Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νομού Πρέβεζας ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς χαιρετίζει τον αγώνα που δίνουν οι αγρότες για επιβίωση τους .
Η κατάσταση στον αγροτικό χώρο δεν προέκυψε ξαφνικά . Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης συγκεκριμένης εθνικής στρατηγικής που χαρακτηρίζει τις πολιτικές των κομμάτων του δικομματισμού. Οι ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ έφτασαν την κατάσταση στο απροχώρητο.
Το διάστημα 2004-2007 η αξία της αγροτικής παραγωγής συρρικνώθηκε 24 ποσοστιαίες μονάδες. Και η απασχόληση έπεσε από το 15% στο 9%.
Τη φετινή χρονιά οι αγρότες βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτοφανή πτώση των τιμών και εκτίναξη του κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειες τους.
Ενώ λοιπόν από την μια μεριά οι τιμές που παίρνει ο παραγωγός είναι εξευτελιστικές και ασύμφορες, από την άλλη ο καταναλωτής πληρώνει τα αγροτικά προϊόντα πανάκριβα.
Η κατάσταση αυτή έχει συνέπεια την αδυναμία των αγροτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, την ενίσχυση της εξάρτησης από τους ισχυρούς του κάθε κλάδου και την συγκέντρωση της αγροτικής δραστηριότητας σε λίγα χέρια.
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι αριθμητικές αλχημείες και στοχεύουν στη σύγχυση , αφού συνυπολογίζονται σε αυτά αποζημιώσεις και ενισχύσεις, που έτσι κι’ αλλιώς θα δίνονταν.
Οι αγρότες πέρα από τον αγώνα τους για την ενίσχυση του εισοδήματος της φετινής χρονιάς πρέπει να διεκδικήσουν μέτρα και πολιτικές που να διασφαλίζουν την συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας αλλά και την κοινωνική στήριξη της υπαίθρου.
Τέτοια μέτρα είναι:
Η άμεση στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ 15% για όλα τα προϊόντα ζωικά και φυτικά.
Αύξηση κατά 50% του επιστρεφόμενου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Προστασία των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη και πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης και πλειστηριασμού.
Άτοκα καλλιεργητικά δάνεια για τους μικρομεσαίους αγρότες.
Άμεση χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομής και υποστήριξης της αγροτικής δραστηριότητας
Μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο για να γίνουν επενδύσεις στις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις.
Οργάνωση σε νέα βάση του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος με στόχο την ουσιαστική παρέμβαση στο κύκλωμα εμπορίας των προϊόντων και προμήθειας των γεωργικών εφοδίων.
Λήψη μέτρων κοινωνικής μέριμνας και υπηρεσιών υγείας και παιδείας μες στόχο την σμίκρυνση του χάσματος κέντρου- επαρχίας.

Πρέβεζα 27.1.2009

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Σ.Ε. ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: