Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΠΕΝΤΕμιση ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 100 ΜΕΡΕΣ ... ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Περιμένοντας Διοικητή στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Η απαράδεκτη κατάσταση και η εικόνα διάλυσης που επικρατεί σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι σε όλους γνωστή. Η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι κοινή σε όλα τα νοσοκομεία, επείγει και καλώς προβάλλεται συνεχώς σε όλα τα ΜΜΕ. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα που δεν οφείλονται σε έλλειψη προσωπικού, πλήττουν ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της επαρχίας και σε αυτά θα ήθελα να αναφερθώ.
Εδώ και χρόνια το Νοσοκομείο μας υπολειτουργεί με αυτόματο πιλότο. Δεν υπάρχει καμιά οργάνωση, κανένα πρόγραμμα, καμιά Διοίκηση. Στην διάλυση των πάντων που έγινε την τελευταία πενταετία, το Νοσοκομείο δεν έμεινε αλώβητο.
Εδώ και μήνες έχει παραιτηθεί ο Διοικητής και ακόμη δεν έχει διοριστεί καινούργιος. Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας εκτελών χρέη Διοικητή διοικεί όπως αυτός νομίζει καλλιεργώντας κλίμα έντασης και διαμάχης ανάμεσα στις κλινικές και τα τμήματα χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν και με αδιαφανείς διαδικασίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο υπολειτουργεί, γίνονται απλά ανταλλαγές απόψεων, αποφάσεις σπάνια παίρνονται αλλά και αυτές που παίρνονται συνήθως δεν υλοποιούνται.
Ουρές ατέλειωτες στους διαδρόμους όπου συνωστίζονται όλο το 24άωρο τα έκτακτα και περισσότερο τα μη έκτακτα περιστατικά. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι όποιος θέλει να εξετασθεί καλύτερα να έρθει μετά τις 2 το μεσημέρι που κλείνουν τα ταμεία γιατί από κει και πέρα όλα είναι τσάμπα. Άπειρες εργαστηριακές εξετάσεις (μικροβιολογικές και ακτινολογικές) δεν χρεώνονται σε κανένα. Έχοντες και μη έχοντες ασφαλιστική κάλυψη, έλληνες και αλλοδαποί όλοι δωρεάν. Επιπλέον δεν υπάρχει καμιά μηχανοργάνωση, οι εξετάσεις αυτές δεν καταγράφονται πουθενά, δεν τηρείται αρχείο και μπορεί κανείς να τις επαναλάβει όσες φορές θελήσει.
Χρόνια τώρα μας έχουν υποσχεθεί ένα καινούριο νοσοκομείο αλλά όπως φαίνεται είναι μόνο υπόσχεση. Τάχα μου δεν τα βρήκαν με το Δήμο στο ποιος θα το χτίσει. Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι από τα χειρότερα νοσοκομεία της Ελλάδας από κτιριακής άποψης και η θέση μας πραγματικά είναι δεινή όταν χρειαστεί ν αντιμετωπίσουμε ξένους τουρίστες το καλοκαίρι νιώθοντας ντροπή για την άσχημη εντύπωση που προκαλείται από τις τριτοκοσμικές κτιριακές υποδομές και την ανοργανωσιά που επικρατεί γνωρίζοντας οι περισσότεροι από μας τις συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας των δικών τους νοσοκομείων.
Στους διαδρόμους συνωστίζονται συγγενείς και άρρωστοι ενώ οι θάλαμοι νοσηλείας θυμίζουν λαϊκή αγορά καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού μένουν και οι συγγενείς δίπλα στους αρρώστους τους να τους φροντίζουν πολλές ημέρες σε αυτοσχέδια ράντσα κάνοντας ακόμα και μπουγάδα αν χρειαστεί.
Το μικροβιολογικό-βιοχημικό εργαστήριο λειτουργεί κάτω από συνθήκες έξω από κάθε πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας για εργαζόμενους και πολίτες. Τα ιατρικά απόβλητα οδηγούνται στα κοινά σκουπίδια ή στον κλίβανο, ο οποίος λειτουργεί χωρίς άδεια, χωρίς έλεγχο και κατά παράβαση όλων των ευρωπαϊκών και ελληνικών οδηγιών για την διαχείρηση των ιατρικών αποβλήτων. Αποτέλεσμα αυτών είναι να διαχέονται στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες τοξικών και καρκινογόνων ουσιών και να τα εισπνέουν οι κάτοικοι της Πρέβεζας και τα παιδιά τους.
Η κακοδιαχείριση εδώ και πολλά χρόνια έχει οδηγήσει σε σημαντική ρήξη τους εργαζόμενους μεταξύ τους και με τη Διοίκηση, λόγω της αδιαφάνειας στον τρόπο που κατανέμει και χειρίζεται αυτή τις υπερωριακές αποδοχές του προσωπικού και τα κονδύλια των εφημεριών των γιατρών χωρίς έλεγχο, κρυφά και χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν. Επειδή δεν υπάρχουν κανόνες και κατευθύνσεις η διαχείριση αυτή αφήνεται στα χέρια του εκάστοτε διοικούντα, ο οποίος κάνει την κατανομή με προσωπικά και αδιαφανή κριτήρια. Επανειλημμένα εξώδικα όχι μόνο προσωπικά αλλά και από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου έχουν μείνει αναπάντητα και κλεισμένα στα συρτάρια. Καταγγελίες από τη Γεν. Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου έχουν μείνει στα αζήτητα όπως επίσης και αποφάσεις του Νομαρχιακού συμβουλίου για την κατάσταση που επικρατεί. Σε όλα αυτά ποτέ δεν πήραμε απάντηση.
Ο Οφθαλμίατρος ενώ υπηρετεί πάνω από 6 χρόνια στο νοσοκομείο δεν έχει εξοπλιστεί ακόμα με τα απαραίτητα που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο αλλά και χειρουργείο. Για μια απλή εγχείρηση καταρράκτη τα ηλικιωμένα άτομα αναγκάζονται να φύγουν στα Γιάννενα σα να πρόκειται για εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.
Το ίδιο συμβαίνει και με το Νευρολογικό Τμήμα. Ένας παλαιός Ηλεκτροεγκεφαλογράφος που υπήρχε έχει χαλάσει εδώ και δύο χρόνια. Ούτε συζήτηση για επισκευή, πόσο μάλλον για περαιτέρω εξοπλισμό με Ηλεκτρομυογράφο παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις .

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δε φρόντισε να στελεχώσει και να εξοπλίσει τα τμήματα αυτά και άλλα τμήματα του Νοσοκομείου μας, αλλά εδώ και 5μήνες αποφάσισε να στερήσει από το νοσοκομείο για τα Σαββατοκύριακο την εφημέρευση τουλάχιστον δέκα ειδικοτήτων ανάμεσά τους ΩΡΛ, Οφθαλμίατρου, Νευρολόγου, ισχυριζόμενη αφελώς ότι κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες δεν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά στις ειδικότητες αυτές. Με τον τρόπο αυτό υποβιβάζει το Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας και στερεί από τους πολίτες του νομού μας την εξειδικευμένη αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών προτρέποντας τους έμμεσα να καταφύγουν στους ιδιώτες γιατρούς ή σε νοσοκομεία άλλων νομών.

Περιμένοντας λοιπόν το διορισμό της νέας Διοίκησης, το μόνο που ευχόμαστε είναι να μην καθυστερήσει πολύ ακόμα γιατί δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια. Το πλοίο βουλιάζει.

Λαμπρινή Σούρδη
Νομαρχιακή Σύμβουλος – Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Υγείας
Εκπρόσωπος ιατρών στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: