Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Η ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΝ: Ο πρώτος γύρος των εκλογών αρχή ενός καινούργιου κύκλου

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή συνεδρίαση, έχει ως εξής:

“Η Π.Γ. χαιρετίζει όλες και όλους τους πολίτες που στήριξαν με την ψήφο τους τους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς που υποστήριξε ο ΣΥΝ και η ανανεωτική-ριζοσπαστική αριστερά, τους πολίτες που καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική του Μνημονίου και το δικομματισμό. Χαιρετίζουμε τα χιλιάδες μέλη του κόμματος και τις συναγωνίστριες και συναγωνιστές των άλλων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης αριστεράς που μέσα από τα ψηφοδέλτια, αλλά και στην κοινωνία, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην εκλογική μάχη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί σαφή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και του δικομματισμού. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο που οδηγεί τη χώρα και τους εργαζόμενους στη χρεωκοπία. Ωστόσο, η κυβέρνηση, παρά τη σαφή εκλογική αποδοκιμασία της, δηλώνει ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, με σκληρότερα μέτρα, προχωρώντας σε νέες περικοπές κάθε τύπου, επιδεικνύοντας εντονότερο αυταρχισμό και κοινωνική αναλγησία.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να διατηρήσει τα πανελλαδικά εκλογικά ποσοστά του και μάλιστα σε 8 περιφέρειες από τις 13 να τα αυξήσει. Θεωρούμε το αποτέλεσμα ως βάση για να δουλέψουμε πιο έντονα και δημιουργικά ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών, στις απαιτήσεις των αριστερών και της κοινωνίας από εμάς. Το πολλαπλό μήνυμα της αποχής, που εκφράζει τη δυσαρέσκεια στο πολιτικό σύστημα, αλλά αφορά και την αριστερά, μας προβληματίζει, δημιουργεί ανάγκες συνεχούς εγρήγορσης μακριά από κάθε αίσθημα εφησυχασμού και επάρκειας. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα τη δικιά μας ευθύνη, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και θα κάνουμε τις αναγκαίες υπερβάσεις.

Για εμάς, ο πρώτος γύρος των εκλογών είναι η αρχή ενός καινούργιου κύκλου. Στο επόμενο διάστημα χρειάζεται νʼ αξιοποιήσουμε τα θετικά αποτελέσματα και να επουλώσουμε τις πληγές και τα τραύματα που άνοιξαν στον χώρο μας. Θα εργαστούμε για την ενιαία δράση της αριστεράς και θα εντείνουμε την προσπάθεια της συνάντησης της ανανεωτικής-ριζοσπαστικής αριστεράς με τις δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο και τη ριζοσπαστική οικολογία που αντιτίθενται στο Μνημόνιο, ιδιαίτερα στο επίπεδο των κοινωνικών αγώνων. Είναι επείγον να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσουν οι κοινωνικοί αγώνες, απαραίτητος όρος για τον απεγκλωβισμό της χώρας από το Μνημόνιο. Στόχος μας είναι η κοινή δράση και η συγκρότηση μιας ευρείας συμμαχίας, που θα εκτείνεται από τον σοσιαλιστικό χώρο, που αποδεσμεύεται από το ΠΑΣΟΚ και ενεργητικά αντιστέκεται στην κυβερνητική πολιτική, έως την αριστερά των εντός και εκτός Βουλής δυνάμεων και τη ριζοσπαστική οικολογία. Διεκδικούμε την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μια κυβέρνηση με καταλυτικό τον ρόλο της αριστεράς, προσανατολισμένη στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες είναι μπροστά μας.

Χρειάζεται να αποκαλύπτουμε τα νεοφιλελεύθερα σχέδια, να συμμετέχουμε στην οργάνωση αντιστάσεων, να αναπτύσσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, να επικοινωνούμε τις προτάσεις μας στους εργαζόμενους, μικρομεσαίους, ανέργους, συνταξιούχους και τη νέα γενιά.

Ο ΣΥΝ στον α΄ γύρο των εκλογών υποστήριξε ριζοσπαστικά σχήματα ελπίδας σε όλη την Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά κέρδισαν ήδη από τον πρώτο γύρο την εμπιστοσύνη των πολιτών και αναδείχτηκαν στην αντίστοιχη δημοτική αρχή.

Σε αρκετούς δήμους οι δημοτικοί συνδυασμοί που υποστηρίζουμε έχουν εισέλθει στην δοκιμασία του β΄ γύρου. Τα μέλη και στελέχη του ΣΥΝ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εκλογική τους επιτυχία.

Στις περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους όπου οι συνδυασμοί που υποστηρίξαμε δεν είναι στον β' γύρο, ο ΣΥΝ, όπως πάντα, θεωρεί ότι οι πολίτες που μας τίμησαν έχουν την ελευθερία, τη γνώση και την κρίση να επιλέξουν τη στάση τους. Ο ΣΥΝ είναι πεισμένος πως αυτή η στάση θα αντιστοιχείται με τις ανάγκες της κοινωνίας και την γενική πολιτική στρατηγική του κόμματος”.