Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Εγκύκλιος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Χτίζουμε επιτροπές Αγώνα, παντού


Α. Η Γραμματεία του Συριζα καλεί όλες τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές του Συριζα να προωθήσουν με προτεραιότητα την πολιτική δράση ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα και την απόφαση για συγκρότηση των Επιτροπών Αγώνα κατά του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας. Στη κατεύθυνση αυτή προτείνουμε :
1. Τη σύγκλιση σε κάθε χώρο της συντονιστικής επιτροπής ή της Γ.Σ. του Συριζα, για να σχεδιαστεί η προσπάθεια συγκρότησης Επιτροπής Αγώνα.
2. Την απεύθυνση, με αυτόν το σκοπό στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς της ριζοσπαστικής οικολογίας της «αριστερής» σοσιαλδημοκρατίας(υπό τον όρο της διαφωνίας με την κυβερνητική πολιτική).
3. Τη συγκρότηση της Επιτροπής με την πιο πλατιά και ανοιχτή διαδικασία. Προτεραιότητα στην εμπλοκή τοπικών συνδικαλιστικών δυνάμεων (πχ ΕΛΜΕ περιοχής, Σωματεία νοσοκομείων ,ΟΤΑ, συλλογικότητες εργαζομένων σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, κλπ), αλλά και άλλων κινηματικών συλλογικοτήτων. Η επιτροπή συγκροτείται με συμφωνία τέτοιων φορέων ή προσώπων από αυτούς τους φορείς, και όχι με συμφωνία πολιτικών κομμάτων (πχ Συριζα –Ανταρσύα ή ΚΚΕ μ-λ κλπ)
4. Στις συζητήσεις για τη συγκρότηση των Επιτροπών, οι δυνάμεις του Συριζα συμμετέχουν με «πλαίσιο» τα αιτήματα που διατυπώνει η απόφαση της Γραμματείας. Όμως προσοχή: Δεν τα προτείνουμε ως «όρους» για τη συγκρότηση της Επιτροπής , η οποία επιδιώκουμε να συγκροτηθεί στην πιο πλατιά βάση, ουσιαστικά στη συνεργασία με όλους-ες που θέλουν να αντισταθούν στην κυβερνητική πολιτική. Με αυτήν τη λογική προφανώς αρνούμαστε επίσης και τις σεχταριστικές προτάσεις από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς (πχ αποδέσμευση από ΕΕ…)
5. Τα αιτήματα που διατυπώνει η Γραμματεία είναι βάση για την παρέμβαση των δυνάμεων του Συριζα για ομιλίες προπαγάνδα κλπ. αλλά και ενδεικτικά για την κατεύθυνση με την οποία θα αντιμετωπίσουμε όποιο «τοπικό» πρόβλημα (π.χ. απολύσεις συμβασιούχων στο Δήμο ή ελλείψεις στο νοσοκομείο κλπ). Οι επιτροπές θέλουμε να γίνουν κινητήριες δυνάμεις για τον πολλαπλασιασμό των εστιών αντίστασης σε τοπικό και κλαδικό πεδίο, ειδικότερα τη στιγμή που η Κυβέρνηση προετοιμάζει νέα δέσμη σκληρών (φορολογικό, ασφαλιστικό κλπ)
6. Οι επιτροπές πρέπει να επιδιώκουν την ενίσχυση των «κεντρικών» γεγονότων αντίστασής (πχ. Απεργιακά συλλαλητήρια). Αυτήν τη στιγμή δεν είναι καθαρή η εικόνα για την τακτική των μεγάλων συνδικάτων. Αν η ΑΔΕΔΥ επιμείνει στο βδομαδιάτικο συλλαλητήριο (κάθε Τρίτη απόγευμα) θα πρέπει να δούμε σοβαρά τις δυνατότητες ενίσχυσης μιας τέτοιας διαδικασίας.
7. Η δράση συνδυάζεται με την προπαγάνδα. Η Γραμματεία θα δώσει σύντομα ένα κείμενο-βάση για τη συλλογή υπογραφών ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να οργανωθεί με στόχο την επικοινωνία με πλατύτερο κόσμο και τη συσπείρωση του.
8. Η Γραμματεία θα εκδώσει προπαγανδιστικό υλικό (αφίσα, τετρασέλιδο) ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας.