Τις επιπτώσεις του "Καλλικράτη" στις κοινωνικές δαπάνες επισημαίνει ο Γ. Παπαδημητρίου, υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με την κίνηση "ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο" ("Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο για την Ήπειρο") σε συνέντευξή του στην "Αυγή". Παράλληλα, σημειώνει την απολίτικη ατζέντα που προσπαθούν να επιβάλουν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και θίγει το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου στην Θεσπρωτία. Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Γ. Παπαδημητρίου στο ζήτημα της προστασίας του υδάτινου πλούτου της Ηπείρου, την πιο πλούσιας σε νερό Περιφέρειας της Ελλάδας.
Αν δεν αντιδράσουμε, ο Μεσαίωνας είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε
* Πώς εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία στην Ήπειρο;
Οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. προσπαθούν να επιβάλουν μια απολίτικη ατζέντα και να εμφανιστούν ως οι ικανότεροι διαχειριστές προβλημάτων. Είτε πρόκειται για τους τίτλους των παρατάξεών τους, όπως ο τουριστικού τύπου «Ήπειρος, τόπος να ζεις» ή ο στερούμενος κάθε έμπρακτης επιβεβαίωσης «Αξιοβίωτη ανάπτυξη» είτε για την επιμονή σε έργα και μελέτες είτε για τη ρητορεία για «καλάθια ποιοτικών ηπειρωτικών προϊόντων» και για ντόπιες ράτσες προβάτων, ο στόχος είναι η εξαφάνιση κάθε αναφοράς σε κοινωνικές συγκρούσεις και αντιτιθέμενα συμφέροντα για το μέλλον της Ηπείρου.
Αυτό βέβαια συμβαδίζει με μια σφοδρή σύγκρουση «επί του προσωπικού», που τροφοδοτήθηκε από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για δραστηριότητες του επικεφαλής της παράταξης της Ν.Δ. ασυμβίβαστες με την ιδιότητά του ως νομάρχη. Πάντως, παρά το κλίμα πόλωσης, και οι δύο παρατάξεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα συσπείρωσης.
* Και η αριστερά;
Αν εξαιρέσει κανείς τη νεόκοπη συμμαχία Δημοκρατικής Αριστεράς - Πρασίνων, που προσπαθεί να περιορίσει τη σημασία του Μνημονίου, και εμείς και οι άλλες δύο παρατάξεις της αριστεράς (του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αναδεικνύουμε τον κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών, των πρώτων μετά από την επιβολή του Μνημονίου. Το ζήτημα είναι, αν αυτή η επιλογή σημαίνει εγκατάλειψη κάθε προγραμματικού λόγου για την Περιφέρεια ή αν, όπως κάνουμε στο «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», χρειάζεται να μιλήσουμε συγκεκριμένα και να επεξεργαστούμε, αν όχι ακόμη ένα πλήρες πρότυπο τουλάχιστον εναλλακτικές όψεις κοινωνικής οργάνωσης και ανάπτυξης, σε αλληλεπίδραση με τα κινήματα ενεργών πολιτών και τις επεξεργασίες τους.
* Συμμερίζονται οι πολίτες της Ηπείρου την έμφαση στην απόκρουση του Μνημονίου;
Η ορθότητα αυτής της επιλογής και της ανάγκης μιας κεντρικής μάχης ενάντια στο Μνημόνιο και ενάντια στις πολιτικές σε βάρος των εργαζόμενων και υπέρ του κεφαλαίου επιβεβαιώνεται καθημερινά στις περιοδείες μας, τόσο από την οργή και την απόγνωση των πολιτών όσο και από την εικόνα αποσύνθεσης που εμφανίζουν η Αυτοδιοίκηση και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνικές δομές και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, πληθώρα συνταξιοδοτήσεων, απλήρωτοι συμβασιούχοι για πολλούς μήνες, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας. Η εφαρμογή του "Καλλικράτη" και οι προβλεπόμενες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες εγκυμονούν ακόμα χειρότερες μέρες. Αν δεν αντιδράσουμε, ο Μεσαίωνας είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε.
* Πέρα από το Μνημόνιο, υπάρχει μια ατζέντα προβλημάτων της Ηπείρου που αναδεικνύετε και ποιό είναι το περιεχόμενό της;
Από το άδηλο μέλλον της κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και από τα μέτωπα της εκπαίδευσης μέχρι την κατασκευή του νοσοκομείου Πρέβεζας με ΣΔΙΤ, η αντίθεση ανάμεσα στα συλλογικά, δημόσια αγαθά και την ιδιωτική κερδοσκοπία διαπερνά σαν κόκκινο νήμα όλα τα κρίσιμα προβλήματα της Ηπείρου. Για μας ένα πολύ κρίσιμο θέμα είναι η προστασία του υδάτινου πλούτου της Περιφέρειας, της πιο βροχερής, αλλά και πιο πλούσιας σε νερό της Ελλάδας.
Στο πρόσφατο παρελθόν δώσαμε σκληρούς αγώνες για την αποτροπή των καταστροφικών φραγμάτων στα ποτάμια μας και κυρίως στον Άραχθο, σήμερα χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας στη λεηλασία του υπόγειου υδάτινου πλούτου. Ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εμφιάλωσης τα δύο-τρία τελευταία χρόνια έχουν δεκαπλασιάσει (!) τις αντλούμενες ποσότητες έναντι ευτελούς πάντοτε αντιτίμου, τα δημόσια δίκτυα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που τροφοδοτούνται από τους ίδιους υδροφόρους ορίζοντες, εμφανίζουν προβλήματα το καλοκαίρι και το τοπικό σύστημα εξουσίας σχεδιάζει μεγαλεπήβολα τεχνικά έργα μεταφοράς νερού από μακριά.
Κρίσιμα θέματα είναι ακόμη η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και η ανάπτυξη δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων σταθερής τροχιάς, η οριακή κατάσταση των οικοσυστημάτων του Αμβρακικού και της Παμβώτιδας, η ερήμωση των ορεινών περιοχών και πολλά ακόμη.
* Πολλή συζήτηση έχει γίνει τελευταία για τον αγωγό φυσικού αερίου και για τη διέλευσή του από την Πέρδικα Θεσπρωτίας. Ποια είναι η θέση σας;
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το φυσικό αέριο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ηπείρου, η πραγματικότητα είναι ότι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας προβλέπει ένα διεθνοποιημένο δίκτυο με τράνζιτ διέλευση του αερίου. Η χωροθέτηση του αγωγού και κυρίως του εργοστασίου συμπίεσης, με τους κινδύνους του, δίπλα στον οικισμό της Πέρδικας, στην καρδιά της ζώνης τουριστικής ανάπτυξης της Θεσπρωτίας, όπως την χαρακτηρίζει και το Χωροταξικό Σχέδιο της Ηπείρου, συνιστά άσκοπη θυσία μιας ολόκληρης περιοχής στον βωμό του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ αθέτησε την προεκλογική του δέσμευση για αποφυγή της συγκεκριμένης ζώνης και αναζήτηση εναλλακτικής λύσης έξω από αυτή. Εμείς θα στηρίξουμε και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου και έξω από αυτό τις κόκκινες γραμμές των κατοίκων της Πέρδικας.
Αντλήθηκε από την Αυγή