Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Αλ. Τσίπρα στο Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού στο Άλσος Γουδή

1. Χαιρετίζοντας όλες τις γενιές της αριστεράς

Θέλω επίσης να χαιρετήσω τους μεγαλύτερους συντρόφους και συντρόφισσες που βρίσκονται ανάμεσά μας. Αυτούς και αυτές που σήκωσαν την Αριστερά στους ώμους τους, στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Την γενιά της Εθνικής Αντίστασης που στέκει ακόμα όρθια και στιβαρή ανάμεσά μας, Τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΕΔΑ, των Λαμπράκηδων, του 114, του αντιδικτατορικού αγώνα, της Μεταπολίτευσης. Όλες και όλους αυτούς, που σε κάθε κρίσιμη ιστορική στιγμή, αψηφώντας το προσωπικό κόστος και παραμερίζοντας κάθε ιδιοτέλεια, βρέθηκαν εκεί που έπρεπε. Ας τους έχουμε ως φωτεινό παράδειγμα στους σημερινούς καιρούς.

2. Παιδεία

Το τελευταίο θύμα της πολιτικής αυτής, είναι η δημόσια δωρεάν παιδεία. Μια κοινωνική κατάκτηση που εξασφάλιζε σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση και την οικονομική δυνατότητα της οικογένειά του να έχει πρόσβαση στην γνώση..

Το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας αλλοτριώνεται σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια. Μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί, συστηματική απαξίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, ανύπαρκτες υποδομές, μετατροπή της γνωστικής διαδικασίας σε μια ατελείωτη σειρά εξετάσεων. ΚΑΙ μετά ανεργία, ετεροαπασχόληση και αγωνία. Δεκαετίες τώρα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδηγούν την παιδεία σε αδιέξοδο, και μάλιστα εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού.

Προχθές στους Δελφούς, με τις πλάτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παίχτηκε η τελευταία πράξη αυτού του έργου. Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε το τέλος της δημόσιας παιδείας και την γέννηση του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου. Του πανεπιστήμιου που θα είναι δέσμιο των χορηγών του αν θέλει να επιβιώσει. Που θα διοικείται όχι μέσα από δικούς του θεσμούς, αλλά από διάφορους διορισμένους απίθανους, οι οποίοι θα φέρουν τον ευγενή τίτλο του «Συμβουλίου Διοίκησης». Που θα πρέπει να στραφεί στα δίδακτρα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του, αφού το κράτος αποσύρεται από την χρηματοδότηση και δεν σκοπεύει να επενδύσει στην μόρφωση των επόμενων γενεών. Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε ως όνειρο ζωής ένα πανεπιστήμιο δέσμιο των αγορών και του κεφαλαίου, ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι αντέχουν το δυσβάσταχτο κόστος. Ένα πανεπιστήμιο που διαρκώς θα συρρικνώνεται απέναντι στην πίεση από τα ιδιωτικά μαγαζιά εμπορίας πτυχίων, που θα ονομαστούν επίσης πανεπιστήμια χωρίς να είναι.

Αυτά είναι τα σχέδια τους. Αλλά θα αποτύχουν. Θα συντριβούν για μια φορά ακόμα μπροστά στην αποφασιστική στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Των φοιτητών και των πανεπιστημιακών δασκάλων. Ο κόσμος αυτός έχει πετύχει ήδη μια μεγάλη νίκη. Ακύρωσε την αναθεώρηση του άρθρου 16, έχοντας απέναντί του ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο, τα κανάλια, τους μηχανισμούς καταστολής. Νίκησε. Και θα νικήσει και πάλι. Αυτό το φθινόπωρο κρύβει εκπλήξεις για την κυβέρνηση, την τρόικα και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ανήκει στον κόσμο της μόρφωσης. Που θα πάρει για μια ακόμα φορά στα χέρια του την υπόθεση της υπεράσπισης της κοινωνίας.

3. Φαστ Τρακ

Λένε ότι θα απαντήσουν με επενδύσεις στην κρίση και φέρνουν αυτό το όνειδος, αυτό τον εξευτελισμό του Συντάγματος και των νόμων που ονομάζουν φαστ τρακ. Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Είναι ντροπή για τη κυβέρνηση να προσκαλούνται επενδυτές να φτιάξουν καζίνο και πολυτελή ξενοδοχεία, εξασφαλίζοντας ευνοϊκό φορολογικό και εργασιακό καθεστώς. Και αν αυτοί δεν ντρέπονται, δεν θα τους αφήσουμε να ντροπιάσουν εμάς. Δε θα αφήσουμε να καταστρέψουν το περιβάλλον με ρυπογόνες επενδύσεις όπως αυτή του Αστακού. Δεν θα επιτρέψουμε να αναπτυχθούν διαδρομές μαύρου χρήματος σε περιβαλλοντικά ερείπια.

Αυτά είναι πρωτοφανή για Ευρωπαϊκή χώρα. Πουθενά δεν έχει γίνει τέτοια ισοπέδωση του νομικού πολιτισμού. Μόνο στον τρίτο κόσμο οι επενδυτές καταλαμβάνουν ολόκληρες ζώνες δημόσιου χώρου και τις μετατρέπουν σε μαγαζιά τους.

Και χωρίς ντροπή λένε ότι το κάνουν για την ανάπτυξη και για τις δουλειές. Το λένε αυτοί που μας βυθίζουν στην ύφεση. Αυτοί που με τις πολιτικές τους εκτόξευσαν την ανεργία.

Και μην υπάρχει κανένας αφελείς που να πιστεύει ότι οι θα έρθουν στην περιοχή ανάπτυξη, χρήματα και θέσεις εργασίας. Το όφελος τέτοιων κλειστών επενδύσεων για τις οποίες ενδιαφέρεται το Κατάρ, θα είναι μηδενικό για την ελληνική οικονομία.

4. Εξεταστικές

Ψάχνουν τώρα να βρουν ποιος φταίει, ποιος έκρυψε τα μεγέθη, ποιος έφαγε τα λεφτά και προκειμένου να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα θέλουν να μετατρέψουν το κοινοβούλιο σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών που θα διυλίζουν τον κώνωπα και θα καταπίνουν τη κάμηλο.

Για το πώς φτάσαμε ως εδώ δε χρειάζεται να κάνουν καμία εξεταστική για να το βρουν. Δε φταίνε ούτε τα Greek statistics, ούτε το σπάταλο δημόσιο. Σε λίγο θα μας πουν ότι για τη διάλυση, για τη φτώχεια και για την ανεργία φταίει κάποιος λογιστής. Όχι.

Φταίει η συνειδητή πολιτική τους επιλογή να τα χαρίζουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο και στις αγορές και να επιμένουν σε ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με βασικό χαρακτηριστικό τη συσσώρευση πλούτου στις τράπεζες, σε ολιγοπώλια και σε καρτέλ. Μια ανάπτυξη που στηρίχθηκε στα δανεικά και όχι στην αναδιανομή του πλούτου και τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων.

5. Για το Μνημόνιο της χρεοκοπίας και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η χώρα μας είναι σήμερα δεμένη χειροπόδαρα στο Μνημόνιο. Και οδηγήθηκε εκεί με μια συνειδητή επιλογή της σημερινής κυβέρνησης. Μας λέγανε «μνημόνιο ή χρεωκοπία» και μας οδήγησαν στο μνημόνιο της χρεοκοπίας.

Υπήρχε άλλος δρόμος; Η απάντηση είναι ναι υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνο που δε περνάει από τη αναδιαπραγμάτευση του κοινωνικού συμβολαίου που επιχειρεί η πολιτική του μνημονίου στο όνομα της καταπολέμησης του χρέους αλλά από την αναδιαπραγμάτευση του ίδιου του χρέους προς όφελος της κοινωνίας και του λαού. Με διαγραφή μέρους του, με μορατόριουμ και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Υπάρχει άλλος δρόμος, με ένα σχέδιο που θα μας βγάζει από την ύφεση, που θα θεμελιώνει την ασφάλιση, που θα στηρίζει την απασχόληση, που θα ενισχύει τους ποιο αδύναμους με μια ριζικά αντίθετη αναδιανομή του πλούτου.

Αυτός είναι ο δρόμος για έξοδο από την κρίση: Αναδιαπραγμάτευση, αναδιανομή, ανάπτυξη, ασφάλιση, απασχόληση.

Δεν τον ακολούθησαν όμως.

Γιατί η επιλογή της κυβέρνησης και των Βρυξελλών δεν είναι η έξοδος από την κρίση. Είναι το στραγγάλισμα της κοινωνίας. Είναι η επιβολή της πιο σκληρής κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Είναι η μεταβολή της Ελλάδας σε ένα πειραματόζωο, για το ξήλωμα των κοινωνικών κατακτήσεων και την εφαρμογή της πιο άδικής πολιτικής που είδαμε ποτέ. Είναι μια επιλογή τον πυρήνα της οποίας δεν αμφισβητεί ούτε η ΝΔ που θέλει να ικανοποιήσει τους όρους του μνημονίου μια ώρα αρχύτερα.

Στον βωμό του Μνημονίου, δεν θυσιάζεται μόνο το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων. Θυσιάζονται ακόμα τα εργασιακά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, το ασφαλιστικό σύστημα, το περιβάλλον. Εδώ και χρόνια το κεφάλαιο επεδίωκε αυτές τις ανατροπές. Και βρήκε την ευκαιρία σε μια Ελλάδα καταχρεωμένη και παραγωγικά αδύναμη, εξ αιτίας της πολιτικής του δικομματισμού. Το πείραμα της Ελλάδας θα εξαχθεί πολύ σύντομα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλά αυτό το σχέδιο λογαριάζει χωρίς την ίδια την Ευρώπη. Την Ευρώπη των εργαζομένων, των κοινωνικών κινημάτων, της αλληλεγγύης, της Αριστεράς. Την Ευρώπη που πριν λίγες μέρες ξεσηκώθηκε σε μια συντονισμένη εργατική κινητοποίηση για την πραγματοποίηση της οποίας συνέβαλλε τα μέγιστα και ο ΣΥΝ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής αριστεράς. Ο αγώνας είναι κοινός για όλους, Μπορούμε να γυρίσουμε τα πράγματα. Μπορούμε να τους κάνουμε να μας υπολογίζουν.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τη κοινωνία, για τους εργαζόμενους για τους νέους. Το μέλλον της χώρας, το μέλλον της νέας γενιάς υποθηκεύεται στις άγριες ορέξεις των δανειστών μας, στις άγριες ορέξεις των αγορών.

Και τούτες τις ώρες τα βλέμματα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη είναι στραμμένα επάνω στη χώρα μας.

Η Ιρλανδία, το οικονομικό θαύμα του νεοφιλελευθερισμού, βρίσκεται ήδη σε τροχιά δημοσιονομικής κρίσης ελλείμματος και χρέους, ενώ οι χώρες του Νότου, τα λεγόμενα και PIGS, ετοιμάζονται να δοκιμάσουν την εφαρμογή του ελληνικού πειράματος.

Και θα τη δοκιμάσουν αν το πείραμα κριθεί επιτυχές. Και επιτυχές για αυτούς δε σημαίνει μείωση του χρέους και του ελλείμματος. Άλλωστε αυτό πλέον μόνοι τους δηλώνουν ότι δεν τους απασχολεί. Επιτυχία για αυτούς σημαίνει να μην αντιδράσει το πειραματόζωο σε αυτή τη πρωτοφανή σε βιαιότητα επίθεση, σε αυτή τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των δυνάμεων του κεφαλαίου και εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας.

Και μέχρι στιγμής για αυτούς το πείραμα πετυχαίνει. Γιατί; Όχι γιατί πιάνουν τους στόχους αλλά γιατί παραμένει ακλόνητη η κυβέρνηση της τρόικας και δεν φαίνεται να αμφισβητείται από την ελληνική κοινωνία η πολιτική της.

Αυτό ακριβώς εννοούσε και ο πρωθυπουργός όταν αναφερόμενος στις επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ζήτησε ψήφο στους κυβερνητικούς υποψήφιους προειδοποιώντας για το μήνυμα που θα εξάγουμε προς τα έξω.

Αυτός είναι ο μεγάλος του φόβος, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος της διεθνούς οικονομικής ελιτ. Μη τυχόν και το μήνυμα της κάλπης είναι μήνυμα αμφισβήτησης της πολιτικής του μνημονίου, μη τυχόν και είναι μήνυμα ότι το πειραματόζωο αντιδρά και δε πετυχαίνει το πείραμα.

Έ λοιπόν ναι κύριε πρωθυπουργέ. Αυτό ακριβώς προτείνουμε στον ελληνικό λαό να πράξει στη κάλπη στις 7 του Νοέμβρη. Να στείλει μήνυμα αμφισβήτησης από τα αριστερά, να στείλει μήνυμα ανατροπής της πολιτικής του μνημονίου, να στείλει μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη ότι δεν πετυχαίνει το πείραμα.

Και πως μπορεί να δοθεί αυτό το μήνυμα της εξ αριστερών αμφισβήτησης του μνημονίου στη κάλπη του Νοέμβρη;

Σίγουρα δε μπορεί να δοθεί με την υπερψήφιση των συνδυασμών που υποστηρίζει η ΝΔ ή των εκλεκτών της κας Μπακογιάννη.

Σίγουρα, επίσης, δε μπορεί να δοθεί αν και στην αριστερά όλοι κρατήσουμε τις βεβαιότητες και τις αλήθειες μας.

Αν για μια ακόμη φορά επιμείνουμε σε μια λογική καταγραφής της δικής μας μίας και μοναδικής αλήθειας.

Και σίγουρα δε μπορεί να δοθεί μέσα από το κατακερματισμό των δυνάμεων που από τα αριστερά αμφισβητούν τη κυβερνητική πολιτική.

Για να καταφέρουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλους τους λαούς της Ευρώπης, δεν απαιτείται απλά να διατηρήσουμε την ενότητά μας αλλά είναι αναγκαίο και να τη διευρύνουμε, χωρίς προκαταλήψεις και με τόλμη, σε όσες δυνάμεις απεγκλωβίζονται από το άρμα του δικομματισμού.

Είναι όμως αυτή η εικόνα που δίνει σήμερα η αριστερά;

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι απαντήσεις που έχουμε να δώσουμε πρέπει να είναι με το χέρι στη καρδιά.

Δεν είναι αυτή η εικόνα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη μητέρα των μαχών, την εκλογική περιφέρεια όπου θα δοθεί το πιο δυνατό πολιτικό μήνυμα, δεν είναι η εικόνα ότι έχουμε καταλάβει πόσο ιστορικά κρίσιμη είναι η ευθύνη μας για μέλλον της χώρας μας αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης.

Είναι προφανές ότι όλοι έχουμε ευθύνη.

Είναι προφανές ότι μπορεί να έχουν γίνει και σημαντικά λάθη χειρισμών και από τη δική μας τη πλευρά, αλλά ο δρόμος που από τη πρώτη στιγμή χαράξαμε έχει το σωστό προσανατολισμό. Το προσανατολισμό της ευρύτερης δυνατής διεύρυνσης, της δημιουργίας του ευρύτερου δυνατού μετώπου δυνάμεων, ώστε ενώνοντας και όχι χωρίζοντας τις δυνάμεις μας να κατορθώσουμε να δώσουμε το μήνυμα της ελπίδας το βράδυ των εκλογών

Έχει σβήσει αυτή η ελπίδα;

Εμείς λέμε όχι. Έστω και στο και πέντε. Έστω και τώρα 35 μέρες πριν τη κάλπη, υπάρχει χρόνος για όσους μπορούν να κατανοήσουν τη κρισιμότητα της στιγμής.

Η ζωή και η ιστορία δε πρόκειται να επιβραβεύσει εγωισμούς και αδιέξοδες εμμονές. Απλά θα τις προσπεράσει.

Η ιστορία ή που θα δώσει τη δυνατότητα το βράδυ των εκλογών να καταγράψουμε όλοι μαζί μια μεγάλη νίκη του λαού μας απέναντι στη πολιτική του μνημονίου ή που θα καταγράψει την ανεπάρκεια οράματος και αίσθησης ευθύνης.

