Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία σκληρή μνημονιακή κυβέρνηση. Το κυβερνητικό σχήμα που ζήτησε από εμάς ψήφο εμπιστοσύνης συνειδητά θα συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική για την τεράστια πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Θα συνεχίσει την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων με μοναδικό στόχο την προάσπιση της κερδοφορίας και των προνομίων των οικονομικά ισχυρών. Η νεολαία δεν έχει να περιμένει τίποτα από μία κυβέρνηση που ως πολιτική της έχει την διάλυση των πραγματικών αναγκών της και των ονείρων της.

Κεντρικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης αποτελεί το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης και το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών όπως τα ονομάζουν. Τα οποία σημαίνουν πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Και επειδή σε αυτή την χώρα δεν είμαστε όλοι λωτοφάγοι, δεν ξεχνάμε πως αυτή την πολιτική την υπηρετούνε χρόνια, πολύ πριν ξεκινήσει η κρίση. Με το μνημόνιο και την κρίση βρήκανε την χρυσή ευκαιρία να διαλύσουν ότι είχαν κρατήσει όρθιο οι αγώνες την κοινωνίας. Τα αποτελέσματα είναι πλέον φανερά σε όλους. Οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο και αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς δεν χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να φτάσουν το ενάμιση εκατομμύριο.

Ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει ανασφάλιστος, και η πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας είναι υπό καθεστώς επισφάλειας. Μέχρι τέλους του 2012, 8 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα εργάζονται με ατομική σύμβαση. Κάτι που συνεπάγεται περαιτέρω μείωση μισθού, από μείον 20% έως μείον 48%. Η κατάσταση για τους νέους εργαζόμενους είναι ακόμα χειρότερη. Η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία έχει ξεπεράσει το 50%. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι βουλιάζουν καθημερινά στην απόγνωση και την απελπισία, ή επιλέγουν την λύση της μετανάστευσης. Η κατάσταση όμως ακόμα και για αυτούς που καταφέρνουν μέσα από τις δυσκολίες να βρούνε μία δουλειά είναι οριακά καλύτερη. Ελαστικά ωράρια, ανασφάλιστη εργασία, εργοδοτική τρομοκρατία, αποτελούν την καθημερινότητα χιλιάδων νέων που καταφέρνουν να βρουν μία ή περισσότερες δουλειές του ποδαριού.

Είναι οι ίδιοι αυτοί που μειώσανε το βασικό μισθό 32% και ζητάνε από τους νέους ανθρώπους να δουλεύουν για τετρακόσια ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί όλοι ξέρουν πως όταν τα τετρακόσια ευρώ είναι το νόμιμο όριο, στην αγορά η πραγματική ταρίφα είναι τα τριακόσια και τα διακόσια ευρώ. Έχουνε δημιουργήσει εργαζόμενους που δουλεύουν για δυόμιση ευρώ την ώρα. Έχουνε το θράσος, ακόμα και τα ψίχουλα που προεκλογικά τάζανε για επαναδιαπραγμάτευση της μνημονιακής κόλασης, σήμερα να λένε πως δεν μπορούνε να τα διεκδικήσουν γιατί έχει εκτροχιαστεί η εφαρμογή του προγράμματος. Να είναι σίγουροι ότι η κοινωνία δεν πρόκειται να τους δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και ότι λίαν συντόμως θα καταλάβουν και αυτοί που σήμερα κάνουν πως δεν έχουν κατανοήσει τι συμβαίνει, ποιός πραγματικά έχει εκτροχιαστεί σε αυτή την χώρα.

Ούτε από τους εργαζόμενους, ούτε από τους ανέργους, ούτε από τους νέους μπορούνε να περιμένουν στήριξη, όχι γιατί το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, αλλά γιατί το υπενθυμίζει καθημερινά η πραγματικότητα που αυτοί βιώνουν. Δεν μπορείς να ζητάς υποστήριξη από έναν άνθρωπο που τον έχεις βάλει εκ περιτροπής να δουλεύει μία φορά την βδομάδα, κάνοντας δηλαδή τέσσερα μεροκάματα τον μήνα. Και επειδή είμαστε σίγουροι ότι οι κύριοι της κυβέρνησης δεν έχουν εικόνα τι σημαίνει τέσσερα μεροκάματα τον μήνα, γιατί δεν είναι αυτός ο κόσμος τους, ο δικός τους κόσμος είναι οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι off shore, τους ενημερώνουμε ότι τέσσερα μεροκάματα τον μήνα σημαίνει λιγότερα και από τα τριακόσια εξήντα ευρώ του αστείου επιδόματος ανεργίας που δίνουν.

Σας ευχαριστούμε πολύ κύριοι της κυβέρνησης, αλλά δεν θα πάρουμε. Η δική μας δέσμευση είναι δέσμευση απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του. Στους μεγάλους αγώνες που δύο χρόνια τώρα έχει δώσει για την ανατροπή της πολιτικής σας. Στους μεγάλους αγώνες που θα συνεχίσει να δίνει το επόμενο διάστημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών του. Οι δικές μας προτάσεις, το δικό μας πρόγραμμα στηρίζεται σε άλλα κριτήρια, σε άλλη λογική και σε άλλες προτεραιότητες. Στηρίζεται στην αξιοπρέπεια, στην αλληλεγγύη και στην δημοκρατία. Στηρίζεται στην υπεράσπιση των αναγκών της τεράστιας πλειοψηφίας της κοινωνίας, των νέων, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων. Αυτές τις ανάγκες υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αυτές τις θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε.

Κώστας Μπάρκας

Βουλευτής Πρεβέζης ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