Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Συνάντηση Παπαδημούλη με φορείς της Πρέβεζας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τους Συλλόγους ελεύθερων αλιέων και ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής άνευ πληρώματος είχε την Κυριακή 18/1 ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων έκφρασαν την ανησυχία τους για την επαπειλούμενη υπογραφή της σύμβασης με ιδιώτη για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του λιμανιού της Πρέβεζας. Οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνευ πληρώματος ανέφεραν ότι τουλάχιστον 3500 τουρίστες το χρόνο, που επισκέπτονται τη Πρέβεζα εξυπηρετούνται από τον Σύλλογό τους και δημιουργούν κίνηση στα μαγαζιά της πόλης. Η παραχώρηση του λιμανιού θα δημιουργήσει ασύμφορες καταστάσεις με αποτέλεσμα την ουσιαστική εκδίωξη των ιδιοκτητών σκαφών από την ίδια τους την πόλη και σοβαρές συνέπειες στην τουριστική κίνηση, αλλά και το δικό τους μεροκάματο. Ισχυρίζονται ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί καταπάτηση νομίμων δικαιωμάτων και παραβίαση του κανόνα περί ανταγωνισμού. Εντύπωση προκαλεί η άρνηση του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας να χορηγήσει στον Σύλλογο τα έγγραφα που αφορούν στον διαγωνισμό ανάθεσης της παραχώρησης, πράγμα που οδηγεί σε υπόνοιες και για την εγκυρότητα της διαδικασίας (Συμμετείχαν δύο εταιρίες εκ των οποίων η μία κρίθηκε ως μη τηρούσα τις προϋποθέσεις, οπότε ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην άλλη!!!)

Τονίστηκε ακόμη η ανησυχία για την κατάσταση του Αμβρακικού Κόλπου, μετά το μπάζωμα του στομίου του κόλπου για τη κατασκευή μαρίνας από την ίδια εταιρία που διεκδικεί και την παραχώρηση του λιμανιού, πράγμα που μαζί με την εγκαταλειμμένη παλιά «προσωρινή» προβλήτα εμποδίζουν τα ρεύματα να ανανεώσουν τα νερά και να περιορίσουν την καθημερινή ρύπανση του κόλπου και οδηγούν μαζί με τόσες άλλες αιτίες ( ανεξέλεγκτη αύξηση ιχθυοκαλλιεργειών, χρήση φυτοφαρμάκων στις αγροτικές καλλιέργειες όλης της λεκάνης, ρύπανση υδάτινων αποδεκτών και υπόγειου ορίζοντα από κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής) στην ολοκληρωτική καταστροφή του Αμβρακικού και του φυσικού του πλούτου.

Ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού υποσχέθηκε αμέριστη συμπαράσταση στα αιτήματα των συλλόγων, που είναι και αιτήματα μεγάλης μερίδας πολιτών της ευρύτερης περιοχής, που σχετίζεται με τον Αμβρακικό. Υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει με νέα ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μεγάλου κινήματος από όλους τους φορείς της περιοχής για την σωτηρία του βιότοπου.
Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την αδιαφορία και την υποκρισία της .
(Στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι φορείς του νομού τον περασμένο Μάρτη το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κ. Τρυφωνίδης ανακοίνωνε πανηγυρικά την υπογραφή τη Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που οριοθετούσε την προστατευόμενη περιοχή του βιότοπου και μερικές μέρες αργότερα παραιτήθηκε όλο το Δ.Σ. του Φορέα Προστασίας Αμβρακικού λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, ανεπαρκούς στελέχωσης και απροσδιόριστων αρμοδιοτήτων )
Τέλος ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς όλους τους αρμόδιους ώστε να ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α) 2007-2013 μελέτη για ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης διαχείρισης και ανάπτυξης του Αμβρακικού Κόλπου

Πρέβεζα 20 01.2009
Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Πρέβεζας του Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: