Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ο Αλ. Τσίπρας στα Γιάννενα: Καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση

Να μην χάσουν την ευκαιρία και να "γυρίσουν πίσω τον λογαριασμό σε κυβέρνηση και τρόικα" κάλεσε τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες βρέθηκε στα Γιάννενα και συναντήθηκε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου Γιάννη Παπαδημητρίου και τον υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Μαντά.

“Το δίλημμα αυτής της κάλπης είναι ένα: ή πραγματικά αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε” επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος περιόδευσε στην αγορά της πόλης ενώ το βράδυ μίλησε σε κοινή κεντρική εκλογική συγκέντρωση του περιφερειακού συνδυασμού «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» και του δημοτικού συνδυασμού «Τρία κλικ αριστερά». Στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την περαίωση και χαρακτήρισε “ανήθικο” να στέλνονται σημειώματα της εφορίας χιλιάδων ευρώ σε συνταξιούχους ενώ “άλλοι με τζίρο εκατομμυρίων, μέσω της περαίωσης, να καθαρίζουν με δύο-τρία πεντοχίλιαρα”.

Λίγο πριν από την εκλογική μάχη, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι “αυτές οι εκλογές είναι οι κρισιμότερες” και τόνισε: “Αν δεν συμμετάσχουμε σε αυτές τις εκλογές, σε ποιες θα συμμετάσχουμε; Καμία αποχή, κανένα λευκό, καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τα νέα αντικοινωνικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που ετοιμάζει στις 15 Νοέμβρη”. Έτσι απηύθυνε κάλεσμα ειδικά στους αριστερούς πολίτες να μην μετατρέψουν τον όποιο “δικαιολογημένο προβληματισμό” τους σε εμπόδιο στη ριζοσπαστική ψήφο, αλλά και στον κόσμο που στήριξε το ΠΑΣΟΚ το 2009, και σήμερα νιώθει προσβεβλημένος από την εξαπάτηση και την κοροϊδία, “να προσέλθει στις κάλπες, στηρίζοντας τη μόνη εναλλακτική και ανατρεπτική προοπτική που υπάρχει σήμερα”: “Να στηρίξει τη συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο και να αγνοήσει τους εκβιασμούς του Γ. Παπανδρέου”.

Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συνδυασμοί τόσο του Γ. Παπαδημητρίου όσο και του Χρ. Μαντά μπορούν να κάνουν την έκπληξη σε μια Περιφέρεια, την Ήπειρο, από τις φτωχότερες της Ευρώπης. “Η πόλη των Ιωαννίνων αξίζει τη δυνατότητα να πάει όχι μονάχα τρία, αλλά πολλά κλικ πιο αριστερά” είπε αναφερόμενος στη δημοτική μάχη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του Φιλ. Φίλιου και αν τον "αποκηρύσσει", είπε ότι ο υποψήφιος είναι εκείνος που θα έπρεπε να “αποκηρύξει” τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ που τον στηρίζουν, ιδιαίτερα μετά τη διακαναλική συνέντευξη.

Προς συγκυβέρνηση

Εξάλλου, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ρ/σ Real FΜ, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση που να μπορεί να αναλάβει το βάρος μιας πολιτικής που, όπως είπε, “είναι συντριπτικά μειοψηφική στην ελληνική κοινωνία”. “Προς τα εκεί πάει το πράγμα” είπε απαντώντας σε ερώτηση περί συγκυβέρνησης, λέγοντας μάλιστα πως αυτό φαίνεται και από το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική, ο οποίος άνοιξε, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, “έναν κύκλο μεγάλο και διαρκή πολιτική αποσταθεροποίησης”.

Ειδικότερα για το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Γ. Παπανδρέου ο Αλ. Τσίπρας είπε πως έχει διττό χαρακτήρα: “Από τη μια λειτουργεί ως εργαλείο εκφοβισμού, εκβιασμού προς τους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, για να αυξηθεί η συσπείρωση στους κυβερνητικούς υποψήφιους, από την άλλη όμως λειτουργεί και ως εργαλείο για την ανασυγκρότηση του μνημονιακού μπλοκ”. Και πρόσθεσε: “Όταν λέω εργαλείο, εννοώ ότι αυτή η ανασυγκρότηση και η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε πολυκομματικές κυβερνήσεις που θα εφαρμόσουν αυτή την πολιτική, μπορεί να προέλθει είτε μέσα από εκλογές είτε μέσα από τη διαρκή επίκληση του φόβου των εκλογών που θα οδηγήσει σε μια τέτοιου είδους ανασύνθεση”.