Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Οι οπισθοδρομικές κομπανίες...

Αλήθεια, θεωρούν ότι τους πιστεύουμε, όταν λένε ότι προτιμούν να είναι χρήσιμοι παρά αρεστοί;

Του Δημήτρη ΧΡΗΣΤΟΥ

Χρόνια τώρα, οι ίδιες εικόνες, με τους αγρότες να βγαίνουν στο εθνικό οδικό δίκτυο για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο εισόδημα, μα κυρίως ένα καλύτερο μέλλον. Γίνεται ένα παζάρι, πέντε πάνω, πέντε κάτω, και οι δύο πλευρές αγοράζουν χρόνο μέχρι να ξαναβγούν τα τρακτέρ στους δρόμους. Γιατί τα δύο κόμματα εξουσίας δεν κατάφεραν ποτέ να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια δυναμική στρατηγική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα; Έξι χρόνια μας λέει ο κ. Καραμανλής πως προτιμά να είναι χρήσιμος παρά αρεστός, αλλά η απάντηση στην απελπισία των αγροτών είναι, πάρτε αυτά τα ολίγα να τελειώνουμε. Ασχολήθηκαν ποτέ στα σοβαρά, τι πρέπει να κάνουμε με την παραγωγή βαμβακιού; Τι αντιπροτείνουν στους αγρότες, αφού η παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος είναι από κάθε άποψη ασύμφορη για όλους; Προβληματίστηκαν ποτέ και αποφάσισαν κάτι για το ελληνικό ελαιόλαδο, που είναι το κορυφαίο σε ποιότητα στον κόσμο και, παρ' όλα αυτά, επιδοτείται για να πλουτίζει η Bertolli και η Unilever; Μελέτησαν τις συνθήκες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, όπου κυριαρχούν τα φρούτα και τα λαχανικά των Ισπανών και των Ιταλών και ας είναι τα δικά μας ποιοτικά καλύτερα; Τι από όλα αυτά έκαναν και σε ποιο σημείο βρίσκεται η περίφημη οικονομική εξωτερική πολιτική, που οι περισσότερες χώρες ασκούν εδώ και δεκαετίες, αλλά εμείς ανακαλύψαμε μόλις πριν επτά χρόνια;

Πέρασε στα ψιλά, αλλά, από δω και πέρα, η Ε.Ε. ετοιμάζει πρόστιμα για κάθε μέρα που περνάει και εξακολουθούν να λειτουργούν οι χιλιάδες παράνομες ανοικτές και ελεύθερες χωματερές. Θυμάστε τον κ. Λαλιώτη που, ως ΥΠΕΧΩΔΕ, υποσχόταν να λύσει οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα μετά τα ρεζιλίκια του Κουρουπητού στα Χανιά; Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!

Πριν λίγες μέρες, η ενδιαφέρουσα έρευνα του Παύλου Τσίμα για τις χαμένες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία μάς θύμισε το αδιέξοδό μας. Τζίφος με τον Κοντογιαννόπουλο, τζίφος με τον Αρσένη, τίποτα με τον Γιώργο, τζίφος με την Μαριέτα. Περνάνε τα χρόνια και οπισθοδρομούμε διαρκώς.

Και στην οικονομία, τομέα που υποτίθεται ότι ο εκσυγχρονιστής Σημίτης έκανε θαύματα και μας έβαλε στην ΟΝΕ; Τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, Ολυμπιακοί αγώνες, δισεκατομμύρια ευρώ από τους Έλληνες και Ευρωπαίους φορολογούμενους για την ανάπτυξη των υποδομών, ώστε η οικονομία μας να μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την γερμανική, τη γαλλική την ολλανδική και τις άλλες των χωρών της ευρωζώνης. Τελείωσαν τα έργα, αλλά δεν υπάρχει οικονομία να τα εκμεταλλευτεί. Θα τα εκμεταλλευτούν όσοι μας εξάγουν τα προϊόντα τους και οι Κινέζοι που χρειάζονται μια βάση για το κολοσσιαίο εξαγωγικό τους εμπόριο. Εμείς; Εμείς τι έχουμε; Δύο γαλατάδικα και δύο τσιμεντάδικα. Ακόμα και το μεγάλο εμπόριο (Carfure - A.B. - Κωτσόβολος κ.λπ.) στα χέρια ξένων βρίσκεται.

Δυστυχώς, κανείς δεν σχεδιάζει με μεράκι, φαντασία και πάθος το μέλλον του τόπου. Μια 10ετία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χάθηκε, χωρίς να μειώσουμε στο ελάχιστο το εθνικό μας χρέος, επειδή όσοι μας κυβέρνησαν προτίμησαν να είναι αρεστοί για να κυβερνήσουν πολλά - πολλά χρόνια. Έβαλαν μήπως μυαλό, διδάχτηκαν από τα λάθη τους; Δείτε τους “βαρόνους” της πατριωτικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, κυρίους Σκανδαλίδη και Παπουτσή, που ήταν υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου, όχι γιατί ήθελαν να βοηθήσουν την πόλη ή πίστευαν πως θα κερδίσουν, αλλά για να στήσουν προσωπικό εκλογικό μηχανισμό που θα τους εξασφάλιζε την άνετη βουλευτική εκλογή τους. Τι θέτουν υπεράνω των συμφερόντων των πολιτών της πρωτεύουσας; Τι; Μα τις ψήφους των οπαδών του Παναθηναϊκού. Προκλητικότατοι, με τον αρχηγό, που θα μας φέρει την πράσινη ανάπτυξη, να σιωπά για να μην κάνει κανά λάθος. Δεν έχουμε δικαίωμα, αν όχι εμείς, τα παιδιά μας να θέλουν να αλλάξουν τα πάντα; Και αν έχουν, με ποιους θα πορευτούν;
Από την Αυγή της 25.1.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: