Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσκοπήσεις - μηνύματα πολιτικής ανατροπής




Μελιγγώνης Γιώργος
Ημερομηνία δημοσίευσης: Αυγή 11/12/2011

Το πολυδιαφημισμένο "τέλος της Μεταπολίτευσης" αρχίζει και μορφοποιείται με σαφήνεια, σε μια περίοδο προεκλογική: οι πολίτες απεγκλωβίζονται συνεχώς από τον δικομματισμό και με σαφήνεια στρέφονται προς την αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει, ενώ η λαϊκή νομιμοποίηση της συγκυβέρνησης Παπαδήμου είναι... αντιστρόφως ανάλογη της πλειοψηφίας που έχει στη Βουλή. Οι πολίτες παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στην Ε.Ε. και το ευρώ, αλλά σε συντριπτικά ποσοστά διαφωνούν ότι τα Μνημόνια, οι "δόσεις" και η λιτότητα θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Αυτά έδειξαν οι μετρήσεις των εταιρειών Public Issue, Pulse και Metron Analysis, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα και προοιωνίζονται μείζονα ανατροπή του πολιτικού σκηνικού όταν στηθούν οι κάλπες.
Καθαρή είναι η στροφή των πολιτών προς τα αριστερά, αφού σε όλες τις σφυγμομετρήσεις φαίνεται ότι όσοι απεγκλωβίζονται από τον δικομματισμό έχουν, κατά κύριο λόγο, σταθερή πολιτική μετατόπιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αθροιστικά, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜ.ΑΡ. κυμαίνονται περί το 40%, ενώ και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μετακινούνται μαζικά προς τα κόμματα της αριστεράς. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το ότι όλα τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν σταθερά καθοδική πορεία, αναδεικνύει και ένα άλλο συμπέρασμα: την ώρα που τα κομματικά "στεγανά" υποχωρούν, αναδεικνύεται η πραγματική κοινωνική και πολιτική διαχωριστική γραμμή: το Μνημόνιο.



Ενισχυμένοι ΣΥΡΙΖΑ και Αλ. Τσίπρας

Σε όλες τις μετρήσεις είναι σαφής και εντυπωσιακή η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στο "Βαρόμετρο" της Public Issue ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ δίνουν μάχη... στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση, καταλαμβάνοντας ποσοστά 14%, 15,5% και 13,5% αντιστοίχως. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται τον χαρακτηρισμό της "αποτελεσματικότερης αντιπολίτευσης" με ποσοστό 23% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 19%. Σαφώς ανοδική τάση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και στις υπόλοιπες μετρήσεις, καταλαμβάνοντας το 8,5% στην πρόθεση ψήφου της Pulse και το 6,9% στην Metron Analysis. Εξάλλου, ακόμη και μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς, η παγίωση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, που είναι διπλάσιες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, το 3,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν τώρα το ΚΚΕ, ενώ το 6% όσων ψήφισαν ΚΚΕ θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.



Κατάρρευση για το ΠΑΣΟΚ

Όπως προαναφέρθηκε, σε όλες τις μετρήσεις φαίνεται η απαξία των πολιτών προς τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. απέχει παρασάγγας από την αυτοδυναμία. Όμως, την ώρα που η Ν.Δ. κρατιέται χαμηλά με καθοδική τάση λόγω... συγκυβέρνησης, εκείνο που πραγματικά καταρρέει είναι το ΠΑΣΟΚ, που υφίσταται τα επίχειρα της κυβερνητικής θητείας του και η εκλογική του βάση φυλλορροεί προς τα αριστερά. Συγκεκριμένα, στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009, το 7,2% εξ αυτών κατευθύνεται στο ΚΚΕ, το 6% στον ΣΥΡΙΖΑ, το 8% στη Δημοκρατική Αριστερά και το 4,8% στους Οικολόγους. Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει ξανά μόλις το 28,4% όσων το είχαν ψηφίσει πριν δύο χρόνια...



Χωρίς νομιμοποίηση και ανοχή

Οι πολίτες δεν δίνουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Μόλις το 15% των ερωτηθέντων από την Public Issue δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία της, ενώ το 81% εκφράζει δυσαρέσκεια. Στη μέτρηση της Metron Analysis, μόνο το 32,1% εκφράζει θετική γνώμη για την κυβέρνηση Παπαδήμου, το 34% δεν έχει "ούτε θετική, ούτε αρνητική" και το 27,9% έχει αρνητική. Το 53% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό να χειριστεί τα οικονομικά. Αρνητική άποψη έχει η πλειονότητα των πολιτών και για το... επίσημο αντικείμενο αυτής της κυβέρνησης: τη νέα δανειακή σύμβαση. Στην έρευνα της Metron Analysis, μόλις το 20,5% κρίνει "συμφέρουσες" τη δανειακή σύμβαση και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 60,9%. Πάντως, οι πολίτες ψηφίζουν καθαρά υπέρ του ευρώ. Στην ίδια μέτρηση, μόλις το 12,8% απαντά "καλύτερα" στην ερώτηση "πώς θα είναι τα πράγματα για τη χώρα αν μας βγάλουν εκτός ευρώ", ενώ "χειρότερα" απαντά το 71%. Και στο "Βαρόμετρο", το 66% έχει θετική άποψη για το ευρώ, ενώ το 69% πιστεύει ότι αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, η κατάσταση θα είναι χειρότερη.