Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου 2011 σηματοδοτεί ένα επικίνδυνο σημείο καμπής για το μέλλον της Ευρώπης. Οι επικεφαλής των κρατών και οι Ευρωπαίοι ηγέτες σπρώχνουν τους λαούς σε μια χαοτική Ευρώπη, προχωρώντας σε μια συμφωνία για την προστασία της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Συμφώνου Σταθερότητας, που επιβάλλει την πειθάρχηση των προϋπολογισμών των ευρωπαϊκών κρατών μέσω αυτόματων τιμωριών, την συμπερίληψη του “χρυσού κανόνα” στο θεμελιώδες νομικό πλαίσιο και τη θέσπιση του “δικαιώματος παρέμβασης” των ευρωπαϊκών θεσμών στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Η υπαρκτή ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική οδήγησε στην κρίση, αλλά η αυριανή Ευρώπη θα είναι ακόμη περισσότερο υποτελής στις αγορές και επιβλαβής για τους λαούς. Ενέκριναν τη δια βίου λιτότητα και στερούν από τους λαούς την κυριαρχία τους επί των προϋπολογισμών τους. Υπέγραψαν, έτσι, τη διαταγή εκτέλεσης της ανάπτυξης, της κοινωνικής προόδου, της δημοκρατίας. Απειλείται ακόμη και η ίδια η ύπαρξη της Ένωσης. Τί θα συμβεί όταν οι ισχυρότερες χώρες υπαγορεύουν στις υπόλοιπες τις μεταρρυθμίσεις που οι δεύτερες θα πρέπει να κάνουν; Θα υπάρξει αύξηση των ενδοευρωπαϊκών εντάσεων και των εθνικιστικών και σοβινιστικών αντιδράσεων που αυτές μπορούν να προκαλέσουν. Η ευρωπαϊκή ιστορία έχει ήδη αποδείξει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κρίση του πολιτισμού.
Στην έκτακτη σύνοδό μας, οι επικεφαλής των κομμάτων-μελών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, διακηρύσσουμε ότι η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή μόνο μέσα από τη ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις οποίες υπερασπίζονται οι δεξιές δυνάμεις και αποδέχονται οι σοσιαλδημοκράτες, και μόνο αν οι λαοί δεν επιλέξουν τις λαϊκιστικές, ξενοφοβικές φωνές.
Μια άλλη φωνή είναι υπαρκτή. Η φωνή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των συνδικάτων, των κοινωνικών ενώσεων, των κοινωνικών κινημάτων, όλων των δυνάμεων που προσπαθούν να βρουν λύσεις για μια έξοδο από την κρίση που δεν θα είναι η λιτότητα, η διαρκής διάσωση και επιβίωση των τραπεζών, των χρηματοπιστωτικών αγορών και των κατόχων του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά η υπεράσπιση της δημοκρατίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη. Η δική μας συνταγή ενάντια στην κρίση είναι: Λιγότερο δόγμα Μερκοζί, περισσότερη κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη!
Είναι επείγουσα ανάγκη να ανοίξουμε μαζί έναν εναλλακτικό δρόμο υπέρβασης της κρίσης. Οι προτάσεις που θέτουμε σε διάλογο είναι:
I. Η αποσύνδεση των δημόσιων οικονομικών από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Απαιτούμε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να τεθεί υπό δημοκρατικό έλεγχο και να αποκτήσει ενεργό ρόλο ενάντια στην κερδοσκοπία που διενεργείται με τα κρατικά ομόλογα. Να ιδρυθεί ένα ευρωπαϊκό δημόσιο ταμείο ή τράπεζα με σκοπό την κοινωνική, οικολογική και αλληλέγγυα ανάπτυξη. Ανάλογο κοινό ψήφισμα έχει ήδη συζητηθεί στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, μετά από πρόταση των βουλευτών του γαλλικού “Μετώπου της Αριστεράς” (Front de Gauche) και του γερμανικού κόμματος “Αριστερά” (Die Linke).
II. Η αναδιοργάνωση του τραπεζικού τομέα και η μείωση της ισχύος των χρηματοπιστωτικών αγορών: Απαιτούμε ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας να τεθεί υπό δημόσια ευθύνη και έλεγχο. Οι κερδοσκοπικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές πρέπει να εμποδιστούν με άμεσα ή έμμεσα μέτρα. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός δημόσιου πιστωτικού πόλου, που θα αποτελέσει κλειδί για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, δημοσίων υπηρεσιών καθώς και ενός οικολογικού μετασχηματισμού.
III. Λύση στα προβλήματα δημοσίου χρέους: Γιατί πρέπει οι λαοί να πληρώνουν για τις τράπεζες και την χρηματοπιστωτική κρίση; Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι πολιτικές λιτότητας. Στηρίζουμε την υιοθέτηση εθνικών ρυθμίσεων σε όλη την Ευρώπη, που θα αποκλείουν την περικοπή μισθών, συντάξεων και του κοινωνικού κράτους και θα αντικαταστήσουν αυτές τις πολιτικές με μαζικές αυξήσεις της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και των εκατομμυριούχων. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται, γι αυτό και το ΚΕΑ προτείνει τη διοργάνωση μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος, που θα συζητήσει την απευθείας εξαγορά των χρεών των απειλούμενων χωρών από την ΕΚΤ και τη διαγραφή μεγάλου μέρους των δημοσίων χρεών, με βάση τα πορίσματα δημόσιων επιτροπών λογιστικού ελέγχου. Προτείνουμε ειδικές προστατευτικές προβλέψεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, τη ριζική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών -η οποία αποτελεί, ταυτόχρονα, προϋπόθεση για την ειρήνη και την αλληλεγγύη- την κατάργηση των οίκων αξιολόγησης, καθώς και ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
IV. Μια κοινωνική Ευρώπη: Θέλουμε η Ευρώπη να προστατεύει τους λαούς της. Γι αυτό πρέπει να κατοχυρωθούν οι ελάχιστες εγγυήσεις για τις ώρες εργασίας, τους μισθούς, τις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση και την φορολογία των εισοδημάτων, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή.
V. Ο μετασχηματισμός της Ευρώπης σε μια ισορροπημένη ένωση: Ο κεντρικός μοχλός ρύθμισης γι αυτό είναι η εξάλειψη των οικονομικών ανισορροπιών, που αποτυπώνονται στα ελλείμματα ή τα πλεονάσματα των ισοζυγίων εμπορικών συναλλαγών. Είναι αναγκαίος ένας ευρωπαϊκός συντονισμός των οικονομικών, μισθολογικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών με στόχο την εξάλειψη της ανεργίας και τη δημιουργία, μεσοπρόθεσμα, ακόμη και ισοσκελισμένων εμπορικών ισοζυγίων. Αυτό περιλαμβάνει και τη βιομηχανική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να αυξηθεί με στόχο την κάλυψη των ανισορροπιών.
VI. Όχι στον αυταρχισμό της Ε.Ε. - Πραγματική δημοκρατία στην Ευρώπη: Το ΚΕΑ συνεχίζει τον αγώνα του για την κατοχύρωση και την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής των πολιτών. Στεκόμαστε ενάντια στη νομιμοποίηση, μέσω ευρωπαϊκών συμφωνιών, του μονομερούς περιορισμού των εξουσιών των εθνικών κοινοβουλίων. Γι αυτό και υποστηρίζουμε την ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απαιτούμε, επίσης, κάθε είδους θεμελιώδης αλλαγή της νομικής βάσης (των Ευρωπαϊκών Συνθηκών) να υπόκειται σε νομιμοποίηση μέσω της διενέργειας δημοψηφισμάτων οπουδήποτε το επιτρέπει ο νόμος.
Μετά τα θετικά αποτελέσματα της Αριστεράς στη Δανία και την Ισπανία, είναι τώρα η ώρα για τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να εντείνουν τη δουλειά τους στα κινήματα αντίστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ προτείνει σε όλα τα κόμματα – μέλη και παρατηρητές του ΚΕΑ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της επικοινωνίας, της κοινής δράσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Αριστεράς και μεταξύ των εργατικών τάξεων των χωρών μας. Το ΚΕΑ θα πάρει πρωτοβουλίες διαλόγου με όλες τις πολιτικές, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, που αναζητούν διέξοδο από την κρίση. Το αίτημα για μια άλλη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική, πρέπει να γίνει κοινό σύνθημα που θα ακουστεί σε όλες τις γλώσσες της ηπείρου μας.
Συμβούλιο Προέδρων του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2011»