Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

09/03/2012 Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του προς τον Πρωθυπουργό με θέμα: «Διαγραφή χρεών των νοικοκυριών από τις τράπεζες»
σύνδεσμος βίντεο
• Ολική ή μερική διαγραφή των χρεών για τους δανειολήπτες
• Το PSI δεν κάνει το χρέος βιώσιμο.
• Ο καθένας σε αυτή τη χώρα γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη της εγκαθίδρυσης του συστήματος της διαπλοκής και του τριγώνου της αμαρτίας
• Αν το ΙΚΑ ήταν τράπεζα θα το σώζατε
• Είναι αναξιόπιστο να θεωρείτε ότι πιστωτικό γεγονός με μνημόνιο είναι τεχνική λεπτομέρεια ενώ πιστωτικό γεγονός χωρίς μνημόνιο είναι καταστροφή
Στην ανάπτυξη της ερώτησης είπε: «Κύριε αντιπρόεδρε, σήμερα σας ρωτώ –ερωτώ τον Πρωθυπουργό– αλλά ως συνήθως εσείς έρχεστε να μου απαντήσετε, κάτι πολύ σημαντικό, όχι για μας εδώ, για τον απλό κόσμο. Διότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών έχουν καταχρεωθεί στο τραπεζικό σύστημα την προηγούμενη δεκαετία της ανάπτυξης –σας θυμίζω ότι στις αρχές του 2000– πριν από μια δεκαετία οι συνολικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες δεν υπερέβαιναν τα 10 δις ευρώ, ενώ σήμερα οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών υπερβαίνουν το ποσό, το αμύθητο ποσό, των 112 δις ευρώ, περίπου δηλαδή όσο ήταν το πρώτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Παρ’ όλα αυτά, τη διετία που πέρασε, όλα τα εισοδήματα έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις εκτός από πολύ λίγων συμπολιτών μας, βεβαίως, που έχουν μείνει σταθερά ή και αυξάνονται. Έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις, όμως κανείς δε συζητά, κανείς δεν προτείνει προς τους τραπεζίτες οι οποίοι θα πάρουν 58 δις ευρώ για στήριξη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους από το περίφημο αυτό πακέτο, μετά το PSI. Έχουν πάρει πάνω από 130 δις την τελευταία τριετία σε εγγυήσεις, κανείς δε συζητάει –για ανάλογη με τη μείωση των εισοδημάτων, απομείωση των δανειακών απαιτήσεων των δανειοληπτών προς τους τραπεζίτες.
Και το οξύμωρο, κύριε Υπουργέ, είναι το γεγονός ότι και θα πάρουν τα 58 δις σε κρατικές και ευρωπαϊκές εγγυήσεις και στο τέλος ο φορολογούμενος θα τις πληρώσει. Και θα ξεγράψουν από τους ισολογισμούς τις απαιτήσεις εκείνες τις επισφαλείς και θα κυνηγάνε –μέσω εισπρακτικών εταιρειών– τους δανειολήπτες προκειμένου να πάρουν ακέραια τα ποσά τα οποία τους χρωστάνε.
Ε, αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι ηθικό. Είναι παράλογο, παράνομο και πρέπει να σταματήσει. Και μόνο μέσα από μια νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να σταματήσει.
Και σας ρωτώ. Εμείς έχουμε προτείνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Θα προχωρήσετε στη μερική ή ολική διαγραφή χρεών όταν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει αυτό που επισήμως λογίζεται ως όριο της φτώχειας;
Θα προχωρήσετε σε αντίστοιχη απομείωση των δανειακών υποχρεώσεων δανειοληπτών μ’ αυτή που έχει καταγραφεί από τις εκκαθαριστικές δηλώσεις στην εφορία ως απομείωση του εισοδήματος την τελευταία τριετία;
Και τέλος, εάν σκοπεύετε να νομοθετήσετε ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς τους τραπεζίτες, προς τις τράπεζες να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών;
Και ένα τελευταίο κύριε Υπουργέ. Αυτές οι λύσεις που είναι λύσεις ουσιαστικές, σωτηρίας για χιλιάδες συμπολίτες μας δε γίνονται μέσα από ευχολόγια, ούτε από πιέσεις, μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Διότι μέχρι σήμερα, και κλείνω κύριε Πρόεδρε, πιέσεις ακούμε ότι δέχεται η Κυβέρνηση από τους τραπεζίτες και όχι οι τραπεζίτες από την Κυβέρνηση.
Και, επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ξεκαθαρίσετε εάν ισχύουν όλα όσα ακούστηκαν, το τελευταίο διάστημα, ότι και εσείς και η Κυβέρνησή σας δεχτήκατε πιέσεις για να μείνουν έξω από τη διαδικασία του κουρέματος δάνεια συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου προς Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και μάλιστα πιέσεις απευθείας από τους τραπεζίτες, και όχι μόνο, αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη εκδοτικών ομίλων.
Και σας δίνω την ευκαιρία να το διαψεύσετε ή να το επαληθεύσετε και να μην το κάνετε και εσείς όπως ο πρώην Πρωθυπουργός κατόπιν εορτής να καταγγέλλετε συμφέροντα διότι δεν θα είστε πιστευτός».
Στην ομιλία του είπε: «Κύριε Αντιπρόεδρε, σε άλλες συνθήκες και αν δεν είχα την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε τεταμένη, έκρυθμη κατάσταση εσείς ο ίδιος, ψυχικώς και πολιτικώς, και αν δεν είχα βεβαίως την αίσθηση ότι και ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί αντιλαμβάνεται και χασκογελάει, έρχεται στο νου μου η παροιμία «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» όταν ακούει κάτι τέτοια που λέτε εσείς εδώ απέναντι στην Αριστερά.
Θα σας ζητούσα να ανακαλέσετε αυτή την αθλιότητα που εκστομίσατε –θέλω να πιστεύω στη ρητορική σας ευφράδεια– και όχι επειδή το πιστεύετε ότι είμαστε εμείς εδώ εκτελωνιστές συμφερόντων.
Διότι ο καθείς σε αυτή τη χώρα γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη της εγκαθίδρυσης του συστήματος της διαπλοκής και του τριγώνου της αμαρτίας. Εμείς δεν παντρευτήκαμε τη διαφθορά, ούτε τη διαπλοκή. Και μη γελάτε κύριε Υπουργέ, δεν την παντρευτήκαμε. Ούτε εμείς είμαστε αυτοί που διορίσαμε ή ήταν στα πολιτικά μας γραφεία επικεφαλής του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι αργότερα μπήκανε ως επικεφαλής συμμοριών του εγκλήματος.
Εμείς σας δώσαμε εδώ μια ευκαιρία να καταγγείλετε παρεμβάσεις επιχειρηματικών συμφερόντων τις οποίες γνωρίζει ο κάθε πολίτης. Ούτε σας κατηγορήσαμε ότι εσείς κρύβεστε πίσω απ’ αυτές. Όμως ευθέως σας λέμε ότι παίζετε διαιτητικό ρόλο. Και ευθέως λέμε και καταγγέλλουμε δημοσίως στην ελληνική κοινωνία, στον άνεργο, στο μεροκαματιάρη που κάνει τη δουλειά του και τον κυνηγάνε οι τράπεζες, που του βάζετε χαράτσια να πληρώσει ενώ ο μισθός του έχει πάει στα 450 και 600 ευρώ, τους λέμε ότι τα εκδοτικά συγκροτήματα στη χώρα είναι όργανα των τραπεζικών ομίλων. Δεν είναι οι κομματικές εφημερίδες όργανα της Κεντρικής Επιτροπής, είναι τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα όργανα των μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Και μιλάμε με καθαρά λόγια.
Επαναλαμβάνω όμως, ότι αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε σε μια στιγμή όπου ο καθείς μπορεί να βρίσκεται σε ένταση και να λέει και λόγια, αλλά τα λόγια αυτά μένουν εδώ. Δεν θα πείτε εσείς την Αριστερά εκτελωνιστές συμφερόντων, τουλάχιστον όχι εσείς, κύριε Υπουργέ.
Και έρχομαι στην ουσία. Θα πανηγυρίσετε για άλλη μια φορά για τη μεγάλη επιτυχία του PSI. Κύριε Υπουργέ, ξέρετε εσείς καμιά χώρα σήμερα στην ευρωζώνη με χρέος 120%. Αυτός λέτε ότι θα είναι ο στόχος σας, εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ υψηλά. Αμφιβάλλω αλλά δε θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Ξέρετε καμιά χώρα με 120% χρέος που να δανείζεται από τις αγορές; Πως θέλετε να μας πείσετε ότι θα μπορεί η Ελλάδα το 2020 να δανείζεται από τις αγορές με χρέος 120% του Α.Ε.Π. την στιγμή που είχε 115% όταν μπήκε στα μνημόνια.
Επιπλέον μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια θα είναι η κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα το 2020; πόσοι θα είναι οι άνεργοι και κοινωνικά κατεστραμμένοι, ποιο θα είναι το κοινωνικό περιβάλλον;
Κύριε Υπουργέ, θέλετε να κρύψετε από τον ελληνικό λαό ότι έρχεται λαίλαπα το καλοκαίρι. Με μειώσεις μισθών και εισοδημάτων, συντάξεων, διότι το κόστος απ’ αυτή τη διαδικασία μη λύσης του δημόσιου χρέους θα είναι ανυπολόγιστο διότι διαλύονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Και ήταν, τουλάχιστον, ανήθικη η επίθεση που εξαπολύσατε το προηγούμενο διάστημα απέναντι στις διοικήσεις των ταμείων. Μιλήσατε ότι βρίσκονται στα όρια της εθνικής προδοσίας. Ποιο έθνος προστατεύετε και υπερασπίζεστε; Το έθνος των πενομένων ανέργων και γερόντων και των καταχρεωμένων νοικοκυριών ή μήπως το έθνος των τραπεζιτών και των ραντιέρηδων. Ποια είναι η πατρίδα που σώζετε; Αυτή που δε θα έχει ο λαός της τη δυνατότητα να ζει με αξιοπρέπεια;
Βεβαίως, εάν η Goldman Shacks κύριε Υπουργέ, ήταν ασφαλιστικό ταμείο θα την κουρεύατε. Αλλά τα 5 δις swaps της Goldman Shacks τα αφήσατε έξω από τη διαδικασία. Εάν το ΙΚΑ ήταν τράπεζα θα το σώζατε και φυσικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έμεινε στο απυρόβλητο.
Σας καταθέτουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, γιατί δεν απαντάτε επί της ουσίας. Να πείτε στους τραπεζίτες, το πάρτι τελείωσε. Να πείτε στους τραπεζίτες ότι δεν μπορεί να παίρνουν 58 δις για την ανακεφαλαιοποίηση και των ομολόγων που κουρεύονται και των επισφαλών δανείων και να μη δέχονται συζήτηση για μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα κατοχυρώσει τα ελάχιστα για τα νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται σε αυτή την περιδίνηση σήμερα.
Σε λίγες ώρες από τώρα θα βρεθείτε σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο και θα κάνετε και μια τηλεδιάσκεψη στο Eurogroup η οποία θα αποφασίσει ξέρετε τι, από ό,τι μαθαίνουμε και διαβάζουμε; Εάν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής και θα οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός.
Και σε μια από τις ομιλίες σας στη Βουλή είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι και τι έγινε αν ενεργοποιηθούν τα cds; Μαζί σας και εμείς, συμφωνούμε. Γιατί δεν μας το λέγατε αυτό, όμως, δυο χρόνια τώρα που μόλις πηγαίναμε να πούμε μια εναλλακτική πρόταση μας λέγατε είστε καταστροφικοί, θέλετε την καταστροφή, διότι θα γίνει πιστωτικό γεγονός με αυτά που λέτε.
Προφανώς, πιστωτικό γεγονός υπό συνθήκες μνημονίου είναι μια τεχνική λεπτομέρεια αλλά πιστωτικό γεγονός χωρίς μνημόνια λιτότητας είναι καταστροφή και κόλαση του Δάντη. Ε, αυτό είναι αναξιοπιστία. Είστε αναξιόπιστοι όταν λέτε τέτοια πράγματα. Και επιπλέον το IIF προχθές για να τρομοκρατήσει τους ομολογιούχους, και ενδεχομένως –θεμιτή η στρατηγική– έβγαλε μια έκθεση η οποία λέει ότι σε περίπτωση αποτυχίας και χρεοκοπίας, το κόστος για την ευρωζώνη θα είναι 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Εμείς έχουμε υποστεί ήδη ένα ανυπολόγιστο κόστος. Αυτό το είχατε υπόψη σας όταν διαπραγματευόσασταν και δεν καταφέρατε να κερδίσετε τίποτα παρά μονάχα τα δώσατε όλα.
Και κλείνω με αυτό. Το μεγαλύτερο έγκλημα, απ’ όλα όσα έχουν γίνει που είναι στα όρια, όντως, της εθνικής ταπείνωσης και της κοινωνικής ντροπής είναι η απόφαση του Eurogroup –στις 20 Φλεβάρη– η οποία λέει ότι η χώρα μας δεσμεύτηκε να νομοθετήσει και αργότερα να συνταγματοποιήσει την αρχή «πρώτα οι πιστωτές και μετά οι κοινωνικές ανάγκες».
Εάν αυτό, πόσω δε μάλλον, η προοπτική συνταγματοποίησης τότε θα πρέπει να είναι το κεντρικό διακύβευμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο λαός μας θέλει να συνταγματοποιηθεί αυτή η εξευτελιστική και αντικοινωνική αρχή, ε, ας ψηφίσει τότε τα δύο κόμματα. Αν δε θέλει, ας δώσει επιλογή σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα ανατρέψει αυτή την εθνική ντροπή.
Και βεβαίως, το δικό σας όραμα είναι να καταφέρετε να συγκυβερνήσετε με τον κ. Σαμαρά. Βέβαια, εσείς πάντοτε, στη διαρκώς αυτή θέση του υπάρχου θα είστε και τότε, γιατί ο κ. Σαμαράς θα είναι Πρωθυπουργός –έτσι φαίνεται– αλλά δε νομίζω ότι είναι και καμία πολύ φιλόδοξη επιλογή, να θέλετε να συνεχίσετε να είστε υπό τον κ. Σαμαρά, κύριε Βενιζέλο.
Εν τοιαύτη περιπτώσει, κλείνω λέγοντας το εξής: ο κόσμος καταλαβαίνει ή θα πάμε σε μία συνολική σύγκρουση με αυτήν την πολιτική σώζοντας ό,τι μπορεί να σωθεί σ’ αυτή τη χώρα, το οποίο προϋποθέτει σύγκρουση με τις τράπεζες που είναι κράτος εν κράτει και άρα, προστασία των δανειοληπτών ή αυτός ο κατήφορος δε θα έχει τέλος και το βαρέλι δε θα έχει πάτο.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

06/03/2012 Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το χαράτσι της ΔΕΗ

Το υπουργείο Οικονομικών δε θέλει να παραδεχτεί την ήττα που υπέστη η αντισυνταγματική και βάρβαρη πολιτική του επιλογή για το χαράτσι στα ακίνητα. Κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει αφήνει επίτηδες να δημιουργούνται καταστάσεις χάους στα σημεία πληρωμής, ενώ ταυτόχρονα με εκδικητικό τρόπο δεν αναγνωρίζει την απόφαση χιλιάδων πολιτών να μην πληρώσουν το χαράτσι, μέσω της διαδικασίας των ΑΤΜ. Ας σοβαρευτεί επιτέλους ο "συνταγματολόγος" υπουργός. Εκτίθεται ανεπανόρθωτα.
Πρέπει άμεσα να δοθεί εντολή στη ΔΕΗ για:
-Να αναγνωριστεί ως καταβολή ποσού ρεύματος κάθε πληρωμή που έγινε μέσω ΑΤΜ.
-Να παγώσουν όλες οι ενέργειες διακοπής ρεύματος σε κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣΤΕ.
-Να ασχοληθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός της επιχείρησης με τους μεγαλοοφειλέτες και τα εκατομμύρια ευρώ που χρωστάνε.
Οι πολίτες -χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα (νομικά, κινηματικά και πολιτικά) που διαθέτουν- θα συνεχίσουν με συλλογικότητα και αυτοοργάνωση τον αγώνα για την κατάργηση όλων των άδικων και βάρβαρων χαρατσιών, για την ανατροπή και την απομάκρυνση της απονομιμοποιημένης κυβέρνησης.

To Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Απάντηση Παναγιώτη Λαφαζάνη στο αντι-αριστερό παραλήρημα του Αντώνη Σαμαρά

29/02/2012
Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, για το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του ν. 4046/2012»
«Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βλέπω είστε πολύ θορυβώδεις – μα δεν ξεκίνησα, είπα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μπορεί να πω καλά λόγια, εσείς αγανακτείτε εκ των προτέρων. Ξέρετε το σκύλο του Παβλόφ;
Λοιπόν σας παρακαλώ, λέω, ο Αρχηγός σας δεν έρχεται συχνά, δεν επισκέπτεται συχνά τη Βουλή και το ξέρω από δικιά μου εμπειρία διότι δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να ζω σ’ αυτήν την Αίθουσα. Όταν τον είδα ξαφνιάστηκα, λέω, θα μιλήσει σήμερα ο κ. Σαμαράς; Μήπως ξέχασα τι έχει το νομοσχέδιο; Το νομοσχέδιο αυτό τι κάνει; Κόβει συντάξεις, κόβει επικουρικές, διαλύει την έρευνα, διαλύει την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και την αναθέτει στο ΔΝΤ και δίνει 50 δις ευρώ στις τράπεζες, στους τραπεζίτες, για να είμαι ακριβής.
Λέω αυτά ήλθε να πει ο κ. Σαμαράς εδώ; Να τα υπερασπίσει; Αδύνατον. Μετά κατάλαβα. Βεβαίως κάτι είχα υποψιαστεί, ότι ο κ. Σαμαράς ήλθε εδώ για να εκφωνήσει ένα αντι-αριστερό παραλήρημα, ένα αντι-αριστερό παραλήρημα – δείγμα του πανικού, της αγωνίας και των αδιεξόδων του.
Θα έλεγα στον κ. Σαμαρά να μη συνεχίσει αυτό το δρόμο, διότι αν τον συνεχίσει θα μας πάει σε προηγούμενες δεκαετίες και θα αναβιώσει κλίμα άλλων δεκαετιών το οποίο, φυσικά, δε θα το πληρώσει η Αριστερά, θα το πληρώσει για άλλη μια φορά ο τόπος – πολύ φοβάμαι, ο τόπος.
Βέβαια τον κατανοώ τον κ. Σαμαρά, προσπαθεί κάπου να πιαστεί, κάτι ζητάει για να πιαστεί. Βλέπει ότι η λαϊκή βάση της παράταξής του διασκορπίζεται και διαρρέει. Βλέπει ένα μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να μη δικαιολογεί τις στροφές, τις ανάποδες στροφές, τις οποίες επιχειρεί και να καταψηφίζει το δεύτερο μνημόνιο. Βλέπει ότι η επαναδιαπραγμάτευση την οποία μας έλεγε κατέληξε πού; Στο να μας πάει σε ένα καινούριο και πολύ χειρότερο μνημόνιο έτσι ώστε να λέμε στον κ. Σαμαρά να μην ξανα-διαπραγματευτεί, τον παρακαλούμε πάρα πολύ. Να μην ξανα-διαπραγματευτεί το οτιδήποτε.
Κατανοώ όλα αυτά τα πράγματα, αλλά η απάντηση σε όλα αυτά δεν είναι το αντι-αριστερό μέτωπο. Το καταφύγιο έχει δοκιμαστεί σε άλλες εποχές και έχει ζημιώσει πάρα πολύ τον τόπο. Αρκετά ζημιώνει με την πολιτική της η Ν.Δ. τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Μην προσθέτει και άλλα πράγματα άκρως επικίνδυνα.
Αποφράδα ημέρα η σημερινή και ανοίγει αντι-αριστερό μέτωπο ο κ. Σαμαράς μαζί με τον κ. Βενιζέλο –τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης– μαζί με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για τον απλούστατο λόγο, ότι αυτή τη μέρα και οι δύο μαζί έκαναν ένα τρομακτικό πραξικόπημα. Ένα πρωτοφανές πραξικόπημα για τη μεταπολίτευση. Τι εννοώ; Αυτή τη μέρα που βλέπετε αυτή την αντι-αριστερή ψύχωση και από τους δύο συνεταίρους, τι έγινε;
Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, βλέπω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μειώνονται 22% –άκουσον – άκουσον– ο κατώτατος μισθός. Δηλαδή από 750 ευρώ –μέγα το ποσό, τεράστιο– θα καταλήξει να είναι κάτι παραπάνω από 600 ευρώ και καθαρό κάτω λιγότερο από 600. Στην πράξη έχετε ήδη καταφέρει τους μισθούς των 400 και 300 ευρώ. Για τους νέους η μείωση του κατώτατου μισθού θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Θα είναι το 1/3, θα είναι 32%. Είσαι νέος; Θα δουλεύεις δωρεάν και συνήθως χωρίς ασφάλιση. Μέχρι πότε; Μέχρι να ωριμάσεις.
Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσετε για τη νεολαία σήμερα.
Και όχι τίποτα άλλο, τι λέτε εδώ πέρα; Η άμεση προσαρμογή –η πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τα λέει αυτά– στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων όπως καθορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Τέρμα οι συλλογικές συμβάσεις. Τέρμα στην ουσία ο συνδικαλισμός.
Γι’ αυτό μίλησα για πραξικόπημα. Τέρμα οι συλλογικές συμβάσεις. Τέρμα στην ουσία και ο συνδικαλισμός. Διότι τι νόημα έχει ο συνδικαλισμός από εδώ και μπρος όταν θα ερχόσαστε με πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς να περνάνε καν από τη Βουλή να διαλύετε και να κατακρεουργείτε τους μισθούς. Τι νόημα έχει ο συνδικαλισμός; Και όχι μόνο αυτό. Για να καταλάβετε τι κάνετε. κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λέει το άρθρο 3 της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου από 14.2.2012 η προσφυγή στη διαιτησία, γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών. Δηλαδή τέρμα και η διαιτησία.
Αν υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις η διαιτησία ήταν ένα καταφύγιο. Τώρα αν δεν συμφωνεί η εργοδοσία δεν πάμε στη διαιτησία. Και τι γίνεται; Να σας πω τι γίνεται. Άρθρο 4. Από 14.2.12 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%, δηλαδή ποτέ με την πολιτική σας, γιατί η πολιτική ύφεσης θα αυξάνει την ανεργία και όχι ότι την μειώνει κάτω από 10% αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας. Ιδού τα έργα σας.
Που πάει η Ελλάδα; Η Ελλάδα της εργασίας πάει σε χειρότερες μέρες απ’ αυτές που περνάει η Βουλγαρία. Εκεί πάει η Ελλάδα. Μέγα το κατόρθωμα. Αυτή είναι η διέξοδος που επιφυλάσσετε από τη σημερινή κρίση; Μπορεί να υπάρξει ποτέ διέξοδος από τη σημερινή κρίση, όταν βυθίζετε τη χώρα σε απέραντη ύφεση;
Μας λέτε ότι γλυτώσατε τη χώρα από την πτώχευση. Γλυτώσατε τη χώρα από την πτώχευση! Χθες δεν ακούσατε τι είπε η Standard and Poor’s; Επιλεκτική πτώχευση η χώρα. Αυτό είπε η Standard and Poor’s, όχι εμείς. Επιλεκτική πτώχευση. Ο ελληνικός λαός ήδη έχει πτωχεύσει και κλιμακώνεται η πτώχευσή του και σε λίγο με την πολιτική σας θα οδηγήσετε και σε ανεξέλεγκτη πτώχευση.
Επομένως χρησιμοποιείτε τον μπαμπούλα της πτώχευσης μόνο και μόνο για να δικαιολογήσετε την εξαθλίωση, τη φτώχεια και τελικά την ανεξέλεγκτη πτώχευση της χώρας.
