις κοινωνικές ανάγκες αλλά και τις ανάγκες των παιδικών και εφηβικών ψυχών. Ζητούμενο παραμένει ακόμη το αυτονόητο, η συγγραφή άρτιων και καλαίσθητων σχολικών βιβλίων που θα κάνουν τους μαθητές να αγαπήσουν τη γνώση και όχι να τη μισήσουν.

Ξέρουμε πως είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε επιτέλους μια εκπαιδευτική διαδικασία που συνέπεια της θα είναι η αχρήστευση της ανάγκης των φροντιστηρίων.

Ξέρουμε πως για να υπάρξει Παιδεία απαιτούνται καλοπληρωμένοι, με επιστημονική και παιδαγωγική επάρκεια εκπαιδευτικοί, τάξεις με λιγότερους μαθητές που επιτέλους θα έχουν ελεύθερο χρόνο.

Ξέρουμε ότι αυτονόητο για κάθε σύγχρονο σχολείο είναι η ύπαρξη επαρκούς, ασφαλούς και αισθητικά άρτιας κτιριακής υποδομής. Είναι η ύπαρξη και η λειτουργία μιας καλά οργανωμένης και στελεχωμένης σχολικής βιβλιοθήκης. Είναι η δυνατότητα εγγραφής σε δημόσια νηπιαγωγεία όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Και όλα αυτά, βέβαια, δεν μπορούν να διασφαλιστούν όσο οι δαπάνες της χώρας μας για την παιδεία παραμένουν στην τελευταία θέση στην Ευρώπη.

Μαζί με τις ολόθερμες ευχές μας, με την έναρξη των μαθημάτων, δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε κάθε συλλογική προσπάθεια, μέσα και έξω από τη Βουλή, ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για μια εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένη, σύγχρονη και αποτελεσματική, που θα παρέχεται ισότιμα σε όλα τα παιδιά και τους νέους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, για ένα σχολείο χώρο χαράς και δημιουργίας για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Θεματική Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Δράμα

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Δράμα επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα κροκοδείλια δάκρυα και το όψιμο υποκριτικό ενδιαφέρον μέρους των μέσων ενημέρωσης και του πολιτικού κόσμου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το πώς θα καταθέσει τα ψηφοδέλτιά του, για το πώς θα συνεχίσει.

Και θέλω να δώσω μια απάντηση. Όσο πιο έκδηλα μας παρουσιάζουν τη λαχτάρα τους να σβήσουν την παρουσία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς από τον πολιτικό χάρτη, τόσο πιο πολύ θα συσπειρώνουν, όχι μόνο τον κόσμο μας, αλλά και όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Γιατί είναι πια φανερό ότι τα σχέδια αυτοδυναμιών ή μεγάλων συνασπισμών, προκειμένου να προωθηθούν αντιλαϊκές πολιτικές, περνάνε από την εξόντωση του ΣΥΡΙΖΑ και από την μη παρουσία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Θα διαψευστούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ενωμένος με όλες του τις συνιστώσες και πρώτα απ΄ όλα με την μεγαλύτερη συνιστώσα του τον ΣΥΝ, με όλες του τις τάσεις και τα πολιτικά ρεύματα που τον συναπαρτίζουν, να αποτελεί εγγύηση για τη συνέχεια και την προοπτική της ανανεωτικής Αριστεράς στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

To Γραφείο Τύπου

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ

Συνήλθε σήμερα, Κυριακή 06/09, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και κατά πλειοψηφία αποφάσισε:

1) Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Άρειο Πάγο από τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που προβλέπεται και από το νόμο για τους συνασπισμούς κομμάτων. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης ο υπογράφων εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Πρόεδρος του. Κανένας αρχηγός συνδυασμού. Οι επικεφαλής των συνιστωσών, de facto επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για λογαριασμό των συνιστωσών που εκπροσωπούν όσο και του ενωτικού ψηφοδελτίου. Όλοι οι υποψήφιοι θα εκλεγούν με σταυρό, δηλ. κανένας δεν θα κάνει χρήση του προνομίου εκλογής χωρίς σταυρό εκ της θέσεώς του.

2) Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.

3) Τον Πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα προκύψει, να τον εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δημοκρατικό τρόπο και με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της, μετά τις εκλογές.

4) Να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια θετικής ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλής που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

To Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009 ώρα 19.00 η Οργάνωση Πρέβεζας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θα δόσει Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πρέβεζας με θέμα τις βουλευτικές εκλογές.

