Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Δείτε το Video

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αποκαλύπτει τη μεγάλη κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Αυτή η κρίση, για διαφορετικούς λόγους, μας αφορά όλους. Η πρωτοφανής αποχή από την κάλπη είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από όλους μας. Και εμείς το λαμβάνουμε. Δυστυχώς, όμως, απ’ ότι φάνηκε από τη δήλωσή του πριν λίγο, δεν το έλαβε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, με έπαρση, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του μνημονίου της χρεοκοπίας, χωρίς το εκλογικό αποτέλεσμα να του δίνει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Το κυβερνών κόμμα είναι μειοψηφία στις κάλπες. Και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί με την ταχυδακτυλουργία ότι η αποχή είναι ανοχή στην κυβερνητική πολιτική. Επίσης, δεν μπορεί να κρυφτεί και η σημαντική ήττα συνολικά του δικομματισμού, που, όπως φαίνεται από το άθροισμα των ποσοστών των συνδυασμών που υποστηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., στις 13 περιφέρειες, για πρώτη φορά πέφτει κάτω από το 70%.

Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά, παρά την πολυδιάσπαση και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς, ιδιαίτερα στην Αττική, κατέγραψε θετικά την παρουσία της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε 15 περίπου δήμους σπάμε το δικομματικό κατεστημένο και περνάμε στον δεύτερο γύρο, ενώ η πανελλαδική καταγραφή των σχημάτων που υποστηρίξαμε στις 13 περιφέρειες είναι ανάλογη με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Για εμάς, ο πρώτος γύρος των εκλογών είναι η αρχή ενός καινούργιου κύκλου. Η συνάντηση της Αριστεράς με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, που είναι αντίθετες στο μνημόνιο, αποτελεί μια παρακαταθήκη για την αναγκαία ενότητα μπροστά στους αγώνες που έρχονται αλλά και στην επερχόμενη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος. Στόχος μας είναι η οικοδόμηση μιας ευρείας συμμαχίας, που θα υπερασπίζεται τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, που θα υπερασπίζεται το εισόδημα του κόσμου της εργασίας και την ανεξαρτησία της χώρας μας, καθώς στόχος μας είναι να αγωνιστούμε για την απαλλαγή της χώρας μας από τους καταναγκασμούς του μνημονίου, μέσα από ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης και αναδιανομής του πλούτου. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναγεννήσουμε την ελπίδα, θα αναγεννήσουμε την ενότητα και την προοπτική αυτού του λαού.

To Γραφείο Τύπου