Και βεβαίως χρησιμοποιείτε και τον μπαμπούλα της εξόδου από την ευρωζώνη. Σας το έχω πει χίλιες φορές. Θα το πω άλλη μια φορά. …
Γιατί μπήκαμε στην ευρωζώνη; Αυτοί που τη βάλανε και όταν τη βάλανε και όπως τη βάλανε. Γιατί μπήκαμε; Για να εκφοβίζετε τον ελληνικό λαό και οι δυο σας ότι αν δεν κάνετε αυτά τα οποία επιχειρούμε τώρα, δηλαδή να διαλύσουμε την κοινωνία, τότε αν δεν τα κάνετε αυτά κινδυνεύουμε να φύγουμε από την ευρωζώνη; Δηλαδή μπήκατε για να εκβιάζετε τον ελληνικό λαό ή για να βελτιώσετε τη ζωή του; Εδώ θέλουμε μια απάντηση.
Διότι στο τέλος, στο όνομα αυτού του εκβιασμού, δε θα μείνει τίποτα όρθιο σε αυτή τη χώρα. Και η Ελλάδα μεν θα είναι στην ευρωζώνη αλλά από κάτω θα υπάρχει έρημο τοπίο, μια ρημαγμένη χώρα, ερείπια. Αυτή είναι η πολιτική σας και αυτά είναι τα έργα σας. Κύριες συντάξεις και επικουρικές συντάξεις κατακρεουργούνται με το νομοσχέδιο κυριολεκτικά. Και δεν μας λέτε αν περιορίζετε τις συντάξεις –είναι η τέταρτη μείωση των συντάξεων– και δεν ξέρω πόσες θα ακολουθήσουν. Που θα τις πάτε τις συντάξεις; Επικουρικές συντάξεις των 250 ευρώ τις κατακρεουργείτε. Είναι δυνατόν;
Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Πως θα προγραμματίσουν τη ζωή τους; Ποια προοπτική θα έχουν; Ποιο μέλλον; Κανένα απολύτως μέλλον.
Και πάτε με τροπολογία να ανακεφαλαιοποιήσετε τις τράπεζες. Τα ασφαλιστικά ταμεία τα ληστεύετε κυριολεκτικά, παίρνετε τα αποθεματικά τους, τα κουρεύετε 50% και λέτε ότι θα τους δώσετε ακίνητη περιουσία προς αντικατάσταση –έλεος δεν το πιστεύει κανείς και ξέρει ότι αυτό το επιχείρημα είναι διάτρητο, ένα άλλοθι– και στις τράπεζες όμως σπεύδετε να τις ανακεφαλαιοποιήσετε με 50 δις. Ξέρετε πόσο είναι τα 50 δις περίπου το ¼ του Α.Ε.Π. Λεφτά δεν υπάρχουν αλλά δανεικά βρίσκονται για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.
Και τι κάνετε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Αντί να πάρετε τις τράπεζες για έναν άλλο έλεγχο και να ασκήσετε μια διαφορετική πολιτική, δεν μπορείτε να την ασκήσετε φυσικά, αλλά έτσι έπρεπε να γίνει, δίνετε τα 50 δις και τον έλεγχο των τραπεζών τον κρατάνε οι τραπεζίτες. Και για τα μάτια του κόσμου λέτε για κάποιες αποφάσεις αλλαγές καταστατικού, θα μπορεί να παίζει ρόλο το δημόσιο. Με 50 δις θα παίζει κάποιο ρόλο σε κάποιες αποφάσεις. Τον έλεγχο πάλι οι τραπεζίτες. Οι αναξιοπαθούσες τράπεζες. Όταν βγάζανε κέρδη, τα κέρδη ήταν δικά τους και των μετόχων τους. Τώρα που υπάρχει προβλήματα κανείς δε βάζει το χέρι στην τσέπη. Το χέρι στην τσέπη θα το βάλει ο φορολογούμενος που του κλέβουμε τη σύνταξη. Που του κλέβουμε το μισθό. Που του κλέβουμε τον κατώτατο μισθό και τον πάμε στα 200 και 300 ευρώ. Αυτός θα πληρώσει τη νύφη.
Και δεν μου λέτε αυτή η πολιτική, απλώς και μόνο είναι άδικη; Αυτή η πολιτική δεν είναι σκανδαλώδης; Αυτή η πολιτική δεν επισύρει τεράστιες ιστορικές πολιτικές ευθύνες και όχι μόνο;
Τι κάνετε με την ΕΛ.ΣΤΑΤ; Εκχωρείτε τα πάντα στον πρόεδρο. Ένα πρόσωπο θα καθορίζει τα πάντα. Με ευθύνη του θα δίνονται οι στατιστικές. Δεν υπάρχει συλλογικό όργανο. Τι σας εμποδίζει ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα παίζει ρόλο στην ΕΛ.ΣΤΑΤ και θα υπάρχει μια συλλογικότερη επεξεργασία; Γιατί αυτό το συγκεντρωτικό μονοπρόσωπο. Και όταν το πρόσωπο το κεντρικό είναι ποιος; Ένα στέλεχος του ΔΝΤ. Δηλαδή παραδίδετε την ΕΛ.ΣΤΑΤ στο Δ.Ν.Τ. Και το θέμα είναι ότι επικαλείστε ότι σας το επιβάλλουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεγάλο λάθος. Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό, από κανέναν κανονισμό, τουλάχιστον γι’ αυτό το θέμα ότι πρέπει ο πρόεδρος να είναι δικτάτορας στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. Από πουθενά δεν προκύπτει μια τέτοια διάταξη. Γιατί επομένως επιχειρείτε αυτού του είδους τη μεθόδευση με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.;
Γιατί βάζετε τον πρωθυπουργό να υπογράψει τα στατιστικά στοιχεία; Πού ακούστηκε αυτό; Θα το κάνει κανένας άλλος αρχηγός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ευρωζώνης; Θα υπογράψει την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων; Τι θέλετε να αποφύγετε με αυτού του είδους την υπογραφή; Και που ξέρει ο κ. Παπαδήμος αν είναι έγκυρα τα στοιχεία ή όχι; Πως θα τα υπογράψει; Αυτό εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά. Γιατί θέλετε να το κάνετε; Τα ερευνητικά κέντρα γιατί τα μεταχειρίζεστε με αυτό τον τρόπο;
Έχουμε μια κατάσταση πάρα πολύ δυσχερή για τη χώρα. Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι η χώρα υστερεί όσον αφορά την παραγωγική της ανάπτυξη, την αυτόνομη ανάπτυξη. Και ερχόσαστε τα ερευνητικά κέντρα σχεδόν με μια μονοκονδυλιά να τα διαλύσετε, χωρίς διάλογο, χωρίς συζήτηση; Γιατί το κάνετε αυτό;. Και να περικόψετε δραστικά την επιχορήγησή τους; Δηλαδή στην ουσία βάζετε ταφόπλακα στην έρευνα στην Ελλάδα. Αλλά χωρίς έρευνα καμία χώρα δεν μπορεί να ανοίξει δρόμους οποιοδήποτε σύστημα και αν επιλέξει.
Αυτά όμως είναι οι δικές σας πράξεις, οι δικές σας λογικές. Αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Υπάρχει διαφορετική επιλογή για τη χώρα. Υπάρχει διαφορετική προοπτική. Η χώρα αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό το δρόμο που ο λαός να φτωχαίνει για να πληρώνονται οι πιστωτές. Το χρέος αυτό το οποίο είναι ένα άδικο χρέος με δική σας ευθύνη συσσωρευμένο αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός.
Η χώρα θέλει δυο ανάσες. Μια ανάσα που μπορεί να προκύψει τουλάχιστον από τη διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους το οποίο είναι άκρως ρεαλιστικό αίτημα και άκρως ρεαλιστική κατεύθυνση και προοπτική και από την άλλη η χώρα θέλει ζώνες προστασίας ώστε να μπορέσει να αναπτύξει διαφορετικές πολιτικές. Δε λέω ότι και τα δυο αυτά μέτρα είναι ικανά να ανοίξουν θετικούς δρόμους, αλλά χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει μια προσπάθεια αναστήλωσης, αναγέννησης – αναστήλωσης και αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα. Οι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αλλά όμως χρειάζονται μεγάλες πολιτικές ανατροπές για να μπορέσουν να ανοίξουν τέτοιοι καινούργιοι προοδευτικοί και σοσιαλιστικοί δρόμοι για τη χώρα. Θα ανοίξουν όμως και πολύ γρήγορα».