Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του Συνασπισμού της Αριστεράς, των κινημάτων και της Οικολογίας.
Κυριακή 11 Απριλίου 2010
Δ. Βίτσας: Οι διαφορετικές εκδοχές δεν συνιστούν αιτία διάσπασης
* Τι περιμένετε από το 6ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΝ;
Το συνέδριό μας γίνεται μέσα σε μια πολυεπίπεδη και όχι μόνο οικονομική κρίση. Συγχρόνως εδώ και ένα χρόνο έντονα κρισιακά φαινόμενα παρουσιάζονται και στο κόμμα μας αλλά και στην πολιτική μας συμμαχία, τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση την άποψη που εκφράστηκε στις Περιφερειακές Συσκέψεις Πανελλαδικά η ΚΠΕ αποφάσισε να προσπαθήσουμε να λύσουμε τον κόμπο με την πιο συλλογική κομματική μορφή που διαθέτουμε. Έκτακτο Συνέδριο. Τρία, κατά τη γνώμη μου, είναι τα βασικά.
Πρώτο, το κόμμα. Ήρθε η ώρα ν’ αρχίσουμε τουλάχιστον να αναμετριόμαστε με τις αδυναμίες, τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες μας. Να μπει μια τάξη που θα μας επιτρέπει το κόμμα να αποτελεί μια σταθερή πολιτική αναφορά για την κοινωνία και συγχρόνως να ανιχνεύσουμε το μέγα ζήτημα της Αριστεράς στον 21ο αιώνα.
Δεύτερο, η ενιαία δράση της αριστεράς, που πρακτική έκφρασή της σε οργανωμένο πολιτικό επίπεδο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες, υπάρχουν βήματα που μετρήσαμε καλά, υπάρχουν και δυσκολίες και ζητήματα που είτε παραβλέψαμε, είτε τα προσεγγίσαμε με λάθος τρόπο.
Τρίτο, η αριστερή απάντηση στην κρίση. Έχουμε το πρόγραμμά μας, η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε. είναι και συγκεκριμένη και δικαιωμένη, οι λύσεις που προτείνουμε είναι σε απ’ ευθείας σύγκρουση με τις ρίζες των επιλογών του συστήματος. Χρειάζεται όμως ν’ ανιχνεύσουμε και να προωθήσουμε δρόμους αντίστασης και ελπίδας ακόμη περισσότερο, ακόμη καλύτερα.
* Έχετε όμως έναν όγκο κειμένων που ξαφνιάζει..
Είναι αλήθεια. Ίσως δείχνει και την κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε. Μου προκαλεί απορία το γεγονός ότι αρκετοί σ., τάσεις κ.λπ. επέλεξαν την διακριτότητα αντί της προσπάθειας σύνθεσης σε μια ανώτερη ποιότητα. Η Επιτροπή Θέσεων με επικεφαλής τον σ. Δραγασάκη έκανε καλά τη δουλειά της και απέδειξε το αριστερό ενωτικό της πνεύμα. Απ’ την άλλη, και πέρα απ’ το αναφαίρετο δικαίωμα διαφορετικής γνώμης, η ίδια η κρίση με την πολυπλοκότητά της προσφέρεται για διαφορετικές αναγνώσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις. Το υλικό πια είναι πλούσιο. Ας το πω και αλλιώς. Η ΚΠΕ μίλησε, τα μέλη της, οι τάσεις, οι ομάδες και οι υποομάδες εντός της τοποθετήθηκαν, τώρα θα μιλήσει το Κόμμα. Και τα μέλη του Κόμματος γνωρίζουν πως ακόμα και μέσα από δημιουργικές συγκρούσεις, να συνθέτουν ένα ενιαίο πεδίο πολιτικής γραμμής. Το απέδειξαν 3 φορές τον τελευταίο χρόνο. Να επισημάνω ακόμη και τα αυτονόητα. Ως το Συνέδριο όλες οι αποφάσεις ισχύουν. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες δεν πρέπει να μας αποκόψουν από τη ζωή, τους αγώνες και τις αγωνίες της, το αντίθετο θα 'λεγα. Χρειάζεται να 'ναι στοιχείο της προσυνεδριακής και συνεδριακής μας ζωής.
* Εμφανίστηκε κείμενο και "συμβολές" που υπογράφονται από μέλη του Αριστερού Ρεύματος. Δεν είδαμε την υπογραφή σας. Να υποθέσουμε ότι δεν είστε πλέον στο Ρεύμα;
Οι τάσεις συγκροτούνται σε ιδεολογική βάση. Δεν έχουν ιδιοκτήτες, δεν προσωποποιούνται, δεν αποτελούν συμπαγείς μηχανισμούς, ούτε εκφράζονται ενιαία, άσχετα αν η μέχρι σήμερα πρακτική παρουσίαζε τέτοια χαρακτηριστικά «κόμματος μέσα στο κόμμα», θα 'λεγα όμως με την μικρότερη ευθύνη του Α.Ρ. Το κείμενο που είδατε, υπογράφεται από συγκεκριμένους συντρόφους του Αριστερού Ρεύματος. Υπάρχουν άλλα μέλη της ΚΠΕ τα περισσότερα με αναφορά στο Αριστερό Ρεύμα, που δεν το υπέγραψαν, γιατί διαφωνούν με τις εκδοχές, στηρίζουν όμως το κείμενο της Επιτροπής Θέσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος από όλους αυτούς έχει μετατοπιστεί ιδεολογικά. Μην ξεχνάτε ότι το Αριστερό Ρεύμα έχει δώσει είτε ως μειοψηφία, είτε ως πλειοψηφία μάχες για το Κόμμα. Θεωρώ ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι πέρα από την λειτουργία των τάσεων, να υπάρξει χώρος για την λειτουργία του κόμματος, πάνω σε ξεκάθαρες αρχές. Αυτό είναι και η απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών και των φίλων του κόμματος.
* Παρ’ όλα αυτά θα υπάρχουν διαφορετικές λίστες στο συνέδριο και πόσες;
Από τις εκδοχές σ/φων προκύπτουν μεν διαφορετικές προσεγγίσεις και προβληματισμοί σε ούτως ή άλλως ανοιχτά από την κρίση θέματα. Δεν συνιστούν όμως αιτία διάσπασης της πλειοψηφίας. Το κόμμα χρειάζεται μια ραχοκοκαλιά ευθύνης και σταθερότητας για να προχωρήσει. Είναι βαριά η ευθύνη να σπάσει οποιοσδήποτε αυτή τη ραχοκοκαλιά. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει σοβαρός, καταλυτικός λόγος να κατακερματιστεί αυτή η πλειοψηφία. Και αναφέρομαι στην πλειοψηφία που παρά τις διαφορετικές εκδοχές και προσεγγίσεις τελικά υπερψήφισε τις θέσεις, αλλά και στην πλειοψηφία του 82% που πριν ένα χρόνο στο προγραμματικό μας συνέδριο έδωσε προσανατολισμό στη δράση μας.
* Μπροστά στην κρίση, η αριστερά φαίνεται ότι καλείται να απαντήσει εκ νέου σε κρίσιμα ερωτήματα. Σας ρωτάω ευθέως, ναι ή όχι στο ευρώ, ναι ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Το ερώτημα δεν είναι «ναι ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι πως οι εργαζόμενοι ολόκληρης της Ευρώπης θα ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς και θα διεκδικήσουν ένα άλλο ευρωπαϊκό μοντέλο. Είμαστε στην Ευρώπη και πρέπει να παλέψουμε να την αλλάξουμε. Να αμφισβητήσουμε τον μονεταρισμό και την κυριαρχία των αγορών, να διεκδικήσουμε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης, ανάπτυξης και δημοκρατίας στο δρόμο προς μια Ευρώπη των λαών, στο δρόμο προς το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Να συντονίσουμε τη δράση μας με τις άλλες ευρωπαϊκές αριστερές δυνάμεις, να δυναμώσουμε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η έξοδος από την Ευρωζώνη, ή ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με δική μας πρόταση, δεν είναι απάντηση στα σημερινά προβλήματα. Θα επιδεινώσει την κατάσταση των εργαζομένων, και κυρίως θα δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα για μια ελάχιστα παραγωγική οικονομία όπως η ελληνική. Και επιπλέον μια τέτοια εξέλιξη δεν την φοβούνται τα κέντρα αποφάσεων και οι κυρίαρχοι μηχανισμοί. Αυτό που φοβούνται είναι μια συνολική εξέγερση των Ευρωπαίων εργαζομένων.
* Πολλή συζήτηση έχει γίνει και για τις λειτουργίες του κόμματος...
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να ενδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και ο σεβασμός στην άποψη της πλειοψηφίας των μελών. Να βάλουμε κανόνες που θα προστατεύουν την δημόσια εικόνα του κόμματός μας. Εξ αυτών απορρέουν καθήκοντα και αναγκαίες ρυθμίσεις. Για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της εσωκομματικής μας ζωής ώστε να διευκολύνει τη δράση, για τα όργανα διεύθυνσης του Κόμματος, για την περιφερειακή του συγκρότηση, για την ανάδειξη στελεχών, για τη συμμετοχή γυναικών σε όλα τα όργανα, για την διαχείριση της δημόσιας έκφρασης της διαφορετικής γνώμης και της διαφωνίας, για τη λειτουργία των τάσεων, για τη συγκρότηση τμημάτων και επιτροπών, για τα "δικά μας" ΜΜΕ, για τον κώδικα δεοντολογίας σε σχέση με την παρουσία σε Πανελλαδικής Εμβέλειας ΜΜΕ. Σε αυτή τη βάση θα προταθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ρυθμιστικών κανόνων που ελπίζω πως θα υιοθετήσει το συνέδριο. Συγχρόνως έχω προτείνει την διεξαγωγή οργανωτικού - καταστατικού συνεδρίου σε ένα χρόνο.
* Ένα θέμα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι αυτό των θητειών που προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος. Τι θα γίνει;
Νομίζω ότι μια βασική απόφαση αυτού του Συνεδρίου πρέπει να είναι και βεβαίως να εφαρμοστεί, ότι το καταστατικό ισχύει, κάθε άρθρο του ισχύει και δεν το λέω μόνο για τις θητείες αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων και για τη σχέση των οργάνων με τις Π.Κ. και για τα δικαιώματα των μελών και όλα. Και ισχύει χωρίς διακρίσεις, ερμηνείες, μεταφράσεις.
Ετικέτες
6ο συνέδριο ΣΥΝ,
Βίτσας,
θέσεις ΣΥΝ