Από αυτό εδώ το βήμα, καλούμε λοιπόν όλους και όλες, που μπορεί να έχουν ενστάσεις για τη διαδικασία και για τους χειρισμούς, να ενισχύσουν τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια συνάντησης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς με δυνάμεις που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και που από τα αριστερά αμφισβητούν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Και τους καλούμε να πλαισιώσουν με τις δικές τους καταγεγραμμένες απόψεις, με τις δικές τους διακριτές απόψεις, το ψηφοδέλτιο της Αττικής συνεργασίας – όχι στο μνημόνιο, με επικεφαλής τον Αλέξη Μητρόπουλο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η μόνη απάντηση στον επαπειλούμενο κατακερματισμό των δυνάμεων της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι η ενίσχυση του ισχυρού πόλου συνάντησης της αριστεράς της οικολογίας και του σοσιαλιστικού χώρου.

Και αυτή δεν είναι μια απάντηση υπέρβασης του ΣΥΡΙΖικού μας κεκτημένου, όπως πολλοί θα προεξοφλήσουν. Αντιθέτως είναι η μόνη ελπίδα για την ανασυγκρότηση του χώρου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.

Γιατί αυτός ο χώρος μπορεί να υπάρξει και να μεγαλουργήσει μόνο αν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υπαρκτές ανάγκες και αγωνίες της κοινωνίας.

Μόνο αν μπορεί να αντιπαρατεθεί στα ίσια και νικηφόρα με τη κυβερνητική πολιτική.

Μόνο αν είναι σε θέση να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, να προκαλέσει ανατροπές για τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία.

Μια ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά που θα ανακυκλώνεται γύρω από τον εαυτό της είναι μια ακίνδυνη για το σύστημα και άρα καταδικασμένη να σβήσει, αριστερά.

Ένας ΣΥΡΙΖΑ που θα αυτοϊκανοποιείται από μεγαλόστομες διακηρύξεις χωρίς όμως να μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, θα είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς όπως τον επιθυμούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Ακίνδυνος και αφομοιωμένος.

Αντιθέτως ένας ΣΥΡΙΖΑ που δε είναι σκαντζόχοιρος, κλεισμένος στον εαυτό του. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που θα τολμά και θα ρισκάρει. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που με τόλμη θα κάνει πράξη όλα όσα χρόνια τώρα εξαγγέλλει για τη συνάντηση με δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, θα είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ επικίνδυνος για το σύστημα, ένας ΣΥΡΙΖΑ με μέλλον, με προοπτική και με δυναμική μεγάλων ανατροπών.

Αυτό το ΣΥΡΙΖΑ θέλαμε πάντα και θέλουμε και σήμερα να οικοδομήσουμε.

Και θα το κάνουμε πράξη από την επόμενη των εκλογών αρκεί να αγωνιστούμε όλοι και όλες ώστε να δώσει η κάλπη του Νοέμβρη μήνυμα ελπίδας και ανατροπής της πολιτικής του μνημονίου, μήνυμα ελπίδας και ανατροπής της πολιτικής υποθηκεύει το μέλλον του εργαζόμενου λαού και της νέας γενιάς του τόπου μας.

Μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή.

ΜΕ τον Αλέξη Μητρόπουλο στην Αττική.

ΜΕ τον Τάσο Κουράκη στην Κεντρική Μακεδονία.

Με την Ελένη Πορτάλιου στην Αθήνα, που με αξιοθαύμαστο τρόπο έθεσε τις αξίες της δικής μας αριστεράς για την αυτοδιοίκηση, μόλις μέσα σε λίγα λεπτά μιας τηλεοπτικής εμφάνισης.

ΜΕ τον Νίκο Λεγάκη στον Πειραιά, και τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη στη Θεσσαλονίκη.

ΜΕ τους ενωτικούς μας συνδυασμούς στις περιφέρειες και τους δήμους ολόκληρης της Ελλάδας. Στο χέρι μας είναι, την επόμενη μέρα των εκλογών να υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, ένα άλλο τοπίο.

Στο χέρι μας είναι να ακυρώσουμε την κυβερνητική ατζέντα της επόμενης μέρας, τα ακόμα πιο σκληρά μέτρα εις βάρος των πιο αδύναμων. Στο χέρι μας είναι να πάρουμε πίσω όσα λεηλατήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ας στείλουμε αυτό το μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία.

Όλοι στον αγώνα. Και με τη νίκη!