Θα μιλήσει το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Βασίλης Πριμικήρης

Πρέβεζα 4/9/2009
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ Πρεβεζας

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009 ώρα 19.30 θα πραγματοποιηθεί Νομαρχιακή Συνέλευση της Οργάνωσης Πρέβεζας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πρέβεζας με θέμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Θα παρευρεθεί ο σ. Β.Πριμικήρης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν ξέρω αν είναι χρήσιμο αυτή την ώρα να σας κουράσω με ένα σχέδιο, ένα κομμάτι πολιτικής εισήγησης που έχω ετοιμάσει. Νομίζω ότι θα ήταν άστοχο να πω πάρα πολλά κρίσιμα και χρήσιμα που έχουμε να πούμε και πρέπει να πούμε και περιμένει ο κόσμος να πούμε. Και αυτά αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις που είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας σε μια στιγμή όπου τα μεγάλα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα του τόπου, το οικονομικό κατεστημένο, εξωθεί τον πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να διεκδικήσει νωπή, όπως λέγεται, εντολή. Στην πραγματικότητα, όμως, νωπή εντολή του ενός ή του άλλου κόμματος ή ενδεχομένως και ενός μεγάλου συνασπισμού για να προωθηθούν οικονομικά αντιλαϊκά μέτρα εις βάρος των εργαζόμενων, της νεολαίας, της κοινωνίας που ήδη ασφυκτιά. Και όλος αυτός ο σχεδιασμός, όλο αυτό το σενάριο είναι βασισμένο σε μια και μοναδική επιδίωξη. Να βγει από τη μέση η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά. Να βγει από τη μέση διότι αυτό διευκολύνει αυτό τον σχεδιασμό. Διευκολύνει τον σχεδιασμό των αυτοδυναμιών και ενδεχομένως διευκολύνει και το σχεδιασμό, μέσω της απουσίας ενός ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού λόγου και την παρουσία του στη βουλή, μεγάλου συνασπισμού που θα μας βγάλει από την κρίση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τα πράγματα είναι κρίσιμα. Δεν θα ασχοληθώ με το πολιτικό σκέλος της εισήγησης και θα έρθω κατευθείαν στα προβλήματα που έχουμε να επιλύσουμε ως Αριστερά διότι είναι η κρίσιμη η παρουσία μας στις πολιτικές εξελίξεις. Και νομίζω ότι αυτή η ώρα είναι ώρα ευθύνης. Χθες τη νύχτα γύρισα από τη Θεσσαλονίκη, από μια μεγάλη συγκέντρωση, με πολύ κόσμο και παλμό, με αποφασιστικότητα. Και διαπίστωσα με μεγάλη ανακούφιση και χαρά ότι έξω από τη γυάλα, που έχουμε κλειστεί τρεις μήνες τώρα, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που διατηρεί την περηφάνια και την αποφασιστικότητά του, που είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη παρά τα απανωτά χαστούκια που του δίνει η εικόνα που παρουσιάζουμε τις τελευταίες ημέρες. Κόσμος ανήσυχος, με διαφορετικές σκέψεις, διαφορετική άποψη για το πώς πρέπει να πάμε αλλά κόσμος που λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχει κενό στην πολιτική ζωή του τόπου και το κενό αυτό μας τραβάει προς τα εμπρός, μας βάζει μπροστά στην πραγματικότητα και τις πραγματικές απαιτήσεις των περιστάσεων. Είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή και σε αυτή τη στιγμή δεν περισσεύει κανένας εκτός από όποιους θέλουν να περισσεύουν. Από τις ευρωεκλογές και μετά, κάνουμε ότι μπορούμε για να υπονομεύσουμε τη δημόσια εικόνα της ριζοσπαστικής, σύγχρονης, ανανεωτικής Αριστεράς. Για να υπονομεύσουμε την ελπίδα και την προσδοκία που είχε ο κόσμος από εμάς. Υπήρξαν εκκρεμότητες και ανοιχτά ζητήματα και είναι αλήθεια ότι δεν τα ξεκαθαρίσαμε την ώρα που έπρεπε. Όχι όμως για λόγους τακτικής αλλά για την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά, να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους τη μάχη των ευρωεκλογών. Και αυτό το λέω ευθέως και με κάθε ευθύνη. Και μετά τις ευρωεκλογές βρεθήκαμε μπροστά στο αδιανόητο. Μαχαιριές, ξήλωμα, επιθέσεις. Να τρέχουμε να κλείσουμε ένα ζήτημα και να ανοίγουν άλλα δέκα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αντιλαμβάνομαι ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν προσωπικά ζητήματα και προσωπικές αντιδικίες αλλά πολιτικές αντιδικίες και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ψάχνω, όμως, όλο αυτό το διάστημα, με μεγάλη επιμονή για να εντοπίσω το πολιτικό διακύβευμα σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που έχει ξεσπάσει στο χώρο μας και ειλικρινά, σας μιλώ, δεν το βρίσκω. Ενδεχομένως να υπάρχουν διάφορα που σέρνονται, υποψίες, καχυποψίες για κάποια μοχθηρά σενάρια που θέλουν την χρησιμοποίηση ενός ενωτικού εγχειρήματος για να πετύχουν τον διεμβολισμό ή τη διάλυση του μεγαλύτερου κόμματος αυτού του εγχειρήματος του ΣΥΝ γιατί έχουν διαχρονικά απωθημένα. Είτε, ενδεχομένως, γιατί πιστεύουν ότι η νέα Αριστερά μπορεί να κτιστεί πάνω στα συντρίμμια της ιστορικής διαδρομής της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ειλικρινά, σας μιλώ, δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτούς τους συνειρμούς. Όπως, άλλωστε, και κάθε νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να τους παρακολουθήσεις. Και φτάνουμε όμως σήμερα στο σημείο 28 μέρες πριν τις εκλογές να παρακολουθεί όλη η κοινωνία εμβρόντητη την αδυναμία αυτού του χώρου που ενέπνευσε ελπίδα και προσδοκία όλο το προηγούμενο διάστημα να μπορεί με συγκρότηση και ραχοκοκαλιά να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη εκλογική μάχη. Και να ακούγονται και προτάσεις στα μέσα ενημέρωσης δήθεν συμβιβαστικές και εμείς να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε και κάποιοι, μάλιστα, να αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραβίαση της δημοκρατίας και καταστατικής λειτουργίας ενός κόμματος μπορεί να αποτελεί και τρίτη λύση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι ,

Τα κόμματα δεν είναι τσιφλίκια. Είναι βασικοί πυλώνες της δημοκρατικής λειτουργίας και του πολιτικού συστήματος. Και τα κόμματα έχουν δομή και οργάνωση και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται ως συμβιβαστικές λύσεις και προτάσεις, παρά τις θεσμικά κατοχυρωμένες δημοκρατικές λειτουργίες ενός κόμματος που εκλέγει τα όργανά του, τον Πρόεδρο του, να μπαίνουν με εκβιαστικό και πραξικοπηματικό τρόπο προτάσεις αλλά στελέχη του κόμματος να ηγηθούν του εκλογικού αγώνα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν μπορώ να κατανοήσω ή να ερμηνεύσω αυτές τις εξελίξεις. Έχω, όμως, την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Είμαστε, όμως, σήμερα 28 μέρες πριν τις εκλογές και νομίζω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε περισσότερο για όλα αυτά που μας πληγώνουν. Πρέπει να μπούμε μπροστά. Ο κόσμος έχει καταλάβει τι συμβαίνει. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει και όλοι ξέρουμε ότι τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να σέρνονται άλλο και θα λυθούν. Όπως ξέρει η Αριστερά να τα λύνει. Με τρόπο δημοκρατικό, με τα μέλη μας στην πρώτη γραμμή να έχουν ευθύνη για τις επιλογές τους. Όμως, το ζητούμενο για εμάς είναι να τα λύσουμε όταν έρθει η ώρα με τον πολιτικό μας χώρο παρόντα στις πολιτικές εξελίξεις. Στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων και όχι παιγμένο στο καναβάτσο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Προσωπικά, αισθάνομαι την ανάγκη, έστω και την ύστατη στιγμή, να γυρίσουμε σελίδα. Και ταυτόχρονα να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια ενότητας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο χώρος μας έδινε την εντύπωση στην κοινωνία ότι σπαράσσεται από μια σύγκρουση, δίχως πολιτικό περιεχόμενο, για μια καρέκλα. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα ο κόσμος που μας παρακολουθεί να καταλάβει ότι η καρέκλα αυτή είναι ένα πουκάμισο αδειανό. Οι ηγεσίες στην Αριστερά δεν κερδίζονται ούτε με εκβιασμούς ούτε με τερτίπια. Επικεφαλής στους δικούς μας αγώνες, όπως πάντα, θα είναι όλοι όσοι θα λιώσουν τα παπούτσια τους για να μεταφέρουν το μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και αγώνα και ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς και όχι αυτός που θα έχει το δικαίωμα να εκλεγεί χωρίς σταυρό σε δυο εκλογικές περιφέρειες. Σε ότι με αφορά, προτιμώ να είμαι επικεφαλής μαζί με χιλιάδες άλλους και άλλες στους αγώνες και στην προεκλογικής μας εκστρατεία παρά να κάνω χρήση αυτού του δικαιώματος. Μπροστά στην ανάγκη να συμμαζευτεί αυτή η παράλογη κατάσταση και να ανταποκριθούμε μπροστά στις απαιτήσεις του κόσμου δεν με αφορά η εκλογή δίχως σταυρό. Και θα θέσω τον εαυτό μου μπροστά στην κρίση του κόσμου μας στην περιφέρεια όπου ζω και δραστηριοποιούμαι. Το ίδιο ζητώ να πράξουν και όλα τα στελέχη του χώρου μας, στην πρώτη γραμμή και ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος μας, να μπει σε γραμμή μάχης, να τεθεί υπό την κρίση του κόσμου της Αριστεράς. Αυτή τη στιγμή δεν περισσεύει κανένας. Την ώρα της μάχης παραμερίζονται διαφωνίες και διαφορές, δεν υπάρχουν στρατηγοί, αυτό που χρειαζόμαστε είναι στρατιώτες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Προτείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη βδομάδα, στην συμμαχίας μας, αυτονόητα πράγματα. Τίποτα καινούργιο. Αυτά που ακολουθούσαμε από κοινού και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2004, το 2007, στις ευρωεκλογές του 2009. Δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε. Θα μπορούσαμε και τώρα, λοιπόν, να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με όσους συμφωνούν. Ήδη, άλλωστε, έχουμε ευθύνη να θέσουμε το κόμμα σε διάταξη μάχης. Να στήσουμε εκλογικά περίπτερα, να μοιράσουμε το υλικό μας, τις προτάσεις μας, πράγμα που συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας και αυτή τη στιγμή. Αυτό που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι ένας ιδιότυπος, θυμωμένος κομματικός πατριωτισμός. Το κόμμα βρίσκεται μπροστά στη μάχη παρά τις δυσκολίες. Το κόμμα μας είναι έτοιμο να σηκώσει, για άλλη μια φορά, τη σημαία της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη. Και αν χρειαστεί θα το κάνουμε με όσους μας ακολουθήσουν σε αυτό τον αγώνα και είναι βέβαιο πως θα είναι πολλοί και πολλές. Άποψή μου όμως είναι ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο σε αυτή τη μάχη να πάμε όσο περισσότεροι μπορούμε. Το κόμμα μας δεν εγκαταλείπει την συνεδριακή επιλογή του, δεν εγκαταλείπουμε την απόφαση του Συνεδρίου μας που είναι ενότητα της Αριστεράς, που είναι Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με ευρύτερη πλειοψηφία. Ελπίζουμε, όμως, εξίσου να μην εγκαταλείψουν αυτή την επιλογή και οι σύμμαχοί μας με απαιτήσεις που είναι έξω από κάθε πλαίσιο αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Από την πλευρά μας, οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε μια αριστερή και ενωτική πρόταση διεξόδου που με αίσθηση ευθύνης καταθέτει στην ΚΠΕ, κατά πλειοψηφία, η ΠΓ του κόμματος που βρίσκεται σε διαρκείς συνεδριάσεις το τελευταίο διάστημα.

