Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά και τις ευρωπαϊκές οικογένειες στις οποίες ανήκουν ότι μπορεί να αλληλοκατηγορούνται, αλλά δεν αμφισβητούν την ουσία της πολιτικής, "μιας πολιτικής που αντί να βγάλει την κοινωνία από την κρίση, τη βυθίζει ακόμα περισσότερο στην κρίση".
Στο Ζάππειο και τη διακαναλική συνέντευξή Τύπου, για ακριβώς μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ "ανακρίθηκε" από τους δημοσιογράφους, απαντώντας σε 20 ερωτήσεις για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. Προηγήθηκε η εισαγωγική τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα, όπου εστίασε το μεγαλύτερο μέρος στα θέματα της οικονομίας και, με αφορμή τις συστάσεις του ΔΝΤ, κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει πριν από τις ευρωεκλογές τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει για να μπορούν, όπως είπε, να της στείλουν οι πολίτες τον λογαριασμό στις 7 Ιουνίου. Υπενθυμίζοντας ότι επικεφαλής του ΔΝΤ είναι ο σοσιαλιστής Ντομινίκ Στρος Καν, αναρωτήθηκε αν ο κ. Παπανδρέου συμφωνεί με τις συστάσεις του ΔΝΤ.
Η συνέντευξη Τύπου αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να παρουσιάσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να θέσει ως στόχο την εκλογή τριών ευρωβουλευτών, να καλέσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση στις συστάσεις του ΔΝΤ και, φυσικά, ενόψει των εκλογών, να ζητήσει να γίνει συζήτηση επί των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας. "Αντί να συζητάμε τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών στο μέσο μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης, συζητάμε για τα παπαγαλάκια του κ. Καραμανλή και για την παπαγαλία συνθημάτων του κ. Παπανδρέου", είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα σημείωσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν τα συμφέρει να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, αναφέροντας ότι τα 97 στα 100 ψηφίσματα ή εκθέσεις που έρχονταν στο Ευρωκοινοβούλιο τα ψήφιζαν από κοινού οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Και πρόσθεσε επ' αυτού: "Γιατί άραγε να συζητήσουν; Τους συμφέρει να συζητήσουν για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη που από κοινού πέρυσι τον Ιούνιο ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στο ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα σε μια νύχτα χωρίς να πάρει χαμπάρι ο ελληνικός λαός;".
"Νέστορας" της παράταξης ο Αλ. Αλαβάνος
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέλεξε να μην ακολουθήσει την κ. Παπαρήγα στις υβριστικές επιθέσεις που εξαπολύει κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στη λογική της κοινής δράσης των δυνάμεων της αριστεράς. Για τους Οικολόγους Πράσινους επανέλαβε ότι δεν αποτελούν ανταγωνιστική δύναμη και πρόσθεσε: "Θα είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα επιδιώξουμε να βρεθούμε σύμμαχοι το επόμενο διάστημα σε αγώνες και διεκδικήσεις και θα χαρούμε να τους έχουμε δίπλα μας σε αγώνες, γιατί σε πολλούς απ’ αυτούς τους αγώνες αισθανθήκαμε εξαιρετικά μόνοι το προηγούμενο διάστημα".
Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί στο debate από τον Αλ. Αλαβάνο. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε Νέστορα της παράταξης τον Αλ. Αλαβάνο, λέγοντας ότι είναι "ο άνθρωπος ο οποίος έδωσε στίγμα διαφορετικό στα πολιτικά πράγματα αποχωρώντας από την ηγεσία του Συνασπισμού, αναδεικνύοντας μια άλλη προοπτική για τη νέα γενιά". Μίλησε, μάλιστα, για συγκρίσεις που "είναι ιδιαίτερα υποτιμητικές για τον Αλέκο τον Αλαβάνο. Που δεν διεκδικεί κάτι".
Απαντήσεις στο ΔΝΤ
Όπως προαναφέραμε, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθούν επί των προτάσεων του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί "ευκαιρία έστω και από το παράθυρο να τοποθετηθούν επί της ουσίας και όχι επί συνθημάτων γενικών και αορίστων οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τις αιτίες της κρίσης αλλά και για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις κατευθύνσεις που έρχονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Κομισιόν αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο". Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτές του ΔΝΤ:
- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάς λέει: πάγωμα μισθών. Εμείς λέμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάς λέει: πάγωμα των προσλήψεων. Εμείς λέμε: τουλάχιστον 100.000 προσλήψεις για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών στον δημόσιο τομέα, εκεί που υπάρχουν ανάγκες μεγάλες, στα δημόσια νοσοκομεία, στα δημόσια σχολειά.
- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάς λέει: περιορισμός των δημοσίων δαπανών. Εμείς λέμε: γιγάντιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάς λέει: ελαστική απασχόληση παντού. Εμείς λέμε: σταθερή δουλειά για όλους.
- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάς λέει: αυτά που μας λένε το τελευταίο διάστημα ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Αλμούνια. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης, που δεν συμπίπτουν δε συμβαδίζουν, είναι στον αντίποδα αυτής της κατεύθυνσης.