Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ένα διαφορετικό ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο

Με την περιφερειακή παράταξη "ΑΥ.ΡΙ.Ο. (Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο) για την Ήπειρο και επικεφαλής τον δικηγόρο Γιάννη Παπαδήμητρίου, που έχει να επιδείξει πλούσια αυτοδιοικητική, κινηματική και πολιτική δράση, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς και αρκετοί ανένταχτοι πολίτες συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου στην Περιφέρεια της Ηπείρου.




Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου "ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο" ο Γιάννης Παπαδημητρίου

Στόχος του συνδυασμού δεν αποτελεί, σύμφωνα με τη διακήρυξή του, μονάχα η ψήφος των πολιτών αλλά "η συγκρότηση ενός αυδιοικητικού σχήματος μακράς πνοής, το οποίο θα μπορεί να συνεργαστεί και να εκφράσει λαϊκές αντιστάσεις, κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινήματα και δυνάμεις που οραματίζονται ένα διαφορετικό αύριο για την Ήπειρο". Όπως εξάλλου τόνισε στην "Α" ο Γ. Παπαδημητρίου "ιδρύσαμε ένα Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο για να εφορμήσουμε στο αύριο της Ηπείρου", για να σχολιάσει στη συνέχεια πως "το δίλημμα «ενάντια στο Μνημόνιο» ή «με αυτοδιοικητική λογική» είναι πλαστό. Το Μνημόνιο δεν είναι κάτι εξωτερικό, κάτι άσχετο με την Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, ο Καλλικράτης είναι το «μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση»". Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου σημείωσε ακόμη ότι "σ' αυτό το οδυνηρό για τους εργαζόμενους πλαίσιο καλούμαστε να αποφασίσουμε για το αύριο της Ηπείρου, μιάς περιφέρειας με έντονη πολιτιστική ταυτότητα και ενότητα, με μοναδικό φυσικό πλούτο και ομορφιά αλλά και με μεγάλα προβλήματα, υστερήσεις και εσωτερικές ανισορροπίες".

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Ηπείρου επισημαίνει τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια όπως η ανεργία, η εγκατάλειψη του αγροτικού κόσμου, η έλλειψη και η απαξίωση υποδομών υγείας και εκαπίδευσης, η υποβάθμιση του περιβαλλοντικού πλούτου και η εγκατάλειψη του ορεινού χώρου, για να υπογραμμίσει ότι "αγωνιζόμαστε για περιφερειακή αυτοδιοίκηση ανοιχτή στους πολίτες, για αναπτυξιακή διαδικασία με στόχους την πλήρη απασχόληση και για τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα και του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης για την ανάπτυξη δημόσιων μέσων συγκοινωνίας, για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού με κριτήριο την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου και των κοινωνικών υποδομών και όχι την υποταγή σε σχέδια ιδιωτικοποίησης του χώρου και για μέτρα και πολιτικές υπέρ του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου και υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της "Δωδώνης". Τέλος ο Γ. Παπαδημητρίου κάνει λόγο για την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας και της φυσικής κληρονομιάς, όπως και για την προστασία των υγροτόπων και των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Όσον αφορά τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες του ψηφοδελτίου, πρόκειται για τον Κ. Λούκα (Ιωάννινα), τον Π. Ψυχογιό (Άρτα), Σπ. Κάτση (Θεσπρωτία) και Ηλ. Χάιδα (Πρέβεζα).