Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τελευταίο χειροκρότημα για τον Θύμιο Καρακατσάνη

Πλήθος συναδέλφων και θαυμαστών της τέχνης του αποχαιρέτησαν χθες με ένα θερμό τελευταίο χειροκρότημα τον Θύμιο Καρακατσάνη, που πέθανε το Σάββατο μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο, παρά την εκφρασμένη επιθυμία των συγγενών η κηδεία του να πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. Και θα ήταν αδύνατο να γίνει διαφορετικά, αφού επρόκειτο για έναν γνήσια λαϊκό ηθοποιό, που το κοινό τον περιέβαλλε αφειδώλευτα με την αγάπη του. Έτσι, με ένα χειροκρότημα και χωρίς επικήδειους, όπως ήθελε κι ο ίδιος, κηδεύτηκε χτες στο νεκροταφείο Παιανίας.

Ο Θύμιος Καρακατσάνης γεννήθηκε το 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης, πλάι στον Κάρολο Κουν. Ο πρώτος του σημαντικός ρόλος ήταν αυτός του λοχαγού των πυροσβεστών, στη Φαλακρή τραγουδίστρια του Ιονέσκο, το 1961, ενώ συμμετείχε ως Κινησίας στη δεύτερη παρουσίαση της ιστορικής παράστασης των Ορνίθων, το 1962. Σύντομα θα αποτελέσει βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και θα αναδειχθεί σε κατεξοχήν "αριστοφανικό" ηθοποιό, ενώ αργότερα θα δουλέψει στο ελεύθερο θέατρο, ως ηθοποιός, αλλά και ως σκηνοθέτης. Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν την περίοδο 2008-10 στον Θάνατο του εμποράκου του Άρθουρ Μίλερ, μαζί με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου. Στον κινηματογράφο οι εμφανίσεις του υπήρξαν σπάνιες, με τελευταία αυτή στο Καραβάν σεράι (1986) του Τάσου Ψαρά.

Συλλυπητήρια μηνύματα

"Άοκνο εργάτη της θεατρικής σκηνής, ηθοποιό μέγιστο με την πραγματική έννοια του όρου" χαρακτήρισε το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ, με ανακοίνωσή του, τον Θ. Καρακατσάνη. "Ταλέντο δαιμονικό, ερμήνευσε άπειρους ρόλους με το δικό του προσωπικό και μοναδικό σκηνικό τρόπο. Ζωντάνεψε χαρακτήρες και έδωσε αξία ακόμα και στον πιο μικρό ρόλο. Φώτισε τους ρόλους από γωνίες θεατρικά ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες", συνεχίζει, σημειώνοντας πως η "μανία του για δημιουργία πάνω στην σκηνή και στις πιο δύσκολες ώρες του και η εξαιρετική μοναδική επαφή του με τους θεατές" αποτελούν παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.

Ακόμη τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν με ανακοινώσεις τους ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο αναπληρωτής του αρμόδιος για τον Πολιτισμό Κ. Τζαβάρας, το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Δημαράς, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος, το Γραφείο Τύπου του ΑΚΕΛ, καθώς και το ΚΘΒΕ.