Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Συμπαράσταση των Μηχανικών Δημοσίου για νοσοκομείο στην Πρέβεζα χωρίς ΣΔΙΤ

Tο Διοικητικό συμβούλιο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας που αντιτίθενται στην ανέγερση του νέου νοσοκομείου της πόλης με τη μέθοδο των συμπράξεων, που σημαίνει ότι εκχωρούνται στους ιδιώτες και σημαντικές λειτουργίες του νοσοκομείου.
Καταγγέλλει δε τον "ωμό εκβιασμό" από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑΝΟΜ, που απειλούν ότι θα μεταφέρουν το έργο σε άλλον δήμο επειδή η δημοτική αρχή Πρέβεζας θέτει ως απαραίτητο όρο για να παραχωρήσει το οικόπεδο το νοσοκομείο να κατασκευασθεί ως δημόσιο έργο και να ενταχθεί στο ΕΣΥ.
Οι μηχανικοί του Δημοσίου, με αφορμή την περίπτωση της Πρέβεζας, προειδοποιούν ότι η προσφυγή στις ΣΔΙΤ θα οδηγήσει το εθνικό σύστημα υγείας σε περαιτέρω απαξίωση και παράλληλα θα ενισχύεται όλο και περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας και η οικονομία της αγοράς στην παροχή υπηρεσιών Υγείας.
Τεκμηριώνουν πως το κόστος των έργων με ΣΔΙΤ και με συμβάσεις παραχώρησης, όπως στους αυτοκινητοδρόμους, θα είναι ιδιαίτερα υψηλό εξαιτίας του κόστους χρηματοδότησης, με μεγάλο κερδισμένο το τραπεζικό κεφάλαιο, αλλά και των μεγάλων εργοληπτικών ομίλων που έχουν σημαντική δανειοληπτική ικανότητα και προσβλέπουν μέσω των ΣΔΙΤ σε τεράστια κέρδη.
Για του λόγου το αληθές, στην περίπτωση της Πρέβεζας επισημαίνουν ότι έναντι υπολογιζόμενου κόστους κατασκευής 15-20 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ, με παραχώρηση για 27 χρόνια στον ιδιώτη επενδυτή όλων των λειτουργιών του νοσοκομείου, πλην νοσηλευτικού προσωπικού και φαρμάκων.
Το υπολογιζόμενο, πανάκριβο μίσθωμα που θα καταβάλλει το κράτος θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ στα 27 χρόνια παραχώρησης.
Δημοσιεύτηκε στην http://www.avgi.gr/ 8/11/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: