Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞ - ΕΠΙΣΤΡΟΞΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


Η χώρα μας βιώνει μια κρίση αναπτυξιακής στρατηγικής λόγω των πολιτικών επιλογών του παρελθόντος αλλά και εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον προϋπολογισμό του 2009 που αντί να αμβλύνει, επιδεινώνει τις συνέπειες της κρίσης, υποστήριξε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Παγκόσμια Κρίση-Η επιστροφή του Μαρξ-Επιστροφή στο Μέλλον».
- Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι εκτός τόπου και χρόνου και εφόσον υλοποιηθεί ως έχει θα επιδεινώσει την οικονομική κρίση και την ανεργία. Όπως είπε, η κυβέρνηση αντί να υλοποιεί ένα σχέδιο ανάσχεσης της κρίσης, αντιμετώπισης των συνεπειών της και εξόδου απʼ αυτήν, πράττει το αντίθετο μειώνοντας τις δημόσιες επενδύσεις και τους πραγματικούς μισθούς και αυξάνοντας τους φόρους στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
- Σχολιάζοντας τις κρατικές πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης από διάφορες χώρες, (π. χ σχέδιο Μπράουν) ο Γ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά. Αντίθετα αποτελούν προσπάθεια απορρόφησης του κόστους που προκαλεί η οικονομική κρίση το οποίο όμως στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να μετακυλιστεί πλήρως στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «χωρίς μια ισχυρή αριστερά και την διαμόρφωση ενός συνολικού πολιτικού σχεδίου για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη διέξοδος από την κρίση». Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το κίνδυνο εγκαθίδρυσης ενός αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή ενός μίγματος ελεύθερης αγοράς και αυταρχικού κράτους προκειμένου οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τα «σπασμένα» της κρίσης με ελάχιστες δυνατότητες αντίδρασης.
- Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κρίση δημιουργεί δυνατότητες αλλά θέτει και απαιτήσεις στην Αριστερά. «Πρέπει να συνδυάσουμε την πάλη ενάντια στην κρίση με τη συνεχή προσπάθεια για ενδυνάμωση της αριστεράς, διεύρυνσης και ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης κάνοντας παράλληλα λόγο για «θεωρητικό και ιδεολογικό επανεξοπλισμό του αριστερού κινήματος». Και κατέληξε την ομιλία του λέγοντας ότι, «επιστροφή στο Μαρξ σημαίνει να ξανακάνουμε την υπόθεση του σοσιαλισμού υπόθεση των απλών ανθρώπων, των εργαζόμενων τάξεων και όχι υπόθεση κάποιων αυτοματισμών που κινούν την ιστορία ερήμην των κοινωνικών και των πολιτικών αγώνων των ίδιων των εργαζόμενων και των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: