Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Εκτιμήσεις της Π.Γ. του ΣΥΝ για την οικονομική κρίση

1. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες ενδιαφέρονται μόνο για το πως θα διαφυλάξουν τα τεράστια περιθώρια κέρδους, πως θα αποφύγουν και τον πιο επιφανειακό δημόσιο έλεγχο, πως θα συνεχίσουν να αυθαιρετούν με κάθε τρόπο σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, πως θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν εναρμονισμένα ως καρτέλ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα επιτόκιά της, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, εντελώς προκλητικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα αυξήσει, προκειμένου να διασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

2. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να ελέγξει την κατάσταση. Επιδιώκει «συμφωνίες κυρίων», με άγνωστα ανταλλάγματα, ενώ στην πραγματικότητα κάνει οτι μπορεί, προκειμένου να μετακυλιστεί το κόστος της κρίσης στην κοινωνία. Σε μια στιγμή, που η δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ασθενέστερων εισοδημάτων και της πραγματικής οικονομίας, η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλλει στις τράπεζες ούτε καν έναν στοιχειώδη περιορισμό στις υπέρογκες αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, δηλαδή έναν έλεγχο σε καθαρά συμβολικό επίπεδο. Η θλιβερή αυτή αδυναμία, σε αντίθεση ακόμα και με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν φημίζονται για τον σοσιαλιστικό τους προσανατολισμό, δείχνει ποιός κυβερνάει πραγματικά αυτό τον τόπο.

3. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να προβάλλει ένα έστω και στοιχειώδες κοινωνικό πρόσωπο. Η προσπάθεια όμως είναι άνευ ουσίας. Αποφεύγει να πει ότι πολλά από τα φαινόμενα τραπεζικής αυθαιρεσίας τα οποία καταγγέλλει (όπως οι καταχρηστικοί όροι, οι αδιαφανείς χρεώσεις, οι εισπρακτικές εταιρείες, οι παραπλανητικές διαφημίσεις, οι πλειστηριασμοί για ασήμαντες οφειλές κλπ) είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των δικών του κυβερνήσεων. Μιας πολιτικής που ευνόησε πλήρως την ασυδοσία, μετατρέποντας τις τράπεζες σε κράτος εν κράτει. Πολλές από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, παρά την «φιλολαϊκή» τους διατύπωση, αποτελούν μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα ευνοούν τις τράπεζες. Για παράδειγμα, η πρόταση να παγώσουν για ένα χρόνο οι πληρωμές των δανείων – πρόταση που δεν είναι τυχαίο ότι συζητήθηκε θετικά τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την κυβέρνηση – υποκρύπτει τεράστια αύξηση του τραπεζικού οφέλους, αν μαζί με τις πληρωμές δεν παγώσουν και οι τόκοι. Σε διαφορετική περίπτωση, με την μετάθεση της πληρωμής οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται και ανατοκίζονται, αυξάνοντας κατά πολύ τις δανειακές υποχρεώσεις. Στην παρούσα φάση, το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να είναι ταυτόχρονα αρεστό τόσο στον κόσμο όσο και στα ισχυρά κέντρα οικονομικής εξουσίας, γεγονός που επιβεβαιώνει την βαθύτατη έλλειψη προγραμματικής αξιοπιστίας, η οποία χαρακτηρίζει την κεντροαριστερά.

4. Είναι απολύτως σαφές ότι οι τράπεζες, πριν ακόμα φανούν καθαρά οι πραγματικές διαστάσεις της κρίσης, έχουν κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Για την προσπάθεια αυτή, έχουν να υπολογίζουν στην ανοχή και την λιγότερο ή περισσότερο σιωπηρή στήριξη των κομμάτων εξουσίας, εφ όσον κινηθούν αθόρυβα και αποφύγουν τις προκλητικές ενέργειες. Απέναντι σε αυτή την προκλητική «ειλικρίνεια μεταξύ κατεργαρέων», η κοινωνία πρέπει να αντιτάξει την δική της οξύτατη αντίδραση και να ασκήσει με κάθε τρόπο την δική της πίεση. Προκειμένου να προστατευτούν στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά. Προκειμένου να ενισχυθούν τα πιο αδύναμα και τα πιο ευάλωτα τμήματα απέναντι την κρίση. Και κυρίως, προκειμένου να μην μετακυλιστεί το κόστος της κρίσης, σε αυτούς που δεν ευθύνονται, στους εργαζόμενους και στις μικρές επιχειρήσεις, που πλήρωναν μέχρι σήμερα και το κόστος της ανάπτυξης.

5. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν πραγματικά να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες είναι να υπάρξουν διευκολύνσεις στους όρους αποπληρωμής χωρίς επιβάρυνση στο σύνολο των τόκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: