Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μας επιτρέψετε να μη συμμεριστούμε καθόλου την αισιοδοξία που εξέπεμψε η αισιοδοξία του κυρίου Πρωθυπουργού, σε σχέση με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Άποψή μας είναι ότι οι ηγέτες των χωρών-κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να δώσουν μια ουσιαστική και ριζική λύση στην κρίση του χρέους που δεν αντιμετωπίζει μονάχα η Ελλάδα, συνολικά η ευρωζώνη, οι χώρες της περιφέρειας και πολύ γρήγορα θα αντιμετωπίζουν και οι χώρες του κέντρου της ευρωζώνης.

Αποφάσισαν στην πραγματικότητα να μην αποφασίσουν, περί αυτού πρόκειται. Είναι σαν να έχουμε έναν εκρηκτικό μηχανισμό συνδεδεμένο με χρονοδιακόπτη και αυτοί αντί να τον απασφαλίζουν, ανανεώνουν το χρόνο και ταυτόχρονα αυξάνουν και την εκρηκτική ύλη. Αποφάσισαν να βαθύνουν την κρίση και στην πραγματικότητα να μεταθέσουν την επικείμενη χρεοκοπία –ελεγχόμενη τη θέλουν για να πάρουν τα λεφτά τους από τη χώρα μας- πέρα από το 2014 που είχε προδιαγραφεί.

Χωρίς δομικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, καμία επιμήκυνση, κανένας δανεισμός, καμία μικροαλλαγή των όρων του υπάρχοντος δανεισμού δεν πρόκειται να σταματήσει την κρίση.

Θέλω όμως πολύ επιγραμματικά διότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά λίγος για να μπορέσει κανείς να αναλύσει τις εξελίξεις αυτές, να αναφερθώ και στη σπουδή του Πρωθυπουργού να αντιμετωπίζει με όρους επικοινωνιακής πολιτικής μια επικείμενη εθνική και κοινωνική καταστροφή. Και αυτό δεν συνάδει με την κρισιμότητα της στιγμής. Τι είδους επιτυχία τόσο μεγάλη για να πανηγυρίζουμε ήταν αυτή της επιμήκυνσης και βεβαίως της δυνατότητας επαναδανεισμού μετά το 2013 που ούτως ή άλλως είχε προαναγγελθεί και από τον κ. Στρος Καν από τον Δεκέμβρη και είχε μπει και στις αποφάσεις του ECOFIN τον Δεκέμβρη; Χωρίς την επιμήκυνση αυτή, η χώρα μας αναγκαστικά θα οδηγείτο σε στάση πληρωμών μετά το 2013. Διότι θα ήταν αναγκασμένη μέσα σε δυο χρόνια το ʼ14 και ʼ15 να αποπληρώσει το σύνολο του δανείου των 110 δισ. μαζί με ένα πολύ μεγάλο εύρος ομολόγων που θα λήξουν το ʼ14-ʼ15 από το συνολικό χρέος, το οποίο το ξεχνάμε των 300 δισ.

Το ίδιο ισχύει και με τη δυνατότητα αγοράς νέων ελληνικών ομολόγων από το EFSF μετά το 2013, από τον μηχανισμό που σημαίνει και στην πραγματικότητα ομολογία ότι το 2013 δεν θα είμαστε σε θέση να βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε, άρα τι θα κάνουμε; Θα δανειστούμε ξανά επιπλέον των 110 δισ.

Και όλα αυτά σημαίνουν ταυτόχρονα ότι το μνημόνιο το οποίο πριν από 10 μήνες μας το παρουσιάζατε ως σωτηρία απέναντι στη χρεοκοπία που θα διαρκούσε τρία χρόνια, θα είναι σε διάρκεια τουλάχιστον ως το 2023.

Πανηγυρίζετε κύριε Πρωθυπουργέ, για τα 6 δις. που κερδίσαμε υποτίθεται από την επιμήκυνση. Και εδώ αυτού του είδους οι αλχημείες δεν είναι σοβαρές. Διότι τα 6 δις. τα βγάζετε κάνοντας έναν υπολογισμό σε αυτά που υποτίθεται ότι θα πληρώναμε αν είχαμε εξασφαλίσει την επιμήκυνση στα 10 χρόνια και είχαμε το επιτόκιο 5,2. Γιατί δεν λέτε συνολικά την αύξηση του ποσού που έχουμε να αποπληρώσουμε σε τόκους απʼ αυτή την επιμήκυνση;

Στην πραγματικότητα κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης για να πείτε ότι κερδίσαμε θα έπρεπε να είχαμε κατακτήσει κάτι το οποίο δεν ήθελαν να μας δώσουν. Κερδίζω σε μια διαπραγμάτευση σημαίνει ότι αποσπώ από τον αντίπαλο μέρος, κάτι που εκείνος δεν έχει συμφέρον να δώσει. Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι δεν κερδίσαμε τίποτα ό,τι πήραμε θα μας το έδιναν και να μη το ζητάγαμε, προκειμένου να εξασφαλίσουν τουλάχιστον ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους τόσο γρήγορα.

Και έρχομαι στο πιο ουσιαστικό ζήτημα. Το περίφημο πακέτο το οποίο λέγατε μετά τις συναντήσεις μας, την προηγούμενη εβδομάδα και ειρήσθω εν παρόδω αυτή τη σκλήρυνση της στάσης σας απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες κράτησε μόνο λίγα 24ωρα. Είχαμε εμείς την αίσθηση -αν και είναι πολύ προβλεπόμενες οι κινήσεις σας πια- ότι θα κρατήσετε μια για τα μάτια του κόσμου σκληρή στάση μέχρι τις 25 του Μάρτη, εσείς δεν την κρατήσατε παρά μονάχα δυο, τρία 24ωρα.

Γιατί οι Ιρλανδοί δεν ενέδωσαν από τις 11 του μηνός και τους εγκαλείτε μάλιστα γιʼ αυτό; Γιατί δεν ενέδωσαν να συνυπογράψουν και αυτοί να πουν ότι θα ψηφίσουν το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, το σύμφωνο για το ευρώ; Αγνοείτε βεβαίως -και τους εγκαλείτε- ότι οι Ιρλανδοί το επιτόκιο που δήθεν εμείς κερδίσαμε θα το είχαν ότι ώρα ήθελαν, δεν το έκαναν ακριβώς γιατί δεν βιάστηκαν να παραδοθούν άνευ όρων όπως βιαστήκατε εσείς.

Και έρχομαι στο σκληρό πακέτο. Το πακέτο το οποίο έρχεται ως παρελκόμενο αυτής της συμφωνίας είναι τόσο σκληρό που ο ελληνικός λαός οφείλει να το γνωρίζει. Πρόκειται για νέα μέτρα, σκληρά μέτρα, πρόκειται για το τέλος της διαπραγμάτευσης, διότι το σύμφωνο για το ευρώ πια θα τελειώσει την πολιτική διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι δεν θα υπάρχει ούτε το δικαίωμα του βέτο σε ζητήματα κρίσιμης σημασίας για την οικονομική πολιτική, πρόκειται για 25 δισ. μέχρι το 2015 όταν μέχρι στιγμής έχουμε μέτρα μόλις 8 δισ. και έχουμε στενάξει και γονατίσει, πρόκειται για 4 δισ. επιπλέον μέτρα μέσα στο 2011 γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός και πρόκειται για 50 δισ. αξιοποίηση λέτε τώρα, αλλά θέλω μια ειλικρινή απάντηση που θα βρείτε 50 δισ. αν δεν πουλήσετε δημόσια γη, δημόσια περιουσία, διότι έχετε δεσμευθεί ότι δεν θα το κάνετε και που θα βρείτε 50 δισ. χωρίς αξιοποίηση ορυκτού και ενεργειακού πλούτου.

Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης, υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας. Δεν δικαιούστε να πανηγυρίζετε, είναι ύβρις όταν έχουμε μια εθνική τραγωδία μπροστά μας και δεν δικαιούστε να μη λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό γιατί πρόκειται να πληρώσει. Και κυρίως δεν δικαιούσθε να παίρνετε επιλογές που τόσο ηθικά όσο και χρονικά υπερβαίνουν τα όρια της εντολής που πριν από 1,5 χρόνο λάβατε από τον ελληνικό λαό.

Διότι ο ελληνικός λαός δεν γνώριζε βεβαίως πριν 15 μήνες τι τον περίμενε, γνωρίζει όμως σήμερα και σεις οφείλετε να ζητήσετε τουλάχιστον την κρίση του για επιλογές που αφορούν όχι εμάς εδώ, τα παιδιά μας, ενδεχομένως και τα εγγόνια μας».