Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό στην Ελλάδα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η θεματική «πόλη, περιβάλλον, οικολογία» του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει το Σάββατο 17/4/2010, πανελλαδική συνάντηση – ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό στην Ελλάδα. Η συνάντηση θα γίνει στη Θήβα (Συνεδριακό Κέντρο) με ώρα έναρξης 10.30 π.μ., δεδομένου ότι η Βοιωτία εξελίσσεται σε νέο ανεξέλεγκτο ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Καλούμε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα που έχουν κινηματική, επιστημονική και κοινωνική ενασχόληση με τα ζητήματα της ενέργειας αλλά και φορείς, συλλογικότητες και τοπικά κινήματα να συναντηθούμε και να ανοίξουμε το θέμα της ενέργειας στη χώρα στοχεύοντας στην εκπόνηση του δικού μας ανταγωνιστικού σχεδίου για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Επιθυμία και στόχος μας είναι να εκπροσωπηθούν όλες οι απόψεις και προσεγγίσεις επί του θέματος σε μια συνάντηση ουσιαστική και πλούσια σε προβληματισμό.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε μια οργανωμένη ολομελειακή διαδικασία με δύο άξονες: 1. Διεθνές πλαίσιο και ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα – 2. Εναλλακτικές κατευθύνσεις της αριστεράς: ενεργειακός σχεδιασμός για τις ανάγκες της κοινωνίας

Εγκύκλιος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Χτίζουμε επιτροπές Αγώνα, παντού


Α. Η Γραμματεία του Συριζα καλεί όλες τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές του Συριζα να προωθήσουν με προτεραιότητα την πολιτική δράση ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα και την απόφαση για συγκρότηση των Επιτροπών Αγώνα κατά του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας. Στη κατεύθυνση αυτή προτείνουμε :
1. Τη σύγκλιση σε κάθε χώρο της συντονιστικής επιτροπής ή της Γ.Σ. του Συριζα, για να σχεδιαστεί η προσπάθεια συγκρότησης Επιτροπής Αγώνα.
2. Την απεύθυνση, με αυτόν το σκοπό στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς της ριζοσπαστικής οικολογίας της «αριστερής» σοσιαλδημοκρατίας(υπό τον όρο της διαφωνίας με την κυβερνητική πολιτική).
3. Τη συγκρότηση της Επιτροπής με την πιο πλατιά και ανοιχτή διαδικασία. Προτεραιότητα στην εμπλοκή τοπικών συνδικαλιστικών δυνάμεων (πχ ΕΛΜΕ περιοχής, Σωματεία νοσοκομείων ,ΟΤΑ, συλλογικότητες εργαζομένων σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, κλπ), αλλά και άλλων κινηματικών συλλογικοτήτων. Η επιτροπή συγκροτείται με συμφωνία τέτοιων φορέων ή προσώπων από αυτούς τους φορείς, και όχι με συμφωνία πολιτικών κομμάτων (πχ Συριζα –Ανταρσύα ή ΚΚΕ μ-λ κλπ)
4. Στις συζητήσεις για τη συγκρότηση των Επιτροπών, οι δυνάμεις του Συριζα συμμετέχουν με «πλαίσιο» τα αιτήματα που διατυπώνει η απόφαση της Γραμματείας. Όμως προσοχή: Δεν τα προτείνουμε ως «όρους» για τη συγκρότηση της Επιτροπής , η οποία επιδιώκουμε να συγκροτηθεί στην πιο πλατιά βάση, ουσιαστικά στη συνεργασία με όλους-ες που θέλουν να αντισταθούν στην κυβερνητική πολιτική. Με αυτήν τη λογική προφανώς αρνούμαστε επίσης και τις σεχταριστικές προτάσεις από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς (πχ αποδέσμευση από ΕΕ…)
5. Τα αιτήματα που διατυπώνει η Γραμματεία είναι βάση για την παρέμβαση των δυνάμεων του Συριζα για ομιλίες προπαγάνδα κλπ. αλλά και ενδεικτικά για την κατεύθυνση με την οποία θα αντιμετωπίσουμε όποιο «τοπικό» πρόβλημα (π.χ. απολύσεις συμβασιούχων στο Δήμο ή ελλείψεις στο νοσοκομείο κλπ). Οι επιτροπές θέλουμε να γίνουν κινητήριες δυνάμεις για τον πολλαπλασιασμό των εστιών αντίστασης σε τοπικό και κλαδικό πεδίο, ειδικότερα τη στιγμή που η Κυβέρνηση προετοιμάζει νέα δέσμη σκληρών (φορολογικό, ασφαλιστικό κλπ)
6. Οι επιτροπές πρέπει να επιδιώκουν την ενίσχυση των «κεντρικών» γεγονότων αντίστασής (πχ. Απεργιακά συλλαλητήρια). Αυτήν τη στιγμή δεν είναι καθαρή η εικόνα για την τακτική των μεγάλων συνδικάτων. Αν η ΑΔΕΔΥ επιμείνει στο βδομαδιάτικο συλλαλητήριο (κάθε Τρίτη απόγευμα) θα πρέπει να δούμε σοβαρά τις δυνατότητες ενίσχυσης μιας τέτοιας διαδικασίας.
7. Η δράση συνδυάζεται με την προπαγάνδα. Η Γραμματεία θα δώσει σύντομα ένα κείμενο-βάση για τη συλλογή υπογραφών ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να οργανωθεί με στόχο την επικοινωνία με πλατύτερο κόσμο και τη συσπείρωση του.
8. Η Γραμματεία θα εκδώσει προπαγανδιστικό υλικό (αφίσα, τετρασέλιδο) ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 27/03/2010

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα διεξαχθούν σ’ ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο, που προσδιορίζεται από την κρίση και τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της αυτοδιοίκησης, έτσι όπως προσδιορίστηκε από τις πολιτικές του δικομματισμού μέχρι σήμερα, αλλά και όπως προδιαγράφονται από το λεγόμενο σχέδιο Καλλικράτης.
Μετά την εισαγωγή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Ν. 2218/94 για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οι αλλεπάλληλες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα ο νόμος 2503/97 «αφυδάτωσαν» το θεσμό και τον μετέτρεψαν σε θεσμό-φάντασμα, διεκπεραιωτή γραφειοκρατικών διαδικασιών, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς την κριτική μας που ασκήσαμε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή τους.
Στη συνέχεια, με το νόμο 2539/97 εισήγαγε τον «Καποδίστρια», ο οποίος επαγγέλθηκε ως μια μεταρρυθμιστική τομή στο μέχρι τότε αναχρονιστικό σύστημα Τ.Α., που 12 χρόνια μετά την εφαρμογή του μπορούμε να πούμε ότι, διέψευσε τις προσδοκίες και δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει. Δεν συνοδεύτηκε από ριζική αλλαγή του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας, του κεντρικού κράτους, των νομαρχιών και των νέων διευρυμένων Δήμων, με αποτέλεσμα να παραμένει κυρίαρχος ο συγκεντρωτισμός και η μειωμένη προσβασιμότητα του πολίτη στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων. Δεν άλλαξε το συγκεντρωτικό δημοτικό σύστημα διακυβέρνησης με απλή αναλογική, αντιπροσώπευση Τοπικών Συμβουλίων, πόρους και αρμοδιότητες. Δεν έγινε ο Δήμος υπερασπιστής και συνδιοργανωτής της αντίστασης και διεκδίκησης των δημοτών.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» εισάγεται από την κυβέρνηση και μάλιστα εσπευσμένα, όχι γιατί προσβλέπει στην ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους, αλλά κυρίως για λόγους δημοσιονομικούς και γι’ αυτό εντάχθηκε στο αντιλαϊκό πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε στην ΕΕ.
Οι νέες συνενώσεις που προτείνονται με μοναδικό κριτήριο το πληθυσμιακό και μάλιστα χωρίς την αποφασιστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων των αρμόδιων φορέων και όλων των δημοτών, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα δημιουργήσουν ένα Δήμο δημοκρατικό, διαφανή, συμμετοχικό και αποδοτικό.
Προτείνει 7 Γενικές Διευθύνσεις (κρατικές Υπερπεριφέρειες) δημιουργώντας στις νέες περιφέρειες συνθήκες κρατικού νεοσυγκεντρωτισμού. Προωθεί τον «ομοσπονδιακό» χαρακτήρα των Περιφερειών και των Δήμων. Καθιερώνει ένα νέο κατακερματισμό με τον τρόπο εκλογής των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, ενισχύει τον «αρχηγικό» περιφερειαρχοκεντρικό & δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα της διοίκησης.
Αναπαράγει το συγκεντρωτικό, προσωποκεντρικό και δημαρχοκεντρικό μοντέλο με ένα εκλογικό σύστημα καλπονοθευτικό, μη αντιπροσωπευτικό και αντιδημοκρατικό, με συνέπεια να ενισχύει το δικομματικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΝ επιμένει στην καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα συμβάλει στην ενθάρρυνση της συμμετοχής τοπικών κοινωνικών συλλογικοτήτων, ενεργών πολιτών και στην αποτύπωση της τοπικής κοινωνικής δυναμικής.
Ο «Καλλικράτης» δεν εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για την εφαρμογή του, για την κάλυψη των αναγκαίων υπηρεσιών και υποδομών που θα στοχεύουν στην εξάλειψη των μεγάλων περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν τον σημερινό αυτοδιοικητικό χάρτη, παρουσιάζοντας πλήρη ασάφεια όσον αφορά στους πόρους και τις αρμοδιότητες.
Η περίφημη «διαβούλευση» είναι κοροϊδία αφού ο χρόνος προς συζήτηση θα είναι ελάχιστος έως μηδενικός και ως εκ τούτου χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των αρμόδιων φορέων και των ίδιων των πολιτών.
Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» όπως παρουσιάστηκε, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μια ουσιαστική, δημοκρατική, διοικητική μεταρρύθμιση με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, αλλά ουσιαστικά την αντιστρατεύεται και ως εκ τούτου είμαστε αντίθετοι.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν συνεχώς, οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς περιόρισαν μέχρι ουσιαστικής ακύρωσης το ρόλο που θα έπρεπε να έχει ο θεσμός της Τ.Α.
Ο ΣΥΝ επιμένει να διεκδικεί μια ουσιαστική δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους με αιρετές περιφέρειες με εσωτερική αποκέντρωση στις Νομαρχίες και με Δήμους ικανούς να επιτελούν το έργο τους. Με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση χωρίς επιβολή νέων φόρων στους πολίτες και με την ανακατανομή των πόρων και των εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Ο ΣΥΝ θα αγωνιστεί από όποια θέση και να βρίσκεται για τον εκδημοκρατισμό των θεσμών, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την αναβάθμιση των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, τη δημιουργία χώρου άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών για την ενίσχυση του λαϊκού και κοινωνικού ελέγχου. Την επεξεργασία σχεδίων περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης με προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος, την υπεράσπιση της κατοικίας, του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος.
Ο ΣΥΝ εξακολουθεί να διεκδικεί ένα νέο Εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη με την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, φορέας κοινωνικής και οικονομικής προόδου, φορέας ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής, δημοκρατίας και διαφάνειας.
Θεωρούμε ότι οι δημοτικές αρχές αλλά και τα κινήματα πόλης θα πρέπει να αγωνίζονται και να διεκδικούν την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκεύματος. Την προώθηση κοινωνικής πολιτικής ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τις ανοιχτές θεραπευτικές κοινότητες, την ένταξη των μεταναστών με όλα τους τα δικαιώματα. Αυτά δεν είναι απλά ζητήματα πολιτικής επιλογής αλλά πάλη ιδεολογικής ηγεμονίας απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, ο οποίος αλληλοτροφοδοτείται με νεοφιλελεύθερα σχέδια όπως, επιχειρήσεις «σκούπα», «σώματα πολιτών» για τη συνοικιακή ασφάλεια, πάνοπλα στρατιωτικοποιημένα αστυνομικά σώματα, κάμερες σε δρόμους και σε σχολεία.
Τέλος ο ΣΥΝ θα επιδιώξει τη διασύνδεση των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών με τους μαζικούς φορείς, τα κινήματα περιοχής, με συλλογικότητες φεμινιστικού χαρακτήρα και κάθε μορφής προοδευτικές και ριζοσπαστικές συλλογικότητες κοινωνικού, οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝ
Οι εκλογές του Νοεμβρίου σχεδόν σίγουρα θα διεξαχθούν με το νέο νόμο που καταργεί τις Νομαρχίες, θεσμοθετεί 13 Περιφέρειες και ταυτόχρονα προχωράει σε συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Που, πόσες και ποιες δεν είναι ακόμα γνωστό. Ένα σχέδιο που όχι μόνο υπονομεύει την αναγκαία ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους αλλά επιβάλλει και σκληρή λιτότητα σε όλο το οικοδόμημα της ΤΑ. Αυτές οι εκλογές διεξάγονται στο ασφυκτικό κοινωνικό οικονομικό πλαίσιο που δημιουργείται από την πρωτοφανή στα χρονικά επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών των αγροτών και της νεολαίας, πολιτικές στις οποίες συναινούν οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Ο ΣΥΝ οφείλει να θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δημοτών αυτά τα προβλήματα και να επιδιώξει την ένταξή τους στα προγράμματα αλλά και στις δράσεις των αυτοδιοικητικών σχημάτων στα οποία συμμετέχει, να εντείνει τη δραστηριότητά του, να κάνει τη παρουσία του αισθητή στους δημότες με την ενασχόλησή με τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε τοπικής κοινωνίας, αλλά και τα γενικότερα που επηρεάζουν τη ζωή τους.
Οι εκλογές του Νοεμβρίου αποκτούν μεγάλη σημασία, γιατί θα πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση του κόσμου στην επιχειρούμενη υπονόμευση μιας αναγκαίας δημοκρατικής αναγέννησης της ΤΑ, αλλά και η αντίστασή του στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Πολιτικές που αυξάνουν καθημερινά την ανεργία μειώνουν τους μισθούς, πολλαπλασιάζουν τις ελαστικές μορφές εργασίας, τη μαύρη εργασία, διευκολύνουν τις απολύσεις. Τα δε τρία ΔΕΝ για τη κοινωνική ασφάλιση μετατρέπονται σε τρία ΝΑΙ, δηλαδή αυξάνονται τα όρια ηλικίας, οι εισφορές και μειώνονται οι συντάξεις. Αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι και κόβεται ο 14ος μισθός.
Από σήμερα θα πρέπει να επιδιώκουμε ευρύτατες συσπειρώσεις της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς, αλλά και με όλους όσους θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα στο Δήμο, αγωνίζονται κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, διεκδικούν διεύρυνση του «δημόσιου χώρου» και βάθεμα της Δημοκρατίας.
Οι αυτοδιοικητικές κινήσεις επιδιώκουν τη συγκρότηση ψηφοδελτίων με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων, Ριζοσπαστών Οικολόγων καθώς και δυνάμεων που αποδεσμεύονται από τις πολιτικές των ηγεσιών τους και συγκρούονται με τις πολιτικές του δικομματισμού και στην Τ.Α. Επιδιώκεται η συμμετοχή συσπειρώσεων κατοίκων διαφόρων θεματικών ενδιαφερόντων, κινήσεων πολιτών κι όλων όσων μάχονται και διεκδικούν μια ουσιαστική, δημοκρατική και φιλολαϊκή ΤΑ.
Από σήμερα λοιπόν, στη βάση των παραπάνω, ανιχνεύουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις Περιφέρειες και στους «διευρυμένους» δήμους των μεγάλων πόλεων (πρωτεύουσες νομών και άλλες πόλεις) σε αντιδικομματική κατεύθυνση, με βάση τις νομαρχιακές και δημοτικές παρατάξεις που συμμετέχουμε και με τις δυνάμεις μας στις αντίστοιχες Νομαρχίες που θα δημιουργήσουν τις νέες Περιφέρειες.
Γνωρίζουμε ότι η περιφέρεια, το εκλογικό σύστημα και η πρώτη εφαρμογή του θεσμού δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στο κόμμα μας και τις δυνάμεις του χώρου. Οφείλουμε να τις υπερβούμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί από τώρα όλες μας οι δυνάμεις να μπουν στη μάχη που είναι δύσκολη, αλλά ωραία.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τις τελευταίες ημέρες ο Ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται το μέγεθος της αδικίας.

Εάν η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει τη συναίνεση της κοινωνίας στην εισοδηματική της πολιτική αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι προφανώς στο δικό της κόσμο.

Συναίνεση έχει μόνο από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της και δυστυχώς φαίνεται να το απολαμβάνει.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι άδικο. Δεν ζητάει από τους έχοντες να συμβάλλουν και επιτείνει τις αδικίες της εισοδηματικής πολιτικής. Ο τίτλος του πρέπει να είναι «κατάργηση αφορολόγητου μέσω αποδείξεων, και ο έχων δύο χιτώνες να πάρει και τρίτο».

Εμείς λέμε ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά όταν ο πρωθυπουργός συναντά αυτούς που τα έχουν δεν τους μιλά για θυσίες. Τους μιλά για ευκαιρίες. Είναι ντροπή.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Εναλλακτική λύση υπάρχει.

Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες αυτής της χώρας θα διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, όλοι αυτοί που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για την σημερινή κατάσταση, θα υπερασπιστούν τις κοινωνικές κατακτήσεις και θα απαιτήσουν κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι πολίτες οικοδομούν ένα κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό απέναντι στο τρικομματικό συνασπισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ο οποίος θα ανατρέψει τα μέτρα και θα ανοίξει μια καινούργια ελπιδοφόρα προοπτική.

Παραθέτουμε πέντε σημεία:
1. Κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων

Με την καινούρια κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επιβαρύνονται τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Αυτό όμως αποτελεί ψέμα, διότι επιβαρύνονται τα εισοδήματα άνω των 28.000 ευρώ και όχι εκείνα που είναι πάνω από 40.000 ευρώ. 24% είναι ο ισχύον φορολογικός συντελεστής. Όχι 25%. Τέτοιες πονηριές δεν τιμούν τους εμπνευστές τους.
2. Τεκμήρια

Ακόμα και για ένα μικρό αυτοκίνητο 1000 κυβικών υπάρχει τεκμήριο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως τεκμήριο για αγορά μετοχών, ομολόγων, μεριδίων μετοχικών κεφαλαίων ίδρυσης και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ΑΕ.

Δηλαδή κάποιος αγοράζει ένα αυτοκίνητο λίγων χιλιάδων ευρώ και θα έχει τεκμήριο, ενώ αν κάποιος αγοράσει μετοχές αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα έχει! Αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει φορολογική δικαιοσύνη.
3. Συντελεστές φορολόγησης εταιρειών

Ο συντελεστής φορολόγησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις ΟΕ, τις ΕΕ και τις κοινωνίες αστικού δικαίου αυξάνεται από το 20% στο 25%.

Την ίδια στιγμή ο φορολογικός συντελεστής για τις μεγάλες ΑΕ πέφτει σταδιακά στο 20% (το 2014) για τα αδιανέμητα κέρδη, οπότε μια ΑΕ που δεν θα διανείμει κέρδη θα έχει χαμηλότερο συντελεστή από μια ΟΕ!(όσο για τη διανομή κερδών, αυτή μπορεί να γίνει «μαύρα» με λογιστικά μαγειρέματα).
4. Υπεράκτιες εταιρείες

Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι αυξάνει τον συντελεστή φορολόγησης για τα ακίνητα ιδιοκτησίας υπεράκτιων εταιρειών από 3% σε 15% κάθε έτος. Ίσως ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά αποτελεί μια τρύπα στο νερό, διότι πολύ απλά αυτόν τον φόρο θα τον πληρώνουν μόνο όσες υπεράκτιες εταιρείες δηλώνουν τα ακίνητά τους, δηλαδή ελάχιστες. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα κτηματολόγιο.
5. Φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης

Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, με την εκτίναξη της ανεργίας και των απολύσεων, αποτελεί σκάνδαλο η φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης με φορολογικό συντελεστή ο οποίος φτάνει έως το 40%!

To Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

1. Ακούγοντάς σας να λέτε ότι τα περί χρεοκοπίας της χώρας είναι «παραμύθια» και ένα «έξυπνο καλοστημένο τηλεοπτικό σκηνικό» για να περάσουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, αναρωτιέται κάποιος μήπως αγνοείτε την σκληρή πραγματικότητα;

Μου κάνει εντύπωση ότι το ίδιο ερώτημα δεν απευθύνθηκε στον κύριο Γκούρια του ΟΟΣΑ, στον πολυδιαφημισμένο οικονομολόγο Στιγκλιτζ, στους αναλυτές της Ντόιτσε Μπάνκ και της UBS, στον κ. Κρέμερ της Standard and Poor’s. Όλοι αυτοί είπαν ακριβώς το ίδιο. Η διαφορά βέβαια είναι ότι αυτοί δεν καταφέρθηκαν και εναντίον των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, οπότε μπορούν θεωρούνται από τους επικριτές μου ως «εντός πραγματικότητας». Το οξύμωρο, όμως, σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι ενώ η κινδυνολογία περί χρεωκοπίας βοήθησε τη κυβέρνηση να δικαιολογήσει τα μέτρα, εντούτοις τα ίδια τα μέτρα είναι αυτά που θα βαθύνουν την ύφεση και θα χειροτερεύσουν τη κατάσταση της οικονομίας, μεγεθύνοντας το κίνδυνο χρεωκοπίας.

2. Πάντως είναι εύκολο να καταγγέλλεις και να «πετροβολάς» μια κυβέρνηση που ομολογουμένως επιλέγει αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα, ωστόσο πώς μπορεί να ξεπεραστεί η δεινή οικονομική κατάσταση;

Σίγουρα πάντως δεν μπορεί να ξεπεραστεί με ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θα έπρεπε να έχει τίτλο: «ο έχων δύο χιτώνες προλαβαίνει να αποκτήσει και τρίτο». Ούτε με εισοδηματική πολιτική που τα παίρνει από αυτούς που θα τα ξόδευαν και δεν αγγίζει αυτούς που τα κάνουν καταθέσεις στην Ελβετία. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Δυστυχώς λέει ψέματα. Δεν σέρνεται σε αυτή την πολιτική. Την επιλέγει. Τι μπορεί να γίνει; Να αυξήσουμε τα έσοδα φορολογώντας τις τράπεζες που ακόμα και τώρα κερδοσκοπούν με ελληνικά ομόλογα, ενώ πέρυσι επιβίωσαν με δημόσιο χρήμα. Τις μεγάλες ΑΕ των οποίων η φορολογία μειώνεται. Τους εφοπλιστές που απαλλάσσονται από ΦΠΑ μεγαλύτερου ύψους από αυτά που θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση από τις περικοπές. Να κυνηγήσουμε τα μεγάλα ψάρια της φοροδιαφυγής. Και κυρίως να κηρύξουμε καταχρηστική την απεργία που έχε εξαγγείλει το κεφάλαιο σε δημόσιες επενδύσεις και απασχόληση.

3. Χαρακτηρίσατε την κυβέρνηση «κατώτερη των περιστάσεων». Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει κ. Τσίπρα για να διαχειριστεί την κρίση; Μήπως «να φύγει», όπως έχει ζητήσει ο κ. Αλ. Αλαβάνος;

Θα έπρεπε κατ΄ αρχήν να μην συκοφαντεί τον ελληνικό λαό μιλώντας διεθνώς για διεφθαρμένους και λαμόγια. Λαμόγια δεν είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι μισθωτοί στην Ευρώπη αλλά όσοι μας κυβερνούν. Θα έπρεπε, επίσης, να μην παραδίδει τη χώρα στα νύχια των κερδοσκόπων, κραυγάζοντας ότι καταρρέουμε λίγο πριν βγει στην αγορά να δανειστεί. Θα έπρεπε να οικοδομήσει συμμαχίες στην ΕΕ για μακρόπνοο και όχι τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης. Να ζητήσει απ’ ευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, ευρωομόλογο, και κοινοτική αλληλεγγύη. Όχι να λέει δεν θέλουμε οικονομική βοήθεια. Θέλουμε και τη δικαιούμαστε. Ούτε βέβαια να αυτογελοιοποιείται λέγοντας στις 12 το μεσημέρι στο ευρωκοινοβούλιο ότι θα πάμε στο ΔΝΤ και στις 4 ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας.

4. Έχετε κατηγορήσει ευθέως το ΠαΣοΚ ότι τα έχει βρει με τον ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Τι εννοείτε;

Δεν έχει κανείς παρά να παρακολουθήσει Βουλή αλλά και τηλεόραση. Ο κ. Καρατζαφέρης πιστός στην ακροδεξιά παράδοση θεωρεί ότι για την κρίση φταίνε οι μετανάστες και οι εργαζόμενοι. Προτείνει να απελάσουμε τους μεν και να αφήσουμε τους δε χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Είναι φανερό στον καθένα ότι προασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα των πολύ πλούσιων. Η κυβέρνηση βρήκε στο πρόσωπό του έναν απρόσμενο σύμμαχο και αντί αυτό να τη προβληματίζει, δείχνει να τη χαροποιεί και στη βουλή μάλιστα του ανταποδίδει τα εύσημα για την ‘υπεύθυνη’ στάση που κρατά. Πρόκειται για ένα θέαμα θλιβερό.

5. Ποια εναλλακτική λύση προτείνετε εσείς, ας πούμε στο θέμα του φορολογικού συστήματος που μόλις ανακοινώθηκε και ήδη απορρίψατε;

Το φορολογικό νομοσχέδιο ήταν η τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια εικόνα στοιχειώδους δικαιοσύνης. Την απώλεσε παταγωδώς. Ούτε τους έχοντες αγγίζει, ούτε τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα χτυπάει. Εμείς εντός των ημερών θα καταθέσουμε μια συνολική αντιπρόταση για το φορολογικό. Ένα συνολικό νομοσχέδιο που θα υποδεικνύει ότι υπάρχει τρόπος να καταμεριστούν δίκαια τα βάρη, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

6. Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ ή πρέπει να βρει άλλη διέξοδο οικονομικής στήριξης η κυβέρνηση και ποια;

Το σενάριο για ΔΝΤ είναι εφιαλτικό και η διακίνηση του εγκληματικά αφελής. Το απεργάζονται ακραίοι συντηρητικοί και νεοφιλελεύθεροι κύκλοι. Στην Ευρώπη όσοι επιθυμούν μια νέα ευρωζώνη με την αποπομπή από αυτήν των χωρών του Νότου και στις ΗΠΑ, οι πρώην σύμβουλοι του Μπους που εύχονται την μονοκρατορία του δολαρίου και υπήρξαν αρχιερείς της διάλυσης του ασφαλιστικού.

7. Πάντως ήδη από τον χώρο σας έχουν αρχίσει να διατυπώνονται κάποιες ευρωσκεπτικιστικές απόψεις -έως ευρωφοβικές- που φλερτάρουν με την ιδέα της αποστασιοποίησης από τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Έχει μέλλον η χώρα εκτός Ε.Ε.;

Για μας η Ευρώπη είναι το πεδίο των ταξικών κοινωνικών αγώνων. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε πρωταγωνιστές στην οικοδόμηση ευρωπαϊκών κοινωνικών κινημάτων αλλά και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δεν υπάρχει προοδευτική λύση που να πηγαίνει αγκαζέ με μοναχικό δρόμο της χώρας. Αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη των λαών μαζί με την Αριστερά της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και όλων των άλλων χωρών της. Ταυτόχρονα κρούουμε και τον κώδωνα του κινδύνου. Η ενωμένη Ευρώπη είτε θα είναι κοινωνική και δημοκρατική είτε θα ισοπεδωθεί κάτω από τον οδοστρωτήρα των ανεξέλεγκτων αγορών.

