Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων -- Όλοι και όλες στους δρόμους

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλιστικό και εργασιακες σχέσεις

.
Εργαζόμενοι/ες, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέες και νέοι

Οι μεγαλειώδεις πανεργατικές απεργίες της 5/5 και 20/5 με τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές έσπασε τη δημοσιονομική τρομοκρατία της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, που τόσον καιρό επιχειρούν να μας πείσουν ότι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και η νεολαία οφείλουμε να πληρώσουμε την κρίση των «αγορών». Η οργή μας εκδηλώθηκε μαζικά και μαχητικά δείχνοντας ότι μπορούμε να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

Το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, που υποστηρίζουν το πρόγραμμα ΔΝΤ-ΕΕ, βάζουν στο στόχαστρό τους τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας με το πρόσχημα ότι τα ταμεία καταρρέουν. Λένε και πάλι ψέματα. Απαιτούν να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα και μετατρέπουν τη σύνταξη σε προνοιακό επίδομα αυτοί που επί χρόνια οργανώνουν μεθοδευμένα την επιδρομή στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κατασπαταλώντας το μόχθο γενιών και γενιών εργαζόμενων. Αυτοί που δεκαετίες τώρα έχουν αφήσει στο απυρόβλητο τα δισεκατομμύρια ευρώ της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με απλό Προεδρικό Δίαταγμα προωθεί την πλήρη διάλυση και κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και ανοίγει τις πόρτες για την επάνοδο του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα στη χώρα μας.

Δεν θα τους περάσει! Δεν τους χρωστάμε ούτε ένα ευρώ! Μας χρωστάνε!
Φέρτε πίσω τα κλεμμένα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης!

Η συρρίκνωση, αποδόμηση και ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, είναι συνέπεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υλοποιούνται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και οδηγούν στη μείωση των δημοσίων δαπανών και των εργοδοτικών εισφορών καθώς και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην αύξηση της ανεργίας με στόχο την αύξηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Στην Ελλάδα η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με τη λεηλασία των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, μέσω της υποχρεωτικής επί δεκαετίες άτοκης κατάθεσής τους σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας και μέσω της διαρκούς καταλήστευσης των πόρων της με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία και την μη απόδοση από το Κράτος και τη μεγάλη εργοδοσία θεσμοθετημένων υποχρεώσεων τους ύψους πολλών δις ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με αλλεπάλληλους νόμους (1902/90, 2084/92, 3029/02) κατακρεούργησαν κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων, ενώ με τον τελευταίο νόμο (3655/08), η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε σε μια βίαιη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δημιουργώντας μια αδιέξοδη, εκρηκτική και διαλυτική κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση.
Κάτω τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -που ψηφίστηκε κυρίως από λαϊκούς ανθρώπους για να προστατέψει τη ζωή τους- δεν αρκείται στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη δραστική μείωση των συντάξεων και στην κατάργηση «θετικών διακρίσεων» (εργαζόμενες μητέρες, ΒΑΕ κ.λπ.).

Προχωρά σε μια «δομική» αλλαγή, ανατρέποντας τον ίδιο το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Το κράτος αποσύρεται από την (συνταγματικά κατοχυρωμένη) υποχρέωση εγγύησης και χρηματοδότησης των συντάξεων, αναγνωρίζοντας πλέον υποχρεώσεις μόνο ως προς το ελάχιστο τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που βαφτίζει «βασική σύνταξη», δηλαδή μόνο ως προς τα 360 ευρώ το μήνα. Όλα τα υπόλοιπα αφήνονται στην κρεατομηχανή της «ανταποδοτικότητας», δηλαδή στη λογική «όσα βάλει ο καθένας, τόσα θα πάρει», στα σκαμπανεβάσματα της αγοράς και την «επιδεξιότητα» των διοικήσεων των Ταμείων (που στην υπόθεση των ομολόγων απέδειξαν εμπράκτως για ποιους δουλεύουν…).

Με το νέο «αναλογικό» τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, εφόσον εργαστούμε για 40 χρόνια, θα φτάσουμε σε πραγματικές συντάξεις πολύ κοντά στην έννοια του φιλοδωρήματος. Μια ανάλογης σημασίας ανατροπή γίνεται στον τομέα της περίθαλψης με στόχο την υποβάθμισή της. Η πολιτική αυτή έχει στόχο να μεταφέρει κολοσσιαίους πόρους από τα Ταμεία στην εξυπηρέτηση του χρέους και των ελλειμμάτων, δηλαδή σους πιστωτές της χώρας μας. Έχει επίσης ως στόχο να ανοίξει «χώρο» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις του κυβερνητικού Π.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις, με τις φθηνότερες και ευκολότερες απολύσεις οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται στη σύνταξη γιατί οι εργοδότες θα τους απολύουν για να προσλάβουν νέους φθηνότερους εργαζόμενους. Με τους μισθούς των νέων εργαζομένων να είναι στο 80% ή 85% του κατώτερου μισθού αυτοί οδηγούνται σε δουλεμπορική εργασία, ενώ υπονομεύεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με την κατάργηση της δυνατότητας των συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στην Διαιτησία, εάν η εργοδοτική πλευρά δεν δέχεται το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης, ουσιαστικά ακυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμά τους (άρθρο 22 του Συντάγματος) να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και χτυπιέται στην καρδιά του το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Ξεσηκωμός μέχρι τη νίκη!

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Θα βγούμε στο δρόμο ξανά και ξανά ενάντια στην πολιτική τους που καταδικάζει εργαζόμενους, συνταξιούχους και λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση και χαρίζει κέρδη στους τραπεζίτες και τους βιομήχανους.

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε με τη μαζικότητα και τη δύναμη που δείξαμε στις Πανεργατικές Απεργίες. Με απεργίες, με διαδηλώσεις, με καταλήψεις.

Απαιτούμε από τα συνδικάτα συνέχεια, διάρκεια και κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων.

Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή να στήσουμε Επιτροπές Αγώνα που θα οργανώνουν τη συλλογική μας δράση και αντίσταση μέχρι να τα πάρουν όλα πίσω.
Η ανατροπή είναι εφικτή

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και διεκδικεί ένα ισχυρό, αναβαθμισμένο και κοινωνικά αποτελεσματικό, δημόσιο και καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που θα καλύπτει πλήρως όλους όσους εργάζονται ή είναι άνεργοι που αναζητούν εργασία και θα διασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συντάξεις, μαζί με σύγχρονη, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη.
Διεκδικούμε:

* Την υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου, κοινωνικού, καθολικού, αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

* Την απόκρουση επιβολής του συστήματος των 3 πυλώνων και των επαγγελματικών Ταμείων. Οι βασικοί πυλώνες του δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι δύο:

α) Η κύρια ασφάλιση, που καλύπτει την κύρια σύνταξη και την υγεία και χρηματοδοτείται με το σύστημα της 3μερούς χρηματοδότησης (2/9 ο ασφαλισμένος, 4/9 ο εργοδότης και 3/9 το κράτος).

β) η επικουρική ασφάλιση, που καλύπτει την επικουρική σύνταξη και χρηματοδοτείται με ίσες εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

* Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα των ν. 1902/90, 2084/92, 3029/02 και 3655/08.

* Την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών διακρίσεων με βάση την ηλικία ή την ημερομηνία της πρώτης ένταξης σε ασφαλιστικό ταμείο.

* Τη βελτίωση και όχι υποβάθμιση των ασφαλιστικών όρων και παροχών. Να επανέλθουν οι θετικές διακρίσεις για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά με επέκταση και στον πατέρα όταν έχει την επιμέλεια ως μόνος γονέας του ανηλίκου. Να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα το δικαίωμα για πλήρη συνταξιοδότηση με 35 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας.

* Την υπεράσπιση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, επέκτασή του στο δημόσιο τομέα και νέα επαγγέλματα.

* Την ασφαλιστική κάλυψη του χρόνου ανεργίας, ασθένειας, λοχείας και στρατιωτικής θητείας.

* Τον υπολογισμό των υπερωριών και όλων των ημεραργιών στο χρόνο ασφάλισης και στις συντάξιμες αποδοχές.

* Τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης στο 80% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου χρόνου ασφάλισης ή του καλύτερου χρόνου της τελευταίας 10ετίας και της επικουρικής, τουλάχιστον, στο 20% του συντάξιμου μισθού. Οι αναπροσαρμογές κύριας και επικουρικής σύνταξης να γίνονται σύμφωνα με τις ετήσιες αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων των εν ενεργεία εργαζομένων.

* Την καθιέρωση κατώτερης σύνταξης ίσης με 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτης και επικουρικής ίσης με 5 ημερομίσθια.

* Την τροποποίηση του καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης, ώστε να μην οδηγεί σε μείωση των συντάξεων.

* Την καθιέρωση βιβλιαρίου υγείας για όλους όσους κατοικούν στην Ελλάδα.

* Την περιφρούρηση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης με το χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαπαλλαγής και των χαριστικών ρυθμίσεων στην απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα Ταμεία. Ασφαλή διαχείριση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Απαγόρευση χρηματιστηριακών παιχνιδιών με τα αποθεματικά των Ταμείων. Ενίσχυση των ελεγκτικών οργάνων με προσωπικό, μέσα και πόρους καιθεσμοθέτηση του δικαιώματος των εκπροσώπων των εργαζομένων για παρέμβαση και έλεγχο στις επιχειρήσεις και τα εργοτάξια.

* Την επιστροφή των λεηλατημένων από το Κράτος και τις τράπεζες αποθεματικών των Ταμείων και θεσμοθέτηση νέων δημοσίων πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να καταργηθούν όλες οι ελαστικές µορφές εργασίας στο δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα (η ενοικιαζόµενη εργασία, η αμοιβή με το μπλοκάκι, το καθεστώς της υπεργολαβίας, που εξαφανίζουν βασικά δικαιώµατα των εργαζοµένων).
Διεκδικούµε:

Την απόσυρση του ΠΔ για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία με μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες για όλους και όλες.
Ενάντια σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ
Αγώνας Διαρκείας-Εξέγερση Παντού

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Επιστολή του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του προεδρικού διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την Κυριακή 20/6/2010 έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια την παρακάτω επιστολή, για το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις:

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2010

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε.

Οι δραματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, έφεραν σημαντικές ανατροπές στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Σύμφωνα, άλλωστε, και με δικές σας δηλώσεις, η κρίση δεν είναι αποκλειστικά οικονομική. Είναι κρίση ηθική και κοινωνική. Κατά την εκτίμησή μας είναι και κρίση του κοινοβουλευτισμού.

Έτσι, για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα νομοσχέδια δεν έχουν έρθει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ακόμη, η ψήφιση του Ν. 3845/2010 («Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης») θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή και συγκεκριμένα, με την πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, όπως ορίζει ακριβώς το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Στη συνέχεια, με τροπολογία που κατατέθηκε την επόμενη ημέρα της ψήφισης του Ν.3845/2010 αφαιρέθηκε η καθοριστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να επικυρώνει οποιοδήποτε μνημόνιο, συμφωνία και σύμβαση που θα υπογράφει πλέον εν λευκώ ο Υπουργός των Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δ.Ν.Τ. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο Ν.3846/2010 («Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»), παρά τις σημαντικότατες ενστάσεις της Επιστημονικής Διεύθυνσης της Βουλής.

Το Μνημόνιο, εκτός της ευρείας εξουσιοδότησης που δίνει για περαιτέρω ρυθμίσεις μέσω Προεδρικών διαταγμάτων, αποτελεί τη βάση για δραστικότατους περιορισμούς ανθρώπινων δικαιωμάτων, κλονίζει τον κοινωνικό ιστό, ωθεί ευάλωτες κατηγορίες στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.

Η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου- συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου- διατύπωσε τις έντονες ανησυχίες της για την «υπαρκτή διατάραξη των κοινωνικών ισορροπιών σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πολλαπλές, αλυσιδωτές και παράλληλες επιπτώσεις στην εγγύηση απόλαυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων μέσω της διακινδύνευσης των ατομικών δικαιωμάτων και το αντίστροφο». Ταυτόχρονα ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας, αφού διακυβεύονται βασικές αρχές του Συντάγματος και τίθεται υπό αμφισβήτηση ο δικαιοκρατικός χαρακτήρας της ελληνικής Πολιτείας.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την παρουσίαση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις και η προγραμματισμένη κατάθεση σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα, είναι προτάσεις που δεν κινούνται απλώς στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά αλλοιώνουν με πρόδηλο τρόπο βασικά χαρακτηριστικά του πολιτεύματος μας. Ενδεικτικά, η ανάγνωση και μόνον του προαναφερόμενου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος γεννά το ερώτημα αν οι ρυθμίσεις του μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ειδικές» σε σχέση με τον εξουσιοδοτικό νόμο, ώστε να επιτρέπεται σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 2 Συντ. η υιοθέτησή τους με κανονιστική σας πράξη.

Οι περιορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να δυσκολεύουν τον εκ μέρους σας έλεγχο του σεβασμού των θεμελιωδών (εθνικών και διεθνών) αρχών που θίγονται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και σε καμία περίπτωση δεν σας εισηγούμαι τη πρόκληση θεσμικής κρίσης.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι ως ρυθμιστής του πολιτεύματος έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε την τήρηση και να εξασφαλίσετε την εφαρμογή του Συντάγματος τουλάχιστον ως προς τις διαδικασίες που αυτό προβλέπει .

Παίρνω, λοιπόν, το θάρρος να σας προτείνω, πριν υπογράψετε το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις, να αναμείνετε την έκδοση του Πρακτικού Επεξεργασίας του από το ΣτΕ.

Μάλιστα, εισηγούμαι να ζητήσετε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστω δια του αρμόδιου υπουργού, να παραπεμφθεί το σχέδιο του διατάγματος προς επεξεργασία σε σχηματισμό της ολομέλειας κατ΄ άρθρο 15 του π.δ. 18/1989, προκειμένου να εξεταστούν τα σπουδαιότατα νομικά ζητήματα που το σχέδιο αυτό θέτει.

Είναι, εξάλλου αυτονόητο, ότι η προθεσμία που τυχόν θα ταχθεί για την επεξεργασία του προεδρικού διατάγματος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην βαρύτητα των ζητημάτων που το ΣτΕ οφείλει να αντιμετωπίσει και να μην οδηγεί στην καταστρατήγηση του άρθρου 95 παρ. 1 περ. δ του Συντάγματος.

Με εξαιρετική τιμή

Αλέξης Τσίπρας

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

21-27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ANTIΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




ΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (Βαλτετσίου 39), παρουσιάστηκε ένας σχεδιασμός για την επόμενη εβδομάδα που θα απαντά στα όλο και πιο αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης που υλοποιεί με «οδηγό» το μνημόνιο.

Το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την «Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Ελλάδα» και τις «Μέρες Δράσης» για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά δικαιώματα ανέπτυξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής ενώ σε ερωτήσεις απάντησαν συνδικαλιστές από τον ΟΣΕ (Τάκης Τερζόγλου), την Ολυμπιακή (Ζήκος Τσάβαλος), και την εκπαίδευση (Γρ. Καλομοίρης).

Στο σκέλος της διεθνούς αλληλεγγύης, με δράσεις σε πολλές χώρες της Ε.Ε. που οργανώνονται κυρίως από ευρωβουλευτές της Αριστεράς, σχεδιάζονται διαδηλώσεις, παραστάσεις, συγκεντρώσεις κλπ. Στην Αθήνα την Παρασκευή θα γίνει κεντρική εκδήλωση στο Θησείο στις 8 μ.μ. Η εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, θα κλείσει με συναυλία.

Στο σκέλος του προβληματισμού του ΣΥΡΙΖΑ για αντίσταση στα μέτρα της κυβέρνησης, τη Δευτέρα θα γίνει παρέμβαση για την απόλυση των συμβασιούχων στη ΕΤ και την ΕΤ-3 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Οι «Μέρες δράσης» αναφέρονται στο ασφαλιστικό, το εργασιακό και τις απολύσεις και θα αναπτυχθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και εργασιακές χώρους. Μία παρέμβαση ειδικά για τον ΟΣΕ θα υλοποιηθεί στις 27 Ιουνίου.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη:
21-27 Ιουνίου - Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Ελλάδα
Δεν πληρώνουμε την κρίση τους!

Δευτέρα 21- Τετάρτη 23 Ιουνίου

* Μέρες Δράσης σε όλη την Ελλάδα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Παρασκευή 25 Ιουνίου, 8μμ

* Κεντρική Εκδήλωση στο Θησείο (Απέναντι από την αρχή της Ερμού, δίπλα στον σταθμό του ΗΣΑΠ)
Παρεμβαίνουν συνδικαλιστές από εργασιακούς χώρους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
Μηνύματα από ευρωβουλευτές και συνδικαλιστές από όλη την Ευρώπη
Ομιλία του Ν. Χουντή, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Θα ακολουθήσει συναυλία

Κυριακή 27 Ιουνίου

* Μέρα δράσης σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

Δράσεις που σχεδιάζονται από τα κόμματα GUE/NGL για την εβδομάδα πανευρωπαϊκής δράσης και αλληλεγγύης

Ιρλανδία – Νότια

Joe Higgins

Προετοιμάζεται παν-ιρλανδική διαδήλωση στο Δουβλίνο, το Σάββατο 26 Ιουνίου, ώρα 13.00 από τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας στα γραφεία της Ε.Ε. και
στη συνέχεια στην τράπεζα Anglo Irish.
Τις προηγούμενες μέρες διενεργήθηκε συνέντευξη τύπου, τυπώθηκαν 15.000 προκηρύξεις και 2.000 αφίσες. Θα υπάρξει εκστρατεία διαφημίσεων και σε εφημερίδες με χρηματοδότηση από την ευρωομάδα. Την κινητοποίηση/πορεία υποστηρίζουν και συμμετέχουν:

* Το Εργατικό Κέντρο της πόλης Drogheda
* Το συνδικάτο των Εργαζομένων στα Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)
* Το συνδικάτο Γραμματέων και Εργαζομένων στα Δημόσια Έργα – τμήμα της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων
* Το Σοσιαλιστικό Κόμμα
* Η κίνηση «Για το δικαίωμα στην εργασία»
* Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, κ.λπ.

Ιρλανδία – Βόρεια

Το απόγευμα της 24ης Ιουνίου θα γίνει πορεία στο Μπέλφαστ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ευρωπαϊκής επιτροπής. Την οργανώνουν:

* Το Συνδικάτο των Πυροσβεστών
* Το Συνδικάτο των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
* Το Σοσιαλιστικό Κόμμα
* Το Εργατικό Κόμμα
* Η καμπάνια «Δεν πληρώνουμε»
* η Νεολαία ενάντια στον Ρατσισμό

Γερμανία

Υπογράφουν οι ευρωβουλευτές Μπίσκι, Βιλς, Ερνστ, Σολτζ, Τσίμμερ.

Το Die Linke μοίρασε μαζικά στις διαδηλώσεις της 12ης Ιουνίου το κάλεσμα τον ευρωβουλευτών τη μία προκήρυξη σχετική με το θέμα.

Θα θέσει το θέμα σε μια συνάντηση αριστερών οργανώσεων και ομάδων στις 18 - 20 Ιούνη στο Βερολίνο. Στη διάρκεια της πανευρωπαϊκής εβδομάδας δράσης θα αναπτύξει μια έντονη καμπάνια μέσα από το ίντερνετ. Η περιφερειακή επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Οτης της Έσσης θα συζητήσουν σε λεπτομέρεια την οργάνωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 26 του μηνός

Βρετανία

Το παν-βρετανικό Δίκτυο Συνδικαλιστών Βάσης καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 26 Ιουνίου.

Δανία

Θα οργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με ομιλητή τον ευρωβουλευτή Σόρεν Σοντεργκάαρτ

Πορτογαλία

Υπογράφουν οι ευρωβουλευτές Ματίας, Πόρτας, Ταβάρας, εκπρόσωποι του πορτογαλικού Αριστερού Μπλοκ

στη Λισσαβόνα το απόγευμα της 26ης Ιουνίου θα υπάρξει ανοιχτή συγκέντρωση για το θέμα. Θα μοιραστούν 200.000 προκηρύξεις για την κρίση. Στη συγκέντρωση θα είναι παρόντες η ηγεσία του κόμματος και βουλευτές.

Γαλλία

Υπογραφές ευρωβουλευτών ΛεΧιαρικ (ΓΚΚ) Μελανσώ (Μέτωπο Αριστεράς)

Παρά την υπογραφή τους ούτε το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ούτε το Μέτωπο της Αριστεράς δεν έχουν δώσει ενδείξεις για το αν σχεδιάζουν να κάνουν οτιδήποτε.

Όμως εκτελεστική επιτροπή του ΝΚΑ (ΝΡΑ) έχει υιοθετήσει την πρωτοβουλία και καλεί σε διάφορες δράσεις και κεντρική διαδήλωση στη διάρκεια της εβδομάδας
Σουηδία

Υπογράφει ο ευρωβουλευτής Σβένσον

Το Αριστερό Κόμμα οργανώνει φεστιβάλ και συναυλία σε ένα από τα νησιά της χώρας - λόγω καλοκαιρινών διακοπών
Άλλοι

την πρωτοβουλία έχουν υπογράψει επίσης ευρωβουλευτές από Ολλανδία και Κύπρο, αλλά δεν έχουν ετοιμάσει οτιδήποτε.

To Γραφείο Τύπου

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Εκλογή Πολιτικής Γραμματείας και Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ μετά από το 6ο Συνέδριο του κόμματος, όπου, κατόπιν ψηφοφορίας, εκλέχθηκαν η νέα Πολιτική Γραμματεία, καθώς και ο νέος Γραμματέας της ΚΠΕ.

Γραμματέας της ΚΠΕ εκλέχθηκε ο Δημήτρης Βίτσας, με 85 ψήφους υπέρ και 40 λευκά.

Για την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας: ΨΗΦΙΣΑΝ 125 ΛΕΥΚΑ 2 ΑΚΥΡΑ 1

Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εκλέχθηκαν:

Από το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Ενότητας (Αριστερό Ρεύμα, Κοκκινοπράσινο Δίκτυο, ανεξάρτητοι), το οποίο έλαβε 64 ψήφους, εκλεχθήκαν οι:

ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ 53
ΒΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ 49
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ 49
ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 48
ΚΑΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ 46
ΛΑΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 46
ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ 41
ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΕΡΜΙΝΑ 37
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ 34
ΜΗΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 28

Από το ψηφοδέλτιο του Αριστερού Ρεύματος, το οποίο έλαβε 37 ψήφους, εκλέχθηκαν οι:

ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 36
ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΗ 35
ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ ΣΤΑΘΗΣ 32
ΚΑΛΥΒΗΣ ΑΛΕΚΟΣ 31
ΗΣΥΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ 22
ΚΑΝΤΑΡΑΣ ΤΑΣΟΣ 22

Από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Μελών ΣΥΝ 2010, το οποίο έλαβε 21 ψήφους, εκλέχθηκαν οι:

ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ 16
ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 15
ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 14

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην συνεδρίαση της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, με θέμα: Εκλογή Γραμματέα ΚΠΕ και Π.Γ. - Εκτιμήσεις

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Αυτή είναι η πρώτη συνεδρίαση της νέας ΚΠΕ μετά από το συνέδριο. Εύχομαι σε όλες και όλους καλή δουλειά και καλή δύναμη.

συνέχεια

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή

Ανανεωμένη σε σημαντικό βαθμό είναι η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που εκλέχθηκε από το 6ο Συνέδριο του Συνασπισμού. Στην νέα ΚΠΕ εκλέχτηκαν 89 άνδρες και 34 γυναίκες (οι 7 με την εφαρμογή της ποσόστωσης). Από την επαρχία προέρχονται 27 μέλη της ΚΠΕ, ενώ 15 εκπροσώπους έχουν οι οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και δύο αυτές του εξωτερικού. Στην νέα ΚΠΕ θα λάβουν μέρος και 7 στελέχη που προέρχονται απ' τη Νεολαία του Συνασπισμού.

Στη συνέχεια δημοσιεύονται τα αποτελέσματα με τα ονόματα των υποψηφίων, το όνομα της λίστας από την οποία εξελέγησαν τις ψήφους και τις Π.Κ. προέλευσής τους.

`Εγγεγραμμένοι`1.354

`Ψήφισαν`1.040`76,81%

`Έγκυρα`1.036`99,62%

`Άκυρα`1``0,1%

`Λευκά`3`0,29%

Εκλέγονται

Ανεξάρτητος

Παφίλης Δημήτριος (150, Εθνική & πρώην ΕΤΒΑ).

Αριστερή Ενότητα

Βίτσας Δημήτρης (474, Δυτικά), Τσακαλώτος Ευκλείδης (451, Πρέβεζα), Διώτη Ηρώ (408, Λάρισα), Καρίτζης Ανδρέας (404, Νότια), Μπαλτάς Αριστείδης (400, Πανεπιστημιακοί), Κορωνάκης Τάσος (388, Α' Αθήνας), Μηλιός Γιάννης (378, Α' Αθήνας), Κουράκης Τάσος (369, Θεσσαλονίκη), Βούτσης Νίκος (344, Βόρεια), Καλκανδής Πέτρος (343, Βόρεια), Σκουρλέτης Παναγιώτης (293, Βόρεια), Λάσκος Χρήστος (278, Θεσσαλονίκη), Μαρματάκης Κώστας (277, Χανιά), Μπασκόζος Γιάννης (263, Υγεία), Τριγάζης Παναγιώτης (258, Ανατολικά), Σβίγγου Ράνια (258, Νεολαία), Παπαδόπουλος Χριστόφορος (237, Τράπεζες), Φλαμπουράρης Αλέκος (236, Μηχανικοί), Μπουρνούς Γιάννης (229, Α' Αθήνας), Κιτσαντά Ευαγγελία (229, Άρτα), Αποστόλου Βαγγέλης (226, Εύβοια), Γολέμης Χάρης (218, Βόρεια), Κατσινοπούλου Ειρήνη (208, Αγροτικό), Φίλης Νίκος (208, Δημοσιογράφοι), Μπίστης Αλέξανδρος (208, Νότια), Υδραίος Μιχάλης (204, Α' Αθήνας), Σακελλαρίδης Γαβριήλ (203, Νεολαία), Κυπριανίδου Ερμίνα (202, Α' Αθήνας), Παπαδόπουλος Νίκος (194, Λάρισα), Παπαδάτος - Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης (193, Νεολαία), Κυρίτσης Γιώργος (186, Δημοσιογράφοι), Ξανθός Ανδρέας (182, Ρέθυμνο), Αξελός Ρήγας (180, Ηθοποιοί), Κλάπας Μιλτιάδης (179, Πρέβεζα), Παππάς Νίκος (172, Ανατολικά), Τσέκερης Άγγελος (172, Α' Αθήνας), Παππάς Στέλιος (171, Ανατολικά), Χαρίτος Τάκης (169, Κομοτηνή), Πέρκα Πέτη (163, Θεσσαλονίκη), Καλαμαρά Έφη (161, Εκπαιδευτικοί), Κωνσταντάτος Χάρης (160, Α' Αθήνας), Κουτσοθεοδωρής Θεόδωρος (159, Δυτικά), Καρατσιουμπάνης Γιώργος (157, Νεολαία), Βελισσαρίου Σίσσυ (149, Πανεπιστημιακοί), Βαμβουρέλλη Μαρία (145, Νότια), Κωνσταντίνου Αλέξανδρος (142, Νεολαία), Χατζηγεωργίου Ελευθερία (142, Θεσσαλονίκη), Καστρινάκης Μιχάλης (138, Μαγνησία), Βωβός Παναγιώτης (137, Α' Αθήνας), Ανανδρανιστάκης Γιώργος (137, Δημοσιογράφοι), Χαραμής Παύλος (134), Χονδρός Γιώργος (133, Τρίκαλα), Καρανίκας Νίκος (133, Θεσσαλονίκη), Μπαδογιάννη Δανάη (121, Νεολαία), Σίμος Χρήστος (118, Νεολαία), Στούμπος Δημήτρης (118, Δημοσιογράφοι), Κούβελα Φωτεινή (113, Τράπεζες), Μανιού Παναγιώτα (107, Βρυξέλλες), Γεωργίου Ζωή (92, Συνδικαλιστές), Νικολιδάκη Φλώρα (91, Α' Αθήνας), Δουδούμη Λίτσα (88, Δυτικά), Κρασοπούλου Αλέκα (82, Θεσσαλονίκη).

Αριστερό Ρεύμα

Λαφαζάνης Παναγιώτης (381, Β' Αθήνας), Ήσυχος Κώστας (349, Αερομεταφορές), Χουντής Νίκος (338, Β' Αθήνας), Καλύβης Αλέκος (307, Τράπεζες), Στρατούλης Δημήτρης (296, ΟΤΕ), Πρωτονοτάριος Γιάννης (278, ΑΕΙ Αθήνας), Γαβρίλης Γιώργος (258, Πειραιάς), Ζάννας Ζήσης (255, Κατερίνη), Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Λίτσα (252, Β' Θεσσαλονίκης), Καλομοίρης Γρηγόρης (250, Εκπαιδευτικοί), Βλαδιμήροβιτς Μαρία (246, Β' Αθήνας), Τόλιος Γιάννης (236, Δυτική Αττική), Σπανού Δέσποινα (231, Δημόσιοι), Λεωτσάκος Στάθης (224, Πειραιάς), Παπαδόγιαννη Σόφη (221, Β' Αθήνας), Κριτσωτάκης Μιχάλης (200, Ηράκλειο), Αντωνιάδης Άλκης (197, Ρέθυμνο), Πριμικήρης Βασίλης (189, Οργανώσεις Εξωτερικού), Πετράκος Θανάσης (186, Μεσσηνία), Κανταράς Τάσος (175, Α' Θεσσαλονίκης), Σιώκος Σωτήρης (170, Τράπεζες), Παυλίδης Νίκος (168, Α' Θεσσαλονίκης), Χαραλαμπίδου Δέσποινα (166, Α' Θεσσαλονίκης), Φράγκου Λία (158, Πειραιάς), Σουλτανίδου Χριστίνα (156, Α' Θεσσαλονίκης), Παπατριανταφύλλου Νίκος (156, Α' Θεσσαλονίκης), Δούκας Γιάννης (152, ΟΤΕ), Πεπές Ζώης (151, Τράπεζες), Δελημήτρος Κώστας (148, Βόλος), Αδαμόπουλος Δημήτρης (143, Υγεία), Κυριακάκης Ηλίας (129, Β' Αθήνας), Σπηλιοπούλου Μάγδα (122, Β' Αθήνας), Παπαμιχαλοπούλου Μαρία (113, Αχαΐα), Μπαδογιάννης Άκης (111, Β' Αθήνας), Ουζουνίδου Ευγενία (109, Κοζάνη), Ζαφειροπούλου Φιλαρέτη (98, Αχαΐα), Σπαρτινός Δημήτρης (96, Αχαΐα).

Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Μελών ΣΥΝ

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος (300, Α' Θεσσαλονίκης), Μπαλάφας Γιάννης (267, Α' Αθήνας), Δούρου Ρένα (257, Β' Αθήνας), Μανταδάκης Άγγελος (235, Α' Αθήνας), Συρμαλένιος Νίκος (221, Κυκλάδες), Πουλάκης Κώστας (205, Μαγνησία), Θεοτοκάς Νίκος (197, ΑΕΙ Αθήνας), Ρήγας Παναγιώτης (166, Εκπαιδευτικοί Αθήνας), Στάικος Χρήστος (158, Α' Αθήνας), Θεοδωρακοπούλου Νατάσα (153, Α' Αθήνας), Παναρέτου Σούλα (149, Α' Αθήνας), Σκουρολιάκος Πάνος (142, Καλλιτέχνες), Φραγκάκη Μαρίκα (133, Α' Αθήνας), Δημητριάδης Δημήτρης (106, Α' Θεσσαλονίκης), Δραγασάκης Μπάμπης (94, Ιεράπετρα), Ζαγάρας Περικλής (86, Καστοριά), Τσαούσογλου Τάσος (76, Φλώρινα), Πάλλης Γιώργος (67, Λέσβος), Καπράνας Ζήσης (66, Β' Αθήνας), Κολτσίδα Δανάη (61, Καρδίτσα), Καλφακάκου Ρία (60, ΑΕΙ Θεσσαλονίκης).

Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση

Χελάκης Γιώργος (77, ΣΠΟΡ FM), Ιωσηφίδου Ράνια (27, Κηφισιάς)

Η ρωγμή να μη γίνει ρήγμα

Πολλοί αιφνιδιαστήκαμε από την αποχώρηση των συνέδρων της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ. Από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δονούνται από πολιτικές διαφωνίες και προσωπικές διαμάχες. Έγινε αβίωτη η συμβίωση; Είναι αναπόφευκτη η απομάκρυνση; Θα επαναληφθεί ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο κάθε νέο ξεκίνημα σφραγίζεται από τον φανατισμό της νέας "αλήθειας";

Κατά κανόνα οι διασπάσεις υπακούουν σε πολιτικά σχέδια, τα οποία, όμως, για να δοκιμαστούν, προϋποθέτουν να συγκεντρωθεί κρίσιμη μάζα ενεργών πολιτών. Υπάρχει χώρος "για να ανασυγκροτηθεί η ανανεωτική αριστερά" έξω από τον ΣΥΝ; Υπάρχει η ανανεωτική αριστερά στην κατάψυξη της Ιστορίας; Παράγει φερεγγυότητα για ξεχωριστή προσπάθεια, σε μια περίοδο που το επίμονο αίτημα των αριστερών πολιτών είναι η ενότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πλημμυρίδα της οικονομικής κρίσης; Πόσο αβυσσαλέες είναι οι διαφορές, όταν στη Βουλή όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το Μνημόνιο και τον μηχανισμό ΔΝΤ - Ε.Ε.;

Σε κάθε χωριστική κίνηση οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες. Οι διαφορές τέμνονται με βάση τις δημοκρατικές διαδικασίες, αρκεί να μην έχει διαρραγεί το πλαίσιο της ιδεολογικοπολιτικής εμπιστοσύνης. Είναι, άραγε, τόσο μεγάλες οι διαφορές ώστε να μη χωράνε πλέον σ' ένα κόμμα για το οποίο καθιερώθηκε στη χώρα μας ο όρος "χώρος";

Η δυναμική της απόφασης για διαφορετική πορεία, ανεξαρτήτως προθέσεων και σχεδιασμών, ανεπαισθήτως μεταλλάσσει την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα, προκειμένου να δημιουργηθεί νέα δικαιολογητική βάση ύπαρξης, στη βάση του "πολιτικού ρεαλισμού".

Επιμένουμε ότι όσα χωρίζουν την Ανανεωτική Πτέρυγα με τον ΣΥΝ είναι λιγότερα απ' όσα την ενώνουν. Αυτή η αίσθηση υπάρχει στη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του ΣΥΝ, που με αυτοπεποίθηση δίνουν μάχη μακράς πνοής για τις ιδέες και τις πολιτικές θέσεις του χώρου, αναζητώντας συμπορεύσεις και κοινή δράση με δυνάμεις στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα. Πόσο μάλλον μέσα στον ίδιο τον ΣΥΝ! Και αυτό είναι το μήνυμα του Συνεδρίου.

Η "Αυγή" προϋπήρξε των σημερινών οργανωτικών σχημάτων της αριστεράς και συχνά, σε περιόδους κρίσης των κομμάτων της, αποτέλεσε σχήμα αναφοράς ή και ιδιόρρυθμης "ένταξης" χιλιάδων αριστερών. Σήμερα, οργανική συνιστώσα του χώρου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, φιλοδοξεί να παραμείνει μια ανοιχτή αριστερή εφημερίδα, πρόθυμη και ικανή να διασώσει την επικοινωνία ανάμεσα σε πολίτες της αριστεράς, σε συντρόφους που συμμερίζονται ίδιες αγωνίες και αξίες. Να συμβάλει ώστε να μην μετατραπεί η ρωγμή σε ρήγμα.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής του 6ου Συνεδρίου του ΣΥΝ για την εκλογή Προέδρου του κόμματος

Για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΝ σε σύνολο εκλεγμένων συνέδρων 1356 -εκ των οποίων 68 δεν παρέλαβαν κάρτα συνέδρου-

Ψήφισαν 1038, από τα οποία 162 λευκά, 35 άκυρα, 785 ο Αλέξης Τσίπρας και 56 πήρε ο Γιώργος Βλαχογιώργος.

Πρόεδρος του ΣΥΝ εκλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας.



To Γραφείο Τύπου

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη του κ. Κοροβέση στον ρ/σ ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά

Τρεις μέρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΝ, ο κ. Κοροβέσης μας έκανε γνωστή, για ακόμα μια φορά, τη βαθιά του επιθυμία να διασπαστεί ο ΣΥΝ. Οι σύνεδροι και τα μέλη του ΣΥΝ δεν θα του κάνουν τη χάρη.

Στην προσπάθειά του αυτή, ξαναθυμήθηκε τα όσα συκοφαντικά είχε υποστηρίξει στον ίδιο σταθμό πριν από ένα χρόνο. Ξαναζεσταμένο φαγητό. Άλλωστε, ο ΣΥΝ και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δώσει από τότε την πρέπουσα απάντηση.

Το τι επιδιώκει ο κ. Κοροβέσης και σε ποιο σχέδιο εντάσσεται, είναι πλέον φανερό. Αποσκοπεί στην υπονόμευση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΝ έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν θα πάψει να αγωνίζεται για την ενότητα της αριστεράς, παραγνωρίζοντας τις διχαστικές και προκλητικές φωνές.

Είναι διπλά λυπηρό όταν τέτοιες φωνές προέρχονται από άτομα που με τη σημερινή τους στάση δε σέβονται ούτε την ίδια τους την ιστορία.

To Γραφείο Τύπου

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

-Καλούμε τους πολίτες της πόλης μας να συμμετέχουν και να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το συλλαλητήριο καταδίκης της δολοφονικής πειρατείας, που οργανώνεται από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, την Τρίτη 1 Ιουνίου στις 8,00μμ.

-Καλούμε τις ΑΡΧΕΣ, για τη λήψη κάθε αναγκαίας πρωτοβουλίας, για την ασφαλή επιστροφή των αγωνιστών που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία του «Στόλου της Ελευθερίας» και ειδικότερα του συμπολίτη μας Χάλεντ Καμπάνι.

Η Συντονιστική Επιτροπή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ:

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη βάναυση στάση της Αστυνομίας κατά τη συγκέντρωση έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία

Μια μεγάλη, αυθόρμητη, απολύτως ειρηνική και αυθεντικά λαϊκή συγκέντρωση έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ διάλυσε, με τη γνώριμη βαναυσότητά της, η Ελληνική Αστυνομία. Γεννάται έτσι το απλό ερώτημα: Αν και σήμερα συμπεριφέρθηκε έτσι, αν επέλεξε δηλαδή να κατατρομοκρατήσει, να χτυπήσει και να συλλάβει αθώους απλούς πολίτες, δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα;

Η κυβέρνηση προφανώς δεν επιθυμούσε να γίνει, όπως όλα έδειχναν ότι θα συμβεί, μια μεγάλη συγκέντρωση. Αντί να αφήσει να εκδηλωθεί η αλληλεγγύη των πολιτών υπέρ των Παλαιστινίων, έδειξε με αυτόν τον τρόπο τη δική της αλληλεγγύη υπέρ της κυβέρνησης του Ισραήλ.

To Γραφείο Τύπου

Δήλωση του Προεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ σε πολίτες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διέπραξε ένα διεθνές έγκλημα. Έκανε πειρατεία σε διεθνή ύδατα. Διέπραξε μελετημένες και προαποφασισμένες δολοφονίες ενάντια σε ανθρώπους που μετέφεραν ιατροφαρμακευτική βοήθεια, ενάντια στο στόλο της ελευθερίας, των αλληλέγγυων πολιτών.

Εκφράζουμε την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και στον αγώνα του για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος

Η διεθνής κοινότητα όφειλε να είχε παρέμβει εγκαίρως για να διασφαλιστεί η ομαλή παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οφείλει τώρα να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την παραδειγματική τιμωρία του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να κάτσει στο σκαμνί της διεθνούς δικαιοσύνης

Να τερματιστεί αμέσως ο αποκλεισμός της Γάζας ο οποίος καθημερινά κοστίζει ζωές αμάχων και μικρών παιδιών.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους δολοφόνους και τους δολοφονημένους.

Της υπενθυμίζουμε ότι έγινε επίθεση σε πλοίο με ελληνική σημαία.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

• Να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

• Να ακυρώσει αμέσως τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

• Να καταγγείλει τη δολοφονική επίθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς

• Να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Όχι να περιορίζεται σε εκκλήσεις για ενημέρωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα συμβάλλει με όλους τους τρόπους στη μέγιστη δυνατή διεθνή κινητοποίηση και έμπρακτη αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

To Γραφείο Τύπου