Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Συνεδρίαση Γραμματείας του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»


Την Κυριακή 9-10-2011 στην Πρέβεζα συνεδρίασε η Πανηπειρωτική Γραμματεία της περιφερειακής παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», συζήτησε τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια Ηπείρου και αξιολόγησε την παρουσία της παράταξης μέχρι σήμερα.
Η Γραμματεία εκτιμάει ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» εντάσσεται οργανικά στη σημερινή συγκυρία της πρωτοφανούς ταξικής επίθεσης της κυβέρνησης και της τρόϊκας στο βιοτικό επίπεδο και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Θεωρούμε ότι η προεκλογική θέση της παράταξης ότι «ο Καλλικράτης είναι το μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση» έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, ότι έχει αναδειχθεί ο αυταρχικός και συγκεντρωτικός χαρακτήρας της μεταρρύθμισης, το στραγγάλισμα της Αυτοδιοίκησης και η αποδυνάμωση των υπηρεσιών της, ιδιαίτερα των αποκεντρωμένων, όπως και όλων των κοινωνικών δομών. Γι’ αυτό και το αίτημα της ανατροπής αυτής της πολιτικής αναδεικνύεται σε κύριο πολιτικό καθήκον και για τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις.
Σε αυτά τα δεδομένα πλαίσια η αιρετή Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου αναδεικνύει τα δικά της χαρακτηριστικά : την αδιαφάνεια και τον συγκεντρωτισμό, τον χαμηλό βαθμό αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και την ασάφεια στην κατανομή αρμοδιοτήτων, την επιμονή στην ασύδοτη λειτουργία του ιδιωτικού κεφαλαίου και τον «αναπτυξιακό» λαϊκισμό.
Επιχειρείται βεβαίως η ωραιοποίηση αυτής της κατάστασης και δεν λείπουν οι κορώνες περί «πρωτοπόρας Περιφέρειας», με πιο πρόσφατη την τοποθέτηση του κ. Περιφερειάρχη στην Επιτροπή Διαβούλευσης ότι η Ήπειρος είναι η πρώτη μεταξύ των Περιφερειών της χώρας στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΠΕΠ. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Όπως προκύπτει από την πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, η συγκριτικά υψηλή απορροφητικότητα του ΠΕΠ Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιδόσεις της τελευταίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης Επιτρόπου κ. Χαν, στον Άξονα Υποδομές – Προσπελασιμότητα η Στερεά Ελλάδα εμφανίζει απορρόφηση 38 %, η Θεσσαλία 19 % και η Ήπειρος 16 % ενώ στον Άξονα Αειφόρος Ανάπτυξη – Ποιότητα Ζωής τα αντίστοιχα ποσοστά είναι Στερεά Ελλάδα 49 %, Ήπειρος 23 % και Θεσσαλία 21 %. Συνεπώς οι αυτάρεσκοι ισχυρισμοί περί «πρωτοπορίας» δεν περιορίζονται στα όρια της γραφικότητας αλλά αποκτούν και χαρακτήρα εξαπάτησης των πολιτών της Ηπείρου.
Αρνητική είναι και η εικόνα της λειτουργίας των συλλογικών σωμάτων, του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών του, τα οποία η πλειοψηφούσα παράταξη προσπαθεί να περιορίσει σε διακοσμητικό ρόλο, με απουσία συζήτησης πολλών μεγάλων προβλημάτων, πλημμελή προετοιμασία και παραβίαση ακόμη και αυτών των διατάξεων του Κανονισμού.
Σχετικά με το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», η Γραμματεία κρίνει θετική την παρουσία της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρά την περιορισμένη αριθμητική εκπροσώπηση και εκτιμάει ότι έχει γίνει καθαρό το πολιτικό της στίγμα και έχει αναδειχθεί ένας μάχιμος αντιπολιτευτικός λόγος, όχι μόνο υπεράσπισης γενικών αρχών και αμφισβήτησης του σημερινού νεοφιλελεύθερου μοντέλου αλλά ταυτόχρονα και αλλαγής των συσχετισμών δύναμης και υπέρβασης των ισορροπιών του συστήματος. Ωστόσο η Γραμματεία επισημαίνει τις αδυναμίες της παράταξης έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα προβλήματα στη λειτουργία των τοπικών Γραμματειών και εκτιμάει ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων.
Η Γραμματεία εκφράζει για μια ακόμη φορά τη στήριξή της στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» και υπέρ του κοινωνικού της ρόλου και του συνεταιριστικού της χαρακτήρα με στήριγμα ένα ανασυγκροτημένο συνεταιριστικό κίνημα και διαδικασίες δημοκρατικής αυτο-οργάνωσης των παραγωγών ενώ παράλληλα συζήτησε και δύο προβλήματα της περιοχής, τα οποία όμως έχουν σημασία για ολόκληρη την Ήπειρο.
Ειδικότερα :
- Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» καταγγέλλει την επιχειρούμενη αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Αμβρακικό Κόλπο, τη στιγμή που επείγει η άμεση απομάκρυνσή τους, καθώς καταστρέφουν και την οικολογική ισορροπία της θαλάσσιας περιοχής αλλά και δεκάδες θέσεις εργασίας στην αλιεία. Καλεί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να μην επιδεικνύει ανέξοδη περιβαλλοντική ευαισθησία για προβλήματα του Αμβρακικού εκτός των ορίων της Περιφέρειας (λ.χ. για τις δεξαμενές καυσίμων στην Αμφιλοχία) αλλά να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα επιστημονικά δεδομένα και στην κραυγή αγωνίας των συλλογικών φορέων της περιοχής. Οι δυνάμεις της παράταξης, που έτσι κι’ αλλιώς έχουν πρωτοστατήσει στις παλιότερες μεγάλες κινητιποιήσεις για τον Αμβρακικό, θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών και όλων των πηγών ρύπανσης και υποβάθμισης.
- Η παράταξη επισημαίνει επίσης τις μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση του οδικού άξονα Θεσπρωτικό -Τύρια και θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση για τις αιτίες των καθυστερήσεων αυτών.
10-10-2011