Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ο πολιτισμός της κουκούλας

Της ΑΛΚΜΗΝΗΣ ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας εξήγγειλε μέτρα για τους κουκουλοφόρους. Να δείχνουμε, λέει, όλοι τα πρόσωπά μας. Και ο κ. Μίχαλος έσπευσε να γίνει βασιλικότερος του βασιλέως στις συκοφαντίες κατά της αριστεράς, μιλώντας για τους «Τσίπρες» και για τον «ληστή που είναι γιος στελέχους του ΣΥΝ»...
Η κ. Μπακογιάννη έριξε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι κάμερες για να αντιμετωπιστούν οι βάνδαλοι κουκουλοφόροι , ενώ ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε ήδη έτοιμο το σχέδιο: Να κυκλοφορούν μέσα σε όλη την Αθήνα «Ράμπο» με μοτοσυκλέτες ή πεζοί για να αντιμετωπίσουν την εγκληματική δράση των κουκουλοφόρων.
Μια μέρα μετά από όλες αυτές τις φαεινές ιδέες, μια βόμβα σκάει έξω από το κτίριο της ΚΕΔ.
Φαίνεται ότι από τον πλανήτη των πολιτικών ηγεσιών, λείπει η κοινή λογική.
Το πρόβλημα με τους κουκουλοφόρους είναι οι κουκούλες που φοράνε; Δηλαδή αν βάλουν ψεύτικες μύτες ή αποκριάτικα κοστούμια και αποκριάτικες μάσκες αλλάζει κάτι; Οι κουκουλοφόροι εργάζονται αφιλοκερδώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γιατί δεν τους πιάνουν; Η απάντηση έχει σχέση με την απλή λογική. Πρώτον, είναι απρόβλεπτοι. Χτυπάνε μέσα στο δευτερόλεπτο και φεύγουν. Δεύτερον, πετάνε μολότωφ και κανένας αστυνομικός δεν ρισκάρει να πλησιάσει. Είδα στην Ερμού τις προάλλες μια ομάδα από νέους αστυνομικούς να κάνουν πεζή περιπολία, και ήταν σαν να πήγαιναν βόλτα στα μαγαζιά για shopping therapy.
Μήπως οι κουκουλοφόροι είναι αόρατοι; Μήπως είναι φαντάσματα; Οι εικόνες που είδαμε στην τηλεόραση από τους βανδαλισμούς στο Κολωνάκι ήταν μήπως «εικονική πραγματικότητα»; Οι εικόνες αυτές δεν ήταν παρμένες από κάποια κάμερα; Και λοιπόν; Τους πιάσανε; Θα τους πιάσουν οι κάμερες;
Μήπως οι κουκουλοφόροι είναι τίποτα βλάκες και θα πάνε να κάνουν τη δουλειά τους εκεί που κυκλοφορούν οι «ράμπο»; Μήπως και οι «ράμπο» θα είναι αόρατοι ή φαντάσματα και δεν θα τους βλέπουν οι κουκουλοφόρι;

Ας μην δουλευόμαστε άλλο. Είναι φανερό ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερες ποινές και με περισσότερη αστυνομία. Η ποσότητα ποτέ δεν ήταν επαρκής για δύσκολες λύσεις. Είναι φανερό ότι αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση για μια πλήρη ανατροπή του τρόπου σκέψης και πράξης των ιθυνόντων. Εκτός και αν τους βολεύει αυτή η κατάσταση για να βρίσκουν άλλοθι για περισσότερη αστυνομοκρατία. Να πιάσουν τόπο, βρε αδερφέ, τόσα λεφτά που δώσαμε για τις κάμερες, να δώσει το κράτος περισσότερα λεφτά για την αστυνομία, για εξοπλισμούς της αστυνομίας, για να μεγαλώσει το μπόι του κ. Μαρκογιαννάκη, για δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο...

Έτοιμες λύσεις δεν υπάρχουν. Οι παλιές λύσεις σε ένα νέο πρόβλημα, είναι σαν να θέλεις να φτιάξεις συνθετικό ύφασμα με αργαλειούς του 19ου αιώνα.
Η παραδοσιακή λογική της πολιτικής ηγεσίας είναι μια λογική παρωχημένη.

Η αριστερά, ποτέ δεν φορούσε κουκούλες. Κουκούλες φορούσαν οι δήμιοι το Μεσαίωνα, φορούσαν οι Κου-Κλουξ-Κλαν, φορούσαν οι Χίτες που έσφαζαν με κονσερβοκούτια τους αντιστασιακούς μετά τον εμφύλιο, φορούσαν οι ειδικές δυνάμεις που βλέπουμε στα αμερικάνικα έργα να κάνουν ντου στα σπίτια εγκληματιών ή και απλών ανθρώπων, οι καταδρομείς, φορούσαν αυτοί που συνόδευαν τους συλληφθέντες της 17 Νοέμβρη. Οι κουκούλες αυτές δεν έπεσαν ποτέ. Οι κουκούλες αυτές καταργήθηκαν όταν άλλαξαν άρδην τα πράγματα στις κοινωνίες, στις νοοτροπίες, στα μυαλά. Οι κουκούλες αυτές έπεσαν όταν άλλαξε ο πολιτισμός.

Οι κουκούλες είναι το απρόσωπο. Τα Ματ, φοράνε επίσης ένα είδος κουκούλας. Τα Ματ δεν εμφανίζονται με το πρόσωπό τους, είναι κι αυτοί «φαντάσματα». Είναι κι αυτοί ένα είδος κουκουλοφόρων.
Το πράγμα είναι πολύ απλό. Η βία γεννάει τη βία. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ.

Η βία είναι απρόσωπη. Οι μεγαλουπόλεις είναι απρόσωπες. Ο κόσμος που συνωστίζεται στο μετρό είναι απρόσωπος. Η αστυνομία είναι απρόσωπη, οι κουκουλοφόροι είναι απρόσωποι. Οι μηχανισμοί καταστολής είναι απρόσωποι.
Το πράγμα είναι πολύ απλό. Χρειάζεται ένας άλλος πολιτισμός με ανθρώπινο πρόσωπο. Μέχρι να αλλάξει αυτό, είμαστε αναγκασμένοι να κυκλοφορούμε όλοι με κάποιου είδους μάσκα. Ακόμα και ο κ.Δένδιας.

Από τη Αυγή της 21/3/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: