Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι μια αφορμή όχι μόνο για να θυμηθούμε τα κρίσιμα οικολογικά προβλήματα που απειλούν τη χώρα μας και τον πλανήτη, αλλά και για να καταδείξουμε αυτούς που τα προκαλούν. Είναι μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε με ποιο τρόπο επιχειρήσεις, πολυεθνικές και οι πολιτικοί χώροι που τους υποστηρίζουν:

  • ρυπαίνουν
  • προκαλούν την αλλαγή του κλίματος
  • λεηλατούν τους φυσικούς πόρους
  • καταστρέφουν τα δάση και τα οικοσυστήματα
  • εμπορεύονται τις ανάγκες μας σε νερό και ενέργεια
  • καταδικάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρεται να υιοθετεί μια πιο «προωθημένη» περιβαλλοντική πολιτική, κυρίως ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν τόσο τα περιβαλλοντικά κινήματα όσο και η ευαισθητοποιημένη κοινή γνώμη. Ωστόσο στην πράξη δεν αναλαμβάνει αποτελεσματική δράση αφού κυριαρχεί η λογική της αγοράς. Τελευταία μάλιστα με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, η Ε.Ε. ξεχειλώνει τα μέτρα για την μείωση των εκπομπών ρύπων ενώ στρέφεται εκ νέου στην πυρηνική ενέργεια.

Στη χώρα μας, τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών που άσκησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, έχουν προκαλέσει δεκάδες αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια.

Κινήσεις και οργανώσεις πολιτών, έχουν αγωνιστεί για να προστατέψουν τις περιοχές τους - ρύπανση του Αμβρακικού - αλλά και για να αντισταθούν σε κυβερνητικές επιλογές όπως η εκτροπή του Αχελώου, οι μονάδες λιθάνθρακα, η παραχώρηση ελεύθερων χώρων, λιμνών, δασικών εκτάσεων και ακτών, για κάθε είδους «επιχειρηματική δραστηριότητα» και πολλά άλλα.

Σε περιοχές που οι κάτοικοι αποφάσισαν να δηλώσουν ότι «δεν πάει άλλο» και να αντιδράσουν συλλογικά, τα δίκτυα συνεργασίας και αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα ανέδειξαν τα προβλήματα και διεκδίκησαν λύσεις.

Η εμπειρία απέδειξε ότι όπου δόθηκαν μάχες υπήρξαν στον ένα ή στον άλλο βαθμό αποτελέσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει και υποστηρίζει ενεργά τα κινήματα των πολιτών και θα συνεχίσει να μεταφέρει τα αιτήματά τους στην Βουλή και την Ευρωβουλή και να αξιοποιεί τις εμπειρίες τους για να διαμορφώνει πολιτικές προτάσεις.

Ας αλλάξουμε τους συσχετισμούς και ας δυναμώσουμε τις φωνές των πολιτών που αγωνίζονται για τα μεγάλα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα.

Αγωνιζόμαστε για μια ανάπτυξη για όλους με σεβασμό στο περιβάλλον.

Μια κοινωνία αλληλεγγύης και δημοκρατίας. Μια Ευρώπη για τις ανάγκες των πολλών

5/6/2009

ΣυΡιζΑ Πρέβεζας