Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Από την ομιλια του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Μπροστά μας έχουμε μια σκληρή εκλογική μάχη. Τη μάχη των Ευρωεκλογών. Και αυτή τη μάχη πρέπει να τη δούμε σα μια μεγάλη ευκαιρία που έρχεται μπροστά μας. Αν η ριζοσπαστική αριστερά πετύχει ένα μεγάλο αποτέλεσμα, πολλά πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν στο πολιτικό σκηνικό. Και η μάχη μας για την υπεράσπιση της κοινωνίας και για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, θα μπορεί να δοθεί από καλύτερες θέσεις και με ακόμα καλύτερους όρους,

Στην πορεία αυτή, το κόμμα έχει εξοπλιστεί όχι μόνο με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η συμμετοχή μας σχεδόν σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα το τελευταίο διάστημα, αλλά και με το πρόγραμμά μας, το οποίο ψηφίστηκε από μια μεγάλη πλειοψηφία στο τελευταίο μας διαρκές συνέδριο.

Με τις αποφάσεις του Συνεδρίου αλλά και με την πρόσφατη επιλογή των μελών μας σε μια πλατιά δημοκρατική διαδικασία που ενεργοποίησε χιλιάδες μέλη μας και απέδειξε πόσο μπροστά είμαστε σε σχέση με τα άλλα κόμματα, θα βαδίζουμε προς τις Ευρωεκλογές, μέσα από το συμμαχικό σχήμα των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη αυτή θα δοθεί τόσο στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο των θέσεων για μια άλλη Ευρώπη. Η κριτική μας στις σημερινές δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική στρατηγική που προωθούν τα όργανά της και στο κοινωνικό της έλλειμμα πρέπει να ενισχύει το όραμά μας για μια δημοκρατική κοινωνική Ευρώπη. Μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μια Ευρώπη των λαών.

Στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι προγραμματικές μας επεξεργασίες και το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η εκλογική πλατφόρμα του ΚΕΑ, ώστε να διαμορφώσουμε μια Εκλογική Διακήρυξη που θα καλύπτει το σύνολο των ευαισθησιών, αλλά και των αποχρώσεων τόσο εντός του ΣΥΝ, όσο και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να μεταδώσουμε παντού το μήνυμα ότι κάθε βήμα ενίσχυσης της Αριστεράς είναι κέρδος για την έκβαση των κοινωνικών αγώνων. Των αγώνων που το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν σε κάθε μέτωπο, από τους εργασιακούς χώρους και τα πανεπιστήμια μέχρι τις γειτονιές και από την πιο απομακρυσμένη περιφέρεια μέχρι τις διεθνείς κινητοποιήσεις. Και ότι αυτοί οι κοινωνικοί αγώνες αποτελούν την πιο βασική προϋπόθεση για έξοδο από την οικονομική κρίση.

Από την άλλη όμως, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε τις ρεαλιστικές αλλά και τολμηρές μας προτάσεις, για μια θετική διέξοδο από την κρίση. Να μην περιοριστούμε στις δυσοίωνες διαπιστώσεις και στις αυτονόητες καταστροφικές περιγραφές όσον αφορά στις επιπτώσεις των ν/φ πολιτικών. Να εισάγουμε ένα στοιχείο λελογισμένης αισιοδοξίας στο λόγο μας. Να επενδύσουμε στη διέξοδο και όχι στο βάθεμα της κρίσης.

Άλλωστε, αν για κάτι σήμερα γίνεται επιτακτική και αναγκαία η στροφή στα αριστερά που εμείς προτείνουμε, είναι γιατί είναι η μόνη ρεαλιστική στρατηγική που επενδύει στην θετική διέξοδο.

Δεν θέλω να κοινοτοπήσω, μιλώντας για την ανάγκη να δώσουμε την μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Θα πω όμως ότι αυτή τη στιγμή οφείλουμε όλες και όλοι να δείξουμε την μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια και ενεργητικότητα. Να βγούμε από την Κουμουνδούρου και να ανοιχτούμε στον κόσμο, αξιοποιώντας όλο το δυναμικό μας και προβάλλοντας με κάθε τρόπο τις προγραμματικές μας θέσεις.

Πιστέψτε με, ο κόσμος διψάει να ακούσει κάτι από την Αριστερά και είναι πολύ θυμωμένος μαζί μας γιατί οι προσδοκίες του από μας είναι πολύ μεγαλύτερες από μια εικόνα εσωκομματικών αντιπαραθέσεων που δίνουμε το τελευταίο διάστημα.

Οφείλουμε, λοιπόν, να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες που σημαντικά τμήματα νεολαίας και πολιτών έχουν τα τελευταία χρόνια εναποθέσει στο κόμμα μας και στις προοπτικές του.

Και αυτό αφορά και όσους ποθούν και αγωνίζονται για τη συσπείρωση και την κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς και τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες που έχουν τις αναφορές του στον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο, αλλά και σημαντικά τμήματα της νέας γενιάς.

Να βρεθούμε κοντά στις αγωνίες τους, στις ανασφάλειές τους, αλλά και στις προσπάθειες τους να αλλάξουν τα πράγματα.

Και αυτή τη δύσκολη μάχη που έχουμε μπροστά μας να τη δώσουμε όλες και όλοι μαζί.

Φέρνοντας ολοένα και περσότερους εργαζόμενους, νέους, αδύναμους της κοινωνίας πιο κοντά στο πολιτικό μας σχέδιο. Δουλεύοντας για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και για την συγκρότηση μιας μεγάλης και ισχυρής αριστεράς.

Και αυτό με σεβασμό στην διαφωνία και στις διαφορετικές απόψεις, αλλά και με πίστη στην ενότητα και στην εξωστρεφή δράση και με φροντίδα για την δημόσια εικόνα του κόμματος να δώσουμε τη μάχη έχοντας βάλει τον πήχη ψηλά και να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Και είναι συνειδητή επιλογή να βάλουμε το πήχη ψηλά. Δεν αγνοούμε τη σημερινές δυσκολίες και τις αλλαγές που προκαλεί η κρίση και στο τρόπο σκέψης και στη συνείδηση του κόσμου. Όμως είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε τις προβλέψεις και να καλύψουμε το στόχο όχι μόνο για 3, αλλά και 4 Ευρωβουλευτές. Για μια ακόμα πιο αντιπροσωπευτική και πλουραλιστική εκπροσώπηση των δυνάμεων μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Προτείνω λοιπόν να αποφασίσουμε τη συγκρότηση εκλογικής επιτροπής για τη μάχη των ευρωεκλογών που πέρα από τον πρώτο πυρήνα που έχει αποφασιστεί από την ΠΓ να συμπεριλάβει και τον Αλέκο τον Αλαβάνο, και τον Φώτη τον Κουβέλη και τον Νίκο τον Χουντή και τον Δημήτρη τον Παπαδημούλη και της οποίας τον συντονισμό προτίθεμαι να αναλάβω.

Και με τη προσθήκη συντρόφων και συντροφισσών και από τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο κέντρο συντονισμού της εκλογικής μάχης για να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: