Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Φόρους 9,1 δισ. ευρώ χάρισε η κυβέρνηση

Τη λήψη νέων -ακόμη σκληρότερων- εισπρακτικών μέτρων προεξοφλούν οι εφοριακοί, καθώς αυτά που ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται πως δεν αρκούν για την ανόρθωση των δημοσιονομικών εσόδων, τα οποία κατέρρευσαν επειδή η κυβέρνηση χάρισε στις 50.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις φόρους 9,1 δισ. ευρώ, αλλά και λόγω της συστηματικής αποδυνάμωσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ Γιάννης Γρίβας και Γιάννης Καπελέρης τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της δημοσιονομικής κατάρρευσης λόγω της κρίσης, αλλά κυρίως επειδή χαρίστηκαν στην τετραετία 2005 - 2008 περί τα 9 δισ. ευρώ στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, τα οποία επιμερίζονται ως εξής:
* Σε 5,1 δισ. ευρώ από τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των νομικών προσώπων στην παραπάνω τετραετία από 35% σε 25%.
* Σε 3,5 δισ. ευρώ από δύο αποφάσεις περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων 40.000 επιχειρήσεων με τζίρο από 1 έως 9 εκατ. ευρώ.
* Σε 440 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων.
* Σε 100 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς των επιχειρήσεων (εταιρικά μερίδια).
Την ίδια περίοδο, επιβλήθηκαν στα φυσικά πρόσωπα επιπλέον φόροι ύψους 11,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,2 δισ. ευρώ από έμμεση φορολογία και τα 3,3 δισ. ευρώ από άμεση.
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της Κομισιόν για την αποδυνάμωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η ΠΟΕ ΔΟΥ την αποδίδει αποκλειστικά στα “μηνύματα φορολογικής ασυδοσίας” που ή ίδια η κυβέρνηση έστειλε, όπως:
* Η κατάργηση του ΣΔΟΕ και η αντικατάστασή του από μια υποβαθμισμένη υπηρεσία (ΥΠΕΕ - Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) με άμεση επίπτωση στα έσοδα, κυρίως από τον ΦΠΑ.
* Η κατάργηση των Τοπικών Ελεγκτικών Κέντρων - ΤΕΚ που είχαν την ευθύνη του ελέγχου των μεσαίων επιχειρήσεων.
* Η ανακάλυψη της διαβόητης “αυτοπεραίωσης”.
* Η επέκταση της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων σε επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα από 1 εκατ. ευρώ έως 9 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες εσόδων 3,5 δισ. ευρώ από περίπου 40.000 μεγάλες επιχειρήσεις.
* Η επικράτηση της ρουσφετολογίας και της αναξιοκρατικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, για να δρουν ασύδοτα οι πάσης φύσεως φοροφυγάδες.
* Η σημαντική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του εφοριακού κλάδου και η αποδυνάμωση των δικαστικών τμημάτων των ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να αυξηθούν δραματικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και να υποστεί έτσι το έκτο κατά σειρά πλήγμα το σύνολο του φοροεισπρακτικού δυναμικού των ΔΟΥ.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ είπε ότι ως επόμενα μέτρα προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και την επαναφορά του φόρου κληρονομιών. Όσον αφορά δε τη μη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και το πάγωμα των επιδομάτων για το 2009 υπολόγισε ότι η μέση απώλεια για κάθε εφοριακό φθάνει τα 1.000 ευρώ, τη δε επιβολή έκτακτης εισφοράς χαρακτήρισε, δίκαιη μεν, αλλά επικονωνιακό τρυκ.
Αναφορικά με την φοροδιαφυγή, οι τεράστιες διαστάσεις της καταδεικνύονται από το γεγονός ότι μόνο από το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΔΕΚ) Αθηνών το 2008 βεβαιώθηκαν από 900 επιχειρήσεις (επί συνόλου 2.700 που ελέγχονται από το μεγαλύτερο ελεγκτικό κέντρο της χώρας) 1,6 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό το εισπράξιμο είναι 1,12 δισ. ευρώ. Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί με μέση βεβαιωθείσα φοροδιαφυγή κατά επιχείρηση 1,8 εκατ. ευρώ, με εισπράξιμη 1,25 εκατ. ευρώ.
Ακόμη οι εφοριακοί προτείνουν μέτρα όπως η αύξηση του ανώτερου φορολογικού συντελεστή και η επαναφορά του ΦΜΑΠ και των συντελεστών στις επιχειρήσεις στα επίπεδα προ της μείωσής τους (25% και 35%).