Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών: "Εδώ κάτι γίνεται"...


Όταν τα πάντα γκρεμίζονται γύρω σου, η παρηγορία δεν αρκεί. Σε μια στάλα ελπίδας ελπίζεις. Οι άνθρωποι που διακονούν τις τέχνες και τις ιδέες το γνωρίζουν καλά. Και η κοινωνία επίσης. Όσοι βρέθηκαν στο Gazarte την Τρίτη το βράδυ, στη συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, το μύριζαν στον αέρα. "Κάτι γίνεται απόψε εδώ" ακουγόταν από πολλά στόματα. Και δεν εννοούσαν το ρεύμα που συνήθως ακολουθούν οι πολλοί. Όχι, δεν φάνηκε να βρέθηκαν τόσοι πολλοί μαζί εκείνο το βράδυ επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρεύμα. Σε όποια παρέα κι αν στεκόταν κανείς άκουγε για την ανάγκη να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί, να ανασυνθέσουμε το "εμείς" και να το θέσουμε απέναντι στη μημονιακή λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα και τους ανθρώπους της. Για την ανάγκη να ενωθεί η Αριστερά. Γιατί δεν ήταν εκεί οι "συνήθεις ύποπτοι", ήταν άνθρωποι που περίμενες να δεις, ήταν όμως και άλλοι που δεν φανταζόσουν. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως όλη η κοινωνία, και οι άνθρωποι που δημιουργούν και στοχάζονται, που διδάσκουν, που ποιούν τέχνες και γράφουν, ήταν όλα στο τραπέζι. Σε κάθε τραπέζι του Gazarte.

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής: "Δεν επενδύουμε στην εξαθλίωση της κοινωνίας. Στην εξαθλίωση και την απελπισία επενδύουν εκείνες οι δυνάμεις που με την πολιτική τους τις προκαλούν. Διότι θέλουν τους λαούς απελπισμένους, εξαρτημένους και υποταγμένους ώστε να μην μπορούν να κάνουν ελεύθερα επιλογές. Εμείς 'επενδύουμε' στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων, στην ικανότητά τους να κάνουν επιλογές χωρίς εκβιασμούς και εξαρτήσεις και να μπορούν να οραματίζονται και να αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο" είπε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη που προκύπτει "να οργανώσουμε την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, να κάνουμε πολιτική κατεύθυνση την αγανάκτηση και πολιτικό όπλο τον θυμό". Έκανε λόγο διαρκώς για τον "πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό" και απευθύνθηκε στους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους που παράγουν τον πολιτισμό ως "φυσικούς συμμάχους". "Όχι γιατί θέλουμε να τους δείξουμε τον σωστό δρόμο, αλλά για να ανιχνεύσουμε και να αναζητήσουμε μαζί τον δρόμο για την πολιτιστική αναγέννηση του λαού και τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας".

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν απηύθυνε λόγο παρηγορητικό, αλλά λόγο προοπτικής, ικανό, ως φαίνεται και όπως φάνηκε και το βράδυ της Τρίτης, να επαναδραστηριοποιήσει τη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους του πολιτισμού με την Αριστερά που τα περασμένα χρόνια είχε ατονήσει.

"Γιατί ήταν τόσοι στο Gazarte;" θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς. Ίσως γιατί οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι πανεπιστημικοί δάσκαλοι και όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων έχουν μάθει, περισσότερο από κάθε άλλον, να αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό και θέλουν, όπως όλη η κοινωνία, όταν ακούνε αξιοπρέπεια να είναι πεπεισμένοι ότι ο συνομιλητής τους εννοεί αξιοπρέπεια.

Μάλλον επειδή είναι διαφορετικό να επενδύεις στην πολιτιστική αναγέννηση και τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας από το να επιστρατεύεις τον "κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας", όπως έκανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Ή να προσπαθείς να χωρέσεις τον πολιτισμό στο κοστούμι του νέου ελληνοχριστιανικού τρίπτυχου "πατρίς, θρησκεία... αγορές", όπως επιχείρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη δική του αντίστοιχη συνάντηση.

Ίσως γι' αυτό να ήταν τόσοι πολλοί.

Από τους πρώτους που έφτασαν στο Gazarte ήταν το ιστορικό στέλεχος και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος αλλά και άλλοι υποψήφιοι και λίγο αργότερα ο πρ. πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Μουλόπουλος. Πολλοί ήταν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα οι υποψήφιοι από τον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης: η Μάνια Παπαδημητρίου (Επικρατείας), Μαρία Κανελλοπούλου (Αχαΐας), η Άννα Χατζησοφιά (Β' Αθήνας), ο Νίκος Τουλιάτος (Κορινθίας), ο Στέλιος Ελληνιάδης (Α' Αθηνών), ο Πάνος Σκουρολιάκος (Αττικής), ο Πέτρος Τατσόπουλος (Β' Αθήνας), ο Στάθης Σταυρόπουλος (Επικρατείας), η Νάντια Βαλαβάνη (Β' Αθήνας), ο Γιώργος Πάντζας (Αττικής).

Από τον χώρο της μουσικής ήταν οι: Θάνος Μικρούτσικος, Μιχάλης Γρηγορίου, Ηλίας Ανδριόπουλος, Λάκης Χαλκιάς, Δήμητρα Γαλάνη, Νένα Βενετσάνου, Μελίνα Κανά, Καλλιόπη Βέττα, Κώστας Θωμαΐδης, Στάθης Δρογώσης, Βάσια Ζήλου, Ισμήνη Πεπέ.

Οι σκηνοθέτες Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Καριπίδης, Έλενα Πατρικίου (και πανεπιστημιακός), Θέμης Μουμουλίδης, Δημήτρης Σπύρου, Νίκος Τζήμας, Διαμάντης Λεβεντάκος, Νίκος Αλευράς, Κώστας Βούλγαρης, Λάγια Γιούργου, Νίκος Κανάκης, Κατερίνα Παλιού, Φωτεινή Κοτρώση, Σταύρος Στάγκος, Γ. Τριανταφυλλίδης, Κ. Κωστόπουλος, Τάκης Μιχαήλ, Θάνος Μιχαλάς, Π. Ξηρογιάννη, Γ. Μπότσης.

Οι ποιητές: Χριστόφορος Λιοντάκης, Φώντας Λάδης, Κώστας Καναβούρης, Οδυσσέας Ιωάννου, Γιάννης Ευθυμιάδης, Σταμάτης Πολενάκης, Ελένη Αστρινάκη, Γιώγια Σιώκου, Κώστα Σκηνιώτης, Θάνος Κανδύλας, Λ. Σπυργιούλης, οι συγγραφείς Ευγενία Μπογιάνου, Κώστας Βούλγαρης κ.ά.

Οι πανεπιστημιακοί: Κώστας Γαβρόγλου, Μάκης Καβουριάρης, Δημήτρης Σεβαστάκης (και ζωγράφος), Βένιος Αγγελόπουλος, Τζίνα Πολίτη, Ράνια Αστρινάκη, Ντίνα Βαΐου, Γιώργος Φουρτούνης, Κωστής Χατζημιχάλης κ.ά.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου “Ν. Πουλαντζάς” Χάρης Γολέμης. Οι εικαστικοί Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Κλειώ Μακρή. Ο κριτικός θεάτρου και συγγραφέας Λέανδρος Πολενάκης, ο κριτικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης.

Πολλοί ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, Χάρης Ρώμας, Άννα Ανδριανού, Ρήγας Αξελός, Ζαχαρίας Ρόχας, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Νίκος Δαφνής, Νίκος Καλογερόπουλος, Χρήστος Βαλαβανίδης, Ειρήνη Μπαλτά, Κώστας Μεσσάρης, Νίκος Αρβανίτης, Σπύρος Μπιμπίλας, Στέλιος Γούτης, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Όμηρος Πουλάκης, Γιάννης Στεφόπουλος, Κατερίνα Βακαλοπούλου, Νικολέτα Βλαβιανού, Βασίλης Βλάχος, Σάρα Γανωτή, Χρυσή Διαμαντοπούλου, Μαρία Ζαχαρή, Ηλίας Ζερβός, Στέλιος Καλαθάς, Μαριάννα Λαγουρού, Σταύρος Μερμήγκης, Γιάννης Παπαθανάσης, Αλεξάνδρα Παυλίδου (και σκηνοθέτης), Γιάννης Στεφόπουλος κ.ά.

Οι δημοσιογράφοι Φανή Πετραλιά, Μικέλα Χαρτουλάρη, Μπήλιω Τσουκαλά, Μαρία Αδαμοπούλου, Μαίρη Λαμπαδίτη, Ναταλί Χατζηαντωνίου κ.ά.

Ήταν επίσης οι Λαοκράτης Βάσσης, Δημήτρης Αρβανίτης, Μπέτυ Βακαλοπούλου, Ελένη Μαβίλη, Παρασκευάς Καρασούλος, Μήτσος Κασόλας, Χριστόφορος Κάσδαγλης, Άννα Φιλίνη, Διονύσης Γαλιάτσος, Δημήτρης Γερμενίτης, Ελένη Γεωργίου, Άρης Πετρόπουλος, Πάνος Έξαρχος, Τίνα Καμπίτση, Δημήτρης Κάππος, Ιωάννα Κλειάσιου, Ελένη Πεντεριώτη, Νίκος Τριανταφυλλίδης κ.ά.