Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κύριο άρθρο της Αυγής της 14/5/2009

Απρόβλεπτες πολιτικές επιπτώσεις θα έχει η επίσημη κυβερνητική ομολογία, σύμφωνα με την οποία πολιτικά στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ λαδώνονταν από τα "μαύρα ταμεία" και τις οφ σορ εταιρείες της Siemens. Πρόκειται για ομολογία που καταδικάζει το δικομματικό πολιτικό σύστημα και ενεργοποιεί διαδικασίες, αντιφατικές επί του παρόντος, αναδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος.
Σε χθεσινή δημοσκόπηση τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 55% στην κάλπη των ευρωεκλογών. Μπορεί να είναι χαλαρή η ψήφος του Ιουνίου, αλλά, αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη η εικόνα της ελεύθερης πτώσης των δύο μεγάλων κομμάτων, τότε η κατάσταση θα είναι δύσκολα αντιστρεπτή και για την κάλπη των εθνικών εκλογών.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να κλείσει τη Βουλή γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να κρατήσει κρυφό το έγγραφο που υπογράφει εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Και αφού παρεγράφησαν και για τα δικά τους στελέχη οι ομολογούμενες ποινικές ευθύνες, δημοσιοποιήθηκε το έγγραφο.
Η Ν.Δ. έχει προεξοφλήσει ότι θα είναι δεύτερη στην ευρωκάλπη και ότι δεν μπορεί να ανακάμψει σύντομα. Γι' αυτό δίνει μάχη να κοντύνει το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Στη μάχη της αυτή η Ν.Δ. δεν διστάζει να παραδεχτεί τη δική της ανάμειξη στη διαφθορά, αρκεί να περάσει στην κοινή γνώμη το μήνυμα για τη διαφθορά του ΠΑΣΟΚ.
Με αυτά τα δεδομένα η επιχειρούμενη δικομματική πόλωση στερείται της ηθικής και προγραμματικής νομιμοποίησης. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν όχι μεταξύ πολιτικών προγραμμάτων, αλλά για το χρώμα... του χρήματος! Η τιμή των πολιτικών μετράται μέσω... οφ σορ εταιρειών! Και τα "μαύρα ταμεία" τροφοδοτούν τη μαύρη ψήφο στα δύο μεγάλα κόμματα.
Την ίδια ώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη οργανώνονται πορείες των ευρωπαϊκών συνδικάτων με αίτημα την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική ασφάλεια και όχι την ευελιξία. Η χώρα μας πορεύεται στη δική της ιδιορρυθμία. Όχι μόνο λόγω της διαφαινόμενης υποχώρησης του πολιτικού συστήματος, αλλά και λόγω της ανυπαρξίας οργανωμένων κοινωνικών αντιδράσεων από τους επίσημους φορείς, όπως η ΓΣΕΕ. Η σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ επιβεβαιώνει την αναντιστοιχία των αντιδράσεων μπροστά στα προβλήματα.
Ελληνική ιδιορρυθμία είναι η καταδυνάστευση του κοινωνικού από το πολιτικό, ακόμη κι αν η πολιτική διέρχεται βαθιά κρίση. Μήπως ήρθε η ώρα για μια από τα κάτω αναγέννηση της πολιτικής, με όρους κοινωνίας;

Για την αντιγραφή

Το Γραφείο Τύπου της Σ.Ε. Πρέβεζας του ΣυΡιζΑ