8. Τελικώς «συγγνώμη» σας ζήτησε ο κ. Θ. Πάγκαλος, όπως τον καλέσατε να κάνει, για όσα σας καταμαρτύρησε για τα πρόσφατα επεισόδια εις βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ;

Μέχρι στιγμής όχι. Ξέρετε χρειάζεται μεγαλείο ψυχής για να παραδεχτεί κανείς τα σφάλματά του στη πολιτική. Όμως στη προκειμένη περίπτωση δεν νομίζω ότι πρόκειται περί σφάλματος αλλά περί σχεδίου που απλά στη πορεία στράβωσε. Μη σας μπερδεύει που το υλοποίησε ο κος Πάγκαλος που μοιάζει να έχει το ακαταλόγιστο. Όταν είσαι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν υπάρχει ακαταλόγιστο. Εκτός και αν διεκδικεί το ακαταλόγιστο και ο πρωθυπουργός για τις επιλογές του.

9. Όμως και σεις ήσασταν σκληρός μαζί του: τον αποκαλέσατε «κακό μπάτσο της κυβέρνησης», «συκοφάντη», «προβοκάτορα» και τον κατηγορήσατε ότι επιτελεί πολιτικό σχέδιο εις βάρος σας. Τι εννοείτε;

Και τι θέλατε να κάνω; Να αφήσω το δικαίωμα να παίζεται ένα παιχνίδι προληπτικής στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και να μην αντιδράσω. Αυτή η ιστορία πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει. Ο χώρος που έχω τη τιμή να εκπροσωπώ, από τη μεταπολίτευση και μετά έχει δώσει διδάγματα ήθους και δημοκρατικότητας. Εδώ και τρία χρόνια στοχοποιείται και συκοφαντείται συνεχώς. Πότε με τους κουκουλοφόρους και τη βία, πότε με το προπηλακισμό του προέδρου της ΓΣΕΕ. Αυτό το βιολί δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το ψέμα και η συκοφαντία έχουν κοντά ποδάρια.

10. Πάντως, όπως μάθαμε, ο κ. Πάγκαλος δεν δίστασε να σας ζητήσει …να του δώσετε ένα φιλί και σεις …προσφερθήκατε να του δώσετε λουλούδια -φαντάζομαι δηλητηριώδη…

Καλά τα αστειάκια. Καλύτερη όμως η σοβαρότητα.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία, ύστερα από πρόταση του Προέδρου του κόμματος, την αποδοχή του κειμένου της Επιτροπής Θέσεων, ως κορμού της συζήτησης, βάσει της οποίας θα διεξαχθεί ο προσυνεδριακός διάλογος στις οργανώσεις του κόμματος.

Σε αντιπαράθεση τέθηκε το σχέδιο θέσεων της Ανανεωτικής Πτέρυγας (Χατζησωκράτης, Κάρης) που μειοψήφησε, ενώ στην ίδια ψηφοφορία, οι υποστηρικτές του κειμένου των Λαφαζάνη, Καλύβη, Στρατούλη, Τόλιου ψήφησαν λευκό.

Η ΚΠΕ αποφάσισε επίσης με πρόταση του Προέδρου του κόμματος τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής (Βούτσης, Μπαλάφας, Λαφαζάνης) για τη διερεύνηση της δυνατότητας σύνθεσης-ενσωμάτωσης μέρους των διαφορετικών κειμένων στον βασικό κορμό που υπερψηφίστηκε.

Η ΚΠΕ στην επόμενη συνεδρίαση της θα οριστικοποιήσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες της προσυνεδριακής συζήτησης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Η κυβέρνηση, με πρόφαση την κρίση, προχώρησε σε μία, άνευ προηγουμένου, βάρβαρη φορολογική επίθεση σε μισθωτούς-συνταξιούχους και μικρομεσαίους μέσω της πρωτοφανούς αύξησης των έμμεσων φόρων και της μεγάλης αύξησης των άμεσων φόρων. Την ίδια στιγμή «οι έχοντες» και οι μεγάλες επιχειρήσεις πανηγυρίζουν, διότι είτε συμμετέχουν με απειροελάχιστη φορολογική επιβάρυνση, είτε έχουν ακόμα και σημαντικές ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ.

Απέναντι στην ΑΔΙΚΗ και αποσπασματική φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση.
Α. Δώδεκα Συνοπτικές Προτάσεις για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση

1. Δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο:

* θα είναι απλό, με δραστική μείωση υποκειμενικών κρίσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.
* θα έχει ΕΝΑ φορολογικό νομοσχέδιο ανά έτος (αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου) το οποίο θα κατατίθεται μαζί με τον προϋπολογισμό.
* θα μελετά - αναλύει και προσαρμόζεται στα θέματα της «πράσινης» φορολογίας, του φορολογικού ανταγωνισμού, της ανάπτυξης κλάδων και περιοχών.
* θα κατανέμει δίκαια τα αναγκαία φορολογικά βάρη κυρίως στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε κλάδους που εμφανίζουν προκλητικά προνόμια (Τράπεζες, Φαρμακευτικές, κινητή τηλεφωνία, κατασκευές κλπ).

2. Ελάφρυνση μισθωτών - συνταξιούχων, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων (80% φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΠΣ στο διαδίκτυο!).

3. Αύξηση των φορολογικών εσόδων (ως ποσοστό του ΑΕΠ), στα επίπεδα των χωρών της Ε.Ε, μέσω:

α) Της καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής της φοροκλοπής και της φοροαποφυγής. Είναι πλέον αναγκαιότητα η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης. Κι’ αυτό διότι πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η βασική αιτία της φοροδιαφυγής είναι η πλήρης απροθυμία των κυβερνώντων να την αντιμετωπίσουν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το εξής παράδειγμα: Μισθωτός των 700 ευρώ σε μια ανώνυμη εταιρεία (ετήσιο εισόδημα 14 επί 700=9800), που αγοράζει αμάξι 12000 ευρώ, πρέπει να δικαιολογήσει στην εφορία, που βρήκε τα επιπλέον 2200 ευρώ(12000-9800). Ενώ ο επιχειρηματίας που σύστησε την ΑΕ, με ένα κεφάλαιο 15 εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει που βρήκε τα λεφτά. Αυτό οφείλεται στην ανυπαρξία «πόθεν έσχες» για την σύσταση ΑΕ. Η προκλητική αυτή εστία φοροδιαφυγής (όπως και πολλές άλλες π.χ ανυπαρξία «πόθεν έσχες» στην αγορά μετοχών ή ομολόγων) παρέμεινε ανέπαφη τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ.

β) Αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στο 45%.

γ) Καθολική απαγόρευση της λειτουργίας των offshore εταιρειών στην Ελλάδα, με παράλληλη βέβαια δραστηριοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ανάλογη απαγόρευση σε επίπεδο Ε.Ε.

4. Φορολογική κλίμακα η οποία θα έχει:

* Αφορολόγητο όριο πολύ πιο πάνω από το σημερινό, η λογική του οποίου θα είναι να μην φορολογούνται εισοδήματα απαραίτητα για τη στοιχειώδη διαβίωση του πολίτη -π.χ. πρόταση για αφορολόγητο όριο 17.500€ για τους μισθωτούς-συνταξιούχους.
* Πολλά κλιμάκια, χαμηλά αρχικά συντελεστές και θεσμοθετημένη διαδικασία ετήσιας τιμαριθμοποίησης.
* Άθροιση όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου στην ίδια κλίμακα. Η άθροιση αυτή πρέπει να κατοχυρώνει ότι όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν μικρά και μεσαία εισοδήματα αλλά και θα ελαφρυνθούν.

5. Φορολογία περιουσίας.

Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος:

* θα έχει υψηλά αφορολόγητα όρια ώστε να μη θιγεί η μικρή και η μεσαία περιουσία.
* θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα.
* θα αποτελεί αποκλειστικό έσοδο της Αυτοδιοίκησης.
* θα καταργεί τα σχετικά τέλη.
* θα φορολογεί την κατοχή μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας.

Φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς κλπ ο οποίος θα έχει επίσης υψηλά αφορολόγητα όρια και θα στοχεύει στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες.

6. Μείωση της έμμεσης φορολογίας (60% οι έμμεσοι!). Εκμηδένιση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διαβίωσης.

7. Μακροχρόνιος σχεδιασμός - προγραμματισμός (μετά από ανάλυση - τεκμηρίωση και κοινωνικό διάλογο) του Φορολογικού συστήματος και των αλλαγών του, με στόχο την σταθερότητα, την απλότητα και την αναπτυξιακή διάστασή του. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

8. Τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Επιβολή τους σε κάθε συναλλαγή-μεταβολή περιουσίας και ειδικά σε αγορά (εισηγμένων) μετοχών, ομολόγων, ίδρυση και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ κλπ.

9. Φορολογικός έλεγχος, τακτικός, ετήσιος και αναλυτικός που θα κατευθύνεται στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις. Δυνατότητα επιλογής για τις μικρομεσαίες, μεταξύ φορολογικού ελέγχου ή διαδικασιών αντικειμενικοποίησης.

10. Φοροαπαλλαγές - φορολογικά κίνητρα. Επανεξέταση από μηδενική βάση ΟΛΩΝ των φοροαπαλλαγών, κινήτρων κλπ. Ιδιαίτερα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάργηση της ασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και στην πλήρη εξάλειψη των φοροαπαλλαγών εκκλησίας.

11. Εξυπηρέτηση του πολίτη. Εφαρμογή ΚΑΙ στην χώρα μας (όπως στις άλλες χώρες της Ε.Ε.) μέτρων και διαδικασιών τα οποία:

* θα επιτύχουν σε άμεσο διάστημα, μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την κατάργηση της ανάγκης να μεταβαίνει ο πολίτης στην εφορία.
* θα ελαφρύνουν τον πολίτη από ταλαιπωρία, κόστη και χάσιμο χρόνου (π.χ αποστολή σε μισθωτούς και συνταξιούχους από την εφορία προεκτυπωμένων φορολογικών δηλώσεων με όλα τα σχετικά στοιχεία και της σχετικής εκκαθάρισης).
* θα απλοποιήσουν κάθε σχετική γραφειοκρατία

12. Λειτουργία Φορολογικής Διοίκησης. Η βάση και προϋπόθεση για το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Συνοπτικά:

* Ανεξαρτητοποίησή της από κομματικές, πολιτικές και κάθε είδους παρεμβάσεις.
* Αξιοκρατία σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή.
* Αντιμετώπιση με ουσιαστικές παρεμβάσεις των φαινόμενων της διαφθοράς.
* Αντιμετώπιση των θεμάτων εκπαίδευσης, συνθηκών εργασίας κλπ του προσωπικού της.
* Άμεση ολοκλήρωση μηχανοργάνωσης.

Β. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ... ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ: 6 ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Ειδικός φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των τραπεζών το 2010, ο οποίος θα ανέρχεται στο 50% και καθιέρωση αυξημένων συντελεστών σε μόνιμη βάση, οι οποίοι θα συνδέονται με τη διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων-καταθέσεων.
2. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στο 45% (από την αύξηση αυτή του συντελεστή το κράτος θα εισέπραττε, μόνο από τις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις 2 δις ευρώ περίπου)
3. Φορολογία των μεγάλων εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων και ομολόγων, με υπαγωγή τους στην φορολογική κλίμακα. Αφορολόγητο για μικροκαταθέτες (π.χ. 100.000 ανά άτομο).
4. Σημαντική αύξηση της φορολογίας στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
5. Επαναφορά του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
6. Άμεση είσπραξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού από τα 31 δις των βεβαιωθέντων, ανείσπρακτων φόρων, που είχε ανακαλύψει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Τμήμα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 11/3

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/3

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΟ ΦΑΪ ΑΠ' ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,
κηρύσσουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα, ζητάν θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα΄ρθουν
(Μπέρτολτ Μπρεχτ).

Μέσα στο περιβάλλον της τριπλής επιτήρησης (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε με τη στήριξη του ΛΑΟΣ στη Βουλή ένα πακέτο μέτρων που οδηγεί στην τελική εξόντωση όλων των εργαζόμενων χωρίς καμία εξαίρεση.

Τα κυβερνητικά μέτρα θίγουν βάναυσα όχι μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, αλλά όλους τους εργαζόμενους. Καταργούν ουσιαστικά τις συνταγματικά κατοχυρωμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις ΔΕΚΟ. Οδηγούν όχι μόνο σε μείωση εισοδημάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων αλλά και σε αύξηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Η μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την περικοπή των δημόσιων επενδύσεων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε βάθεμα της ύφεσης και σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας στη χώρα μας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα σταματήσουν εδώ. Περιμένουν, υπολογίζουν, μετράνε ποια θα είναι η αντίδραση του εργαζόμενου κόσμου για να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών και των συντάξεων και στον ιδιωτικό τομέα, στη συνέχιση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, στην ουσιαστική και τυπική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην ολοκληρωτική διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Χωρίς καμία αναβολή λοιπόν είναι η στιγμή που πρέπει να απαντήσουμε. Ο κόσμος της δουλειάς να δείξει επιτέλους ότι η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του. Έχουμε ανάγκη ΕΝΑ μεγάλο κίνημα ενάντια στο κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενάντια στο ζουρλομανδύα του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

Καλούμε στο συντονισμό και στην κοινή δράση όλο τον κόσμο της αριστεράς, τους κοινωνικούς αγωνιστές, τους συνδικαλιστές που σέβονται το ρόλο τους, όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, στη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, που θα ανατρέψει αυτές τις πολιτικές και θ’ ανοίξει το δρόμο για μία άλλη πορεία της χώρας μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 11/3/2010 και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Συγκέντρωση του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Πρέβεζα, Πέμπτη 11/3, 10:30 πμ στο Εργατικό Κέντρο

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρας και οι: Παύλος Κλαυδιανός, Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεωνάς, Ελένη Σωτηρίου, μέλος της Εργατικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου για τα κυβερνητικά μέτρα.

Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε:

«Είναι προφανές ότι βιώνουμε ιστορικές στιγμές. Πρόκειται για τα πιο σκληρά μέτρα που αποπειράθηκε να πάρει ποτέ κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά. Πρόκειται για απόπειρα ακύρωσης των κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης. Πριν από μια βδομάδα στη Βουλή ζήτησα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προεκλογικά είχε θέσει το ερώτημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, να διερωτηθεί για τη σύμπτωση απόψεων με τον κ. Καρατζαφέρη αν με τη πολιτική του έχει για τα καλά εγκαταλείψει τις σοσιαλιστικές ιδέες και έχει προσχωρήσει στη βαρβαρότητα. Με τις χθεσινές του αποφάσεις επιβεβαιώνει πλήρως την κριτική μας.

Το ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπει οριστικά τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και υιοθετεί τα βάρβαρα μέτρα της 3ης του Μάρτη. Μέτρα βάναυσα, άδικα και εγκληματικά αφού θα βυθίσουν την ελληνική κοινωνία σε βαθύ τέλμα. Στο τέλμα της ανεργίας και της φτώχειας. Τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εξελίσσονται σε επαγγελματίες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Σε επαγγελματίες αφού καταφέρνουν να προχωρούν σε μέτρα που δεν έχουν καμιά ηθική και πολιτική νομιμοποίηση, έχοντας εξαπατήσει τον ελληνικό λαό μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα αποσπώντας τη ψήφο του με ριζικά διαφορετικές προεκλογικές δεσμεύσεις. Και λέω επαγγελματίες γιατί καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε 3 μέρες με τέτοιες εξαγγελίες. Ούτε κυβέρνηση Καραμανλή, ούτε κυβέρνηση Μητσοτάκη μπόρεσε ή τόλμησε να φέρει τέτοιες προτάσεις. Και τις φέρνει τώρα κυβέρνηση Παπανδρέου.

Για εμάς είναι πλέον καθαρό το τι συμβαίνει. Πρέπει όμως να το δει και ο ελληνικός λαός. Πρέπει να το δουν οι πολίτες που πίστεψαν και είχαν την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στις 4 Οκτώβρη. Και ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ για μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Και το ΠΑΣΟΚ έρχεται να εφαρμόσει ένα πάρα πολύ σκληρό πρόγραμμα. Είναι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει, είναι ξεκάθαρο το ποιο είναι το σχέδιο. Το σχέδιο είναι να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και να συνεχίζουν όλοι όσοι κέρδιζαν το προηγούμενο διάστημα να κερδίζουν και τώρα.

Τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα. Αυτοί που θίγονται είναι κυρίως οι οικονομικά αδύναμοι, που εξωθούνται στο όριο της φτώχειας. Δηλαδή, αυτοί που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για την σημερινή κατάσταση.

 Οι δημόσιοι υπάλληλοι που πάνε από τους δεκατέσσερις μισθούς στους εντεκάμιση μισθούς.
 Οι συνταξιούχοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξήσεις στα βασικά είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης ενώ οι συντάξεις παραμένουν παγωμένες.
 Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που περιμένουν τώρα τη σειρά τους.
 Οι μικρές επιχειρήσεις που πνίγονται μέρα με τη μέρα.
Πληρώνουν λοιπόν οι συνήθεις ύποπτοι.

Ποιοι δεν πληρώνουν;

Αυτοί που κέρδιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και θέλουν να συνεχίσουν να κερδίζουν να κερδίζουν και σήμερα. Οι τραπεζίτες. Τι πληρώνουν οι τράπεζες σήμερα; Δείτε τους ισολογισμούς τους από αυτό το ωραίο κόλπο με το οποίο έχουν την δυνατότητα να δανείζονται χαμηλότοκα από την ΕΚΤ και να δανείζουν με υψηλό επιτόκιο για το ελληνικό δημόσιο.

 Τι συμβαίνει με την φορολόγηση των ανωνύμων εταιρειών; Μειώνεται γιατί διατηρούνται οι χαριστικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.
 Τι γίνεται με την εκκλησιαστική περιουσία; Κανένας δεν τολμά να το αγγίξει.
 Τι γίνεται με τις αμυντικές δαπάνες και ποιοί κερδίζουν απ’ αυτές που διατηρούνται άθικτες, σε τεράστιο ύψος;

Σε τόσο σοβαρές συνθήκες, η μονομέρεια των μέτρων δείχνει την εξοργιστική υποκρισία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Για τους φτωχούς περικοπές των χαμηλών μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, και για τις μεγάλες επιχειρήσεις κρατική επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και των ημερομισθίων, εκποίηση του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.


Εμείς έγκαιρα είπαμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Έγκαιρα είπαμε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Αναγνωρίσαμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη καμπή εξ’ αιτίας πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων του δικομματισμού εδώ και δεκαετίες. Όμως είπαμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Τόσο για το μεγάλο θέμα του δανεισμού όσο και για το έλλειμμα που δεν είναι δυνατόν να μειωθεί και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης μέσα σε τρία χρόνια δέκα μονάδες.

Αν ήθελε η κυβέρνηση μια άλλη πολιτική θα μπορούσε να είχε κινηθεί σε πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν προχώρησε όμως.

Αν ήθελε η κυβέρνηση μια άλλη πολιτική θα μπορούσε να είχε επιβάλλει πόθεν έσχες στην αγορά μετοχών, ομολόγων, στην ίδρυση και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΑΕ, όμως δεν το έκανε.

Θα μπορούσε να είχε προβεί σε άμεση και καθολική απαγόρευση της λειτουργίας των off-shore εταιρειών στη χώρα μας, με παράλληλη βέβαια δραστηριοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε οι εταιρείες αυτές να απαγορευτούν σε όλη την ΕΕ.

Και γνωρίζουμε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει τον ισχυρότερο στόλο εμπορικών πλοίων στην Ευρώπη, με ένα πολύ ισχυρό εφοπλιστικό κεφάλαιο και δεν πληρώνουν δεκάρα. Και αυτό γιατί μέσα από τις off-shore εταιρίες δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από το εισόδημα του μέσου χαμηλόμισθου σήμερα στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει οτιδήποτε που θα στενοχωρούσε τις τράπεζες, καθώς και τις περίφημες «διεθνείς αγορές».

Γι’ αυτό αρνήθηκε να συζητήσει την έκδοση ομολόγου για εσωτερικό δανεισμό.

Γι’ αυτό αρνήθηκε να θέσει στο τραπέζι την πρόταση αύξησης του φόρου που πληρώνουν οι τράπεζες είχαν κέρδη μέσα στο 2009, σε περίοδο κρίσης σχεδόν τρία δις.

Η κυβέρνηση δεν τολμά να ανοίξει το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Δεν τολμά να ανοίξει το θέμα των εξοπλιστικών δαπανών. Την ίδια στιγμή που ακούσαμε μια θετική δήλωση από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας αλλά δεν ακούσαμε τίποτα από τον έλληνα πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση δεν τολμά να αυξήσει τον συντελεστή φορολογίας των κερδών στο ύψος που ήταν πριν έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ. Εάν πηγαίναμε τον φορολογικό συντελεστή των κερδών στο 45% τότε θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 2δις μόνο από τις τριακόσιες πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2008.

Είναι, λοιπόν, απολύτως ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στο σχέδιο αυτό. Δεν πιέζεται και οπισθοχωρεί. Άσχετα αν παριστάνει την ανήμπορη και την άβουλη, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Οι άνθρωποι που στα μικρόφωνα κάνουν τους απελπισμένους και καλούν το λαό σε θυσίες για την πατρίδα, πίσω από τις κλειστές πόρτες πανηγυρίζουν. Γιατί γι’ αυτούς η κρίση είναι μια ευκαιρία για να κερδίσουν περισσότερα. Γιατί γι’ αυτούς η κρίση είναι μια ευκαιρία για μια ακόμα πιο βίαιη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος βεβαίως των ισχυρών και εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας.


Πρώτο μας καθήκον αυτή την ώρα είναι τα μέτρα αυτά να μην περάσουν. Πρώτο μας καθήκον αυτή την ώρα είναι να μην παραδώσουμε την ελληνική κοινωνία και τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων που κερδηθήκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών στην πυρά. Πρώτο μας καθήκον είναι να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα και να μπλοκάρουμε αυτά τα μέτρα. Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν την υποστήριξη της ΝΔ και της ακροδεξιάς, για την οποία την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι μετανάστες και οι μεροκαματιάρηδες, και όχι οι πλούσιοι. Ας μη χαίρεται αυτή η κυβέρνηση για αυτή την στήριξη.

Σήμερα τον λόγο έχει η κοινωνία που πρέπει να κάνει την δυσαρέσκεια και την οργή της, αισιοδοξία. Πρέπει να μετατρέψει τον θυμό της σε πείσμα. Μόνο αν υπάρξει σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, μπορεί αυτή η κατάσταση να ανατραπεί. Και εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί αν ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες βγουν στο δρόμο. Και πιστεύουμε ότι μπορεί η ελληνική κοινωνία να νικήσει αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός μεγάλου κοινωνικού συνασπισμού, ενός παλατιού μετώπου με στόχο να μπλοκαριστούν αυτά τα εγκληματικά μέτρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση ,για μια ακόμα φορά, επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας για ενωτικές και άρα αποτελεσματικές κινητοποιήσεις όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που προσβλέπουν σ’ αυτό το στόχο. Τώρα δεν είναι η ώρα τώρα για μικροκομματικά οφέλη. Τώρα είναι η ώρα του κοινού αγώνα να σώσουμε τη εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, την ελληνική κοινωνία απ’ αυτή τη λαίλαπα που έρχεται.

• Απευθυνόμενοι λοιπόν τόσο προς τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ, όσο και προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, επαναλαμβάνουμε τη πρόσκλησή μας για ενωτικές μαζικές διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά κυρίως οι διαδηλώσεις, η συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτές πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται αυτή την αδικία. Δεν θα δεχθεί μια προοπτική βύθισης σε ένα τέλμα από το οποίο δεν θα μπορεί να βγει. Και δεν μπορεί να δίνουμε το μήνυμα του διχασμού. Το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε είναι της ενότητας και άρα της αποτελεσματικότητας των αγώνων.

• Καλούμε επίσης τη Κ.Ο. του ΚΚΕ να καταθέσουμε από κοινού με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή κατά τη διαδικασία ψήφισης των έκτακτων μέτρων.

• Και κυρίως καλούμε τους βουλευτές της πλειοψηφίας, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που θα κληθούν να ψηφίσουν, να ακούσουν τη συνείδησή τους και να σταθούν έντιμοι απέναντι στην ψήφο του ελληνικού λαού που τους εξέλεξε με άλλο πρόγραμμα και όχι για να αποδομήσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις. Και τους καλούμε να μην αποδεχτούν να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα, δηλαδή να μην καταγραφούν στην ιστορία ως συνένοχοι σ’ ένα μεγάλο έγκλημα απέναντι στον ελληνικό λαό.

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και του λαού. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε μοιρολατρικά αυτή την πορεία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και πιστεύουμε έχοντας και άλλα παραδείγματα ότι όταν στην ιστορία οι λαοί παίρνουν την τύχη στα χέρια τους, μπορούν να νικήσουν, μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/03/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι
η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ηγεσίας της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, στο δρόμο της κοινωνικής επιδρομής, που επέλεξε σαν λύση για να αντιμετωπίσει το χρέος και τα ελλείμματα, κλιμακώνει την επίθεσή της και μας οδηγεί ολοταχώς προς τα πίσω, σε ένα νέο κοινωνικό μεσαίωνα. Τα νέα μέτρα συνιστούν:
- κλοπή του 14ου μισθού, μέσω περικοπής κατά 30% στον 13ο μισθό (Δώρο Χριστουγέννων) και 30% στον 14ο μισθό (Δώρο Πάσχα και επίδομα άδειας)
- περαιτέρω περικοπή 12% (συνολικά 22%) στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων
- αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% και στα χαμηλά κλιμάκια από 4,5% σε 5% και από 9% στο 10%, αύξηση κατά 20% των φόρων σε ποτά και τσιγάρα και 8 λεπτά ακόμη της τιμής της βενζίνης, μέτρα που πλήττουν καίρια τα ήδη πενιχρά λαϊκά εισοδήματα
-πάγωμα όλων των συντάξεων
Και δεν έχουν τέλος: Ετοιμάζονται για το νέο γύρο μέτρων, όπως την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την «απελευθέρωση» των απολύσεων. Ανοίγουν το δρόμο για παραπέρα κατεδάφιση του ήδη αποδιαρθρωμένου εργασιακού και μισθολογικού τοπίου στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Γ. Παπανδρέου «καταχράται» τη νωπή λαϊκή εντολή και τους παραδοσιακούς δεσμούς που διατηρεί το κόμμα του, με την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος με τον πιο σκληρό τρόπο!
Το διεθνές σύστημα βρίσκει πρόθυμο σύμμαχο, για να περάσει σκληρές αντικοινωνικές πολιτικές πρώτα στην Ελλάδα και στη συνέχεια στις άλλες χώρες, ξεκινώντας από το Νότο της Ευρώπης.
Αλλά δεν έχουν υπολογίσει τη δύναμη της κοινωνίας!
Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρωτοστατήσει και στην πόλη μας, για την οικοδόμηση στην κοινωνία ανοιχτών Επιτροπών Αντίστασης, στον πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους, που έχουν εξαπολύσει οι συνασπισμένες δυνάμεις του διεθνούς κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των «εθνικών» Κυβερνήσεων.
Καλεί όλες τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις, που αναφέρονται στην κοινωνία και προσπαθούν να οργανώσουν την αντίστασή της, να συντονιστούν σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Η επιμονή αυτή την ώρα, στους μοναχικούς δρόμους ακόμη και στο συνδικαλιστικό κίνημα, διασπά το κοινό μέτωπο και διευκολύνει, πέρα από προθέσεις, στο πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων.
Απευθύνουμε αγωνιστικό ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους αγωνιστές της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν να πλήττεται βάναυσα η επιλογή τους για μια άλλη πολιτική και οι αξίες τους, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.
- Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων!
- ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
- Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δημοσίου & ιδιωτικού τομέα
- Αντιστοίχηση της ΓΣΕΕ με την απαίτηση των εργαζομένων και νέα γενική πανεργατική απεργία στις 16 Μαρτίου που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
- Κλιμάκωση του αγώνα!
Πρέβεζα 03.03.2010
Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας