Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Προσχέδιο απόφασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ...


Η πολιτική μας σήμερα -λαμβάνοντας υπόψη βέβαια τις αποφάσεις των τελευταίων συνεδρίων- έχει ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας και προσαρμογής στις σημερινές συνθήκες με κύριο χαρακτηριστικό ότι βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει προς ένταση των νεοφιλελεύθερων-αντιλαϊκών πολιτικών που πλήττουν τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, απαιτώντας και εξασφαλίζοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα εθνικά κράτη και κυρίως από τη χώρα μας την οποία έχει θέσει σε καθεστώς επιτήρησης. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αποδεχτεί αυτές τις δεσμεύσεις, υιοθετώντας δε την αντιδραστική και φιλορατσιστική ατζέντα του ΛΑΟΣ, στρέφει σε ακόμη πιο συντηρητικούς δρόμους την πολιτική της στο οικονομικό, κοινωνικό και δικαιωματικό πεδίο.

Σ' αυτή την πολιτική της Ν.Δ., που επιμερίζει τα βάρη στα αδύνατα στρώματα, ο κόσμος απαιτεί από την αριστερά να συμβάλει στη δημιουργία μετώπων σε θέματα που υπάρχουν συγκλήσεις όσο το δυνατόν ευρύτερων δυνάμεων της αντιπολίτευσης για την απόκρουση αυτής της πολιτικής.

Θα πρέπει όμως να αποκρούσουμε και την επιχείρηση συσκότισης και αποσιώπησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλα λαϊκά στρώματα μέσω της καθημερινής ενασχόλησης με τα σκάνδαλα. Όχι ότι δε μας ενδιαφέρει η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, αντίθετα μάλιστα εμείς έχουμε απαντήσει, οι φάκελοι από τη Βουλή να πηγαίνουν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση στη Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΝ θα πρέπει να συμβάλει ώστε:

Οι απαντήσεις να είναι άμεσες και πειστικές στα προβλήματα που διαμορφώνουν τη ζωή, τις αντιλήψεις, ακόμη και τις συνειδήσεις των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Η επεξεργασία των εκάστοτε λύσεων θα πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των ενδιαφερομένων. Η εκφώνηση από μόνη της δεν αρκεί, θα πρέπει οι προτάσεις να οδηγούν σε διεργασίες που θα μετασχηματίζουν την εκφώνηση σε συνειδητή επιλογή για μαζική παρέμβαση και αγωνιστική διεκδίκηση, ώστε η κοινωνική γείωση να δημιουργεί σταθερότητα και συνέχεια. Θα πρέπει να πειστούμε ότι η επιμονή στους στόχους είναι απαραίτητη για να έχουμε νίκες. Αυτό φάνηκε στο άρθρο 16, τον Βοτανικό, το πάρκο στη Χ. Τρικούπη, στην παραλία του Αγ. Κοσμά κ.λπ.

Ξέρουμε ότι στις σημερινές συνθήκες αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά και χωρίς αυτό δεν γίνεται. Θα βρισκόμαστε κάθε φορά προ εκπλήξεων, θα αναζητούμε τα λάθη αλλού, όπως σ' αυτές τις ευρωεκλογές, και η ιστορία της αριστεράς και ιδιαίτερα της ριζοσπαστικής θα συνεχίζει τη σισύφειο πορεία της.

Πιο συγκεκριμένα:

Από την επεξεργασία του προγράμματός μας (που δεν το αξιοποιήσαμε βέβαια στις εκλογές) πρέπει να επιλέξουμε και να προβάλουμε τα θέματα που έχουν έντονα αναδειχθεί αυτή τη περίοδο.

Τα θέματα που προτείνονται είναι: (Θα πρέπει να είναι συνοπτική αλλά περιεκτική η αναφορά στο περιεχόμενο)

* Οικονομική κρίση και διέξοδοι προς όφελος των εργαζομένων.

* Προτάσεις για μια άλλη μεταναστευτική πολιτική.

* Προτάσεις για την ανεργία και την προστασία των θέσεων εργασίας.

* Περιβάλλον.

* Εργασιακή επισφάλεια.

Ενεργή συμμετοχή και στήριξη των δυνάμεών μας στους αγώνες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών κι αγροτών, των ανέργων, των νέων, των μεταναστών, ώστε να μην πληρώσουν αυτοί τα βάρη της οικονομικής κρίσης που θέλουν να τους φορτώσουν οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο που την προκάλεσαν, με τη στήριξη της Ν.Δ. και την ανοχή του ΠΑΣΟΚ.

Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες που θα συσπειρώνουν σε κοινωνικοπολιτική βάση πρώτα τους θιγόμενους και μετά τα πλατιά λαϊκά στρώματα για να γίνεται έτσι, αφενός, πιο αποτελεσματική η απόκρουση των αντιδραστικών πολιτικών και, αφετέρου, πιο ορατή και πειστική η εναλλακτική μας πρόταση.

Κυβέρνηση με έναν από τους δύο εταίρους του δικομματισμού δε μας ενδιαφέρει -όχι γιατί δεν μας απασχολεί πώς θα κυβερνηθεί η χώρα όπως μας «κατηγορούν», ότι δηλαδή εμείς ασχολούμαστε μόνο με τα κινήματα και τις κοινωνικές αντιστάσεις. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε και θα παραμείνουμε στην κοινωνία και τους κοινωνικούς αγώνες, αλλά και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο και τη Βουλή, προβάλλοντας τις εναλλακτικές μας προτάσεις.

Σήμερα όμως, η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ εμφορείται από δεξιόστροφες αντιλήψεις, που κινούνται στα πλαίσια νεοφιλελεύθερων πολιτικών, τα αποτελέσματα δε αυτών των πολιτικών έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η συμμετοχή λοιπόν του ΣΥΝ σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση -για κεντροδεξιά δεν περνάει καν από το μυαλό μας- θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και καταστροφικά για το κόμμα μας και τη ριζοσπαστική αριστερά γενικότερα.

Η κοινωνική και πολιτική μας πρόταση και δράση θα έχει σαν στόχο:

Να διεμβολίσει και να επιφέρει πλήγματα στον δικομματισμό, να αλλάξει τους συσχετισμούς στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, έτσι ώστε να διαμορφώνεται μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, έξω από τα δικομματικά και νεοφιλελεύθερα πρότυπα, που θα είναι κρίσιμη και χρήσιμη για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση υπέρ των συμφερόντων των αδυνάτων, της μεγάλης δηλαδή κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι των λίγων, που καθημερινά θα κατακτά και θα προωθεί τον στόχο του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, έναν σοσιαλισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με ελευθερία και δημοκρατία.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου απευθυνόμαστε σε όλους όσους θίγονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους καλούμε να διαμορφώσουμε από κοινού μια πλατιά συνεργασία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στη βάση ενός εναλλακτικού προγραμματικού και πολιτικού σχεδίου απέναντι σ' αυτό της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης, έναν πόλο δηλαδή στα αριστερά της σημερινής πολιτικής γεωγραφίας.

Σ' αυτήν έχουν θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος που ψηφίζει ΚΚΕ, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που διαφωνεί με τις νεοφιλελεύθερες - νεοσυντηρητικές επιλογές της ηγεσίας του, δυνάμεις των οικολόγων πράσινων και της ριζοσπαστικής οικολογίας, καθώς κι άλλες αριστερές κινήσεις και χιλιάδες μη ενταγμένοι αριστεροί.

Στην εξυπηρέτηση της στρατηγικής μας εντάσσεται και η επιλογή της συνεργασίας των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας. Στις σημερινές συνθήκες η παρουσία των Οικολόγων - Πράσινων προκαλεί ενδιαφέρον, θα πρέπει να επιδιώξουμε τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων διαλόγου και κοινής δράσης σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.

Η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα, αν και δύσκολο και πρωτόγνωρο για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Σήμερα, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τα προβλήματα που προέκυψαν οφείλουμε να επεξεργαστούμε προτάσεις για την παραπέρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως:

Ο ΣΥΝ επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται ως μία πολιτική συνεργασία κομμάτων, κινήσεων και μη ενταγμένων πολιτών, όπου ο καθένας διατηρεί την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική του αυτονομία, δικαίωμα σεβαστό από όλους.

Σήμερα όσο είναι ανάγκη να διακηρύσσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί και δε πρέπει να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα, άλλο τόσο οφείλουμε να αναζητήσουμε τη δημοκρατική εμβάθυνση των δομών και λειτουργιών του, έτσι ώστε να γίνει πιο ελκτικός, να αισθάνονται όλοι, ανένταχτοι αλλά και όλα τα μέλη των συνιστωσών ότι δεν είναι μόνο χρήσιμοι για τη «δουλειά» αλλά είναι και κρίσιμη η συμβολή τους στις όποιες επιλογές πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει να επιδιώξουμε την περαιτέρω διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις προερχόμενες από τον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο, με δυνάμεις που αντιμάχονται σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο τις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού.

Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη δημοκρατική εμβάθυνση αλλά και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος να ανασυγκροτηθούν και να λειτουργήσουν οι:

Τοπικές Συνελεύσεις με Συντονιστικές Γραμματείες σε επίπεδο Νομών, πόλεων, κωμοπόλεων, χωριών.

Σε όλους τους κλάδους εργαζομένων και στους χώρους δουλειάς.

Εκεί που δουλεύει, σπουδάζει και ζει η Νεολαία.

Στον αγροτικό πληθυσμό.

Σε αυτές παίρνουν μέρος όλα τα μέλη των συνιστωσών με ειδική μέριμνα για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ανένταχτων πολιτών. Είναι ανοιχτές, λειτουργούν δημοκρατικά επεξεργάζονται πολιτικές, παίρνουν αποφάσεις αυτόνομα στα πλαίσια των γενικών πολιτικών κατευθύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνουν στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο συμμετέχουν στις κινηματικές δράσεις και διαμορφώνουν όρους «ηγεμονίας» των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα, προτείνουμε να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με ό,τι είχε αποφασιστεί στην Πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη, τον Μάρτιο του 2008, με πλουραλισμό, δημοκρατικό διάλογο, διαφάνεια, ειλικρίνεια, αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα.

Η συμμετοχή σε όλα τα σώματα (γραμματεία, πανελλαδικό συντονιστικό, πανελλαδική σύσκεψη) γίνεται με συναίνεση, κυρίως όμως είναι ανοιχτά στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επικρατεί η διαφάνεια, η δημοκρατία, ο πλουραλισμός και η αποτελεσματικότητα.

Σε όλα τα κρίσιμα θέματα που άπτονται της πολιτικής και οργανωτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πολιτική μας στρατηγική και το εναλλακτικό προγραμματικό μας σχέδιο, το πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας, εάν προκύψει, οι επιλογές των συμμαχιών στη συγκεκριμένη φάση, η εκλογική μας τακτική, η κατάρτιση ψηφοδελτίων και ευρωψηφοδελτίων: Θεωρούμε ότι ο κανόνας της ομοφωνίας ή της συναίνεσης πρέπει να συνεχιστεί.

Στον βαθμό που αυτό δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, τότε τον λόγο έχει όλος ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλα τα μέλη των συνιστωσών καθώς και όλοι οι ανένταχτοι. Θα πρέπει να προβληματιστούμε, να ακουστούν προτάσεις, να γίνει ουσιαστικός διάλογος, να αναζητήσουμε τις προσφορότερες λύσεις με σεβασμό στη δημοκρατία και τον πλουραλιστικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.

Προτείνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση επιτροπής για τη συλλογή και επεξεργασία των προτάσεων, για τη δημοκρατική αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το πόρισμα της οποίας θα κατατεθεί στη γραμματεία και στην πανελλαδική σύσκεψη του Σεπτέμβρη.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων ο ΣΥΝ θα καταβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια.


Κομματική ανασύνταξη

Με δεδομένη την απόφασή μας ότι η ισχυροποίηση του κόμματος αποτελεί μία από τις πιο ουσιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και με τη γνώση ότι πολλά από τα προβλήματα που εμφανίζονται αποτελούν παράγωγα προβλημάτων του ΣΥΝ, είναι φανερό ότι είναι αναγκαία η εξέταση της λειτουργίας του κόμματος στις νέες συνθήκες.

Οι προβληματικές πλευρές στη λειτουργία του κόμματος, που αναδείχτηκαν με ένταση στην προεκλογική συζήτηση, επιβάλλουν αλλαγές και μέτρα, ακόμη και βαθιές τομές, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεπής προώθηση των αποφάσεων και η αντιμετώπιση των σοβαρών ελλειμμάτων δημοκρατίας και αποτελεσματικότητας που διαπιστώνονται. Η επείγουσα ανασύνταξη των δυνάμεών μας αναδεικνύει ως προτεραιότητες:

Αναζωογόνηση των οργανώσεων του κόμματος, Π.Κ. και Ν.Ο. Με την ουσιαστική συμμετοχή των μελών. Έμπρακτα η ηγεσία να αποδείξει ότι υπολογίζει τους συντρόφους, ότι βασίζεται πρωτίστως στις κομματικές δυνάμεις. Με την προσωπική παρουσία και το προσωπικό παράδειγμα, να εμπνεύσουμε, να δραστηριοποιήσουμε, να επιδιώξουμε αποτελέσματα. Να εντάξουμε στο κόμμα νέα μέλη, να επανασυνδεθούμε με συντρόφους που έχουν απομακρυνθεί να βοηθήσουμε την οργάνωση της νεολαίας. Καθοριστικός είναι ο ρόλος των οργάνων και των στελεχών. Τα τασικά κριτήρια στην ανάδειξη των στελεχών και στη σύνθεση των οργάνων να συνοδεύονται με αυτά της ικανότητας, της συνεχούς αξιολόγησης και της πραγματικής προσφοράς. Κορυφαία πλευρά αυτής της κατεύθυνσης είναι η επανεκλογή της Π.Γ. και η εκλογή του νέου γραμματέα της ΚΠΕ. Χρειαζόμαστε Π.Γ. που θα παράγει πολιτική και συγκεκριμένο έργο, που θα ελέγχεται ως σύνολο και ως κάθε μέλος της. Ο νέος γραμματέας να είναι σε θέση να επιτελέσει τον σύνθετο πολιτικό και οργανωτικό του ρόλο, ιδιαίτερα στο δύσκολο διάστημα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές και, παράλληλα, να επιδιώκει τις μέγιστες δυνατές συνθέσεις για μια γρήγορη ανάκαμψη του κόμματος. Επίσης πρέπει να προωθηθούν οι παρακάτω στόχοι:

- Αναβάθμιση της δουλειάς του κόμματος στο συνδικαλιστικό, αυτοδιοικητικό, αγροτικό και νεολαιίστικο κίνημα.

- Μέτρα για την επίτευξη της ενιαίας δημόσιας εικόνας του κόμματος.

- Ανακαθορισμός του στόχου και της λειτουργίας των τμημάτων και των Ν.Ε.

- Ανακατανομή οικονομικών πόρων και στελεχιακού δυναμικού με στόχο στην ενίσχυση της δουλειάς του κόμματος στους μαζικούς χώρους.

- Συλλογική λειτουργία της Κ.Ο. Να μετατραπεί από άθροισμα βουλευτών και των ομάδων τους σε μια ομάδα με όλους τους βουλευτές στη διάθεσή της.

Η βελτίωση της λειτουργίας των τάσεων, στο πλαίσιο του πλουραλιστικού και πολυτασικού χαρακτήρα του κόμματός μας, είναι βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξη και για την απόδοση των μέτρων και των αλλαγών που προτείνονται. Η συχνά παραγόμενη ανούσια ένταση και στην καλύτερη περίπτωση οι παραλυτικοί συμψηφισμοί καθώς και οι παράλογες επιθετικότητες μεταξύ των μελών, πρέπει να σταματήσουν. Η συσπείρωση γύρω από το πολιτικό μας σχέδιο, με αλληλεγγύη και με στήριξη της ηγεσίας του κόμματος, αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για την προώθηση των δύσκολων και φιλόδοξων σχεδιασμών μας και για την επιτυχία στη μεγάλη δοκιμασία των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: