Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012

Με επιχείρημα τη «σωτηρία της πατρίδας», πωλείται η ίδια η πατρίδα.

Να πείσετε τον Πρωθυπουργό να ξαναπαραιτηθεί μπας και την πάρουμε την 5η δόση χωρίς να οδηγηθούμε σ’ αυτό το ναυάγιο

Στο χρεοστάσιο οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια αν υπερψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο

Φεύγουν από τη χώρα οι καταθέσεις και αποταμιεύσεις και υπερδιογκώνουμε το δανεισμό

Δώστε μετοχές του ΟΠΑΠ στα ασφαλιστικά ταμεία για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι σε 6 μήνες, σε 10 μήνες σε 1,5 χρόνο θα υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν οι συντάξεις

Η εθνική συναίνεση και ομοψυχία υπάρχει έξω, υπάρχει στο λαό

Ο ελληνικός λαός λέει όχι σε αυτά τα καταστροφικά μέτρα. Ο ελληνικός λαός λέει ναι στην αξιοπρέπεια και στην ελπίδα



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

έχω την αίσθηση ότι τούτη την ώρα δεν είναι σωστό το τάιμινγκ, δεν είναι σωστή η συγκυρία να εκφράσουμε από τούτο δω το βήμα ή τις αντιρρήσεις μας με τις σημαίες και τα αιτήματα που ο καθένας επιλέγει να εκφραστεί. Και αυτό γιατί από ό,τι και εγώ πληροφορούμαι, αυτή την ώρα, έξω από τη Βουλή χιλιάδες συμπολίτες μας ανεξαρτήτως χρώματος σημαίας που επιλέγουν να σηκώνουν δέχονται επίθεση με χημικά –αναίτια– από ό,τι πληροφορούμαι, αυτοί οι οποίοι πετάνε πέτρες είναι αυτοί που συνεργάζονται μια χαρά, κάθε φορά που υπάρχει επιλογή. Αυτοί οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα πιάστηκαν από το φωτογραφικό φακό να αφήνουν ρόπαλα στα σημεία που συγκεντρώνονταν οι διαδηλωτές και δεν υπήρξε καμία ΕΔΕ για να δούμε τι είναι αυτοί, ποιοι είναι αυτοί οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι.

Το γνωστό έργο προκειμένου να υπερασπιστούν την εξουσία που όταν η εξουσία αισθάνεται την ανασφάλεια του λαού που βγαίνει στο δρόμο και την αμφισβητεί επιλέγει και χρησιμοποιεί τη βία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σε ένα άρθρο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος –όσον αφορά τον εφαρμοστικό νόμο– εκχωρείται ο δημόσιος πλούτος της χώρας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου και μάλιστα με την επίκληση του «πατριωτισμού» και με επιχείρημα τη «σωτηρία της πατρίδας», πωλείται η ίδια η πατρίδα.

Βεβαίως, η βαρβαρότητα δεν έχει επιχειρήματα, μονάχα μεταφυσικού χαρακτήρα εκκλήσεις και απειλές, έχει η βαρβαρότητα.

Και εγώ σας ερωτώ, σε τρεις μήνες όπου πάλι θα δούμε το ίδιο έργο που θα διακυβεύεται η 6η δόση τι επιχειρήματα θα έλθετε να μας πείτε. Τα ίδια που μας είπατε και ένα χρόνο πριν για να κερδίσετε την ψήφο της πλειοψηφίας για το μνημόνιο; Τα ίδια που μας λέτε τώρα για το μεσοπρόθεσμο; Μα οι ίδιοι –αυτοί που εκβιάζουν– ότι δεν θα πάρουμε την 5η δόση δεν είναι αυτοί, κύριοι της κυβέρνησης, που στις 15 του Ιούνη για όσο χρονικό διάστημα η χώρα δεν είχε πρωθυπουργό διότι είχε καταθέσει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι ίδιοι δε λέγανε δημόσια ότι θα πάρουμε την 5η δόση; Ο κ. Αλτάφας δε βγήκε και είπε ότι θα πάρουμε την 5η δόση; Μήπως δηλαδή είναι καλύτερο αντί να ψηφίσετε, όπως λέτε πολλοί και κατά παράβαση της ιδεολογίας σας, ή της συνείδησής σας, αυτό το νομοσχέδιο που εκποιεί το δημόσιο πλούτο, που οδηγεί την κοινωνία σε πτώχευση, μήπως είναι καλύτερα να πείσετε τον Πρωθυπουργό να ξαναπαραιτηθεί μπας και την πάρουμε την 5η δόση χωρίς να οδηγηθούμε σ’ αυτό το ναυάγιο;

Ξέρω ότι οι ειρωνείες σας και οι ακρότητές σας είναι ο μόνος τρόπος για να απαντήσετε στα επιχειρήματα διότι δεν έχετε επιχειρήματα, όμως να ξέρετε ότι οι μέρες που με περισσή φαυλότητα μπορείτε να ξεγελάτε, να κοροϊδεύετε και να ειρωνεύεστε τον ελληνικό λαό είναι μετρημένες.

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί διότι δε σας απειλεί ο Τσίπρας, οι ψηφοφόροι σας, σας απειλούν τους οποίους κοροϊδέψατε, τους οποίους οδηγείτε σε ένα μαρτύριο –όλους αυτούς τους μήνες– και οι οποίοι έρχονται και σας ζητάνε το λόγο. Και ερωτώ, τι θα συμβεί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όταν θα έλθει η ώρα της 6ης δόσης –της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας– τι πρέπει δηλαδή να γίνει σ’ αυτή τη χώρα, εσείς που ειρωνεύεστε, για να πείτε ένα «ως εδώ», «φτάνει πια», «έχουμε κόκκινες γραμμές». Τι πρέπει να συμβεί;

Στα πόσα εκατομμύρια ανέργους, το καίτε το ρεζερβουάρ;

Στα πόσα εκατομμύρια φτωχούς μπορείτε να πείτε «ως εδώ»;

Μέχρι πού ορίζεται η δική σας αξιοπρέπεια και ηθική; Στα πόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής πρέπει να πουληθούν για να πείτε «ως εδώ»;

Λένε κάποιοι και τους ακούω με προσοχή και με συμπάθεια, όχι αυτούς που ειρωνεύονται, οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας, Βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ταλαντεύονται, συνειδητά ταλαντεύονται και ειλικρινώς, λένε ότι υπάρχει όντως ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύετε ειλικρινά ότι η πιθανότητα χρεοστασίου έχει να κάνει με τη σημερινή ψηφοφορία; Πιστεύετε ειλικρινά ότι με την υπερψήφιση μέτρων τα οποία θα μας οδηγήσουν στους επόμενους έξι μήνες του 2011, 6,5 δις, δηλαδή 1,1 δις το μήνα, θα αποφύγουμε το χρεοστάσιο;

Πιστεύετε ότι η πιθανότητα χρεοστασίου έχει να κάνει με τις απειλές και τους εκβιασμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Και βεβαίως εγώ θα έλεγα δεν είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί απειλείτε και εκβιάζετε το λαό.

Ή μήπως η πραγματικότητα είναι ότι στο χρεοστάσιο οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια αν υπερψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και σε 5 χρόνια έχουμε χρέος 150% του Α.Ε.Π. και αν ξεπουλήσουμε και τους δημόσιους οργανισμούς.

Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ποια είναι η απόλυτη εξίσωση της χρεοκοπίας; Γνωρίζετε ποια είναι; Το γεγονός κ. Βενιζέλο –ακούστε με σε αυτό, έχετε πάει να πείσετε τον κ. Κουρουπλή, θέλω μια απάντηση– ξέρετε ποια είναι η απόλυτη εξίσωση της χρεοκοπίας; Ότι το 2010 δανειστήκαμε 38 δις από το μνημόνιο ξέρετε πόσα έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες; 40 δις. φεύγουν από τη χώρα οι καταθέσεις και αποταμιεύσεις και υπερδιογκώνουμε το δανεισμό. Αυτή είναι η απόλυτη εξίσωση του χρεοστασίου.

Και ξέρετε επίσης εσείς που μιλάτε διαρκώς για την πιθανότητα αργεντινοποίησης ποιες είναι οι κινήσεις που μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει για να αποφύγουμε την πιθανότητα αργεντινοποίησης, διότι στην Αργεντινή όλα όσα συνέβησαν δε συνέβησαν με τη στάση πληρωμών αλλά με την κρίση πανικού που ξέσπασε όταν έσπευδαν οι καταθέτες να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και σεις σε τέτοιου είδους κρίσεις πανικού μας οδηγείτε με τα μέτρα που παίρνετε αλλά και με τις ανεύθυνες δηλώσεις και στάσεις σας, όλο αυτό το διάστημα. Και δεν υπερασπίζομαι εδώ τις τράπεζες, ίσα-ίσα τις καταθέσεις του απλού κόσμου θέλω να υπερασπιστώ που δουλέψανε όλη τους τη ζωή και κοντεύουν να τις χάσουν.

Ξέρετε λοιπόν, πως μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία; Όχι ψηφίζοντας αυτό, αλλά πηγαίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητώντας ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, ζητώντας ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων, το κάνει η Ισλανδία η οποία μέσα από ένα δημοψήφισμα που ο λαός της είπε όχι –γιατί δεν υπάρχουν μονάχα οι κόκκινες γραμμές των ισχυρών– κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα και να πάρει πολύ καλύτερους όρους στις διαδικασίες του δικού της χρέους, των τραπεζών της δηλαδή προς τους οφειλέτες.

Ζητάτε να δούμε το ζήτημα της χρεοκοπίας και ειλικρινά έχετε αφήσει τα ασφαλιστικά ταμεία να κινδυνεύουν σήμερα με την απόλυτη κατάρρευση; Δηλαδή για τους δανειστές μας έχουμε να δώσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ αλλά για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπάρχει σάλιο;

Αντί λοιπόν να παίρνετε τέτοια σκληρά μέτρα ύφεσης, λιτότητας, εκποίησης του δημόσιου πλούτου, πάρτε μια σοβαρή απόφαση επιτέλους! Πάρτε τους κερδοφόρους οργανισμούς και αντί να τους εκποιείτε έναντι πινακίου φακής δώστε μετοχές του ΟΠΑΠ στα ασφαλιστικά ταμεία για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι σε 6 μήνες, σε 10 μήνες σε 1,5 χρόνο θα υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν οι συντάξεις. Αλλά εσάς δεν σας αφορούν αυτά. Εσείς μόνο να εκβιάζετε να φέρνετε μεταφυσικού χαρακτήρα καταστροφές και να προχωράτε σε μια πολιτική η οποία είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Ένα τελευταίο θέλω να σας πω. Τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας εξαντλούνται. Αυτό που μετά βεβαιότητας σας λέω τώρα ότι έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να αντιγυρίσουμε τον εκβιασμό, μέσα από τη μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου η οποία διαδικασία και εξέλιξη θα άνοιγε τη δυνατότητα για άλλους δρόμους σε όλη την Ευρώπη για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι της κοινωνικής κόλασης. Αυτή τη δυνατότητα μπορεί να μην την έχουμε σε έξι μήνες διότι οι δανειστές μας κερδίζουν κρίσιμο χρόνο να ξεφορτωθούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και να μας οδηγήσουν σε μια ελεγχόμενη –θα την πουν– χρεοκοπία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν πολλοί Βουλευτές οι οποίοι λένε και εγώ τους σέβομαι ότι η συνείδησή τους, τους ορίζει να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Εγώ ειλικρινά τους σέβομαι. Διαφωνώ μαζί τους αλλά σέβομαι αυτούς που θα μου πουν ότι εγώ με το χέρι στην καρδιά το ψηφίζω.

Διότι αν ειλικρινά πιστεύετε ότι θα σώσει τη χώρα ένα πρόγραμμα που θα δώσει νέα πιο ακριβά δάνεια, που θα δώσει νέα λιτότητα, εκποίηση δημόσιου πλούτου. Αν το πιστεύετε κάντε το. Ξέρετε τι δεν ανέχομαι; Κάποιους οι οποίοι μας λένε ότι δεν συμφωνούμε, ότι διαφωνούμε πλήρως, ότι υπερβαίνει τη συνείδησή μας αλλά θα το ψηφίσουμε. Και δε με ενοχλεί αυτό διότι με ενδιαφέρει –δε θα πω ψέματα– η αξιοπρέπεια του καθενός και της καθεμιάς, είναι δικό του ζήτημα, αυτό που πιστεύω ότι δεν έχουν δικαίωμα και πρέπει να σεβαστούν είναι τη νοημοσύνη μας.

Αυτός ο νόμος θα περάσει, αν περάσει μέσα από τις εικόνες των απειλών, της τρομοκρατίας, της βίας, των χημικών στην πλατεία Συντάγματος, της καταστολής, της προβοκάτσιας. Δεν περνάει όμως με τίποτα στον ελληνικό λαό. Και εκεί είναι το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτό το οποίο ζητάτε μετ’ επιτάσεως η εθνική συναίνεση και ομοψυχία. Δεν υπάρχει εδώ βεβαίως, υπάρχει έξω, υπάρχει στο λαό.

Ο ελληνικός λαός λέει όχι σε αυτά τα καταστροφικά μέτρα. Ο ελληνικός λαός λέει ναι στην αξιοπρέπεια και στην ελπίδα. Αυτός ο αγώνας δε θα καμφθεί ούτε με μια ψηφοφορία, ούτε με απόπειρες προβοκάτσιας και εκβιασμούς. Ο απλός κόσμος σήμερα αγωνίζεται με τη σημαία της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας και είναι έξω για να προστατεύσει την κοινωνική δικαιοσύνη και τους θεσμούς και αυτός ο αγώνας –είτε το θέλετε είτε όχι– θα δικαιωθεί.

Δεν μπορείτε να πάτε μακριά έχοντας όλο το λαό απέναντί σας.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην ΑΥΓΗ της Κυριακής (26/6/2011)

- Με τον κόσμο στους δρόμους, στις πρωτοφανείς συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων σε όλη τη χώρα, ακόμη κι αν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, θα μπορέσει η κυβέρνηση να το εφαρμόσει;

Το μεσοπρόθεσμο είναι ένα σχέδιο μη βιώσιμο. Έχει ήδη προσκρούσει στις εσωτερικές του αντιφάσεις αλλά κυρίως στη λαϊκή αντίδραση. Αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μακροημερεύσει. Είναι κυβέρνηση με σύμβαση έργου. Νομίζει ότι με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου η κατάσταση στην κοινωνία θα εκτονωθεί κάπως και η ίδια θα κερδίσει πολιτικό χρόνο. Αυτά είναι λογαριασμοί απελπισίας. Δείτε πόσο γρήγορα καταναλώθηκε το πολιτικό κεφάλαιο του ανασχηματισμού. Σε αυτές τις συνθήκες αμφιβάλω αν θα βρεθούν 151 βουλευτές να συνδέσουν το όνομά τους με την εκποίηση της χώρας. Ιδίως όσο οι πλατείες και οι κινητοποιήσεις συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που το Μεσοπρόθεσμο περάσει από την Βουλή, η εφαρμογή του πολύ δύσκολα θα προχωρήσει. Η κοινωνία ξέρει ότι πρόκειται για έναν νέο οδικό χάρτη, καταστροφικό και καταδικασμένο στην αποτυχία, που προωθείται μετά την χρεωκοπία του πρώτου Μνημονίου. Πολύ δύσκολα ο κόσμος θα επιστρέψει στον καναπέ και την ανασφάλειά του και αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη που έχει ήδη επιτευχθεί.

- Μεσοπρόθεσμο ή χρεωκοπία, λένε Έλληνες και ξένοι “ισχυροί”. Έχει βάση το δίλημμα;

Μεσοπρόθεσμο ίσον χρεωκοπία. Είναι θέμα χρόνου η επιμονή σε αυτή την πολιτική να οδηγήσει εκτός από τη χρεωκοπία του απλού κόσμου και στην οικονομική χρεοκοπία. Για το αν ισχύει το δίλλημα αρκεί να θυμηθούμε ότι η επόμενη δόση εξασφαλίστηκε την Τετάρτη το απόγευμα όταν ο κ. Παπανδρέου είχε παραιτηθεί και η Ελλάδα δεν είχε κυβέρνηση. Είχε όμως το λαό στο δρόμο, που αποδείχθηκε ότι είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής και εγγυητής του μέλλοντος. Ξέρετε, το κεντρικό θέμα αυτής της φάσης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη, οι γνωστοί ελληνικοί «οίκοι» έχουν πάρει θέση. Όχι για να επενδύσουν και να δημιουργήσουν απασχόληση και νέο πλούτο. Αλλά για πέσουν ως κοράκια πάνω στις υποδομές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Η ιστορική εμπειρία τέτοιων προγραμμάτων είναι διαφωτιστική. Αύξηση τιμολογίων για τον καταναλωτή, υπερχρέωση ιδιωτικοποιημένων ΔΕΚΟ και μετά επαναγορά από το δημόσιο, το οποίο θα κληθεί να επωμιστεί τα χρέη.

- Τα νούμερα δεν βγαίνουν, η κρίση χρέους βαθαίνει, ο κόσμος εξεγείρεται, το ΠΑΣΟΚ παίρνει διαζύγιο από την κοινωνική του βάση. Γιατί επιμένουν στην ίδια συνταγή;

Εισηγούνται ένα μεσοπρόθεσμο με υποθέσεις ανόητες. Υποθέτουν ότι η εταίροι μας θα μεγεθύνονται με 4 και 5% τη στιγμή που και για αυτούς ετοιμάζονται προγράμματα λιτότητας. Ότι η ελληνική οικονομία θα μεγεθύνεται με τους ίδιους ρυθμούς είτε πάρουν μέτρα τριάντα δις είτε όχι. Τουλάχιστον το μεσοπρόθεσμο έχει και κάποιες παραδοχές. Παραδέχεται την αποτυχία του μνημονίου 1, μια και προβλέπει ότι χωρίς μνημόνιο 2 το χρέος το 2015 θα είναι 500δις δηλαδή 200% του ΑΕΠ. Παραδέχεται επίσης, πάντα υπό το ευτυχές σενάριο να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη από του χρόνου, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα πάνε το χρέος από 160% στο 140%. Μια τρύπα στο νερό δηλαδή, παρά το γενικό ξεπούλημα. Αλλά δε ζητάει κανείς συγγνώμη. Δε παραδέχεται κανείς ότι το φάρμακο είναι ληγμένο. Αντ’ αυτού συνεχίζουν με την πιο βάρβαρη επιδρομή σε εισοδήματα ακόμα και 600 ευρώ. Βάζουν το λαό να κυνηγάει την ουρά του ενώ του τρώνε τις σάρκες. Είναι μάλιστα τόσο ιδεολογικά τυφλωμένοι, που θεώρησαν ότι διαλύοντας το κοινωνικό κράτος, καταργώντας τα βασικά εργασιακά δικαιώματα, και βουλιάζοντας μια ολόκληρη κοινωνία στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια, θα κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των αγορών, ανεξάρτητα από την τεράστια ύφεση που έχουν προκαλέσει. Υπάρχει επίσης έναν ιδιότυπος συναγωνισμός με τη ΝΔ για το ποιος είναι πιο αξιόπιστος και πειθήνιος απέναντι στις Βρυξέλλες, τις τράπεζες και τα κέντρα οικονομικής ισχύος. Αλλά οι καιροί που κυβερνούσε κανείς μόνο με το χρίσμα των αγορών, έχουν περάσει. Γι αυτό βλέπουμε ότι το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, δεν έχει πια σχέδιο διεξόδου από την σημερινή κρίση.

- Συνεπώς δεν κατανοούν το αδιέξοδο της πολιτικής τους;

Συνεπώς δεν έχουν το σθένος να σκεφτούν διαφορετικά. Να ξεφύγουν από τη λογική των μονόδρομων, να αρνηθούν το φάρμακο της καταστροφής και να διαπραγματευτούν άμεσα λύση αντιστρέφοντας την απειλή της χρεοκοπίας στους πιστωτές. Θα μου πείτε αυτό έχει ρίσκο. Σύμφωνοι, αλλά εδώ που φτάσαμε δεν ξέρω αν είναι πιο επικίνδυνο από το να αφήνουμε τη χώρα να διαλύεται αργά και βασανιστικά.

- Δηλαδή, επιθετική επαναδιαπραγμάτευση και διαγραφή μέρους του χρέους, φορολογία του πλούτου, ανάπτυξη: Ο άλλος δρόμος που προτείνετε, όμως, πόσο ρεαλιστικός είναι;

Για την ακρίβεια είναι ο μόνος ρεαλιστικός. Εκτός αν συζητάμε σοβαρά ότι είναι ρεαλιστικό να κόβουμε κάθε τρεις και λίγο δισεκατομμύρια από τις δαπάνες και να εισπράττουμε άλλα από έμμεσους φόρους, για να πληρωθούν οι δανειστές μας. Έξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με τις προϋποθέσεις που βάζετε στο ερώτημά σας. Και αυτό δεν το λέει μόνο η αριστερά, το λένε και οικονομολόγοι τους οποίους ο σημερινός πρωθυπουργός, επικαλείτο προεκλογικά πέντε με έξι φορές την ημέρα. Αυτό όμως που πρέπει να κοιτάξουμε είναι οι κοινωνικοί συσχετισμοί που χρειάζονται για να ανοίξει αυτός ο δρόμος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την κυβέρνηση να στραφεί στον εναλλακτικό δρόμο δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος. Απαιτείται ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, και ένα μαζικό συνειδητό κίνημα που θα τον υποστηρίξει.

- Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου που υποστηρίζει ο Α. Σαμαράς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει βήμα σε θετική κατεύθυνση μέχρι την απεμπλοκή που προτείνετε εσείς;

Ο κ. Σαμαράς έχει συναινέσει στον πυρήνα του μνημονίου και από την προηγούμενη Τετάρτη και μετά, στην ουσία, συγκυβερνά. Ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, ασφαλιστικά. Δεν έχω καταλάβει τι θέλει να επαναδιαπραγματευθεί από το Μνημόνιο. Αυτά που πρότεινε στο Ζάππειο 2, είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο η φορολογία των επιχειρήσεων, να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα και να δοθούν κίνητρα στο μαύρο χρήμα να γυρίσει από την Ελβετία. Δε νομίζω ότι η τρόικα έχει κανένα πρόβλημα με αυτά. Η τρόικα ενδιαφέρεται να ξεπουληθούν φτηνά οι ΔΕΚΟ, οι υποδομές και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, να διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις και να μην υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα και δημόσια διοίκηση. Δεν είδα να λέει κάτι ο κ. Σαμαράς πάνω σε αυτά. Οπότε, τι επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου θα κάνει? Από κοντά κλιμακώνει και την αντιμεταναστευτική ρητορεία ενώ κάνει και τη βρώμικη δουλειά για τους αετονύχηδες αποκαλώντας τους εργαζόμενους «τσιφλικάδες».

- Βλέπουμε πάντως ότι και στους ισχυρούς κύκλους της Ευρώπης δεν υπάρχει ομοφωνία για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου. Εκτιμάτε ότι υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης;

Το ευρωπαϊκό μοντέλο βρίσκεται σε αδυναμία απέναντι στην βαθειά οικονομική κρίση. Δεν μπορεί να την διαχειριστεί, και οι χώρες έρχονται η μια μετά την άλλη αντιμέτωπες με το πρόβλημα του χρέους. Η ένταση και οι διαφωνίες μεταξύ των ισχυρών, και στο εσωτερικό των κέντρων που παίρνουν τις αποφάσεις, είναι ενδεικτική της αδυναμίας και των ορίων του μονεταριστικού οικονομικού προτύπου που εφαρμόστηκε στην ευρωζώνη. Η πολιτική τους είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, και γι αυτό κυριαρχούν οι εσωτερικές διαφωνίες και η πραγματική απουσία σχεδίου. Ο μόνος δρόμος επιβίωσης για την Ευρώπη, είναι μια μεγάλη ανατροπή που θα σημάνει τη χειραφέτηση από τις Αγορές, και την αλλαγή πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση. Και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι εργαζόμενοι, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι λαοί της Ευρώπης, με συντονισμό και αλληλεγγύη μεταξύ τους.

- Η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ μπορούν να είναι «όπλα» μιας αριστερής απάντησης στην κρίση;

¨Έχουμε συζητήσει αυτά τα θέματα πολύ διεξοδικά. Δεν πρόκειται να βοηθήσει τους εργαζόμενους ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στην υποτιμημένη δραχμή, την υποτιμημένη πεσέτα και το υποτιμημένο εσκούδο. Επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε να μην πληρώσουν όσοι δεν δημιούργησαν την κρίση. Θέλουμε όμως να πληρώσουν όσοι έχουν κάνει περιουσίες, όσοι κρύβουν τεράστια εισοδήματα και όσοι κερδοσκοπούν με το δημόσιο χρέος. Σε αυτούς δε θα χαριστούν οι λαοί της Ευρώπης. Η σύγκρουση είναι ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και σε ολόκληρη την Ευρώπη πρέπει να την επιλύσουμε.

- Πριν λίγες μέρες ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε με τον Α. Σαμαρά για κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας”. Το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. και προθύμων παραμένει ανοιχτό;

Πρακτικά ο μεγάλος συνασπισμός λειτουργεί ήδη. Επέβαλαν χέρι χέρι και με τον Καρατζαφέρη διαδικασίες εξπρές για το μεσοπρόθεσμο, ενώ έχουν βάλει την υπογραφή τους στο ξεπούλημα. Πολιτικά δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα μεταξύ τους και ανατρέχουν στο 1974 και το 1981 για να αποκρύψουν ότι συμφωνούν για το 2011. Αυτό που τους εμποδίζει να τα βρουν, είναι ένα παιχνίδι τακτικής, για το τι μέρος της κυβερνητικής φθοράς θα αναλάβει να επωμισθεί η Νέα Δημοκρατία. Γι αυτό κάνουν τους δύσκολους και βάζουν όρους ο ένας στον άλλον. Από την άλλη μεριά, η συναίνεση είναι το τελευταίο σωσίβιο του συστήματος για να ελεγχθούν κάπως οι τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στα μέτρα. Οι Ευρωπαίοι πιέζουν ασφυκτικά προς αυτή την κατεύθυνση όχι γιατί πιστεύουν ότι κινδυνεύει το πρόγραμμα εάν έρθει η ΝΔ. Θέλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ζητούν από τον κόσμο σιωπή επειδή «κινδυνεύει η Ελλάς». Η δική μας άποψη είναι ότι οι δυνάμεις του Μνημονίου, που κυβέρνησαν διαδοχικά τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες, πολιτικά είναι καμένες. Είτε τα βρουν είτε όχι.

- Αν όμως γίνουν τώρα εκλογές, είναι πολύ πιθανό να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε αυτήν την περίπτωση εσείς τι θα κάνετε;

Η κατάσταση στο πολιτικό σύστημα είναι εξαιρετικά ρευστή. Και η μαζική παρουσία ανθρώπων στις πλατείες, διαμορφώνει νέα πολιτικά δεδομένα. Ο κόσμος έχει βγάλει συμπεράσματα και απορρίπτει την αποχή επιλέγοντας τη συμμετοχή. Αυτή είναι μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα συνθήκη. Στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές ο κόσμος δυσανασχετούσε αλλά απείχε και έτσι του προέκυψαν μνημόνια. Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένας καινούριος συνασπισμός εξουσίας, που πρώτα από όλα θα εκφράζει και θα εκπροσωπεί κοινωνικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα των πολλών, των φτωχών, των ανέργων, των μικρομεσαίων και αγροτών, των μη προνομιούχων για να θυμηθώ μια φράση από τα παλιά. Από εκεί και πέρα προφανώς και θα συγκροτηθεί από την αναγκαία συνάντηση πολιτικών δυνάμεων, με πυρήνα την αριστερά, αλλά και με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό και τον οικολογικό χώρο. Με σαφή αναφορά στα σημερινά κοινωνικά αιτήματα, και με ξεκάθαρο εναλλακτικό σχέδιο απαλλαγής από τα Μνημόνια και την ύφεση. Το δικομματικό σύστημα δεν πρόκειται να διασωθεί με τεχνάσματα, ούτε αθροίζοντας τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά του. Βυθίζεται μαζί με την αποτυχία του Μνημονίου, και κάτω από την κοινωνική κατακραυγή. Έχει έρθει η στιγμή για συνολική αλλαγή στρατηγικής, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

- Λέτε ότι η κοινωνική πλειοψηφία πρέπει να γίνει και πολιτική. Υπάρχουν οι όροι σήμερα σε περίοδο τέτοιας κρίσης και του πολιτικού συστήματος για μια ριζική αναδιάταξη και στροφή προς τα αριστερά;

ΟΙ όροι δημιουργούνται από την κοινωνική δυναμική. Και η κοινωνική δυναμική υπάρχει. Σήμερα έχουμε ένα τεράστιο πολιτικό κενό, και μια κοινωνία που βράζει. Επομένως τώρα είναι η στιγμή. Το κενό πρέπει να καλυφθεί από ένα ενωτικό εγχείρημα που θα εκφράσει την απαίτηση της κοινωνίας για αλλαγή. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενίσχυση αυτής της προοπτικής. Είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος της αριστεράς θα την επιβάλλει. Έστω και αν κάποιες ηγεσίες κοιτούν μόνο την κομματική αυτοσυντήρηση.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Εσείς τι προσδοκάτε από τη διαδικασία; Τα ανταγωνιστικά σχέδια που βλέπατε να ξετυλίγονται εντός της συμμαχίας έχουν συγκλίνει;

Για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις αδυναμίες και τα προβλήματα του προηγούμενου διαστήματος. Και γι αυτό απαιτούνται ειλικρινείς, έντιμες και ξεκάθαρες συνεννοήσεις. Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο να δώσει επιλογή πολιτικής δράσης σε ανένταχτους αριστερούς ανθρώπους. Οι ανένταχτοι δεν θα έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να επιλύουν προβλήματα μεταξύ συνιστωσών. ΘΑ έρθουν αν θεωρούν ότι τους ανοίγεται ένα πεδίο πολιτικής παρέμβασης. Οι λέξεις κλειδιά λοιπόν για την επανεκκίνηση είναι η ειλικρίνεια, η δημοκρατία, η εξωστρέφεια και το άνοιγμα στον κόσμο που φεύγει τρέχοντας από τα κόμματα εξουσίας και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.

- Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο στις πλατείες; Η αριστερά έχει δίοδο επικοινωνίας μαζί του;

Η προσέλευση του κόσμου στο κίνημα των πλατειών είναι πρωτοφανής. Δημιουργεί νέα ιστορικά δεδομένα. Ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι έχει βρει τρόπο να παρέμβει, να νικήσει τον φόβο, να επηρεάσει την έκβαση των πραγμάτων. ΟΙ πλατείες δεν υιοθετούν κομματικά σύμβολα, συγκεντρώνουν ένα πλήθος που συνυπάρχει υπερασπιζόμενο το δικαίωμα στην ζωή και την αξιοπρέπεια. Εμείς πάμε εκεί, να μιλήσουμε και να ακούσουμε. Να συμβάλλουμε στην επιτυχία αυτού του κινήματος, και ταυτόχρονα να συνομιλήσουμε με τους άλλους ανθρώπους για την ανάγκη ενός εναλλακτικού σχεδίου. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, είναι ότι οι πλατείες ζητούν δυο πράγματα: Κοινωνική δικαιοσύνη και Δημοκρατία. Στο μεν πρώτο έχουμε αναλύσεις και σχέδια. Στο δεύτερο όμως πρέπει και εμείς να δουλέψουμε. Γιατί το αίτημα δεν αφορά μόνο τις εκλογές ή τα δημοψηφίσματα. Αφορά τη συνολικότερη κρίση εκπροσώπησης του κοινωνικού στο πολιτικό. Να αναρωτηθούμε μέσα από ποιες δομικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα θα μπορέσει αυτός ο κόσμος να εκφραστεί; Τι πρέπει να κάνουμε με τα συνδικάτα που δεν εκπροσωπούν τη πλειονότητα των χαμηλά αμειβόμενων εργατών; Τι πρέπει να κάνουμε με τις ίδιες τις δικές μας κομματικές οργανωτικές δομές;

- Πώς κρίνετε τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο κίνημα των πλατειών; Εσείς θα επιμείνετε στην ενωτικό κάλεσμα με δεδομένη την αρνητική στάση της ηγεσίας του;

Η Αλέκα Παπαρήγα είπε προχθές στη Βουλή απίστευτα πράγματα για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θεωρούν υπόθεσή τους το Σύνταγμα. Δεν μπορείς να ζητάς από τον κόσμο να βγει στο δρόμο και όταν ο κόσμος βγαίνει να βγάζεις εσύ το κομμουνιστόμετρο και να τον κοιτάς με μισό μάτι. Η αριστερά οφείλει να είναι και με την ψυχή και με το σώμα μέσα στο λαϊκό κίνημα που ήδη καθορίζει εξελίξεις. Τώρα είναι που χρειάζεται ενότητα και κοινή δράση. Και αυτό δεν είναι η κομματική μας θέση. Είναι η κοινωνική ανάγκη. Και ο ίδιος ο κόσμος της αριστεράς θα το επιβάλλει.

- Φαίνεται πως οι επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μεμονωμένες εκρήξεις αλλά οργανωμένο σχέδιο. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σας στοχοποιεί. Εσείς πώς το εξηγείτε;

Προσπαθούν να πετύχουν δύο πράγματα : Πρώτον να αποφύγουν την σκληρή πραγματικότητα ότι η πλειοψηφία του κόσμου και ιδίως των ψηφοφόρων τους, τους αποδοκιμάζει. Και δεύτερον να στήσουν ανάχωμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο κόσμο που φεύγει από το ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο πιστεύω ότι είναι πιο καθοριστικό στην επιλογή τους. Γιατί ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ μετά το μνημόνιο δεν είναι πια ΠΑΣΟΚ, είναι το Κόμμα του Μνημονίου. Καταλαβαίνουν λοιπόν ότι δύσκολα ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα κρατηθεί σε αυτό το κόμμα. Τους τρομάζει, λοιπόν, η πιθανότητα φεύγοντας, να ανταμώσει τη ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά. Τους τρομάζει, δηλαδή, η πιθανότητα να ανασυγκροτηθεί η Δημοκρατική Παράταξη προς τα αριστερότερα του πολιτικού χάρτη, αφήνοντας το επίσημο ΠΑΣΟΚ στην αγκαλιά του κου Καρατζαφέρη και της κας Μπακογιάννη.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Η ιλαροτραγωδία που ζούμε τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται με τον σημερινό ανασχηματισμό. Τίποτα όμως δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πορεία προς την πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης. Είναι παντελώς αδιάφορο το ποιος υλοποιεί την πιο άδικη και αντικοινωνική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, όταν το ζητούμενο είναι η πλήρης ανατροπή της .

Η ευκολία με την οποία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες και προσκλήσεις για κοινή «εθνική» προσπάθεια αποτυπώνει το πόσο όμοιες είναι οι πολιτικές τους και πόσο υποκριτική απέναντι στο λαό είναι η στάση τους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι μέρος του κατεστημένου φαύλου πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών που κλείνει τον κύκλο του .

Η φωνή και το μήνυμα του λαού και της νεολαίας μας από τις πλατείες δεν προσπερνιέται και είναι σαφές. Απεμπλοκή από το μνημόνιο, όχι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, πραγματική δημοκρατία.

To Γραφείο Τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος της αποτυχίας της πολιτικής της και των μαζικών κοινωνικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Ο λαός στις πλατείες και στους δρόμους δείχνει στην κυβέρνηση το δρόμο της εξόδου.

1. Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, οι τακτικισμοί των τελευταίων ημερών δεν μπορούν να κρύψουν τη χρεοκοπία του δικομματικού πολιτικού συστήματος, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρηθεί. Ο προαναγγελθείς από τον πρωθυπουργό ανασχηματισμός και η νέα ψήφος εμπιστοσύνης στη βουλή δεν συνιστά απάντηση στα αίτια της κρίσης. Αντίθετα, αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη αυτή. Οι εναλλαγές στα πρόσωπα δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη διάσταση μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας, την οριστική απώλεια της κοινωνικής της νομιμοποίησής.

2. Τίποτα, όμως, δεν θα ήταν το ίδιο αν ο κόσμος δεν έβγαινε μαζικά και ειρηνικά στις πλατείες και τους δρόμους, διεκδικώντας δημοκρατία, δικαιώματα και ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής. Η πολιτική του μνημονίου απέτυχε, ενώ η κυβερνητική κατάρρευση δεν είναι αναστρέψιμη, ακριβώς επειδή η νεολαία και οι εργαζόμενοι διεκδικούν πίσω τις ζωές τους, το παρόν και το μέλλον τους.

3. Ο ΣΥΝ στέκεται αλληλέγγυος στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών. Ο ΣΥΝ «ακούει» τους διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, που με τους αγώνες τους αμφισβητούν το υπάρχον πολιτικό σύστημα και την εφαρμοζόμενη πολιτική.

4. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και σε εκλογές είναι ο μόνος δρόμος. Είναι ο δρόμος που τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ φοβούνται και γι΄ αυτό χτες και τα δύο κόμματα συζητούσαν για κυβέρνηση συνεργασίας.

5. Στα αιτήματα του λαού για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα δεν μπορούν να απαντήσουν κανένα από τα κόμματα που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, που στήριξαν και στηρίζουν την ουσία των πολιτικών του μνημονίου, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ.

6. Η απάντηση στις αγωνίες του ελληνικού λαού προϋποθέτει τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, που θα απεμπλέξει τη χώρα από το μνημόνιο και θα χαράξει μια νέα πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας, με άξονες την αναδιανομή του πλούτου, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του στον Πρωθυπουργό

Στην ανάπτυξη της ερώτησης ο πρόεδρος της Κ.Ο. τόνισε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, πριν από ενάμισι-δυο χρόνια, τον Οκτώβρη του 2009, εκλεχτήκατε Πρωθυπουργός και δηλώσατε τότε ότι θέλετε να είστε ένας αντιεξουσιαστής στην εξουσία και πολλοί χαιρετήσαμε αυτή τη δήλωσή σας. Βλέπουμε ότι με τη στάση σας, σήμερα που ο κόσμος είναι στους δρόμους και ζητά δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία και εσείς κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε, όχι αντιεξουσιαστής στην εξουσία δεν είστε αλλά είστε ένας εξουσιομανής στην εξουσία, γαντζωμένος στην πρωθυπουργική καρέκλα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κύριε Πρωθυπουργέ, τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβετε ότι αυτός ο λαός που κατά εκατοντάδες χιλιάδες βγαίνει στο δρόμο ζητά δυο πράγματα, αλλαγή πολιτικής και δημοκρατία, ζητάει λαϊκή κυριαρχία –αυτό το αίτημα με το οποίο πριν από τριάντα χρόνια ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ γέμιζε τις πλατείες έχοντας το λαό υπέρ του– ενώ εσείς τις γεμίζετε έχοντας το λαό εναντίον σας.

Λέτε ότι θα πάτε σε δημοψηφίσματα για να παρακάμψετε το αίτημα του λαού για πραγματική δημοκρατία με κολπάκια και τερτίπια. Τι δημοψήφισμα κύριε Πρωθυπουργέ; Αν θέλετε να δώσετε πολιτική λύση και να βάλετε το λαό να επιλέξει το μέλλον του έχετε και μία και μοναδική λύση, να προχωρήσετε στη λαϊκή κρίση, στη λαϊκή ετυμηγορία, δημοψήφισμα για ποιο πράγμα αφ’ ότου περάσετε αυτά τα μέτρα για τα οποία ο κόσμος εξεγείρεται; Δημοψήφισμα για να αποφασίζουμε εδώ ποιο είναι το γένος των αγγέλων; Τι είδους δημοψήφισμα; Αυτός ο κόσμος που συρρέει στις πλατείες, αυτό που ζητάει είναι όχι γενικά και αόριστα «να φύγουν όλοι», ζητά να φύγουν αυτοί που μας έφεραν το Μνημόνιο, να φύγετε εσείς και το Μνημόνιο και να υπάρξει δημοκρατική λύση. Δεν διαδηλώνει γιατί έχουμε πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, ούτε διαδηλώνει γιατί δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι ένα και μοναδικό και θέλω μια ειλικρινή απάντηση. Θεωρείτε και έχετε, έστω και τη στοιχειώδη, δημοκρατική νομιμοποίηση –εσείς θεωρείτε ότι σώζετε την πατρίδα– εμείς σας λέμε κύριε Πρωθυπουργέ «μη μας σώσετε άλλο, έλεος, φτάνει τόσο σώσιμο ένα χρόνο τώρα», έχετε λοιπόν έστω και τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράτε σε αυτή την πολιτική ερήμην του λαού και μάλιστα με το λαό όχι στους καναπέδες αλλά στους δρόμους να διαδηλώνει και να διεκδικεί δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία;»

Στην ομιλία του είπε:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, για άλλη μια φορά ήρθατε εδώ στο Κοινοβούλιο και σας ακούσαμε να μιλάτε με τη γλώσσα των δανειστών, τη γλώσσα των πιστωτών. Αν ερχόταν εδώ η κυρία Μέρκελ τα ίδια θα μας έλεγε. «Ότι τα λεφτά που σας δίνουμε, τα δίνουμε για να σωθείτε, ότι είναι τα λεφτά των φορολογούμενων Γερμανών και σεις πρέπει να τα τιμάτε. Και αφού σας δίνουμε αυτά τα λεφτά εσείς πρέπει να κάνετε αυτό που σας λέμε».

Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, ακόμη και σε μια ιδιωτική επιχείρηση όταν στέλνουν διευθύνοντα σύμβουλο να διαπραγματευθεί με τους δανειστές για καλύτερους όρους και αυτός επιστρέφει και χρησιμοποιεί τη γλώσσα των πιστωτών και τα επιχειρήματά τους, τότε το πρώτο πράγμα που κάνει το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης είναι να τον απολύσει αυτό το διευθύνοντα σύμβουλο.

Εσείς τόσο καιρό μας λέτε διαρκώς τη γλώσσα των πιστωτών. Ευτυχώς όμως δεν μας είπατε τώρα ότι είναι και ευλογία το μνημόνιο, όπως μας έλεγε ο κ. Πάγκαλος, ένα χρόνο τώρα. Παραδεχθήκατε ότι δεν είναι ευλογία σήμερα.

Σε ποια χώρα ζείτε κύριε Πρωθυπουργέ;»

Θ. Πάγκαλος: Να μην είσαι κακοήθης.

Α. Τσίπρας: Δεν μιλώ σε σας κύριε Πάγκαλε, αν θέλετε να πείτε κάτι να πάρετε το λόγο. Και να μη βρίζετε. Δεν είναι τσιφλίκι σας η βουλή για να βρίζετε. Να βρίζετε στα κανάλια.

Θ. Πάγκαλος: Εσύ με ανέφερες και ψεύδεσαι ασυστόλως. Να μην με αναφέρεις.

Α. Τσίπρας: Κύριε Πρωθυπουργέ, σε σας απευθύνομαι και παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να σεβαστεί ο κ. Πάγκαλος το θεσμό του Κοινοβουλίου. Να το σεβαστεί!

«Λέτε για πατριωτική ευθύνη. Χρησιμοποιείτε την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούσαν κάποτε για την Αριστερά αυτοί που λεγόντουσαν εθνικόφρονες και η Αριστερά ήταν οι εθνοπροδότες, οι συμμορίτες. Δεν μας λέτε συμμορίτες τώρα, μας λέτε Γκοτζαμάνηδες. Αλλά μόλις ανεβήκατε στο βήμα εξήρατε την στάση του κ. Καρατζαφέρη ότι είναι πατριώτης. Και εμείς δεν είμαστε πατριώτες. Είστε εσείς πατριώτης.

Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε καταλάβει ότι αυτούς που πάτε να σώσετε με το μνημόνιο που εφαρμόζετε τους έχετε ξεκληρίσει; Εκατόν είκοσι χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκατό χιλιάδες νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα και πάνε στο εξωτερικό. Γιατί; Για να μας σώσετε το κάνετε αυτό; Ένα εκατομμύριο θα φθάσουν οι άνεργοι μέσα στο 2011. Κραχ ανεργίας. Περισσότερος είναι ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός από τους απασχολούμενους λέει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Για να μας σώσετε το κάνετε αυτό;

Με ρωτήσατε ευθέως για τα δάνεια. Αν θέλουμε το δάνειο ή όχι. Ακούστε κύριε Πρωθυπουργέ, ρωτήστε όλους με τους οποίους έχετε πολύ καλή σχέση τον Στίνγκλιτς, τον Κρούγκμαν, όποιον οικονομολόγο θέλετε, και πείτε τους. Σώζεται κάποιος χρεοκοπημένος με νέα ακριβά δάνεια ακόμη πιο σκληρά και μάλιστα με την απαίτηση αυτά τα δάνεια να μην τα δίνει για παραγωγική διαδικασία και για ανάπτυξη, αλλά για να αποπληρώνει τα προηγούμενα;

Μας είπατε ότι φταίει η Νέα Δημοκρατία. Βεβαίως φταίει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Γιούγκερ λέει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ 35 χρόνια φταίνε. Βεβαίως. Και είχατε την δικαιολογία πέρσι τέτοιο καιρό ότι η ΝΔ μας οδήγησε στα τάρταρα και ο κ. Καραμανλής σηκώθηκε και έφυγε και σεις βρεθήκατε με την πλάτη στον τοίχο. Αλήθεια λοιπόν, είναι αυτό. Το παραδέχομαι και εγώ.

Ένα χρόνο όμως τώρα τι κάνετε; Τώρα ποιος σας φταίει; Εσείς το ψηφίσατε αυτό το μνημόνιο. Εσείς εφαρμόσατε αυτή την πολιτική. Ο Τσίπρας μπορεί να δημιουργούσε προβλήματα με την παρουσία του όπως λέτε εσείς εδώ, αλλά δεν σας εμπόδισε να το εφαρμόσετε. Γιατί εκεί που αποτύχατε χθες θα πετύχετε σήμερα. Και μάλιστα με μια πολιτική η οποία φθάνει τα όρια του παραλογισμού.

Θέλετε, να βάλετε φόρο κεφαλικό πάνω από 12.000 εισόδημα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Και σας ερωτώ ένας μικρομεσαίος που έχει εισόδημα το 2010 900 ευρώ –και είναι πολλοί αυτοί, 250.000 άνθρωποι έχουν μπει στην ανεργία μέσα στο 2010– θα πάει τώρα που είναι άνεργος και δεν έχει και ταμείο γιατί είναι μικρομεσαίος να πληρώσει 300 ευρώ αναδρομικά ο άνεργος, ο απολυμένος. Και ύστερα μου λέτε γιατί σας κατηγορώ ότι έχετε ξεπεράσει τη Θάτσερ και την πολιτική –προσέξτε, την πολιτική, δεν σας είπα ποτέ δικτάτορα Πινοσέτ– με τις αποκρατικοποιήσεις. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τα ξεπερνάει.

Να σας θυμίσω όμως ότι κάποτε ήσασταν ΠΑΣΟΚ κύριε Πρωθυπουργέ, πραγματικό ΠΑΣΟΚ. Τρία χρόνια πριν τι λέγατε;

Επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό Καραμανλή για τις αποκρατικοποιήσεις. Εσείς τα λέγατε αυτά. «Η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια, το σύνολο των μεγάλων αεροδρομίων, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας, θα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών. Αυτή η πολιτική είναι και ξεπερασμένη και αποτυχημένη – την εφάρμοσαν στο παρελθόν μονάχα ακραίες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη». Εσείς τα λέγατε. Και τώρα τι κάνετε;

Κύριε Πρωθυπουργέ, μας λέτε να κάνουμε οικονομίες, πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα. Συμφωνούμε. Μόνος τρόπος για να μειώσουμε το έλλειμμα είναι να γδάρουμε μισθωτούς και συνταξιούχους; Άλλος τρόπος δεν υπάρχει; Εσείς πολύ σωστά λέγατε προεκλογικά «λεφτά υπάρχουν». Γιατί δεν πήγατε εκεί που υπάρχουν τα λεφτά; Ξέρετε ότι δημοσιεύματα λένε για 600 δις καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, τις αυστριακές, τις ευρωπαϊκές. Και δεν σας έχω ακούσει ποτέ να πάτε στον κ. Γιούνγκερ και στον κ. Τρισέ και να του πείτε, για ελάτε εδώ, για να δούμε πώς θα παγώσουμε αυτές τις καταθέσεις για να τις φορολογήσουμε.

Ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έβαλε αυτό στον Μπαρόζο. Και του είπε, «θέλετε να παγώσουμε τις καταθέσεις του Καντάφι, αλλά των πλουσίων Ελλήνων που φοροδιαφεύγουν και χρηματοδοτούν με ρευστότητα τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τα φοροκλεμμένα των Ελλήνων πολιτών δεν τις παγώνετε». Γιατί λοιπόν δεν κάνετε κάτι τέτοιο; Να ορίστε, μια πρόταση που θα βρει την ομοψυχία του λαού, μέσα στην αίθουσα και έξω από την αίθουσα. Γιατί; Δεν σας άκουσα ποτέ να το κάνετε αυτό. Μονάχα περαιώσεις για να πληρώνουν και να ξεμπερδεύουν με 3-4 χιλιάρικα αυτοί που χρωστάνε εκατομμύρια και οι «συνήθεις ύποπτοι» οι μικρομεσαίοι και οι έντιμοι φορολογούμενοι να πληρώνουν ένα ολόκληρο εισόδημα σε φόρους.

Και κλείνω κύριε Πρωθυπουργέ. Το δυστύχημα για σας είναι ότι δεν σκέφτεστε οποιαδήποτε άλλη λύση, πέραν απ’ αυτή τη λύση που μας προτείνουν οι δανειστές και οι πιστωτές μας. Και ότι δεν σκέφτεστε και οποιαδήποτε άλλη λύση που να έχει ως προοπτική την πιθανότητα να μην είστε Πρωθυπουργός. Σκεφθείτε ότι μπορεί να υπάρχει και αυτή η λύση όταν ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους. Θέλετε να φέρετε τεχνοκράτες; Τι θα αλλάξει; Θέλετε να φέρετε την κρατικοδίαιτη τραπεζοκρατία να τους κάνετε υπουργούς; Τι θα αλλάξει; Θα σταματήσει ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους;

Και είναι και δημοκρατική εκτροπή. Γιατί ο κόσμος σας ψήφισε για να κυβερνήσετε εσείς. Όχι με τον κ. Καρατζαφέρη και την κα Μπακογιάννη και τους τραπεζίτες. Είναι αλλοίωση της λαϊκής εντολής. Και αυτό που σας ζητάει ο κόσμος είναι να φέρετε πίσω αυτή τη λαϊκή εντολή. Ο κόσμος δεν λέει γενικά και αόριστα φύγετε. Ο κόσμος λέει δημοκρατία. Και μην προσπαθείτε να τον κοροϊδέψετε με τερτίπια. Τα ψέματα τελείωσαν. Όταν ο κόσμος είναι στους δρόμους τα ψέματα τελείωσαν.

Και αυτός ο εκβιασμός να φέρνετε με ένα άρθρο, να εκβιάζετε την κοινοβουλευτική σας ομάδα, με ένα άρθρο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την εξόντωση του λαού, επιτρέψτε μου να σας πω είναι στα διεθνή χρονικά και σίγουρα στα χρονικά της χώρας μας –ακόμη και αν εσείς θέλετε να συγκρίνεστε με τον Τρικούπη και το Βενιζέλο– ένας πρωτοφανής ιστορικού χαρακτήρα ευτελισμός του Κοινοβουλίου και της δημοκρατίας».

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Οι πλατείες στην Ελλάδα διεκδικούν πραγματική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη!


Η Ευρωπαϊκή Αριστερά χαιρετίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που πλημμύρισαν προχθές την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και δεκάδες άλλες κεντρικές πλατείες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας διαμορφώνουν σήμερα ένα μέτωπο αντίστασης, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Η απάντηση της κοινωνίας γίνεται δυνατότερη κάθε μέρα που περνά: Φτάνει πια με τα συνεχή Μνημόνια! Φτάνει πια με τη λιτότητα, την ανεργία, την κατάθλιψη, τον αυταρχισμό! Οι άνθρωποι στις πλατείες της Ελλάδας ανακαλύπτουν ξανά την αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση, ενάντια στην απομόνωση και τη βία της φτώχειας. Αρνούνται να παραμείνουν σιωπηλοί και να θυματοποιούνται βάναυσα από τις καταστροφικές και κατασταλτικές πολιτικές της κυβέρνησης Παπανδρέου και της τρόϊκα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. Ενώνουν τις φωνές τους και διεκδικούν πραγματική δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, εγγυημένη κοινωνική προστασία.

Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε αυτή τη φωνή να δυναμώσει και να γίνει μια νέα νικηφόρα ελπίδα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Βρυξέλλες, 07/06/2011

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του Συ Ριζ Α, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό

Τους τελευταίους 20 μήνες η χώρα βρέθηκε στην δίνη της καταστροφικής επιλογής του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Με πλαστά και εκβιαστικά διλήμματα, το Μνημόνιο ψηφίστηκε με απλή αντί για αυξημένη πλειοψηφία. Η δανειακή σύμβαση εδώ και 12 μήνες δεν έχει έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει και δεύτερη δανειακή σύμβαση. Πολλοί νόμοι, ειδικά όσοι αφορούν σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι σύμφωνα με έγκριτους νομικούς καταφανώς αντισυνταγματικοί. Με το Μνημόνιο εκχωρήθηκε μέρος της εθνικής κυριαρχίας και με την παρουσία εποπτών και «επιτρόπων» σε κάθε υπουργείο, εκχωρείται πλέον και τυπικά η διακυβέρνηση και αλλοιώνεται ευθέως η λαϊκή εντολή, που αποτελεί μέρος της λαϊκής κυριαρχίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ξεπερνά κατά πολύ τον χρόνο της θητείας της, δεσμεύοντας έτσι για τις επόμενες δεκαετίες τον ελληνικό λαό.

Επειδή εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στις πλατείες και τους δημόσιους χώρους, διαδηλώνουν εδώ και δύο εβδομάδες καθημερινά, με αιτήματα: πραγματική δημοκρατία, αξιοπρέπεια και ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου και του νεοφιλελευθερισμού,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

* Εκτιμά ότι έχει τη στοιχειώδη, έστω, δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει, ερήμην του ελληνικού λαού, στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου, μίας νέας δανειακής σύμβασης, που υπαγορεύει την εκποίηση του δημόσιου πλούτου της πατρίδας μας;

* Βάση ποιάς λαϊκής εντολής, προτίθεται να παραχωρήσει μέρος της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, σε υπερεθνικούς οργανισμούς που κατάφορα μεροληπτούν υπέρ των συμφερόντων των τραπεζών, της εγχώριας διαπλοκής και της διεθνούς τοκογλυφίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξης Τσίπρας