Προτείνουμε, λοιπόν, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Άρειο Πάγο από τους επικεφαλείς όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που προβλέπεται και από το νόμο για τους συνασπισμούς κομμάτων. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης ο υπογράφων εκ μέρους του ΣΥΝ. Όλοι και όλες, κανένας αρχηγός συνδυασμού, οι επικεφαλείς των συνιστωσών και της μεγαλύτερης συνιστώσας, de facto, επικεφαλής στον εκλογικό αγώνα για λογαριασμό του κοινού μας σχήματος και των συνιστωσών και του κόμματος. Όλοι και όλες στη μάχη, στρατηγοί και στρατιώτες, στα ψηφοδέλτια με σταυρό. Και να αποφασίσει ο κόσμος μας ποιος θα εκλεγεί βουλευτής χωρίς κανένας να διαθέτει το προνόμιο να εκλεγεί εκ της θέσεώς του.

Δεύτερο σημείο. Το ψηφοδέλτιο επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού και έξω από τους κομματικούς και οργανωτικούς μηχανισμούς.

Τρίτο σημείο. Τον Πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει να τον εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δημοκρατικό τρόπο, μετά τις εκλογές.

Τέταρτο σημείο. Να γίνει προσπάθεια ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλείς που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, στον πρώτο μεταξύ ίσων, στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στις κρίσιμες αυτές στιγμές κάθε πρόταση έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Ελπίζω αυτή η πρόταση να εκτιμηθεί από όλους και κυρίως από τους συμμάχους. Γιατί το ζήτημα πρέπει να κλείσει απόψε το βράδυ. Ή μάλλον έπρεπε να είχε κλείσει από χτες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλο.

Σε κάθε περίπτωση το κόμμα μας πρέπει από αύριο το πρωί να τεθεί σε διάταξη εκλογικής μάχης. Αν η πρότασή στο σύνολό της δεν γίνει αποδεκτή, τότε εμείς θα προχωρήσουμε όπως προτείναμε αρχικά και όπως πρέπει και όποιος θέλει ας ακολουθήσει και ας ενισχύσει την παρουσία της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Προχωράμε χωρίς ηγεμονισμούς μπροστά. Δεν κλείνουμε τις πόρτες της συνεννόησης. Είμαστε ανοιχτοί στη συνεννόηση, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς διάθεση να βάλουμε στο περιθώριο οποιονδήποτε, ακόμα κι αν έχει σπάσει τους κώδικες συντροφικότητας, κάτι που εμείς συνειδητά αποφύγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σύντροφοι που συναπαρτίζουν αυτό το ενωτικό εγχείρημα θα είναι εκεί, δίπλα μας. Ο κόσμος της Αριστεράς που βάσισε τις ελπίδες του σ΄ αυτό το εγχείρημα δεν χρωστάει τίποτα να τον απογοητεύουμε μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο. Ο αντίπαλος δεν είναι μέσα στις γραμμές μας. Είναι έξω και λεηλατεί την κοινωνία, το τελευταίο διάστημα εν απουσία μας. Και πρέπει μαζί του να αναμετρηθούμε και όχι μεταξύ μας.

Θα ακούσω με προσοχή τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΠΕ στην εισήγηση που κατατέθηκε με πλειοψηφία της Π.Γ. Θέλω μόνο να πω και να τελειώσω μ΄ αυτό. Ότι η περίοδος ανασυγκρότησης που μας παρείχε ο κόσμος έχει εξαντληθεί. Από αύριο το πρωί με τη μία ή την άλλη απόφαση που θα σεβαστούμε όλοι και πρώτα απ΄ όλους εγώ, όλοι μαζί πρέπει να είμαστε και θα είμαστε στη μάχη. Και σε κάθε περίπτωση θα είμαστε στη μάχη με όσους δεν επιλέξουν να φυγομαχήσουν, ρίχνοντας νερό στο μύλο σχεδίων αυτοδυναμίας, σχεδίων εξαφάνισης της ριζοσπαστικής Αριστεράς από τον πολιτικό χάρτη. Κι ορισμένοι απ΄ αλλού τα περίμεναν αυτά τα σχέδια κι από αλλού τα βρήκαν. Όλοι και όλες μαζί, όσοι βρισκόμαστε σ΄ αυτή την αίθουσα, θα δώσουμε τη μάχη μαζί, μαζί με τους δημοκρατικούς πολίτες ώστε αυτά τα σχέδια να μην μείνουν ανεκπλήρωτα.

Σας ευχαριστώ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η κυβέρνηση Καραμανλή, κατέρρευσε υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της.

Η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό τη πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για ένα από τα δύο κόμματα, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων.

Η κοινωνική συναίνεση, όμως, σε αυτή την πολιτική έχει προ πολλού τελειώσει.

Η κοινωνία ζητάει μια πραγματική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή με συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Γιατί απάντηση στην κρίση δεν είναι η πολιτική της ΝΔ που τα έδωσε όλα στους βιομήχανους και στους τραπεζίτες, αφήνοντας τη κοινωνία να βυθίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και στη φτώχεια.

Δεν είναι όμως ούτε η πολιτική που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ, που υπόσχεται ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τομές και ρήξεις με το οικονομικό κατεστημένο.

Η μόνη απάντηση στη κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, είναι δύναμη ελπίδας, ανανέωσης και αποτελεσματικών αγώνων, που θα είναι ισχυρή και παρούσα στις εξελίξεις.

Καλούμε τον κόσμο της αριστεράς και της οικολογίας, τους προοδευτικούς πολίτες, να αγωνιστούμε όλοι μαζί, στη πρώτη γραμμή, για να αποτρέψουμε τα σχέδια της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και να εγγυηθούμε θετική διέξοδο από τη κρίση, με ισχυρή τη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

To Γραφείο Τύπου