Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Μήνυμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για την ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η εξέγερση του 1973 ζει στους αγώνες του σήμερα. Στους αγώνες για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική απελευθέρωση. Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.

Το μήνυμα το δικό μας, το μήνυμα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έδωσε τη δικιά της ανεπανάληπτη συνεισφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ιδιαίτερα προς τους νέους και τις νέες, είναι μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου μέσα από ενωτικές προσπάθειες για ν’ αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διεξάγει σήμερα την πιο σκληρή επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία. Ο μηχανισμός ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ δεν προσφέρει τίποτα άλλο, πάρα τη μεγάλη ευκαιρία στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις να αποτελειώσουν το κοινωνικό κράτος και τις λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών. Την ίδια στιγμή που στις τράπεζες και την εργοδοσία χαρίζονται δισεκατομμύρια, δεν υπάρχουν λεφτά για κοινωνικές δαπάνες, επενδύσεις, μισθούς και συντάξεις. Η δημόσια παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ζητούν από τους εργαζόμενους ακόμα περισσότερες θυσίες, να ξεχάσουν οριστικά την εργασιακή ασφάλεια και τις συλλογικές εγγυήσεις, από τη νεολαία να ζει στην ανεργία. Ζητούν την κοινωνική συναίνεση στα σχέδια τους, δηλαδή την παραίτηση από τους αγώνες για μια ζωή με ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι αυτή της οργανωμένης πάλης και της αντίστασης, της ρήξης και της συλλογικής δράσης. Να δείξουμε στην κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της ότι δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη. Την εξέγερση ενάντια στη Χούντα την τιμούμε κάθε μέρα με τους αγώνες μας μέσα στα πανεπιστήμια, τις γειτονιές και τους εργασιακούς χώρους. Με αγώνες που σήμερα είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν την Τετάρτη 17/11 στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια για ακόμα περισσότερες απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα. Να διεκδικήσουμε τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, να νικήσουμε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, να πάρουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Την προηγούμενη Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του μνημονίου και της τρόικα.

Όσοι δε επέλεξαν να απέχουν, έστειλαν με στρεβλό τρόπο ένα εξίσου σαφές μήνυμα διαμαρτυρίας που μας αφορά όλους, για διαφορετικούς λόγους.

Δυστυχώς από το ίδιο βράδυ των εκλογών, η κυβερνητική παράταξη και ο πρωθυπουργός της χώρας έδειξαν να μην κατανοούν τα μηνύματα της κάλπης και της αποχής.

Όλη την εβδομάδα γίναμε μάρτυρες της ίδιας έπαρσης και αλαζονείας από κυβερνητικά στελέχη, που δεν δίστασαν να λένε, εντός και εκτός Ελλάδας, πως δικαιώθηκε η πολιτική τους και ότι η κοινωνία στηρίζει την πολιτική τους.

Σήμερα οι δυο φθαρμένες πολιτικές δυνάμεις που εναλλάχθηκαν στην εξουσία από την μεταπολίτευση ως σήμερα ερίζουν για το ποιος επικρατεί. Αποκρύπτουν όμως μια κραυγαλέα λεπτομέρεια :

Κερδίζουν δήμους και περιφέρειες με ψηφοδέλτια που με το ζόρι συγκεντρώνουν το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος.

Κερδίζουν δήμους και περιφέρειες μόνο και μόνο επειδή οι δυνάμεις της αριστεράς παρουσιάζονται κατακερματισμένες.

Σε πείσμα, όμως, αυτής της στενάχωρης πραγματικότητας υπάρχουν και σημαντικές εξαιρέσεις σε πάνω από δέκα δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ αριστερούς και προοδευτικούς δημάρχους που σήμερα εκλέγονται κόντρα στις δυνάμεις των δύο κομμάτων εξουσίας.

Στην Πάτρα, στο Ελληνικό, στη Νέα Ιωνία, στην Ελευσίνα, στη Δραπετσώνα και αλλού.

Σε αυτούς τους δήμους κερδήθηκε μια πρώτη μάχη και από αύριο θα δοθούν πολλές ακόμα, για την κοινωνική αλληλεγγύη και τη λαϊκή συμμετοχή, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, θα είναι δύσκολη και ανηφορική, τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για την κοινωνία συνολικά.

Η χρεοκοπία του μνημονίου θα φέρει νέα σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα που θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία και την κοινωνία.

Η προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί μια πολιτική συντριπτικά μειοψηφική στη κοινωνία καθώς και η προεκλογική επιλογή της να μετατρέψει τις δικές της ανασφάλειες σε εκβιασμούς και υπαρξιακούς φόβους για την κοινωνία, δημιουργούν συνθήκες που αποσταθεροποιούν το πολιτικό σύστημα.

Για μας είναι φανερό πως μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδο, πολιτικών ανακατατάξεων, στο βάθος της οποίας βρίσκονται νέες εθνικές εκλογές.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η χώρα βαδίζει με γοργό ρυθμό προς μια ολική κοινωνική κρίση.

Χρέος των δυνάμεων της αριστεράς να αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε.

Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα επιμείνουμε στη στρατηγική της ενότητας της αριστεράς και στη συνάντηση με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας.

Θα επιμείνουμε σε ενωτικές πρωτοβουλίες κοινής δράσης και διεκδίκησης ενάντια στην πολιτική της τρόικα και στο μνημόνιο που βυθίζει την κοινωνία και την οδηγεί στη χρεοκοπία.

Καλούμε τον κόσμο να αντιδράσει στη νέα καταιγίδα και τους αριστερούς πολίτες σε εκλογική ετοιμότητα.

Καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που φέτος συμπίπτουν με την παρουσία της τρόικα στη χώρα μας.

Ας είναι οι ενωτικοί αγώνες του λαού και της νεολαίας μια αχτίδα φωτός στο βαθύ τούνελ που διανύουμε.

To Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Δηλώσεις Γιάννη Παπαδημητρίου για το εκλογικό αποτέλεσμα

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους οχτώ χιλιάδες πολίτες της Ηπείρου, που τίμησαν με την ψήφο τους το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό.

Χωρίς να αποτελούν ολοκληρωμένη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία θα γίνει με συζήτηση και στους 4 νομούς της Ηπείρου, τα πρώτα συμπεράσματα είναι τα εξής :

Η υψηλή αποχή φανερώνει την αποδοκιμασία μεγάλου μέρους των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, την οποία όμως δεν καταφέρνουν να καρπωθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι, παρά τη μείωση σε απόλυτο αριθμό ψήφων, ο δικομματισμός καταγράφει στην Περιφέρεια της Ηπείρου ένα από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά του ποσοστά : ένα ποσοστό 83,46 % επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, που στο νομό Ιωαννίνων πλησιάζει το 84 % και στο νομό Θεσπρωτίας ξεπερνάει το 86 %. Μοιάζει σαν πολλοί συμπολίτες μας να έκαναν ένα βήμα προς τον απεγκλωβισμό τους και στη συνέχεια να το πήραν πίσω. Είναι επίσης φανερό ότι η αντιπαράθεση των δύο επικεφαλής «επί του προσωπικού» βοήθησε τη συσπείρωση και των δύο πόλων του δικομματισμού.

Στο ΑΥ.ΡΙ.Ο. είμαστε ασφαλώς ικανοποιημένοι από την εκπροσώπησή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο όχι όμως και από το συνολικό εκλογικό ποσοστό, που είναι κατώτερο από τις προσδοκίες μας. Είναι φανερό ότι τα πολιτικά προβλήματα του χώρου στα Γιάννενα και στην Πρέβεζα έχουν αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα στην Άρτα. Δεν θα πρέπει ακόμη να μας διαφεύγει ότι ο χώρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που μέχρι πρόσφατα αθροιζόταν στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφηκε ξεχωριστά σ’ αυτές τις εκλογές.

Για τον δεύτερο γύρο ισχύουν όσα ήδη είπαμε κατά την προεκλογική περίοδο. Ζητήσαμε την ψήφο των συμπολιτών μας στον πρώτο γύρο και δεν έχουμε καμιά πρόθεση να επηρεάσουμε τη συνείδησή του και την επιλογή του στο δεύτερο. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή, που οι παρατάξεις διαπραγματευόταν ή καθοδηγούσαν την ψήφο των πολιτών.

Όσα υποστηρίξαμε στη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου, όσα υποστηρίζουμε χρόνια τώρα στους αγώνες και τις πρωτοβουλίες που συμμετέχουμε, εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή του σκηνικού.

Η ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΝ: Ο πρώτος γύρος των εκλογών αρχή ενός καινούργιου κύκλου

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή συνεδρίαση, έχει ως εξής:

“Η Π.Γ. χαιρετίζει όλες και όλους τους πολίτες που στήριξαν με την ψήφο τους τους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς που υποστήριξε ο ΣΥΝ και η ανανεωτική-ριζοσπαστική αριστερά, τους πολίτες που καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική του Μνημονίου και το δικομματισμό. Χαιρετίζουμε τα χιλιάδες μέλη του κόμματος και τις συναγωνίστριες και συναγωνιστές των άλλων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης αριστεράς που μέσα από τα ψηφοδέλτια, αλλά και στην κοινωνία, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην εκλογική μάχη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί σαφή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και του δικομματισμού. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο που οδηγεί τη χώρα και τους εργαζόμενους στη χρεωκοπία. Ωστόσο, η κυβέρνηση, παρά τη σαφή εκλογική αποδοκιμασία της, δηλώνει ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, με σκληρότερα μέτρα, προχωρώντας σε νέες περικοπές κάθε τύπου, επιδεικνύοντας εντονότερο αυταρχισμό και κοινωνική αναλγησία.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να διατηρήσει τα πανελλαδικά εκλογικά ποσοστά του και μάλιστα σε 8 περιφέρειες από τις 13 να τα αυξήσει. Θεωρούμε το αποτέλεσμα ως βάση για να δουλέψουμε πιο έντονα και δημιουργικά ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών, στις απαιτήσεις των αριστερών και της κοινωνίας από εμάς. Το πολλαπλό μήνυμα της αποχής, που εκφράζει τη δυσαρέσκεια στο πολιτικό σύστημα, αλλά αφορά και την αριστερά, μας προβληματίζει, δημιουργεί ανάγκες συνεχούς εγρήγορσης μακριά από κάθε αίσθημα εφησυχασμού και επάρκειας. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα τη δικιά μας ευθύνη, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και θα κάνουμε τις αναγκαίες υπερβάσεις.

Για εμάς, ο πρώτος γύρος των εκλογών είναι η αρχή ενός καινούργιου κύκλου. Στο επόμενο διάστημα χρειάζεται νʼ αξιοποιήσουμε τα θετικά αποτελέσματα και να επουλώσουμε τις πληγές και τα τραύματα που άνοιξαν στον χώρο μας. Θα εργαστούμε για την ενιαία δράση της αριστεράς και θα εντείνουμε την προσπάθεια της συνάντησης της ανανεωτικής-ριζοσπαστικής αριστεράς με τις δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο και τη ριζοσπαστική οικολογία που αντιτίθενται στο Μνημόνιο, ιδιαίτερα στο επίπεδο των κοινωνικών αγώνων. Είναι επείγον να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσουν οι κοινωνικοί αγώνες, απαραίτητος όρος για τον απεγκλωβισμό της χώρας από το Μνημόνιο. Στόχος μας είναι η κοινή δράση και η συγκρότηση μιας ευρείας συμμαχίας, που θα εκτείνεται από τον σοσιαλιστικό χώρο, που αποδεσμεύεται από το ΠΑΣΟΚ και ενεργητικά αντιστέκεται στην κυβερνητική πολιτική, έως την αριστερά των εντός και εκτός Βουλής δυνάμεων και τη ριζοσπαστική οικολογία. Διεκδικούμε την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μια κυβέρνηση με καταλυτικό τον ρόλο της αριστεράς, προσανατολισμένη στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες είναι μπροστά μας.

Χρειάζεται να αποκαλύπτουμε τα νεοφιλελεύθερα σχέδια, να συμμετέχουμε στην οργάνωση αντιστάσεων, να αναπτύσσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, να επικοινωνούμε τις προτάσεις μας στους εργαζόμενους, μικρομεσαίους, ανέργους, συνταξιούχους και τη νέα γενιά.

Ο ΣΥΝ στον α΄ γύρο των εκλογών υποστήριξε ριζοσπαστικά σχήματα ελπίδας σε όλη την Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά κέρδισαν ήδη από τον πρώτο γύρο την εμπιστοσύνη των πολιτών και αναδείχτηκαν στην αντίστοιχη δημοτική αρχή.

Σε αρκετούς δήμους οι δημοτικοί συνδυασμοί που υποστηρίζουμε έχουν εισέλθει στην δοκιμασία του β΄ γύρου. Τα μέλη και στελέχη του ΣΥΝ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εκλογική τους επιτυχία.

Στις περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους όπου οι συνδυασμοί που υποστηρίξαμε δεν είναι στον β' γύρο, ο ΣΥΝ, όπως πάντα, θεωρεί ότι οι πολίτες που μας τίμησαν έχουν την ελευθερία, τη γνώση και την κρίση να επιλέξουν τη στάση τους. Ο ΣΥΝ είναι πεισμένος πως αυτή η στάση θα αντιστοιχείται με τις ανάγκες της κοινωνίας και την γενική πολιτική στρατηγική του κόμματος”.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «ΝΕΤ 105.8»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «ΝΕΤ 105.8» (Π.Τσούτσιας) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Όπως βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο πολύ εύκολα θα μπορούσες να αναγνώσεις και να πεις ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό , αν είσαι λίγο καταθλιπτικός θα μπορείς εύκολα να το βγάλεις αρνητικό.

Ανάλογα τι θέλεις να κάνεις ,αν θέλεις να κάνεις προπαγάνδα θα διαβάσεις το αποτέλεσμα με χρωματιστά γυαλιά και θα ευλογήσεις τα γένια σου. Αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος να διαβάσει κανείς το μήνυμα των πολιτών, γιατί αυτή η κάλπη έχει μηνύματα για όλους .

- Ας πάρουμε τα μηνύματα που πήρατε εσείς.

Ο χώρος της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να είναι από τους μεγάλους κερδισμένους σε αυτή την πολιτική και αυτοδιοικητική μάχη. Πλήρωσε το τίμημα των διαιρέσεων των αρχηγισμών και των παραγοντισμών που σφράγισαν οι μεγάλες αυτοδιοικητικές μάχες ,όπως στην περιφέρεια Αττικής. Ακόμα πλήρωσε το τίμημα στον πολιτικό χώρο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και από αυτό προκύπτει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ,ότι απαιτούνται –με επίκεντρο το κόμμα μου τον Συνασπισμό- πρωτοβουλίες συσπείρωσης εν όψει των μεγάλων εξελίξεων στην οικονομία και στη κοινωνία έτσι ώστε ο ευρύτερος χώρος να δημιουργήσεις ενωτικές πρωτοβουλίες .

- Προς ποια κατεύθυνση αυτές οι ενωτικές πρωτοβουλίες γιατί και εκεί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Όταν καλπάζει η κρίση και εφαρμόζονται άγριες πολιτικές σε βάρος των ασθενέστερων, αυτό που προέχει είναι να φτιαχτεί ο ευρύτερος δυνατός αντινεοφιλελεύθερο πόλος στο χώρο της αριστεράς με την σύμπραξη των δυνάμεων του Συνασπισμού των υπόλοιπων δυνάμεων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που επιθυμούν να συμπράξουν σε αυτή την κατεύθυνση, των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων Πρασίνων ,αλλά και δυνάμεων που διαφωνούν προερχόμενες από το σοσιαλιστικό χώρο, φεύγουν και αντιπαρατίθενται με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που υπαγορεύει το μνημόνιο .

Οπού πετύχαμε τέτοιες συσπειρώσεις σε δημοτικό επίπεδο , τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και νομίζω ότι δείχνουν το δρόμο. Από κει και πέρα αν δει κανείς τα ποσοστά στις περιφέρειες που ήταν πιο καθαρές κομματικές καταγραφές, θα σας έλεγα ότι τα ποσοστά των υποψηφίων που υποστήριξε ο Συνασπισμός με συμμαχίες με άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ή με διαφωνούντες από το σοσιαλιστικό χώρο, είναι στα ίδια ή και λίγο παραπάνω από το ποσοστό του 4,6 % που πήρε πριν από ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στης βουλευτικές εκλογές , παρ’ ότι μεσολάβησε η διάσπαση του Συνασπισμού και η δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία συγκέντρωσε με τους συνδυασμούς της ένα ποσοστό της τάξης του 2 % περίπου πανελλαδικά

Η αποχή έχει μήνυμα για όλους . Είναι λάθος να τη διαβάζουμε με χρωματιστά γυαλιά, διότι αυτοί που διαμαρτυρηθήκαν για το πώς έκαναν τη χώρα το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια ή για την κυβερνητική πολιτική ,δεν πείστηκαν από τους συνδυασμούς που υποστήριξε η αριστερά με όλη την ποικιλομορφία τους ότι πρέπει να έρθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους με ένα θετικό τρόπο άρα και εκεί μπορούμε να βρούμε ελλείμματα και για τη «δική μας» την αριστερά .

Ο Πρωθυπουργός ξέχασε τους εκβιασμούς και τις απειλές περί εκλογών και θεωρεί ότι κέρδισε επειδή παραμένει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Σαμαράς πανηγυρίζει. Αν όμως αθροίσει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις περιφέρειες είναι κάτω από το 33% που είχε με τον κ.Καραμανλή (το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της .) Απλώς μείωσε τα τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ , αλλά αυτή η μείωση δεν οφείλεται σε πρόοδο της Νέας Δημοκρατίας , αλλά σε ταχύτερη υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ.Ο μόνος κερδισμένος σε ποσοστά είναι το ΚΚΕ ,ενώ το ΛΑΟΣ έχει μια συρρίκνωση των δυνάμεων του .Ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες που είναι πιο αμιγώς πολιτικό το μείγμα και το στίγμα είναι στα ίδια ποσοστά, παρά τη διάσπαση του Συνασπισμού και τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς, που καταγράφει ποσοστά αξιόλογα , αλλά που δεν την οδηγούν στη Βουλή.

- Θα ήθελα ένα σχόλιο για την περιφέρεια της Αττικής .Ο κ.Μητρόπουλος έχει 6,20%, ο κ. Ψαριανός 3,85% και ο κ. Αλαβάνος 2,16% ,τον έχει περάσει ο κ. Χάγιος από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή.

Το ποσοστό του Αλέκου Αλαβάνου είναι κατώτερο από όλες τις δημοσκοπήσεις που είχαν διενεργηθεί, είναι ένα μήνυμα ότι ο κόσμος της αριστεράς δε επικρότησε αυτή τη λογική « βάζω το εγώ πάνω από το εμείς» και νομίζω ότι πρέπει ο Αλέκος Αλαβάνος πρέπει να το συνυπολογίσει σοβαρά .

Έχει μπροστά του τρείς δρόμους. Αυτός που εγώ θα προτιμούσα ,αλλά δυστυχώς δεν τον βλέπω, είναι να ξαναγυρίσει στον συνασπισμό στο κόμμα που τον τίμησε για δεκαετίες με τα ύπατα με τα αξιώματα και να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια, χωρίς προαπαιτούμενα, όπως συμβάλει ο Γιάννης ο Δραγασάκης. Ο δεύτερος δρόμος είναι να προχωρήσει σε αυτό που είκαζαν μέχρι τώρα, τη διαμόρφωση ενός πολιτικού σχήματος στο χώρο της άκρας αριστεράς μαζί με κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.Η κάλπη δεν τον ενθαρρύνει σε αυτό το εγχείρημα, δεν ξέρω αν θα το κάνει. Ο τρίτος είναι να καταλάβει ότι με διαιρέσεις και αρχηγισμούς δεν κερδίζει κανείς κάτι ,ότι ίσως βλάπτει και την υστεροφημία.

Σε ότι αφορά εμάς –γιατί δε μ’ αρέσει να κοιτάω μόνο τη καμπούρα των άλλων - το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κ. Μητρόπουλος είναι χαμηλότερο από τις προβλέψεις τον δημοσκοπήσεων , χαμηλότερο κι από τις προσδοκίες που είχαν επενδυθεί από την ηγεσία του Συνασπισμού σε αυτήν την υποψηφιότητα ,είναι 6,2% .Ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 6,8% πριν ένα χρόνο στην περιφέρεια της Αττικής , κάτι λιγότερο από 4% παίρνει ο Ψαριανός -ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πριν ένα χρόνο- και 2,2% ο Αλαβάνος που ήταν πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ,αν τα αθροίσουμε αυτά βγαίνει 12,5%. Αν υπήρχε μία υποψηφιότητα που να υποστηρίζεται από όλες αυτές τις δυνάμεις , θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα ποσοστό το ίδιο και ψηλότερο από αυτό που συγκέντρωσε ο Θανάσης Παφίλης .Το μήνυμα που βγαίνει ισχυρό από την κάλπη είναι ότι όπου υπήρξε διαίρεση υπήρχαν υποχωρήσεις ,όπου υπήρξε συσπείρωση αυτής της αριστεράς της Ανανεωτικής, της Σύγχρονης, της Ριζοσπαστικής ,είχαμε ποσοστά που οδήγησαν τους υποψηφίους μας είτε να κερδίσουν από τον πρώτο γύρο , είτε να μπουν στο δεύτερο γύρο σε μεγάλες λαϊκές γειτονιές της Αθήνας ή και δήμους της περιφέρειας.

- Θα ευοδωθεί αυτή η επιμονή της ηγεσίας του Συνασπισμού να συναντηθεί με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου ,το πρώτο πείραμα είναι αυτό με το ψηφοδέλτιο του Μητρόπουλου. Υπάρχει έδαφος.

Νομίζω πως ανεξάρτητα από πρόσωπα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση ,γιατί το επιβάλλει η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και η ένταση της κρίσης .Σε λίγες μέρες η Κυβέρνηση θα προωθήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των ασθενέστερων , για να προχωρήσει το κλείσιμο του προϋπολογισμού το 2010 και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 . Αυτήν την ώρα που η δική μας αριστερά βρέθηκε ανέτοιμη και διασπασμένη πρέπει να τρέξει , όχι μόνο για να συσπειρωθεί η ίδια αλλά και για να ενώσει τις δυνάμεις της με δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα οι οποίες αρνούνται την νεοφιλελεύθερη πολιτική και επιμένουν προοδευτικά και σοσιαλιστικά.

To Γραφείο Τύπου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Δείτε το Video

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αποκαλύπτει τη μεγάλη κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Αυτή η κρίση, για διαφορετικούς λόγους, μας αφορά όλους. Η πρωτοφανής αποχή από την κάλπη είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από όλους μας. Και εμείς το λαμβάνουμε. Δυστυχώς, όμως, απ’ ότι φάνηκε από τη δήλωσή του πριν λίγο, δεν το έλαβε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, με έπαρση, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του μνημονίου της χρεοκοπίας, χωρίς το εκλογικό αποτέλεσμα να του δίνει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Το κυβερνών κόμμα είναι μειοψηφία στις κάλπες. Και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί με την ταχυδακτυλουργία ότι η αποχή είναι ανοχή στην κυβερνητική πολιτική. Επίσης, δεν μπορεί να κρυφτεί και η σημαντική ήττα συνολικά του δικομματισμού, που, όπως φαίνεται από το άθροισμα των ποσοστών των συνδυασμών που υποστηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., στις 13 περιφέρειες, για πρώτη φορά πέφτει κάτω από το 70%.

Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά, παρά την πολυδιάσπαση και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς, ιδιαίτερα στην Αττική, κατέγραψε θετικά την παρουσία της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε 15 περίπου δήμους σπάμε το δικομματικό κατεστημένο και περνάμε στον δεύτερο γύρο, ενώ η πανελλαδική καταγραφή των σχημάτων που υποστηρίξαμε στις 13 περιφέρειες είναι ανάλογη με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Για εμάς, ο πρώτος γύρος των εκλογών είναι η αρχή ενός καινούργιου κύκλου. Η συνάντηση της Αριστεράς με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, που είναι αντίθετες στο μνημόνιο, αποτελεί μια παρακαταθήκη για την αναγκαία ενότητα μπροστά στους αγώνες που έρχονται αλλά και στην επερχόμενη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος. Στόχος μας είναι η οικοδόμηση μιας ευρείας συμμαχίας, που θα υπερασπίζεται τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, που θα υπερασπίζεται το εισόδημα του κόσμου της εργασίας και την ανεξαρτησία της χώρας μας, καθώς στόχος μας είναι να αγωνιστούμε για την απαλλαγή της χώρας μας από τους καταναγκασμούς του μνημονίου, μέσα από ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης και αναδιανομής του πλούτου. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναγεννήσουμε την ελπίδα, θα αναγεννήσουμε την ενότητα και την προοπτική αυτού του λαού.

To Γραφείο Τύπου

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η αριστερά και η χιονοστιβάδα των επερχόμενων εξελίξεων



Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ*

Σήμερα το βράδυ οι διάφοροι συνδυασμοί που στηρίζουν δυνάμεις της αριστεράς θα καταγράψουν τις επιδόσεις τους. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξεχωρίσουμε θετικές εκπλήξεις, κυρίως εκεί που οι συνθήκες επέτρεψαν κάποια μορφή ευρύτερης συσπείρωσης. Όμως, ακόμη και αν τα παραδείγματα αυτά αποδειχθούν περισσότερα από όσα αναμένουμε, η συνολική εικόνα θα κυριαρχείται από το ερώτημα: Γιατί αυτός ο κατακερματισμός; Ήσαν τελικά τόσο αναπόφευκτες οι τόσες διαφοροποιήσεις; Ποια θα ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων, αν όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ευρύτερη αριστερά είχε μια ενιαία παρουσία και κοινή κάθοδο στις εκλογές; Δεν θα ήταν στον δεύτερο γύρο σε πάρα πολλούς δήμους και σε πολλές περιφέρειες της χώρας;

Όμως, πέρα από τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών, υπάρχουν πολύ σοβαρότεροι λόγοι που επιβάλλουν να ξανασκεφθούμε την πορεία της αριστεράς μετά τις εκλογές. Μια πρώτη πηγή προβληματισμού ασφαλώς είναι οι εσωτερικές εξελίξεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ευθύνονται για το κατάντημα στο οποίο ως κοινωνία έχουμε φτάσει.

Όμως ήταν αναπόφευκτο να φτάσουμε έως εδώ; Ήταν αναπόφευκτο να έχουμε αυτή την παράδοση στην τρόικα; Ήταν αναπόφευκτο να φτάσουμε έως τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, έως την κατάργηση του κατώτατου μισθού και την ακύρωση κατακτήσεων ενός αιώνα; Και πώς θα αποτρέψουμε τη διάλυση του κοινωνικού κράτους που είναι ο επόμενος στόχος τους; Μήπως λοιπόν στις εξελίξεις αυτές αντανακλάται και η αδυναμία της αριστεράς υπό την παρούσα, κατακερματισμένη μορφή της;



Ο κοινωνικός πόλεμος

Το ερώτημα αυτό, ακόμη και αν το παρακάμψουμε εμείς, θα επανέρχεται διαρκώς με διάφορες αφορμές, διότι τα όσα ζούμε δεν είναι μια μπόρα που θα περάσει, αλλά μια νέα «κανονικότητα» του καπιταλισμού. Είναι ο χαρακτήρας της νέας εποχής στην οποία έχουμε εισέλθει. Είναι ο κοινωνικός πόλεμος ενάντια στους μισθούς, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, που απλώνεται ήδη σε όλη την Ευρώπη, διότι ο συσσωρευμένος πλούτος μπορεί να προστατεύσει την αξία του μόνο αν το κόστος της κρίσης το επιρρίψουν στον κόσμο της εργασίας και το κοινωνικό κράτος.

Αυτή όμως η κατευθυνόμενη υστερία της λιτότητας δεν είναι «φυσική ανάγκη» αλλά επιλογή του συστήματος, έκφραση του συσχετισμού των δυνάμεων και άρα μια συμπαράταξη της αριστεράς, εδώ και στην Ευρώπη και παντού, μπορεί να την ανατρέψει ή να υποχρεώσει τον καπιταλισμό σε αναδίπλωση.

Υπάρχει ένα ακόμη επίπεδο προβληματισμού που προσωπικά θεωρώ ακόμη πιο σημαντικό. Υπάρχουν ιστορικές στιγμές που μια κοινωνία έχει ανάγκη από ένα προωθητικό άλμα, διαφορετικά εισέρχεται σε βαθύ τέλμα, σήψη και μακρόσυρτη παρακμή. Τι συμβαίνει, αν για οποιοδήποτε λόγο η αριστερά δεν μπορέσει να επιβάλει ή να συμβάλει σε μια τέτοια διέξοδο; Πώς καλύπτεται δηλαδή το κενό της αριστεράς ή η αποτυχία της να ανταποκριθεί σε ώριμες ανάγκες που έχουν να κάνουν με τη συνολική κίνηση ενός κοινωνικού σχηματισμού;

Φοβούμαι πως η Ιστορία έχει να μας δώσει μερικές ανησυχητικές απαντήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις το κενό της αριστεράς καλύπτεται με διάφορες μορφές επιθετικού εθνικισμού, ρατσισμού και φασισμού. Υπό την έννοια αυτή τα όσα συμβαίνουν στον Άγιο Παντελεήμονα ή την Πλατεία Αττικής μπορούμε να τα δούμε όχι ως κάποιες γραφικότητες αλλά ως μικρογραφίες του μέλλοντος, σήματα κινδύνου που παραπέμπουν σε μια κοινωνία που βαθμιαία περιέρχεται στον έλεγχο συμμοριών με ή χωρίς πολιτικό προσωπείο. Ποια αριστερή δύναμη μπορεί να αγνοήσει αυτές τις προκλήσεις ή μπορεί να εγγυηθεί πως μόνη της μπορεί να τις αντιμετωπίσει;



Ο τρόπος και ο χρόνος

Είναι όμως εφικτή σήμερα μια μορφή συμπαράταξης των ευρύτερων δυνάμεων της αριστεράς και, αν ναι, τι μορφή θα μπορούσε να πάρει και πάνω σε ποιους στόχους, αιτήματα ή προγράμματα θα μπορούσε να επιχειρηθεί; Τα ερωτήματα του τύπου αυτού, αν και είναι νόμιμα, περικλείουν μια αντίφαση που ακουμπά στον πυρήνα του αριστερού εγχειρήματος.

Πώς είναι δυνατόν μια δύναμη που θεωρεί εφικτή την αλλαγή της κοινωνίας και την υπέρβαση του καπιταλισμού να θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα αλλαγής των δικών της όρων ύπαρξης; Πώς είναι δυνατόν μια δύναμη που, όπως η αριστερά, ζητά την αλλαγή της συνείδησης των άλλων, να θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα αλλαγής της δικής της συνείδησης;

Η υπόθεση της κοινής δράσης της αριστεράς, στην προοπτική της συμπαράταξής της, έχει να κάνει όχι μόνο με τη δύναμη ή την αποτελεσματικότητά της, αλλά τελικά και κυρίως με την αξιοπιστία και τη δυνατότητά της να ασκήσει ηγεμονική πολιτική. Γι' αυτό άλλωστε η ιστορία της αριστεράς είναι γεμάτη από εμπειρίες όχι μόνο διασπάσεων, αλλά και δύσκολων ενοποιήσεων και ανασυγκροτήσεων.

Τα ερωτήματα λοιπόν ως προς τον τρόπο, τη μορφή, τη μέθοδο πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στον κόσμο της αριστεράς με την πεποίθηση πως μπορούν να επιλυθούν. Η διάσταση όμως του χρόνου είναι πιο κρίσιμη διότι ο χρόνος δεν εξαρτάται από μας. Η μέχρι τώρα πορεία της κρίσης ήταν έως ένα βαθμό προβλέψιμη, όχι ως προς τις διαστάσεις της αλλά ως προς τα στάδια της εξέλιξής της. Τώρα όμως έχουμε μπει σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Η φάση σχετικής πολιτικής σταθερότητας του συναινετικού δικομματισμού έχει λήξει και οι αναζητήσεις για την ανασύστασή του υπό νέα μορφή έχουν αρχίσει. Παράλληλα οι αντιθέσεις στις κορυφές της κοινωνίας θα ενταθούν διότι η διάταξη των δυνάμεων και στα ρετιρέ της κοινωνίας δεν θα μείνει ανέγγιχτη. Ανεξάρτητα από το αν και πότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές, η παρούσα Βουλή μάλλον θα αποδειχθεί μεταβατική, όπως και προεκλογικά λέγαμε.

Οι εξελίξεις δεν θα είναι λοιπόν γραμμικές και μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Η αριστερά πρέπει τουλάχιστον να κάνει ό,τι μπορεί για να διαψεύσει το σύνδρομο που τη θέλει σε κρίσιμες στιγμές, όταν συμβαίνουν αυτά που έχει διαβλέψει, η ίδια να είναι «ανέτοιμη».

Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη, ανεξάρτητα από τις όποιες γενικότερες εξελίξεις, η ενίσχυση της συνοχής του Συνασπισμού και η ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο σαφείς και αλληλέγγυες βάσεις, με στόχο να δράσουν προωθητικά στις ενωτικές διεργασίες που πρέπει να αναπτυχθούν και στις ευρύτερες ανακατατάξεις που ωριμάζουν.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ο Τσίπρας στον Παπαδάκη

04/11/2010, Αλέξης Τσίπρας ΑΝΤ1 from syn.gr on Vimeo.

Ο Αλ. Τσίπρας στα Γιάννενα: Καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση

Να μην χάσουν την ευκαιρία και να "γυρίσουν πίσω τον λογαριασμό σε κυβέρνηση και τρόικα" κάλεσε τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες βρέθηκε στα Γιάννενα και συναντήθηκε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου Γιάννη Παπαδημητρίου και τον υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Μαντά.

“Το δίλημμα αυτής της κάλπης είναι ένα: ή πραγματικά αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε” επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος περιόδευσε στην αγορά της πόλης ενώ το βράδυ μίλησε σε κοινή κεντρική εκλογική συγκέντρωση του περιφερειακού συνδυασμού «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» και του δημοτικού συνδυασμού «Τρία κλικ αριστερά». Στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την περαίωση και χαρακτήρισε “ανήθικο” να στέλνονται σημειώματα της εφορίας χιλιάδων ευρώ σε συνταξιούχους ενώ “άλλοι με τζίρο εκατομμυρίων, μέσω της περαίωσης, να καθαρίζουν με δύο-τρία πεντοχίλιαρα”.

Λίγο πριν από την εκλογική μάχη, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι “αυτές οι εκλογές είναι οι κρισιμότερες” και τόνισε: “Αν δεν συμμετάσχουμε σε αυτές τις εκλογές, σε ποιες θα συμμετάσχουμε; Καμία αποχή, κανένα λευκό, καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τα νέα αντικοινωνικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που ετοιμάζει στις 15 Νοέμβρη”. Έτσι απηύθυνε κάλεσμα ειδικά στους αριστερούς πολίτες να μην μετατρέψουν τον όποιο “δικαιολογημένο προβληματισμό” τους σε εμπόδιο στη ριζοσπαστική ψήφο, αλλά και στον κόσμο που στήριξε το ΠΑΣΟΚ το 2009, και σήμερα νιώθει προσβεβλημένος από την εξαπάτηση και την κοροϊδία, “να προσέλθει στις κάλπες, στηρίζοντας τη μόνη εναλλακτική και ανατρεπτική προοπτική που υπάρχει σήμερα”: “Να στηρίξει τη συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο και να αγνοήσει τους εκβιασμούς του Γ. Παπανδρέου”.

Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συνδυασμοί τόσο του Γ. Παπαδημητρίου όσο και του Χρ. Μαντά μπορούν να κάνουν την έκπληξη σε μια Περιφέρεια, την Ήπειρο, από τις φτωχότερες της Ευρώπης. “Η πόλη των Ιωαννίνων αξίζει τη δυνατότητα να πάει όχι μονάχα τρία, αλλά πολλά κλικ πιο αριστερά” είπε αναφερόμενος στη δημοτική μάχη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του Φιλ. Φίλιου και αν τον "αποκηρύσσει", είπε ότι ο υποψήφιος είναι εκείνος που θα έπρεπε να “αποκηρύξει” τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ που τον στηρίζουν, ιδιαίτερα μετά τη διακαναλική συνέντευξη.

Προς συγκυβέρνηση

Εξάλλου, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ρ/σ Real FΜ, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση που να μπορεί να αναλάβει το βάρος μιας πολιτικής που, όπως είπε, “είναι συντριπτικά μειοψηφική στην ελληνική κοινωνία”. “Προς τα εκεί πάει το πράγμα” είπε απαντώντας σε ερώτηση περί συγκυβέρνησης, λέγοντας μάλιστα πως αυτό φαίνεται και από το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική, ο οποίος άνοιξε, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, “έναν κύκλο μεγάλο και διαρκή πολιτική αποσταθεροποίησης”.

Ειδικότερα για το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Γ. Παπανδρέου ο Αλ. Τσίπρας είπε πως έχει διττό χαρακτήρα: “Από τη μια λειτουργεί ως εργαλείο εκφοβισμού, εκβιασμού προς τους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, για να αυξηθεί η συσπείρωση στους κυβερνητικούς υποψήφιους, από την άλλη όμως λειτουργεί και ως εργαλείο για την ανασυγκρότηση του μνημονιακού μπλοκ”. Και πρόσθεσε: “Όταν λέω εργαλείο, εννοώ ότι αυτή η ανασυγκρότηση και η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε πολυκομματικές κυβερνήσεις που θα εφαρμόσουν αυτή την πολιτική, μπορεί να προέλθει είτε μέσα από εκλογές είτε μέσα από τη διαρκή επίκληση του φόβου των εκλογών που θα οδηγήσει σε μια τέτοιου είδους ανασύνθεση”.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα

31/10/2010 from syn.gr on Vimeo.

Συνέντευξη Γιάννη Παπαδημητρίου στην « Αυγή της Κυριακής» (31-10-2010)

Τις επιπτώσεις του "Καλλικράτη" στις κοινωνικές δαπάνες επισημαίνει ο Γ. Παπαδημητρίου, υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με την κίνηση "ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο" ("Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο για την Ήπειρο") σε συνέντευξή του στην "Αυγή". Παράλληλα, σημειώνει την απολίτικη ατζέντα που προσπαθούν να επιβάλουν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και θίγει το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου στην Θεσπρωτία. Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Γ. Παπαδημητρίου στο ζήτημα της προστασίας του υδάτινου πλούτου της Ηπείρου, την πιο πλούσιας σε νερό Περιφέρειας της Ελλάδας.

Αν δεν αντιδράσουμε, ο Μεσαίωνας είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε

* Πώς εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία στην Ήπειρο;

Οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. προσπαθούν να επιβάλουν μια απολίτικη ατζέντα και να εμφανιστούν ως οι ικανότεροι διαχειριστές προβλημάτων. Είτε πρόκειται για τους τίτλους των παρατάξεών τους, όπως ο τουριστικού τύπου «Ήπειρος, τόπος να ζεις» ή ο στερούμενος κάθε έμπρακτης επιβεβαίωσης «Αξιοβίωτη ανάπτυξη» είτε για την επιμονή σε έργα και μελέτες είτε για τη ρητορεία για «καλάθια ποιοτικών ηπειρωτικών προϊόντων» και για ντόπιες ράτσες προβάτων, ο στόχος είναι η εξαφάνιση κάθε αναφοράς σε κοινωνικές συγκρούσεις και αντιτιθέμενα συμφέροντα για το μέλλον της Ηπείρου.

Αυτό βέβαια συμβαδίζει με μια σφοδρή σύγκρουση «επί του προσωπικού», που τροφοδοτήθηκε από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για δραστηριότητες του επικεφαλής της παράταξης της Ν.Δ. ασυμβίβαστες με την ιδιότητά του ως νομάρχη. Πάντως, παρά το κλίμα πόλωσης, και οι δύο παρατάξεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα συσπείρωσης.

* Και η αριστερά;

Αν εξαιρέσει κανείς τη νεόκοπη συμμαχία Δημοκρατικής Αριστεράς - Πρασίνων, που προσπαθεί να περιορίσει τη σημασία του Μνημονίου, και εμείς και οι άλλες δύο παρατάξεις της αριστεράς (του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αναδεικνύουμε τον κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών, των πρώτων μετά από την επιβολή του Μνημονίου. Το ζήτημα είναι, αν αυτή η επιλογή σημαίνει εγκατάλειψη κάθε προγραμματικού λόγου για την Περιφέρεια ή αν, όπως κάνουμε στο «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», χρειάζεται να μιλήσουμε συγκεκριμένα και να επεξεργαστούμε, αν όχι ακόμη ένα πλήρες πρότυπο τουλάχιστον εναλλακτικές όψεις κοινωνικής οργάνωσης και ανάπτυξης, σε αλληλεπίδραση με τα κινήματα ενεργών πολιτών και τις επεξεργασίες τους.

* Συμμερίζονται οι πολίτες της Ηπείρου την έμφαση στην απόκρουση του Μνημονίου;

Η ορθότητα αυτής της επιλογής και της ανάγκης μιας κεντρικής μάχης ενάντια στο Μνημόνιο και ενάντια στις πολιτικές σε βάρος των εργαζόμενων και υπέρ του κεφαλαίου επιβεβαιώνεται καθημερινά στις περιοδείες μας, τόσο από την οργή και την απόγνωση των πολιτών όσο και από την εικόνα αποσύνθεσης που εμφανίζουν η Αυτοδιοίκηση και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνικές δομές και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, πληθώρα συνταξιοδοτήσεων, απλήρωτοι συμβασιούχοι για πολλούς μήνες, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας. Η εφαρμογή του "Καλλικράτη" και οι προβλεπόμενες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες εγκυμονούν ακόμα χειρότερες μέρες. Αν δεν αντιδράσουμε, ο Μεσαίωνας είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε.

* Πέρα από το Μνημόνιο, υπάρχει μια ατζέντα προβλημάτων της Ηπείρου που αναδεικνύετε και ποιό είναι το περιεχόμενό της;

Από το άδηλο μέλλον της κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και από τα μέτωπα της εκπαίδευσης μέχρι την κατασκευή του νοσοκομείου Πρέβεζας με ΣΔΙΤ, η αντίθεση ανάμεσα στα συλλογικά, δημόσια αγαθά και την ιδιωτική κερδοσκοπία διαπερνά σαν κόκκινο νήμα όλα τα κρίσιμα προβλήματα της Ηπείρου. Για μας ένα πολύ κρίσιμο θέμα είναι η προστασία του υδάτινου πλούτου της Περιφέρειας, της πιο βροχερής, αλλά και πιο πλούσιας σε νερό της Ελλάδας.

Στο πρόσφατο παρελθόν δώσαμε σκληρούς αγώνες για την αποτροπή των καταστροφικών φραγμάτων στα ποτάμια μας και κυρίως στον Άραχθο, σήμερα χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας στη λεηλασία του υπόγειου υδάτινου πλούτου. Ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εμφιάλωσης τα δύο-τρία τελευταία χρόνια έχουν δεκαπλασιάσει (!) τις αντλούμενες ποσότητες έναντι ευτελούς πάντοτε αντιτίμου, τα δημόσια δίκτυα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που τροφοδοτούνται από τους ίδιους υδροφόρους ορίζοντες, εμφανίζουν προβλήματα το καλοκαίρι και το τοπικό σύστημα εξουσίας σχεδιάζει μεγαλεπήβολα τεχνικά έργα μεταφοράς νερού από μακριά.

Κρίσιμα θέματα είναι ακόμη η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και η ανάπτυξη δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων σταθερής τροχιάς, η οριακή κατάσταση των οικοσυστημάτων του Αμβρακικού και της Παμβώτιδας, η ερήμωση των ορεινών περιοχών και πολλά ακόμη.

* Πολλή συζήτηση έχει γίνει τελευταία για τον αγωγό φυσικού αερίου και για τη διέλευσή του από την Πέρδικα Θεσπρωτίας. Ποια είναι η θέση σας;

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το φυσικό αέριο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ηπείρου, η πραγματικότητα είναι ότι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας προβλέπει ένα διεθνοποιημένο δίκτυο με τράνζιτ διέλευση του αερίου. Η χωροθέτηση του αγωγού και κυρίως του εργοστασίου συμπίεσης, με τους κινδύνους του, δίπλα στον οικισμό της Πέρδικας, στην καρδιά της ζώνης τουριστικής ανάπτυξης της Θεσπρωτίας, όπως την χαρακτηρίζει και το Χωροταξικό Σχέδιο της Ηπείρου, συνιστά άσκοπη θυσία μιας ολόκληρης περιοχής στον βωμό του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ αθέτησε την προεκλογική του δέσμευση για αποφυγή της συγκεκριμένης ζώνης και αναζήτηση εναλλακτικής λύσης έξω από αυτή. Εμείς θα στηρίξουμε και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου και έξω από αυτό τις κόκκινες γραμμές των κατοίκων της Πέρδικας.

Αντλήθηκε από την Αυγή

Η δημόσια υγεία στην Ήπειρο:σήμερα και αύριο.





Οι καταστροφικές για την κοινωνία μας επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου είναι πλέον ορατές. Η φτώχια, η ανεργία, οι απολύσεις και η απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χτυπούν όλο και περισσότερα σπίτια. Η νοσηρότητα αρχίζει να αυξάνει, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες προστρέχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κι όμως! Αντί το δημόσιο αυτό σύστημα να στέκεται στο πλευρό κάθε πολίτη, κάθε ανθρώπου που κατοικεί δίπλα μας, μετατρέπεται σε εισπρακτικό μηχανισμό για όσους έχουν την ανάγκη του. Με τα 3 (σήμερα) Ευρώ για να εξεταστεί στα ιατρεία των νοσοκομείων, με περισσότερες από 200 εξετάσεις που τα ασφαλιστικά ταμεία σταμάτησαν να καλύπτουν (πχ κρεατινίνη, υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, κλπ), με τη σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, δήθεν για την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.
Οι γιατροί και όλοι οι υγειονομικοί, που βιώνουν από τη θέση τους καθημερινά τον πόνο των ασθενών, αναγκάζονται να εργάζονται σε υποστελεχωμένα τμήματα, με ελλείψεις βασικών υλικών, σε συνθήκες εργασίας που καθημερινά χειροτερεύουν.

Οι μεγάλες όμως ανατροπές στο δημόσιο σύστημα υγείας θα γίνουν μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

• υπαγωγή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία ΙΚΑ, Περιφερειακά Ιατρεία κλπ) στην ευθύνη των Δήμων, των δε Νοσοκομείων στις Περιφέρειες
• οι Περιφέρειες θα είναι υπεύθυνες για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, τον εξοπλισμό και ανάπτυξή τους, την έγκριση για πρόσληψη ή μετακίνηση προσωπικού κά.


Γι’ αυτές τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ κανένας υποψήφιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης που έχει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει, δεν κάνει καμία αναφορά στο πρόγραμμά του, εκτός από γενικές ρητορείες για «ανάπτυξη της υγείας»
Άγνοια για τα τεκταινόμενα ή αποφυγή οποιασδήποτε δέσμευσης, μπροστά στη πραγματικότητα της υποχρηματοδότησης;

Είναι προφανές ότι ο Δήμος και η αιρετή Περιφέρεια θα έχουν δύο επιλογές:
• Να συρρικνώσουν το δημόσιο τομέα υγείας μέχρις το σημείο που φτάνουν τα διατιθέμενα κονδύλια. Αυτό βέβαια θα αφήσει ελεύθερο το πεδίο να γιγαντωθούν οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας υγείας σε κάθε γωνιά.
• Να κληθούν οι χρήστες των υπηρεσιών να πληρώσουν από τη τσέπη τους τα ελλείμματα χρηματοδότησης, αφού έχουν ήδη φορολογηθεί και πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές . Να πληρώσουν είτε άμεσα στις μονάδες υγείας (με τη δήθεν «ολοήμερη λειτουργία» δηλαδή τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία), είτε έμμεσα, στις περιπτώσεις που η Αυτοδιοίκηση θα στραφεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και συμφέροντα για να τη «βοηθήσουν» να καλύψει τα κενά, όπως πχ η διαβόητη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα αναλάμβανε την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, δεν αναφέρονται στο θέμα των αρμοδιοτήτων της ΤΑ στην υγεία και οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη ΝΔ. Γιατί η δήθεν «αγαστή συνεργασία» του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, που πρεσβεύουν, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας. Το γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό και το κρύβουν.

Κι όμως, υπάρχει και τρίτη επιλογή!

Η απαίτηση από την κοινωνία, με ουσιαστικό συμπαραστάτη την αιρετή Αυτοδιοίκηση, ενός δημόσιου, πραγματικά δωρεάν, χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα, με ποιοτικές υπηρεσίες και τη δυνατότητα καθολικής πρόσβασης δημόσιου συστήματος υγείας.

Η Ηπειρος αύριο χρειάζεται:
• Κατανομή των υπηρεσιών υγείας με βάση τον υγειονομικό χάρτη της Περιφέρειας, που επιβάλλεται να συνταχθεί άμεσα.
• Ολοκληρωμένο, επαρκώς στελεχωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Θέσπιση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Ίδρυση Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας. Δημιουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στις έδρες των νομών. Δημιουργία Σταθμών Αμεσης Βοήθειας στους κύριους οδικούς άξονες της Περιφέρειας. Ολοκληρωμένο δίκτυο Φροντίδας στο σπίτι (Home Care).
• Νοσοκομεία εξοπλισμένα με σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και πλήρως στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό. Ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας με χρηματοδότηση από τα δημόσια έσοδα και όχι με ΣΔΙΤ. Πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και όλων των δομών Αποκατάστασης (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Νεομάρτυς Γεώργιος κλπ).
• Στελέχωση και ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με επάρκεια την Περιφέρεια όλο το 24ωρο.
• Ανάπτυξη των δομών ψυχικής υγείας, κυρίως ολοκληρωμένου δικτύου παιδοψυχιατρικής υγείας και απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους. Υποστήριξη όλων των επιστημονικών μεθόδων απεξάρτησης και ενίσχυση των απαραίτητων δομών.
• Βελτίωση και εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών υποδομών των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να γίνουν πρότυπα στο τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Το ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ηπειρο μόνο μία προεκλογική υπόσχεση μπορεί να δώσει.

Ότι θα είναι σταθερά προσηλωμένο στις αρχές και τους στόχους μας, στην ίδια γραμμή του αγώνα με τους πολίτες, με τους φορείς των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων ώστε, επιτέλους, το κοινωνικό αγαθό της υγείας να γίνει και πραγματικό δικαίωμα!

Δελτίο Τύπου

Αντιπροσωπεία του συνδυασμού «ΑΥ.ΡΙ.Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ», με επικεφαλής τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Ηλία Χάιδα και κλιμάκιο υποψηφίων συμβούλων του Νομού, πραγματοποίησε περιοδεία την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στο Θεσπρωτικό όπου συζήτησαν με καταστηματάρχες, για ζητήματα που τους αφορούν και τις συνέπειες της κρίσης στα δικά τους επαγγέλματα.
Η αντιπροσωπεία του ΑΥ.ΡΙ.Ο. επισκέφθηκε το Δημαρχείο Θεσπρωτικού και συναντήθηκε με εργαζόμενους στο Δήμο και το Δήμαρχο κο Χρήστο Αθανασίου. Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα υποχρηματοδότησης των Δήμων που διαφαίνεται ότι θα οξυνθεί με την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ενώ οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης και την έντονη ανησυχία τους για το θολό τοπίο που υπάρχει ως προς τα θέματα που τους αφορούν με την εφαρμογή του νέου θεσμού. Οι εργαζόμενες στις κοινωνικές δομές του Δήμου ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία για το ενδεχόμενο διάλυσης των κοινωνικών δομών, παρά τις φραστικές θέσεις της Κυβέρνησης για την διατήρηση και επέκτασης της κοινωνικής φροντίδας, και τον κίνδυνο να απολυθούν. Η αντιπροσωπεία διατύπωσε τη θέση του ΑΥ.ΡΙ.Ο. για τη διατήρηση των κοινωνικών δομών και μονιμοποίηση του προσωπικού τους που απασχολείται αρκετά χρόνια σ’ αυτές και ικανοποιούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.
Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Θεσπρωτικού και συζήτησε με τις γυναίκες που απασχολούνται σ’ αυτόν και την πρόεδρο, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις προοπτικές του Συνεταιρισμού. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός είναι ο έντονος ανταγωνισμός από μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις του κλάδου και η δυσκολία του να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα (π.χ. ποιότητα) έναντι του ανταγωνισμού.
Ο εκπρόσωπος του ΑΥ.ΡΙ.Ο. Ηλίας Χάιδας δήλωσε, ότι παρόμοιες κινήσεις και συλλογικές προσπάθειες παραγωγής παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο γιατί αξιοποιούν τα προϊόντα της περιοχής και δημιουργούν απασχόληση για το ντόπιο πληθυσμό, παράγοντας παράλληλα ποιοτικά προϊόντα, όσο και γιατί προάγουν τη συλλογική προσπάθεια και το συνεργατικό πνεύμα στη σφαίρα της οικονομικής δραστηριότητας.
Συνεπώς τέτοιες πρωτοβουλίες εναρμονίζονται και με τις δικές μας προτεραιότητες και θα τις στηρίξουμε.
Η Αντιπροσωπεία την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου περιόδευσε στο Καναλλάκι και επισκέφθηκε το Δημαρχείο και καταστήματα της πόλης.

27/10/2010

Περιοδεία Γ. Παπαδημητρίου - Ηλ. Χάϊδα στην Πρέβεζα

Περιοδεία σε φορείς και στην αγορά της Πρέβεζας πραγματοποίησε χθες το πρωί κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τους Γιάννη Παπαδημητρίου και Ηλία Χάϊδα.
Κατά την επίσκεψη στο νοσοκομείο Πρέβεζας η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ συναντήθηκε με τον Διοικητή Δημήτρη Τσούτση και εκπροσώπους των εργαζομένων και ενημερώθηκε για τα κενά στο προσωπικό ειδικά στα Κέντρα Υγείας και για την πορεία των επισκευών στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Μετά από την επίσκεψη ο Γιάννης Παπαδημητρίου δήλωσε τα εξής : « Η μεγάλη πολιτική μάχη θα δοθεί για να μη παραδοθούν οι υπηρεσίες υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Όπως ο λαός της Πρέβεζας αντέδρασε στους εκβιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. και στις μεθοδεύσεις ανέγερσης του νέου νοσοκομείου με το σύστημα ΣΔΙΤ, έτσι θα αγωνιστεί και πάλι ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας, που μας επιφυλάσσει το μνημόνιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η παραχώρηση της ευθύνης των νοσοκομείων στις υποχρηματοδοτούμενες αιρετές Περιφέρειες ανοίγει ένα νέο κύκλο διεκδικητικών αγώνων, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή του νέου δημόσιου νοσοκομείου. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για τα δικαιώματα των ασθενών, Ελλήνων και μεταναστών, για τη συμπλήρωση των κενών σε όλες τις ειδικότητες, για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την στήριξη των εργαζομένων». Η αντιπροσωπεία βρήκε θετικές τις προτάσεις για οικονομίες κλίμακας που θα εξασφαλίσει η συνεργασία των νοσοκομείων της παραλιακής ζώνης.
Η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας και συνομίλησε με τον Πρόεδρό της Δημήτρη Ντούσκα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κακή κατάσταση του αγροτικού κόσμου και του συνεταιριστικού κινήματος δεν διορθώνεται με ευχολόγια για «καλάθια ποιοτικών προϊόντων» αλλά με την ανάδειξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ανατροπής των δεδομένων. Η αντιπροσωπεία ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στη μισθοδοαία των υπαλλήλων της Ένωσης.
Η επόμενη στάση ήταν στο Δημαρχείο, όπου έγινε συνάντηση με τον Σύλλογο των εργαζομένων στους ΟΤΑ και συζητήθηκε ο οικονομικός στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του Καλλικράτη και η επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων με το νέο μισθολόγιο. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πρέβεζας, η λειτουργία των οποίων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, και ειδικότερα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Το κλιμάκιο περιόδευσε στην αγορά της Πρέβεζας και είχε συζητήσεις με καταστηματάρχες και επαγγελματίες. Συναντήθηκε και με τον υποψήφιο Δήμαρχο Πρέβεζας Γιάννη Ρέντζο, στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετέχουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Αντιπροσωπεία του συνδυασμού «ΑΥ.ΡΙ.Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ», με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιάννη Παπαδημητρίου, αποτελούμενη από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Ηλία Χάιδα και κλιμάκιο υποψηφίων συμβούλων του Νομού, επισκέφθηκε την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 22, 23 και 24 Οκτωβρίου αγροτικές κυρίως περιοχές των Δήμων Λούρου, Θεσπρωτικού, Φαναρίου και Φιλιππιάδας.

Κοινή διαπίστωση για όλα ανεξαιρέτως τα χωριά: μαρασμός, ερήμωση, έλλειψη προοπτικής, που διακρίνονται με μια πρώτη ματιά στα πραγματικά δεδομένα, αλλά και στα πρόσωπα των ανθρώπων που ζουν εκεί. Μαγαζιά άδεια από κόσμο, σχολεία που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, άνθρωποι που οι ίδιοι υποαπασχολούνται σε αγροτικές εργασίες ή ευκαιριακά στην οικοδομή - με τα παιδιά όμως άνεργα-, προϊόντα απούλητα ή κακοπληρωμένα.

Η άλλη πλευρά της Ελλάδας, η πλευρά που οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν την γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν την γνωρίζουν. Το ίδιο όμως κάνουν και οι εκπρόσωποί τους και υποψήφιοι για την Περιφέρεια. Μοιράζουν υποσχέσεις στους αγρότες για επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, για βιολογική γεωργία, για τυποποίηση – συσκευασία, δεν λένε όμως κουβέντα γιατί ως βουλευτές και κυβερνήτες δεν έκαναν τίποτε από αυτά, γιατί τα θυμούνται μόνο στις εκλογές; Βεβαίως και η Ήπειρος και τα όμορφα χωριά μας, κάτω από άλλες συνθήκες, θα ήταν τόπος που θα άξιζε να ζεις. Οι Κυβερνήσεις όμως του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. κατάφεραν να την τοποθετήσουν τελευταία στις λίστες όλων των δεικτών των περιφερειών της Ε.Ε.

Για να μη μιλάμε μόνο γενικά αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά ζητήματα που συναντήσαμε στην περιοδεία μας στα χωριά: (1) Αρκετοί από τους ελαιοκαλλιεργητές στη Κρυοπηγή εδώ και αρκετά χρόνια παράγουν βιολογικό ελαιόλαδο και αντί για υψηλότερη τιμή (λόγω μείωσης και της παραγόμενης ποσότητας), το λάδι μένει απούλητο ή στην καλύτερη περίπτωση πωλείται ως συμβατικό. Οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να γυρίσουν στη συμβατική καλλιέργεια. (2) Στη Ρευματιά μας πληροφόρησαν οι κάτοικοι ότι η σημαντικότερη πηγή του Αχέροντα έχει μπει στο στόχαστρο ιδιωτικών συμφερόντων και μέσα από υπόγειες διαδρομές ο φυσικός μας πλούτος γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.
Η αντιπροσωπεία της κίνησης ζήτησε από τους κατοίκους να στείλουν το δικό τους μήνυμα και με την ψήφο τους, σε αυτούς που χρόνια τώρα ευθύνονται για την παραγωγική υποβάθμιση και βέβαια ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση που θα την αποτρέπει από τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων με ένα Μνημόνιο αριθμός 2 που προετοιμάζεται.
Διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί δίπλα στους αγώνες τους και θα ενθαρρύνει συλλογικές πρωτοβουλίες μέσα από οργανωμένους συνεταιρισμούς (θετικό παράδειγμα συν/σμός γυναικών του Θεσπρωτικού) ή ομάδες παραγωγών για την οργάνωση της παραγωγής και την πώληση των προϊόντων τους.