Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Αλ. Αλαβάνος: Η υγεία πνίγεται από τον δικομματισμό


Την αντιστροφή των ρόλων ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ο Αλέκος Αλαβάνος σε παρέμβασή του χθες στη Βουλή. "Η γνώμη μου είναι ότι ο Καραμανλής ήταν ο Σημίτης του 2003 και ο Παπανδρέου ήταν ο Καραμανλής του 2003", είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: "η υγεία όμως είναι ο μεγάλος ασθενής και πρέπει να φύγει από αυτόν τον πνιγηρό εναγκαλισμό του δικομματισμού". Μάλιστα διάβασε αποσπάσματα από το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την υγεία το 2004 και επεσήμανε ότι οι "εύστοχες παρατηρήσεις" ισχύουν και σήμερα.


Χρειάζεται τομή σε δύο κυρίως επιλογές, τόνισε ο Αλ. Αλαβάνος:
- λεφτά για την υγεία και όχι για τις τράπεζες ή τους εξοπλισμούς, και
- η υγεία δικαίωμα κάθε πολίτη και το δημόσιο πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και όχι η υγεία χώρος ακραίας κερδοσκοπίας, όπως έχει γίνει στην Ελλάδα.

Δίνουν περισσότερα στις τράπεζες απ' ό,τι στα νοσοκομεία

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα των δαπανών για την υγεία και τόνισε ότι στον προϋπολογισμό του 2009, οι δαπάνες για την υγεία είναι μεταξύ του 1/3 και του 1/4 σε σχέση με το πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις τράπεζες. Υπογράμμισε ακόμη ότι στην Ελλάδα οι χρηματοδοτήσεις για την υγεία είναι λίγο πάνω από το 2% - 2,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, και στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι πάνω από 10%. Ακόμα και στις ΗΠΑ, που είναι το βασίλειο της κερδοσκοπίας και της διείσδυσης των ιδιωτικών συμφερόντων σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, συνέχισε, οι πολίτες δίνουν το 3% του εισοδήματός τους στην υγεία, ενώ στην Ελλάδα το 6%.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρεμβαίνοντας υποστήριξε ότι η διαφορά οφείλεται στο ότι το 20% των πολιτών στις ΗΠΑ είναι ανασφάλιστοι, ενώ στην Ελλάδα προστίθεται ένα 10% από την παρουσία των μεταναστών.

Κόντρα για το νοσοκομείο της Πρέβεζας

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αλ. Αλαβάνος στην στήριξη του δημόσιου τομέα της υγείας, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι η υγεία είναι δικαίωμα για τον καθένα, είτε είναι μετανάστης, είτε είναι ντόπιος ή οτιδήποτε άλλο. Επεσήμανε την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα με "μεγάλες κλινικές, μεγάλα νοσοκομεία και από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και προηγουμένως από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σχέδια συνδυασμού δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, που είναι εκβιασμός στον δημόσιο προγραμματισμό".
Ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του νοσοκομείου της Πρέβεζας,, όπου "ο δήμαρχος ζητά ένα δημόσιο νοσοκομείο. Και του λένε ή θα δεχτείς το ΣΔΙΤ ή το νοσοκομείο σου θα πάει αλλού". Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τον Αλ. Αλαβάνο να διαβεβαιώσει τον δήμαρχο της Πρέβεζας Μιλτιάδη Κλάπα ότι "δημόσιο θα είναι το σύστημα, το νοσοκομείο, οι υπηρεσίες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Μόνο την υποδομή αναλαμβάνουν οι ιδιώτες".
Επίσης ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε ότι δίνονται στους ιδιώτες ακόμα και υπηρεσίες των νοσοκομείων, όπως η σίτιση, η φύλαξη, η καθαριότητα επί ΠΑΣΟΚ, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι λογιστικές, οι εργασίες πληροφορικής επί Ν.Δ. και υπενθύμισε ότι απότοκο αυτής της κατάστασης είναι ακόμη και οι καθαρίστριες του ΙΚΑ να μην έχουν στοιχειώδη ασφάλιση.

Από την Αυγή της 29.11.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: